Έκτακτη σύγκληση της ΠΕΔ Κυκλάδων για τα προβλήματα σε ρεύμα και υδροδότηση

  • Παρασκευή, 6 Αυγούστου, 2021 - 11:36
  • /   Eνημέρωση: 6 Αυγ. 2021 - 15:04

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Σύρου, καθώς οι συνεχείς βυθίσεις στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης.

Οι τεράστιες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ηπειρωτική χώρα έχουν οδηγήσει σε συνεχή αστάθεια στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγώντας σε πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης, όχι μόνο στη Σύρο αλλά και σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύωρες διακοπές στην παροχή νερού προς αρκετές περιοχές.

[11.30]

Δεδομενων των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η Σύρος, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, ως αντιπρόεδρος της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και επικεφαλής της Ένωσης Δήμων των Κυκλάδων, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ΠΕΔ Κυκλάδων, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση του εκτεταμένο προβλήματος.

Μετά από ολονύχτια προσπάθεια και επικοινωνία των δημάρχων με ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, γίνονται τεράστιες προσπάθειες να σταθεροποιειται η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνει στα νησιά. 

Αξιζει να σημειωθεί, ότι στο "τραπέζι" έχει πέσει σχετική αντιπρόταση για επανενεργοποίηση των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής (εργοστάσια παραγωγής) της ΔΕΗ, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προϋπέθετε την παύση της τροφοδοσίας όλων των διασυνδεδεμενων νησιων που συνδέονται με τη Σύρο, από το ηπειρωτικό δίκτυο και την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα μόνο από τη λειτουργία των ΑΣΠ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η λύση αυτή θα βοηθούσε μεν στην απρόσκοπτη ηλεκτεοδοτηση και υδροδότηση βασικών δομών στα νησιά (βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες υγείας, κεντρικές αφαλατώσεις), ωστόσο θα οδηγούσε σε τοπικές διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία, καθώς η κατανάλωση αυτή τη στιγμή στα νησιά, λόγω καύσωνα και υψηλής επισκεψιμοτητας, είναι σαφώς μεγαλύτερη από την δυναμικότητα των ΑΣΠ.

Κατά τη σύσκεψη των Δημάρχων των Κυκλάδων θα επιχειρηθεί να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με γνώμονα πάντοτε το κοινο συμφέρον.

Η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

 

Επιθυμούμε να ενημερώσουμε εκ νέου τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υδροδότηση του νησιού. Πέρα από τους παράγοντες που έχουμε ήδη αναφέρει και οι οποίοι επιβαρύνουν το σύστημα (λειψυδρία, καύσωνας, μεγάλη επισκεψιμότητα), οι επαναλαμβανόμενες βυθίσεις της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, απόρροια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, προκαλούν αντίστοιχες διακοπές στην παραγωγή των μονάδων αφαλάτωσης, με αποτέλεσμα να έχει εξαντληθεί το όποιο απόθεμα υπήρχε στις δεξαμενές. Ως εκ τούτου προκύπτουν διακοπές κυρίως τις ώρες που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαος Λειβαδάρας και Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΠΕΔ Κυκλάδων, συγκάλεσε σήμερα 6/8/2021 έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Καμπουράκη και του Γενικού Γραμματέας της, κ. Γιώργου Πόκια, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση των έντονων προβλημάτων που έχουν προκύψει στα διασυνδεδεμένα με το Εθνικό Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενάργειας νησιά από τις αυξομειώσεις της Ηλεκτρικής Τάσης λόγω των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, με κορυφαίο αυτών τα προβλήματα στην υδροδότηση.

Παράλληλα η ΔΕΥΑΣ προχώρησε στη μίσθωση πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης η οποία θα έρθει σήμερα στο νησί και θα εγκατασταθεί στην Ποσειδωνία προκειμένου να ενισχύσει την υδροδότηση των νότιων οικισμών του νησιού.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και ζητούμε την κατανόηση από τους καταναλωτές, όμως οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ξεπέρασαν τις δυνατότητες του συστήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υδροδότηση του νησιού γίνεται εξολοκλήρου από μονάδες αφαλάτωσης και ως εκ τούτου απαιτείται σταθερή ηλεκτροδότηση για τη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ συνεχίζουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ισορροπήσει το σύστημα υδροδότησης στο σύνολό του.