Η πανδημία τροποποιεί τον χαρακτήρα της εργασίας δημοτικών Υπηρεσιών το τελευταίο διάστημα στις Κυκλάδες λόγω νέας έξαρσης κρουσμάτων Covid-19

Με τηλεργασία προσωπικό σε Δήμους λόγω “πυρετού” κρουσμάτων

Αυξημένη προσοχή και κίνδυνος σε εργάτες Καθαριότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ υπάρχει ανησυχία λόγω της επιστροφής εκδρομέων στα νησιά

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία καλούνται να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν – ξανά - οι δημοτικές Υπηρεσίες στα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία - από το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων μέχρι και σήμερα -, καταγράφεται επισήμως μία σοβαρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ως φαίνεται, η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει κρούσματα και σε προσωπικό των Δήμων, με τις Δημοτικές Αρχές να λειτουργούν σε σημαντικό βαθμό στο πλαίσιο που ορίζει η σχετική νομοθεσία και οι τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες, δηλαδή “βγάζοντας” έναν αριθμό προσωπικού σε καθεστώς τηλεργασίας, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης και σχετικών αιτημάτων.

Ωστόσο, αν και αυτή η μορφή εργασίας είναι εφικτή στην εφαρμογή της κατά κύριο λόγο σε διοικητικές Υπηρεσίες, δεν είναι εφικτή σε Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας.

Ιδιαιτέρως δε, σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους, στους οποίους το προσωπικό είναι μικρό αριθμητικά, η αναγκαστική επιλογή της τηλεργασίας, προκαλεί καθυστερήσεις σε υποθέσεις έργων και μελετών.

Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους Δήμους, στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στον τρόπο εργασίας του προσωπικού περιγράφουν Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι των Κυκλάδων, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα και την ανησυχία τους για την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων στα νησιά, μετά το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επιστροφή των εκδρομέων.

Σύρος, Ν. Φωτεινιάς: Κλειστό το Αθλητικό Κέντρο μέχρι 7/1

Με αφορμή την απόφαση αναστολής λειτουργίας όλων των αθλητικών χώρων στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, δεδομένης της διαπίστωσης κρουσμάτων σε ποσοστό άνω του 50% στο προσωπικό, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς συνολικά για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου.

“Η ανακοίνωση για το αθλητικό κέντρο βγήκε σε συνέχεια της εισήγησης που μας έκανε η κα Βουτσαρά, η οποία μας ανέφερε πως το 50% είναι κρούσματα και άλλοι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με το υπόλοιπο προσωπικό οι αθλητικοί χώροι” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας πως για τις αθλητικές υποδομές θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον Δήμο.

Έλεγχος της εξ αποστάσεων εργασίας και ραντεβού για τους πολίτες

Παρακάτω έδωσε απαντήσεις για το αν ο Δήμος σήμερα έχει οδηγηθεί στην επιλογή της τηλεργασίας σε Υπηρεσίες του, δεδομένης της ταχύτατης αύξησης κρουσμάτων στο νησί.

“Ήδη οι Διοικητικές Υπηρεσίες λειτουργούμε με το 50%. Δηλαδή το προσωπικό μας κατά 50% είναι με φυσική παρουσία και το άλλο 50% με τηλεργασία. Αυτό το κάνουμε ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, να μπορέσουμε στον Δήμο να έχουμε προσωπικό. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά κρούσματα στη Σύρο. Εδώ και τρεις – τέσσερις ημέρες εφαρμόζουμε την τηλεργασία” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Επίσης έχουμε αρκετά άτομα που έχουν άδειες. Οπότε ρυθμίζουμε τα άτομα που δεν είναι σε άδεια ώστε το 50% να είναι με τηλεργασία.”.

Σε διευκρινίσεις προέβη και για τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠ.

“Στο ίδιο καθεστώς είναι και το ΚΕΠ του Δήμου. Αρκετοί είναι με άδεια και κάποιοι είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Πρέπει να προσέξουμε πολύ. Η προσέλευση του κόσμου στις Υπηρεσίες έχει μειωθεί. Ο κόσμος φοβάται και αυτό είναι λογικό. Ωστόσο, για να προσέλθουν στα ΚΕΠ και στις Διοικητικές Υπηρεσίες, πρέπει να κλείσουν ραντεβού. Όλοι επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και τα rapid tests” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, μιλώντας παρακάτω και για τον τρόπο προώθησης των δημοτικών υποθέσεων από τα άτομα που βρίσκονται σε τηλεργασία.

“Έχω δώσει εντολή και στον Διευθυντή και στους Τμηματάρχες και βγάζουν κάθε μέρα πρόγραμμα ποιοι είναι με φυσική παρουσία και ποιοι με τηλεργασία αλλά και ποιοι είναι σε άδεια.

Αυτό που έχω πει προς όλους τους υπεύθυνους είναι πως τα άτομα που δουλεύουν με τηλεργασία, πρέπει κάθε μέρα να φέρνουν συγκεκριμένη δουλειά και να γίνεται έλεγχος αν έχουν εκτελεστεί οι δουλειές που τους δόθηκαν. Οπότε θεωρώ πως αυτό πρέπει απαραιτήτως να γίνεται. Η δουλειά του Δήμου θα πρέπει να προχωρά.”.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Φωτεινιάς σχολίασε γενικότερα πως, στον Δήμο “λειτουργούμε όλοι σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το κεντρικό κράτος. Φοράμε μάσκες, τηρούμε αποστάσεις και όπου χρειάζεται γίνονται rapid tests. Λειτουργούμε προληπτικά και διατηρούμε δυνάμεις ώστε να λειτουργήσουμε σαν Δήμος.”.

Μικρός αριθμός ανεμβολίαστων

Στην ερώτηση αν το ποσοστό των ανεμβολίαστων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης είναι σημαντικό μέχρι σήμερα, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Τώρα πια το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των ανεμβολίαστων στον Δήμο. Όσοι παραμένουν χωρίς εμβολιασμό όμως, έρχονται στις Υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Κάνουν δύο rapid tests την εβδομάδα, τα οποία τα ελέγχουμε κανονικά και τα αναρτούμε στην ειδική πλατφόρμα. Η Διεύθυνση προσωπικού ελέγχει. Είμαστε ενήμεροι για το τι γίνεται σε καθημερινή βάση”.

Ερωτηθείς επιπλέον αν τη Δημοτική Αρχή την ανησυχεί προσεχώς μία ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων σε δημοτικούς υπαλλήλους, απάντησε ξεκάθαρα: “Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανένας. Πράγματι τις τελευταίες ημέρες στη Σύρο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Το διαπιστώνουμε και από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Θέλω να πω το εξής προς τους συμπολίτες μας: Να τηρούν τα μέτρα, να φορούν μάσκες και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Να τηρούν κατά γράμμα όλες τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.”.

Μ. Αληφραγκής: Όχι τηλεργασία στην Τεχνική Υπηρεσία μέχρι τώρα

Ειδικότερα, την κατάσταση στις Τεχνικές Υπηρεσίες περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος εξήγησε πως δεν προτιμάται η τηλεργασία.

“Δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση του τρόπου δουλειάς σε εμάς στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Είχαμε ένα κρούσμα στην Τεχνική Υπηρεσία, απομονώθηκε και απολυμάνθηκε ο χώρος στον οποίον βρισκόταν. Το πλάνο μας δεν έχει τροποποιηθεί. Όμως, η οδηγία για το 50% βγήκε προχθές. Είχα συζήτηση με τον προϊστάμενο και τονίσθηκε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από υπαλλήλους να δουλέψουν με τηλεργασία. Εξάλλου δεν υπήρξε ούτε στον καιρό της πρώτης πανδημίας με το lockdown” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας ακόμη πως, “Είναι τέτοια η εργασία στην Τεχνική Υπηρεσία που πολλά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι. Υπάρχουν σχέδια, έλεγχοι και μετρήσεις για έργα ή μελέτες που δεν μπορεί κάποιος να κάνει από μακριά και μέσω τηλεργασίας.

Μέχρι και την τελευταία ημέρα του χρόνου κάναμε προκηρύξεις και αναθέσεις για έργα”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε ότι, “Προς το παρόν σε εμάς δεν υπάρχει μεγάλο θέμα. Παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και οι Υπηρεσίες μας δουλεύουν κανονικά. Τουλάχιστον αυτές που εποπτεύω προσωπικά ως Αντιδήμαρχος. Πρέπει να “τρέξουμε” το Τεχνικό Πρόγραμμα”.

Ερωτηθείς αν στην πορεία των εβδομάδων, κριθεί αναγκαία η τηλεργασία ή προκύψει άλλη οδηγία από την κυβέρνηση, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Σίγουρα θα τηρήσουμε ό,τι πουν. Όποια κυβερνητική οδηγία βγαίνει την ακολουθούμε. Είναι σημαντικό πως στην Υπηρεσία που προΐσταμαι είναι όλοι εμβολιασμένοι και οι περισσότεροι και με την αναμνηστική δόση.”.

Αγγελική Πρίντεζη: Αυξημένη ανησυχία στην Καθαριότητα και ανεμβολίαστο άτομα

Την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας περιγράφει η νέα Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη.

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει αυξημένη ανησυχία καθώς οι εργάτες καθαριότητας ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι εκτεθειμένοι. Ως εκ τούτου, μοναδικό “όπλο” είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων. “Όλο το προσωπικό της Καθαριότητας μέχρι και σήμερα που έχουμε τη μεγάλη έξαρση και με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δουλεύει κανονικά και τηρεί πιστά τα μέτρα. Η Καθαριότητα είναι για να παρέχει υπηρεσίες και να φροντίζει τον δημότη” ανέφερε προλογικά η ίδια, εξηγώντας πως στην Καθαριότητα σήμερα, “δεν έχω ενημερωθεί για κρούσματα από τα άτομα της Υπηρεσίας που είναι στον δρόμο”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Για το μόνο που έχω λάβει γνώση είναι για έναν διοικητικό υπάλληλο που νοσεί, ο οποίος είναι και σε άδεια. Οι υπάλληλοι τηρούν τα μέτρα προστασίας, φορούν τις μάσκες και προσέχουν”.

Ωστόσο, η ίδια εξήγησε πως, ο κίνδυνος “παραμονεύει” αφού το προσωπικό καθαρίζει χώρους στους οποίους έχουν υπάρξει κρούσματα.

“Το δύσκολο με τη δική μας Υπηρεσία είναι το εξής. Πηγαίνουν οι υπάλληλοί μας, οι εργάτες μας και καθαρίζουν και “απολυμαίνουν” τα κτίρια στα οποία βρίσκονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Είναι μία δύσκολη κατάσταση” σημείωσε η ίδια, απαντώντας παρακάτω και για το αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων στην Καθαριότητα.

“Υπάρχουν αρκετοί που είναι ανεμβολίαστοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Τηρούμε τις κυβερνητικές οδηγίες. Παίρνουμε τα rapid tests, τα δηλώνουμε και προχωρούμε. Κι εγώ ως πολιτική προϊσταμένη τους, σήμερα κάνω και την αναμνηστική δόση για να αποφύγουμε στο μέτρο του εφικτού να μεταφέρω τον κορωνοϊό. Σέβομαι στην άποψη του καθενός και σίγουρα θα ήταν καλύτερο αν όλοι σκεφτόμασταν και το συλλογικό καλό” δήλωσε παρακάτω, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση στους πολίτες να μην δυσκολεύουν το έργο των εργατών.

Χρησιμοποιημένες μάσκες σε κάδους ανακύκλωσης

“Χρειάζεται συνεργασία και από τον κόσμο. Παρακαλώ πολύ για την ανταπόκρισή τους. Μην αφήνουν απορρίμματα εκτός κάδων και κυρίως μην αφήνουν γάντια και μάσκες πάνω σε κάδους και στους μικρούς κάδους ανακύκλωσης αποτσίγαρων. Οι υπάλληλοι της Καθαριότητας προσπαθούν να είναι τυπικοί αλλά πρέπει το ίδιο να κάνει και κάθε δημότης” σχολίασε η ίδια, αναφερόμενη τέλος και στο αν έχουν καλυφθεί τα προβλεπόμενα όσον αφορά τα είδη ατομικής προστασίας.

“Υπήρχε πρόβλημα με την προμήθειά τους γιατί δεν ήταν καλή η ποιότητα. Είμαστε σε διαδικασία να διευθετηθεί και αυτή η υπόθεση. Μας λείπουν κάποια ζευγάρια παπούτσια, αλλά θα τα καλύψουμε” δήλωσε με βεβαιότητα.

Πάρος, Μ. Κωβαίος: Προς το παρόν όχι προσωπικό σε τηλεργασία

Σχετικά με την κατάσταση στον Δήμο Πάρου μίλησε ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος. “Προς το παρόν στον Δήμο Πάρου λειτουργούμε κανονικά. Όμως όταν χρειαστεί να πάμε σε τηλεργασία, θα το κάνουμε. Θα πάμε. Η τηλεργασία πια είναι ένα μέρος της ζωής μας, δεδομένων και των συνθηκών. Οπότε, προς το παρόν δεν έχουμε άτομα με τηλεργασία” γνωστοποίησε, λέγοντας παρακάτω πως μέχρι στιγμής σε δημοτικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν κρούσματα της Covid-19.

“Ευτυχώς στον Δήμο δεν έχουμε κρούσματα και γι αυτό τον λόγο λειτουργούμε. Όμως στο νησί υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Ίσως περισσότερα από ποτέ. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει και ελέγχουμε τις Υπηρεσίες μας” πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ακόμη πως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες που ακόμη δεν το έχουν πράξει.

Μήλος, Μανώλης Μικέλης: Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων άμεσα

Αύξηση κρουσμάτων στο νησί το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένει ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος παρατήρησε στις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” τα εξής: “Από τη Μήλο έφυγαν πάνω από 2.500 κάτοικοι για να πάνε για διακοπές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Είναι πολύ λογικό με την αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, σε Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη και γενικά στις μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας, να γίνει διασπορά και οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν - στις 10 Ιανουαρίου που θα μετακινηθεί ο μεγάλος όγκος -, να μεταφέρουν τον ιό”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Ήδη τα πρώτα άτομα που επιστρέφουν από διακοπές, μεταφέρουν τον ιό”.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, εξήγησε πως, “Ευτυχώς, σήμερα αυτά τα κρούσματα δεν έχουν ξεπεράσει τα 20. Πρέπει όμως από την κεντρική κυβέρνηση να υπάρξει μέριμνα, γιατί εμείς στους Δήμους μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις συγκεκριμένου χαρακτήρα, όπως ενδεικτικά να κλείσουμε τους αθλητικούς χώρους.”.

Σχετικά με την προσπάθεια του Δήμου για περιορισμό της διασποράς, ο κ. Μικέλης αναφέρθηκε για τη δυνατότητα που παρέχεται στους δημότες για δωρεάν rapid tests. “Έχουμε κάνει και μία σύμβαση ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να πάει να εξετασθεί στο Κέντρο με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διασπορά με αυτόν τον τρόπο” σχολίασε, εστιάζοντας παρακάτω στην κατάσταση στον Δήμο Μήλου.

“Είμαστε ένας Δήμος με λίγο προσωπικό. Στην άδειά τους νόσησαν δύο άτομα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα άτομα σε τηλεργασία αλλά οι περισσότεροι είναι αδειούχοι. Το πρόβλημα θα το έχουμε από την επόμενη εβδομάδα όλα τα νησιά” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως στο νησί το σοβαρό θέμα είναι πως δεν υπάρχει γενικός ιατρός.

Χωρίς γενικό ιατρό

“Στη Μήλο υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και τα χρήματα που δίνει ο Δήμος για την δημόσια υγεία και το Κέντρο Υγείας που είναι 450 ευρώ για κάθε ιατρό που έρχεται στη Μήλο και 150 ευρώ για κάθε αγροτικό συν κάποιες κατοικίες για τους αγροτικούς και δωρεάν ενοίκια, δεν έχουμε γενικό ιατρό” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Ένας γενικός ιατρός που υπηρέτησε στη Μήλο επί 20 χρόνια, δεν μπορεί να έρθει”.

Ως εκ τούτου, παρατήρησε πως δυστυχώς, στη Μήλο “δεν έχουμε τις υπηρεσίες αυτού του ιατρού που σε κάποιο δύσκολο περιστατικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε το ελικόπτερο για να γίνει διασωλήνωση”.

Κέα, Ρ. Βελισσαροπούλου: Κρούσματα που απομονώθηκαν

Ήπια κατάσταση κρουσμάτων παρατηρείται μέχρι στιγμής και στον Δήμο Κέας, με τη Δήμαρχο, Ρένα Βελισσαροπούλου να σημειώνει πως αν κριθεί αναγκαία η τηλεργασία, ο Δήμος θα την εφαρμόσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

“Έχουμε κάποια κρούσματα. Όσοι έχουν νοσήσει πρέπει να είναι γύρω στα 5-6 άτομα. Έχουν απομονωθεί και βρίσκονται στα σπίτια τους” γνωστοποίησε για τις δημοτικές Υπηρεσίες, εξηγώντας ακόμη πως, “Αυτό που μας ανησυχεί πάρα πολύ είναι τι θα γίνει μετά τις 10 του μήνα που επιστρέφει ο κόσμος που είχε πάει διακοπές. Με δεδομένο ότι θα ανοίξουν(;) τα σχολεία, για εμάς θα είναι πιο επικίνδυνη περίοδος. Θα επιστρέψουν άτομα από διαφορετικές περιοχές”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, εξήγησε πως, “Μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι ήπια και ο κόσμος ανταποκρίνεται και τηρεί τα μέτρα γιατί έχει τρομάξει”.

Ωστόσο, ειδικότερα στον Δήμο, εξήγησε πως, “αυτήν την περίοδο έχουμε και αρκετούς που έχουν πάρει άδεια. Βέβαια η τηλεργασία θα εφαρμοστεί όπως και στο παρελθόν. Όποιος από το προσωπικό αιτηθεί σχετικά, θα μπορεί να το κάνει”.

Στην ερώτηση αν αυτή η μορφή εργασίας γεννά προβλήματα, η ίδια υπήρξε σαφής: “Δημιουργεί πρόβλημα 100%. Είναι διαφορετικό να είναι όλοι οι συνάδελφοι στον ίδιον χώρο και να λύνουν τα προβλήματα εν τη γενέσει τους και διαφορετικό να είναι εξ αποστάσεως. Όμως, αν αυτή η κατάσταση μας κατοχυρώσει και έχουμε λιγότερα κρούσματα, θα το κάνουμε”.

Ετικέτες: