Την πλήρη εμπιστοσύνη του στις ικανότητες του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου – Άνδρου δήλωσε ο Δήμαρχος Τήνου

Ανανέωση στήριξης ως απάντηση στο αίτημα αντικατάστασης

Συζήτηση, σχετικά με την ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΛΤ Τήνου – Άνδρου, με την πλευρά της Άνδρου να προχωρά σε παραιτήσεις, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου.

Τα μέλη που εκπροσωπούν το Δήμο και το νησί της Άνδρου, νωρίτερα μέσα στο μήνα είχαν καταθέσει την παραίτησή τους από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου, ζητώντας από το Δήμαρχο Τήνου, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον ορισμό προέδρου στον φορέα, να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο, δεδομένου ότι εδώ και αρκετούς μήνες, έχει εκφραστεί έντονα και δημόσια η άρση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό του. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Άνδρου, έχει προβεί σε επιστολές τόσο προς το Δήμαρχο Τήνου, ζητώντας του την αντικατάσταση του Προέδρου, όσο και προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, από τον οποίο ζήτησε αφενός τον διαχωρισμό του Ταμείου και αφετέρου την άσκηση οικονομικού ελέγχου στα ταμεία του ΔΛΤΤ-Α.

Παρά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες, από την πλευρά της Άνδρου, ο Δήμαρχος Τήνου, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δήλωσε απερίφραστα την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προέδρου του ΔΛΤΤ-Α, κ. Γιώργου Σανταμούρη.

«Έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο»

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την, από 6 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, τα μέλη της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, κ.κ. Γεώργιος Μαντζώρος, Αριστοτέλης Αστράς, Δημήτριος Τηνιακός, Νικόλαος Μουστάκας, Αθηνά Μακρή και Αναστασία Μπιθικώτση υπέβαλαν συμβολικά την παραίτησή τους και επανορίστηκαν οι ίδιοι στη Διοίκηση από τον Δήμαρχο, με την εξής, ωστόσο, επισήμανση από πλευράς των μελών του ΔΛΤ:

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι αποδεχόμαστε την τιμητική πρόταση του Δημάρχου μας για να λειτουργήσει το Δ.Λ.Τ.Τ.Α., αλλά έχουμε άρει την εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο του και ζητάμε το ΔΣ του Δήμου Τήνου να αναλάβει τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου προς όφελος και των δύο νησιών μας. Επιφυλασσόμενοι πάντα για την περαιτέρω στάση μας».

Κατηγορίες προς Π. Κροντηρά και Λιμενάρχη

Στην πρώτη του αναφορά στο ζήτημα, κατά την ώρα της ενημέρωσης και της απάντησης των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, ανέφερε, ότι «πραγματικά ταιριάζουμε με τον Γ. Σανταμούρη, διότι και οι δύο λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους και να ξέρετε ότι στο 12ο Η.Δ. θέμα, εγώ θα ανανεώσω και επίσημα την εμπιστοσύνη μου στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου».

Ο Δήμαρχος στράφηκε κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, υποστηρίζοντας, ότι «κάνεις κακό στο λιμάνι, κάνεις κακό στο νησί μας και κάνεις κακό, που συμμαχείς με αλλότριες δυνάμεις εις βάρος του νησιού μας σε αυτό το ζήτημα».

Σε τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α, κ. Σανταμούρης, συνεχίζοντας την επίθεση του Δημάρχου προς τον κ. Κροντηρά και αφού τον χαρακτήρισε «άπατρι», υποστήριξε, πως «δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του νησιού και ιδιαίτερα του Λιμενικού Ταμείου. Αυτός ήταν ο οποίος συνέπραττε με τον Λιμενάρχη για να μη γίνονται οι συνεδριάσεις και φυσικά συνέπραττε και με τους Ανδριώτες».

Τα πυρά του Προέδρου μάλιστα στράφηκαν και στο πρόσωπο του Λιμενάρχη Τήνου, για τον οποίο ο κ. Σανταμούρης ενημέρωσε, ότι έχει αποστείλει αναφορά μέχρι και στον Αρμόδιο Υπουργό, καθώς υποστήριξε ότι ο Λιμενάρχης, σε συνεννόηση με τον κ. Κροντηρά, σκοπίμως παρακώλυσαν την πραγματοποίηση συνεδριάσεων του ΔΛΤ, δεδομένου ότι δε συμμετείχαν – όπως και τα διαμαρτυρόμενα μέλη από την Άνδρο – και με αυτό τον τρόπο δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία. Για τους δύο άνδρες, σχολίασε, πως «το έχουν ομολογήσει πολλές φορές στις συνεδριάσεις, ότι τα βρίσκουν μεταξύ τους. Έχουν κοινό παρονομαστή».

«Έχω επιτελέσει τεράστιο έργο»

Κατά τη συζήτηση του θέματος της αντικατάστασης των μελών του ΔΛΤΤ-Α, ο κ. Σανταμούρης ανέφερε, ότι «το θέμα αυτό με έχει εκπλήξει, με την έννοια ότι για δύο χρόνια η συνεργασία μας ήταν άψογη», μιλώντας για ξαφνική αλλαγή στάσης εκ μέρους των εκπροσώπων της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Άνδρου.

Όσον αφορά στο αίτημα της Άνδρου για αντικατάστασή του, ο κ. Σανταμούρης σημείωσε, πως «παρέμβαιναν αυτοί οι άνθρωποι στις υποθέσεις του Δήμου Τήνου. Για έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί χρόνια με το Λιμενικό Ταμείο. Που έχω επιτελέσει τεράστιο έργο και στην προηγούμενη, αλλά και στη σημερινή θητεία μου». Ο ίδιος προχώρησε αναφερόμενος σε διάφορα θέματα που έχουν «τρέξει» κατά τη θητεία του, τόσο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Τήνου, όσο και της Άνδρου, ενώ για μερικά έργα που δεν έχουν προχωρήσει με το ρυθμό που θα έπρεπε, κατηγόρησε την παρακώλυση των συνεδριάσεων από τα μέλη του Δ.Σ. που δε συμμετέχουν ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

«Δεν υπάρχει προσωπικό θέμα»

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας και μέλος του ΔΛΤΤ-Α, κ. Κροντηράς, ανέφερε, πως η μη συμμετοχή του ίδιου και του Λιμενάρχη αφορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του φορέα τον Σεπτέμβριο, ενώ ζήτησε απαντήσεις από τον πρόεδρο όσον αφορά στο γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν οι επτά προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως και γιατί άλλαξε η στάση των μελών της Άνδρου και αν έχει επηρεάσει η συμπεριφορά του Προέδρου.

Εξήγησε επίσης, ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση ο ίδιος αποχώρησε, καθώς υπήρχε έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κροντηρά, «απεστάλη σε όλα τα μέλη και έλεγε μη συμμετέχετε στη συνεδρίαση, διότι αυτή είναι παράνομη». «Μάλιστα, σε αυτή τη συνεδρίαση, για να δώσω λύση στο αδιέξοδο, πρότεινα να μπει ως μοναδικό θέμα να αναθέσουμε σε δικηγόρο του Λιμενικού Ταμείου τη γνωμοδότηση, ώστε αν είναι σύννομη η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεδριάσουμε την επόμενη μέρα, συζητώντας όλα αυτά τα θέματα. Και η απάντηση του Δημάρχου και του κ. Σανταμούρη ήταν, όχι, ας συνεδριάσουμε και όποιος θέλει ας προσφύγει να ρίξει την απόφαση», υποστήριξε.

«Αντί να ανταλλάσσουμε πυρά σήμερα με τον κ. Σανταμούρη και να με κατηγορεί, θα μπορούσαμε με σύνεση να τα βρουν οι δύο Δήμαρχοι και να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Κι εγώ δηλώνω, σε αντίθεση με τον κ. Σανταμούρη που κάνει επιθέσεις, ότι αν η πρόταση του Δημάρχου είναι ο κ. Σανταμούρης, ότι εμείς και πάλι θα συμφωνήσουμε με την πρόταση. Δεν υπάρχει κανένα προσωπικό θέμα. Εμάς μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει νόμιμα και χωρίς καμία υπόνοια περί παρανομίας, το Δ.Σ. του ΔΛΤΤ-Α», επεσήμανε ο κ. Κροντηράς.

«Εγώ τους ανθρώπους μου τους στηρίζω»

Κατόπιν της τοποθέτησης του κ. Κροντηρά, ο Δήμαρχος, κ. Σιώτος, συνέχισε την επίθεση, ρωτώντας τον «εσείς ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε; Της νήσου Τήνου; Του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ή της Άνδρου;», ξεκαθαρίζοντας, πως «το θέμα σήμερα αφορά στην αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΔΛΤΤ-Α υπάρχουν. Μόνο για αυτά παίρνουμε απόφαση και για κανέναν άλλον».

«Σέβομαι και εκτιμώ τον Δήμαρχο Άνδρου, κ. Δημήτρη Λοτσάρη. Όπως εγώ δεν παρεμβαίνω στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου όσον αφορά στο ποια μέλη θα ορίσει ως εκπροσώπους του στο Λιμενικό Ταμείο, έτσι και το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ορίζει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Και τους έχει ορίσει», δήλωσε κατηγορηματικά.

Όσο δε για το ζήτημα περί μη νομιμότητας της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΛΤΤ-Α, ο Δήμαρχος αντέκρουσε, ότι «είχαμε γνωμοδότηση δικηγόρου εγνωσμένης αξίας και θα μπορούσε να γίνει το συμβούλιο, διότι δεν είχαν παραιτηθεί δεόντως και προσηκόντως οι της Άνδρου», κατηγορώντας για πολιτικά παιχνίδια τον κ. Κροντηρά.

Έκλεισε μάλιστα, υπογραμμίζοντας, ότι «εγώ τους ανθρώπους μου, τους στηρίζω», ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την εργατικότητα του κ. Σανταμούρη, σημειώνοντας ότι έχει προωθήσει πολλά αναπτυξιακά έργα. «Τον στηρίζω με χέρια και με πόδια. Και μακριά οι παρεμβάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου και οι συμπαιγνίες».

Κατευνασμός και αναδίπλωση

Κατευναστική των πνευμάτων υπήρξε η τοποθέτηση της Αντιδημάρχου, κ. Ευγενίας Αλοιμόνου, η οποία ανέφερε, ότι «ο κ. Σανταμούρης, με την ευαισθησία που έχει για το συγκεκριμένο αντικείμενο, θα πρέπει ως άνθρωπος με σύνεση και εργατικός, να εκτείνει χείρα συνεργασίας, τόσο προς το Δήμο Άνδρου, όσο και προς τον Λιμενάρχη Τήνου, ο οποίος με κάθε τρόπο προσπαθεί να στηρίξει την Τήνο και το λιμάνι της, ώστε το ΔΛΤΤ-Α να λειτουργήσει όπως πρέπει», καθώς «η Τήνος, η Άνδρος, τα νησιά, δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, έχουν χρόνο μόνο για δουλειά».

Ο κ. Κροντηράς δήλωσε απόλυτα υπέρ της τοποθέτησης της κ. Αλοιμόνου, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση ο ίδιος δε θέτει θέμα Προέδρου, αλλά θέμα λειτουργίας του φορέα. «Ο φορέας είναι διαδημοτικός. Τα συμφέροντα είναι κοινά. Τώρα γιατί δέχομαι επίθεση ότι είμαι “αντιτηνιακός” δε γνωρίζω και δε με αγγίζει», υποστήριξε κλείνοντας, «βρείτε τρόπο να λειτουργήσει το ΔΛΤ».

Μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις, διαφάνηκε η αναδίπλωση του Προέδρου, κ. Σανταμούρη, ο οποίος εγκατέλειψε τους οξείς τόνους και εμφανίστηκε συναινετικός, υποστηρίζοντας, ότι «δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε» και πως «δεν έκανα τίποτε αντίθετο της συνείδησής μου προς την Άνδρο, [...] έγιναν κάποια λάθη και τώρα που θα έρθουν στην επόμενη συνεδρίαση, θα προσπαθήσω να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον, πέρα απ’ όσα έγιναν, γιατί αν πιάσουμε κόντρες, αυτό δε θα βγει πουθενά. Συμφωνώ και με τον κ. Κροντηρά και με την κ. Αλοιμόνου, ότι θα πρέπει λίγο να “μαλακώσουμε” και να έχουμε ως γνώμονα τη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου».