Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναλαμβάνει την αρχαιολογική επίβλεψη του έργου κατασκευής του ΧΥΤΥ Τήνου και της μονάδας κομποστοποίησης

«Πράσινο φως» στο έργο υπό αρχαιολογική επίβλεψη

  • Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022 - 06:27

Προχωρά το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ Τήνου, που αναμένεται να λύσει οριστικά το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί, μετά και τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Στην έγκριση του μνημονίου συνεργασίας με την ΕΦΑ Κυκλάδων, για την αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών του έργου κατασκευής του ΧΥΤΥ Τήνου και της μονάδας κομποστοποίησης, έχει προχωρήσει ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τήνου, με την απόφαση να αναρτάται μόλις χτες στον ιστότοπο της Διαύγειας.

Προκειμένου να εκτελεστεί το έργο «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Κομποστοποίησης Τήνου, Δήμου Τήνου, Διαχειριστικής Ενότητας νήσου Τήνου, Νομού Κυκλάδων» με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Τήνου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Kυκλάδων θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο διακριτού υποέργου (υποέργο 5).

Ειδικότερα, οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που θα διενεργηθούν αφορούν σε γήπεδο εμβαδού περί τα 80 στρέμματα στη θέση «Κοσίνι» Δ. Ε. Εξωμβούργου και συγκεκριμένα, όλες οι εκσκαφικές εργασίες στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, όπως και αυτές που θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση των έργων υποδομής (έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πυροπροστασία, περίφραξη, εξωτερική και εσωτερική οδοποιία, κατασκευή κτηρίων κ.ά.).

Οι εργασίες θα εξελίσσονται παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του έργου. Οι εργασίες αρχαιολογικής επίβλεψης διάρκειας 12 μηνών σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο, θα ξεκινήσουν με την έναρξη του έργου και θα ολοκληρωθούν με την περάτωσή του. Σε περίπτωση παράτασης των εργασιών, το παρόν μνημόνιο δύναται να παραταθεί με κοινή απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου Τήνου.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των εργασιών αρχαιολογικής επίβλεψης διάρκειας ενός έτους, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο, ανέρχεται σε (22.400,00 Ευρώ), δηλ. σε ποσοστό 0,28% επί του αρχικού προϋπολογισμού ένταξης του έργου και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020». Σε περίπτωση παράτασης του έργου, θα προβλεφθεί παράταση του υποέργου «Δαπάνες Αρχαιολογίας», καθώς και τροποποίηση του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος του εν λόγω υποέργου.

Σε περίπτωση πoυ υπάρξουν αρχαιολογικά ευρήματα, oι εργασίες θα σταματήσoυv, ώστε vα γίvει σωστική αvασκαφή, η οποία θα ενταχθεί στο υποέργο με τις απαραίτητες αναπροσαρμογές ως προς το φυσικό αντικείμενο αλλά και τον προϋπολογισμό του προκειμένου να είναι δυνατή η διεξαγωγή της. Ειδικότερα, τον προϋπολογισμό του έργου θα βαρύνει η πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατικού και τεχνικού προσωπικού, όπως και η συνολική δαπάνη για την ανασκαφική έρευνα (σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων, καθαρισμός, συντήρηση, ανάδειξη, καταγραφή, αποθήκευση, μελέτη και δημοσίευση). Στη συνέχεια και με την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών, θα εκδοθεί η κατά νόμον απόφαση, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη διατήρηση ή μη και την προστασία των αρχαιοτήτων.

Ετικέτες: