Αρνητική απόφαση του Δήμου Τήνου απέναντι στα αιτήματα διέλευσης των βαρέων οχημάτων που θα μεταφέρουν τα τμήματα ανεμογεννητριών ζητούν οι πολίτες

«Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε»

  • Πέμπτη, 22 Ιουλίου, 2021 - 06:13

Σε συλλογή ψηφιακών υπογραφών, που αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει περίπου τις 220, ζητώντας από το Δήμο Τήνου να μην επιτρέψει την διέλευση των βαρέων οχημάτων που θα μεταφέρουν τμήματα ανεμογεννητριών προς τα Υστέρνια, έχει προχωρήσει το μέτωπο πολιτών «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών».

Μάλιστα, πέρα από το να μην επιτρέψει τη διέλευση των οχημάτων, ζητείται από το Δήμο και η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί εν γένει.

Από την πλευρά του, το μέτωπο «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών» σε σχετική ανάρτηση που έγινε στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook, αναφέρει, σχετικά με τη διέλευση των οχημάτων, τα εξής:

«Μετά από την επεισοδιακή απόβαση των ανεμογεννητριών παραμονές Χριστουγέννων του 2020, εν μέσω καραντίνας, μετά την παράνομη αποθήκευσή τους σε οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα, ακόμα και μετά την σφράγισή του από την πολεοδομία, οι εταιρείες μεταφοράς και εγκατάστασης των ανεμογεννητριών επανέρχονται.

Από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου, ζητούν από τον Δήμο Τήνου άδειες διέλευσης των υπερμεγεθών φορτηγών και γερανών τους, από τις 02.00 μέχρι τις 08.00 το πρωί για να περάσουν τα εκτρώματα και να τα σηκώσουν πάνω από την Καρδιανή και τα Υστέρνια.

Από 28 έως 30 Ιουλίου, καταμεσής της τουριστικής περιόδου, θα κλείνουν τον δρόμο από Αγ. Μαρίνα μέχρι τους Μύλους Υστερνίων και μέχρι την Β' Εύρεση για έξι ώρες για να κάνουν την δουλειά τους. Αυτός είναι ο σεβασμός στην τοπική κοινωνία και στο νησί που αναμασούν ξανά και ξανά οι επενδυτές. Αυτή είναι η συνεισφορά τους στον τουρισμό για την οποία προσπαθούν να μας πείσουν.

Ας μη γελιόμαστε, πίσω από το "μικρό" έργο στα Πράσα έρχονται κι άλλα ακόμη μεγαλύτερα και ακόμη περισσότερα. Πρόσφατα δύο νέες εταιρείες, η μία συμφερόντων του πετρελαϊκού κολοσσού Motor Oil, ζήτησαν από την ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για ανεμογεννήτριες 145 μέτρων στην Τήνο.

Δεν θα σταματήσουν ποτέ αν δεν τους σταματήσουμε εμείς.

Το νησί μας πάνω από τα κέρδη τους».

Η απάντηση του επενδυτή

Στην ανάρτηση αυτή, απάντηση εξέδωσε η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ, η οποία έχει αναλάβει το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας του αιολικού πάρκου στη θέση Πολέμου Κάμπος των Υστερνίων, για την ολοκλήρωση των εργασιών του οποίου προγραμματίζεται η διέλευση των οχημάτων.

Στην απάντησή της η εταιρεία, αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σχετικά με την καθ’ όλα νόμιμη μεταφορά των ανεμογεννητριών της εταιρείας μας στην θέση εγκατάστασής τους, στην οποία περιλαμβάνονται υπαινιγμοί, απρεπή σχόλια, αναλήθειες κλπ,

Διευκρινίζουμε τα εξής:

  • Πρώτον, δεν θα κλείσει ο δρόμος από την Αγία Μαρίνα μέχρι τους Μύλους Υστερνίων, όπως εσφαλμένα αναφέρει η ανάρτηση.
  • Δεύτερον, υπενθυμίζουμε, ότι δεν χρειάστηκε να κλείσει ο δρόμος ούτε κατά την προηγούμενη και δυσκολότερη φάση της μεταφοράς, όταν τα οχήματα κινήθηκαν στο λιμάνι της Τήνου και στην συνέχεια στο παλιό και στενό οδικό δίκτυο, το οποίο μάλιστα διέρχεται δια μέσου των χωριών.

Θα ήταν παράλογο να έκλεινε τώρα που απομένει μικρότερο τμήμα διαδρομής,  σε φαρδύτερο και καλύτερο δρόμο!

  • Τρίτον, καμία όχληση δεν θα υπάρξει, και πολύ περισσότερο δεν θα προκληθεί οιαδήποτε όχληση σε βάρος του τουρισμού.

Ακριβώς, για να εξασφαλισθεί, ότι δεν θα υπάρξει όχληση των συμπολιτών μας, η διέλευση των οχημάτων επελέγη να γίνει ξημερώματα, που η κίνηση των υπολοίπων οχημάτων είναι σχεδόν μηδενική. Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι, ότι και στην προηγούμενη φάση της μεταφοράς δεν υπήρξε όχληση, καθόσον τα οχήματα κινήθηκαν υποδειγματικά, με κάποιους από τους πλέον έμπειρους χειριστές στην Ελλάδα.

Τυχόν συνάντηση με άλλο διερχόμενο όχημα σε στενό σημείο της διαδρομής, διευθετείται όπως συμβαίνει σε συνήθεις καθημερινές περιπτώσεις.

Άλλωστε η μεταφορά, γίνεται υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες των αστυνομικών αρχών.

Τέταρτον, υπενθυμίζεται επίσης ότι, φορτία ίδιου, αλλά και πολύ μεγαλύτερου βάρους κινούνται ανέκαθεν στους δρόμους της Τήνου, χωρίς ποτέ εξ όσων γνωρίζουμε, να έχει υπάρξει ενόχληση και να αναρτώνται αντίστοιχα δημοσιεύματα.

Στις αναφορές του δημοσιεύματος στη νομιμότητα τη εταιρείας, υπενθυμίζουμε ότι έχει δικαιωθεί από όλα τα δικαστήρια.

Όσον αφορά την “παράνομη αποθήκευση” (!) των ανεμογεννητριών στον χώρο του μαρμαράδικου στην Αγία Μαρίνα, πρόκειται για ιστορία παραλογισμού, που όμως είναι εκτός αντικειμένου της παρούσας ανάρτησης».