Αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Σερίφου στη χορήγηση άδειας για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στην παραλία Γάνεμα

«Όχι» στην αλλοίωση των παρθένων παραλιών

Στο πλαίσιο της διατήρησης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού της Σερίφου, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής νομικού γνωμοδοτικού σημειώματος από συνεργάτη του Δήμου, δήλωσε την αντίθεσή του στην τοποθέτηση πλωτής εξέδρας εκ μέρους ιδιώτη στην παραλία Γάνεμα.

Σε συνέχεια σχετικού αιτήματος από πλευράς ιδιώτη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερίφου κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την τοποθέτηση της συγκεκριμένης κατασκευής, ενώ για την καλύτερη ενημέρωση του Σώματος, ανατέθηκε σε συνεργάτη του Δήμου η σύνταξη γνωμοδοτικού σημειώματος για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

Προστατευόμενη περιοχή η συγκεκριμένη παραλία

Από πλευράς της εταιρείας αλυσίδας εστιατορίων, ζητήθηκε η χορήγηση σχετικής άδειας, για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας για εποχική χρήση με σκοπό την πρόσδεση σκαφών, συνολικού εμβαδού 30 τ.μ.

Επίσης, σε σχετική αλληλογραφία με το Λιμεναρχείο Σύρου αναφέρει, σε απάντηση της αιτήσεως, ότι δε φέρει, εν πρώτοις, αντίρρηση σχετικά με την τοποθέτηση της πλωτής εξέδρας και ζητά τις ενέργειες του Δήμου Σερίφου (ήτοι διατύπωση γνώμης).

Στην εισήγησή του, ο νομικός συνεργάτης του Δήμου, αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, στην οποία αναφέρεται, πως «δεν επιτρέπεται η χρήση των εξεδρών για εγκατάσταση και λειτουργία εστιατορίων ή κέντρων αναψυχής».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η εγκατάσταση αυτών, βάσει σχετικής ΥΑ, γίνεται με την επιφύλαξη των διατάξεων για τις περιοχές απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας, δεν επιτρέπεται η χρήση τους για την εγκατάσταση, λειτουργία ή διαφήμιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,, ενώ προβλέπεται ότι η εγκατάσταση θα διασφαλίζει και δε θα παραβιάζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του υδάτινου στοιχείου της θάλασσας. Μάλιστα, στην περίπτωση που η περιοχή τοποθέτησης και χρήσης της πλωτής εξέδρας είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ή ισχύουν ειδικότερες διατάξεις χαρακτηρισμού της ως προστατευόμενης, βάσει νομοθεσίας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και του οικείου φορέα διαχείρισης.

Παράλληλα, τονίζεται το γεγονός ότι άδεια ζητήθηκε από το Λιμεναρχείο Σύρου και όχι από το Λιμεναρχείο Σερίφου, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί την αρμόδια λιμενική αρχή η οποία εισηγείται την παραχώρηση και έχει πληρέστερη εικόνα για την ακτογραμμή της Σερίφου και ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας, ενώ ταυτόχρονα ο φάκελος δικαιολογητικών κρίθηκε πλημμελής, καθώς παραλείφθηκε αντίγραφο, δεδομένου ότι η παραλία Γάνεμα είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, ενώ αναλύεται και η νομοθεσία που διέπει τις συγκεκριμένες περιοχές.

Αρνητικό το συμπέρασμα του νομικού συμβούλου

Στο συμπέρασμα του γνωμοδοτικού σημειώματος του νομικού συνεργάτη του Δήμου Σερίφου, που χρησιμοποιήθηκε και ως εισήγηση επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νομικός καταλήγει στα εξής:

«Από τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή μου από τη δημοτική αρχή, στην περιοχή «Γάνεμα» ουδέποτε υπήρξαν στο παρελθόν αλλοιώσεις της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της παραλίας. […] Στην εν λόγω παραλία έχουν πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες ελευθέρως και ανενοχλήτως και μάλιστα ο Δήμος Σερίφου έχει κατ’ επανάληψη, διατυπώσει την άποψή του σε διαφόρους φορείς και αρχές, ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας υπέρτερων αγαθών (άρθρο 24 Σ.), πρέπει να εξαιρείται από οποιασδήποτε φύσεως ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και εκμετάλλευσης. Ουδέποτε επιτρεπόταν η πρόσβαση στην παραλία με πλωτά μέσα, πόσο μάλιστα ο ελλιμενισμός τους, μόνιμος ή παροδικός, τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για την προστασία των λουομένων από σκάφη, βάρκες κλπ., οι οποίοι θέλουν ελεύθερα και ανενόχλητα να απολαύσουν το φυσικό τοπίο και τη θάλασσα.

Όπως σημειώθηκε ανωτέρω, η προστασία του περιβάλλοντος ως φυσικού αγαθού (ευπαθούς οικοσυστήματος), αλλά και ως πολιτιστικού αγαθού (οπτικού πόρου) γίνεται παγίως δεκτή και από το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο με αποφάσεις του έχει ακυρώσει, κατ’ επανάληψη, τεχνικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες-προσωρινές ή μόνιμες- που εγκαθίστανται ή λαμβάνουν χώρα στη χερσαία ή θαλάσσια ζώνη των ακτών, αποτελούν αλλοίωση της ακτογραμμής και του παράκτιου τοπίου, διαταράσσουν σοβαρά το οικείο οικοσύστημα και οδηγούν σε επικίνδυνες χρήσεις του. […]

Για τους παραπάνω λόγους, έχω τη γνώμη ότι καταρχήν οιαδήποτε κατασκευή ή τεχνική παρέμβαση στην παραλία «Γάνεμα», όπως η εν λόγω  πλωτή εξέδρα, αφενός μεν θα αλλοιώσει ή θα υποβαθμίσει το σύνολο του παράκτιου χώρου, ως ενιαίο και ευπαθές οικοσύστημα, αφετέρου δε προσβάλλει την αισθητική της ακτής και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, η οποία αποτελεί προστατευτέο φυσικό και οπτικό πόρο».

Επιπροσθέτως τονίζεται, ότι η παραλία διέπεται και από ειδικές διατάξεις, που καθιστούν μη δυνατή την τοποθέτηση της πλωτής εξέδρας, πως δεν πληρούνται τα κριτήρια της ΥΑ 3122.2/54046/2021, ενώ ειδικά τονίζεται, πως βάσει του ανωτέρω Π.Δ.. «απαγορεύεται το αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής σε απόσταση 100 μ. από τη γραμμή αιγιαλού της παραλίας «Γάνεμα», στις δε επισυναπτόμενες φωτογραφίες της αιτούσας εταιρείας, η θέση της πλωτής εξέδρας (όσο μπορεί να διακριθεί, διότι στην αίτηση δεν αναφέρεται η απόσταση της εξέδρας από την ακτή, ενώ και οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από μακρινή απόσταση) είναι σχεδόν επί της παραλίας. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί ότι η αιτούσα εταιρεία δε ζητά να τοποθετηθεί η πλωτή εξέδρα έμπροσθεν του καταστήματός της (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες), αλλά σε ικανή απόσταση από αυτή και επί της παραλίας. Αυτό σημαίνει ότι η αιτούσα εταιρεία, που διαχειρίζεται κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ψυχαγωγικό χαρακτήρα (beach bar), ουσιαστικά θέλει να εκμεταλλευτεί ολόκληρη την παραλία, καθώς αφενός μεν οι πελάτες της δεν ενοχλούνται από τα σκάφη που θα προσεγγίζουν την παραλία, αφετέρου δε η πλωτή εξέδρα θα εξυπηρετεί μόνο την ίδια. Τούτο όμως συνεπάγεται καταστρατήγηση των ανωτέρω νομοθετικών διατάξεων, παραβιάζεται η κοινοχρησία της ακτής και παρακωλύεται η απρόσκοπτη και ακώλυτη απόλαυση της παραλίας και η αναψυχή του κοινού».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία, «η πλωτή εξέδρα χρησιμεύει στην εν γένει λειτουργία του εν λόγω καταστήματος και προς εξυπηρέτησή του (ήτοι θα προσδένουν σκάφη πελατών του καταστήματος) και προφανώς θα την εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η επιχείρηση με διαφημιστικό σκοπό, προσελκύοντας πελάτες με το θέλγητρο ότι μπορούν να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν στο κατάστημα, στο οποίο προσφέρεται πρόσβαση και από τη θάλασσα. Συνεπώς, η εν λόγω πλωτή εξέδρα, σε σημείο μάλιστα επί της παραλίας όπου κάνουν το μπάνιο τους όλοι οι επισκέπτες, δεν εξυπηρετεί την κοινή χρήση, αλλά μόνο εξυπηρετεί τη λειτουργία της αιτούσας επιχείρησης. Για το λόγο αυτό και δεν πληρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας».

Κατόπιν των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερίφου, ομόφωνα αποφάσισε τη χορήγηση αρνητικής γνώμης σχετικά με την ανωτέρω έκδοση άδειας για την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στο Γάνεμα.

Σχετικά αρχεία: 
Ετικέτες: