Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου προς τον Δήμαρχο Τήνου, αναφορικά με το ενδεχόμενο η Πολεοδομία του νησιού να μεταφερθεί στη Σύρο

«Η λειτουργία του Πολεοδομικού Γραφείου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα»

Με ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτο, ο Σύλλογος Μηχανικών Τήνου, απευθύνει έκκληση να παραμείνει η Υπηρεσία Πολεοδομίας στο νησί και να μη μεταφερθεί η ευθύνη στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως φέρεται να έχει ζητηθεί.

Τις πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες από μία ενδεχόμενη μεταφορά των Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Τήνου στο Πολεοδομικό Γραφείο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναλύουν διεξοδικά οι μηχανικοί της Τήνου, σε μία ανοικτή επιστολή του Συλλόγου προς τον Δήμαρχο Τήνου, κ. Γιάννη Σιώτο, καθώς όπως ενημερώνει ο Σύλλογος Μηχανικών Τήνου, έχει διατυπωθεί σχετικό αίτημα από το Δήμο Τήνου.

Έμφαση στις πολυεπίπεδες δυσλειτουργίες αλλά και στην τεράστια απώλεια εσόδων

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Σύλλογος Μηχανικών αποσαφηνίζει, ότι «μετά από βάσιμες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, επικοινωνήσαμε με τον κ Πέτρο Μαρκουίζο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνο των Τεχνικών και Πολεοδομικών Υπηρεσιών του Δήμου Τήνου, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι ο Δήμος Τήνου έχει αιτηθεί τη μεταφορά των Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Τήνου στο Πολεοδομικό Γραφείο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης».

Ο Σύλλογος καθιστά σαφές, τόσο προς το Δήμαρχο, όσο και προς τους πολίτες και φίλους της Τήνου, ότι «η πράξη αυτή σημαίνει πως δεν θα λειτουργεί Πολεοδομία πλέον στο νησί της Τήνου», ενώ τονίζεται, πως «μας εκπλήσσει και μας προβληματίζει ιδιαίτερα, ότι μαθαίνουμε για το γεγονός από συναδέλφους από τη Σύρο, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή συζήτηση με επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι θα πληγούν άμεσα».

Όσον αφορά στις συνέπειες που θα υποστεί η Τήνος από την ενδεχόμενη μεταφορά των εν λόγω υπηρεσιών, υπογραμμίζεται, ότι «δεν θα πραγματοποιείται καμία πράξη που σήμερα ενεργείται στην Τήνο και αφορά σε άδειες οικοδομής, άδειες λειτουργίας καταστημάτων, χωροθετήσεις επιχειρήσεων, χρήσεις γης, θεώρησης όρων δόμησης. Επίσης δεν θα μπορεί ο πολίτης να αιτηθεί και να λάβει στοιχεία των φακέλων παλαιών αδειών αφού το αρχείο μας πάλι θα μεταφερθεί στη Σύρο. Δεν θα μπορούμε να λάβουμε στοιχεία και να οργανώσουμε τροποποιήσεις σχεδίου πόλεως, εργασίες που αφορούν ολοκλήρωση διαδικασιών του υπό επέκταση σχεδίου πόλεως καθώς και απεμπλοκή από την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές των οικισμών Αγίου Ιωάννη και Αγίου Σώστη κλπ. Δεν θα ελέγχονται στην Τήνο αυθαίρετα, δεν θα γίνονται αυτοψίες αυθαιρέτων, έλεγχοι καταγγελιών, ενώ είναι σίγουρο ότι διακοπή εργασιών θα πραγματοποιείται πλέον χωρίς αυτοψία και άμεσα όπως στο παρελθόν λόγω απόστασης από το καταγγελλόμενο χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθότητα της διαδικασίας. Επισημαίνουμε τέλος την τεράστια απώλεια εσόδων του Δήμου Τήνου από παράβολα, δικαιώματα κλπ».

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και μελετώντας την ιστορία του πολεοδομικού γραφείου Τήνου που δημιουργήθηκε με μεγάλη προσπάθεια μηχανικών και αιρετών το 2004», οι μηχανικοί επισημαίνουν, πως «δεν αντιλαμβανόμαστε πως είναι δυνατόν ένας δήμος με το τεχνικό προσωπικό που διαθέτει το εγκεκριμένο οργανόγραμμα του, να μη δύναται να διατηρήσει μια τόσο σημαντική υπηρεσία προς τον πολίτη και τον μηχανικό όσο το πολεοδομικό γραφείο. Είναι σαφές σε όλους τους μηχανικούς ότι πρέπει οπωσδήποτε να ανακατανεμηθεί το τεχνικό προσωπικό του Δήμου ώστε να διατηρηθεί η πολεοδομία στην Τήνο».

«Ζητάμε την ανάκληση της έγγραφης αίτησης προς το Δήμο Σύρου και την άμεση προκήρυξη πλήρωσης θέσεων μηχανικών όπως προβλέπει το οργανόγραμμα του Δήμου Τήνου. Σε συνέχεια αυτού κρίνουμε άμεση την πρόσκληση επιστροφής κάθε εργαζόμενου που μπορεί να συντελέσει στην προσπάθεια διατήρησης της Πολεοδομίας στο νησί μας», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών προς τον Δήμαρχο Τήνου.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι «σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα ο κάθε Δήμος να επιλύσει θέματα προσωπικού μέσω προκηρύξεως θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν λύσεις».

Η επιστολή του Συλλόγου κλείνει με την επισήμανση, πως «η λειτουργία του Πολεοδομικού γραφείου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Δήμου μας. Η περίοδος δεν επιτρέπει να εθελοτυφλούμε, να μην είμαστε ενεργοί. Είμαστε διαθέσιμοι, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου να συνδράμουμε στη προσπάθεια με όποιο τρόπο μας ζητηθεί».

Ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη η Πολεοδομία Σύρου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Τήνου, αλλά και της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας για την συνδρομή της Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου, η οποία λόγω υποστελέχωσης φαίνεται να μη δύναται να φέρει σε πέρας τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων του νησιού.

Παρ’ όλα αυτά, οφείλει να τονιστεί, ότι η Πολεοδομία της Σύρου, πέραν των πολεοδομικών υποθέσεων και διαδικασιών που αφορούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη των υποθέσεων του Δήμου Μυκόνου, του Δήμου Κέας και του Δήμου Κύθνου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη και η – ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη – Υπηρεσία της Σύρου, λόγω της απώλειας προσωπικού τα τελευταία χρόνια, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβει την ευθύνη και των πολεοδομικών ζητημάτων της Τήνου.

Σε κάθε περίπτωση και βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο Δήμων, αλλά και του Δήμου Τήνου με τους τοπικούς φορείς, αναμένεται να υπάρξει σύντομα επίσημη ενημέρωση, όσον αφορά στο μέλλον των Υπηρεσιών Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Τήνου.