Όλη η κληρονομιά της Αντιπάρου μέσα σε μία εφαρμογή

  • Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, 2022 - 06:18

Μέσα από νέα, σύγχρονη, ψηφιακή προσέγγιση, δίνεται πλέον η δυνατότητα παρουσίασης της Αντιπάρου και των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν το φυσικό αλλά και πολιτιστικό τοπίο του νησιού.

Η εταιρία Aegean Solutions A.E. σχεδίασε και υλοποίησε την ανάπτυξη μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για την ανάδειξη της φυσικής, γεωλογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της υπαίθρου της Αντιπάρου.

Η καινούργια αυτή εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν σε όλους και θα είναι προσβάσιμη από όλες τις συσκευές (iOS & Android) και θα προσφέρει εικονική περιήγηση στην Αντίπαρο με υπηρεσίες γεωαναφοράς. Η εφαρμογή θα μετατραπεί και θα ανέβει στην τελική έκδοση της, μετά το πέρας της πιλοτικής λειτουργίας και την ενσωμάτωση των απαραίτητων διορθώσεων και βελτιώσεων.

Ο ψηφιακός ξεναγός

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί έναν ψηφιακό ξεναγό πλοήγησης ο οποίος λειτουργεί ως αυτόνομη εφαρμογή που ο κάθε χρήστης μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του. Σχεδιάστηκε για τις πλατφόρμες περιήγησης Android και iOS, λαμβάνοντας τις αρχές σχεδιαστικού προσαρμογής περιεχομένου σε κάθε τύπου οθόνης, όπως και τις βασικές αρχές προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω του εκάστοτε παρόχου (google play/apple store). 

Ο χρήστης, αφού κατεβάσει την εφαρμογή, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια διαδρομή περιήγησης και κατά τη διάρκεια της περιήγησης, μπορεί να βλέπει τη θέση του, στη διαδρομή και να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για το πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει από την αφετηρία και πόσα απομένουν μέχρι το τέλος της. Επίσης, η εφαρμογή διαθέτει ενδείξεις απόστασης και κατεύθυνσης για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και τα αγαπημένα σημεία του χρήστη, για τα οποία θα μπορεί να παίρνει πλοήγηση προς αυτά.

Γενικά χαρακτηριστικά εφαρμογής

Η εφαρμογή περιέχει πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος της Αντιπάρου τόσο από φυσική και γεωλογική σκοπιά όσο και από πολιτιστική και τουριστική, τα οποία απεικονίζονται πάνω σε διαδραστικό χάρτη μέσω ψηφιακών χαρτών. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολυμεσικά στοιχεία και το ακριβές σημείο του κάθε ξεχωριστού σημείου ενδιαφέροντος παρέχονται μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος στους επισκέπτες.

Η αρχική οθόνη της εφαρμογής προβάλλει τον χάρτη του νησιού με σήμανση στο σημείο που βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο χρήστης ενώ ο ίδιος ειδοποιείται από την εφαρμογή ώστε να ανοίξει την λειτουργία του GPS στο κινητό του. Η εφαρμογή αποτελείται από εργαλεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα περιήγησης και αναζήτησης στο χάρτη μέσω εστίασης και μετακίνησης μέχρι το επίπεδο δρόμου, ενώ παράλληλα ο χρήστης μπορεί να επιλέγει τα σημεία που επιθυμεί να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της περιήγησης του στην περιοχή αναφοράς.

Η υπηρεσία ψηφιακών χαρτών δίνει την δυνατότητα πλοήγησης μέσα στο χάρτη με ποικίλους τρόπους, ενώ επίσης μπορεί να ενσωματωθεί στην εφαρμογή μέσα στον ίδιο το χάρτη αλλά και έξω από αυτόν η δυνατότητα θεματικής κατηγοριοποίησης που αλληλοεπιδρά με τον χάρτη εμφανίζοντας κάθε φορά τα σημεία ενδιαφέροντος που επιλέγει ο χρήστης. Τα γεωγραφικά υπόβαθρα της υπηρεσίας παρέχονται δωρεάν και είναι ευρείας χρήσεως. Ο χρήστης με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί μέσα από την εφαρμογή με ποικίλους τρόπους.

Ανάπτυξη εφαρμογής περιήγησης για φορητές συσκευές (App)

Η εφαρμογή που υλοποιήθηκε από την Aegean Solutions A.E. αποτελεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή δράση, η οποία με κύρια πλατφόρμα προβολής τα κινητά τηλέφωνα υποστηρίζει τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες λειτουργικών συστημάτων κινητών τηλεφώνων και προσφέρει μια διαδραστική περιήγηση στα σημαντικότερα περιβαλλοντικά σημεία ενδιαφέροντος της Αντιπάρου. Οι χρήστες – οι επισκέπτες μέσω των κινητών τους συσκευών έχουν πλήρη πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) που αξιοποιείται και δημιουργεί αφορμές για διάλογο κατά την διάρκεια της περιήγησης. Η εφαρμογή για φορητές συσκευές αξιοποιεί λειτουργίες και εργαλεία του πληροφοριακού συστήματος κατάλληλα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των συσκευών αυτών.

Βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις

Οι βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις για τη χρήση της εφαρμογής είναι:

• Οι κύριες λειτουργίες της εφαρμογής είναι διαθέσιμες με ή χωρίς τη σύνδεση σε δίκτυο internet.

• Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω του εκάστοτε market (google play/apple store).

• Η εφαρμογή περιέχει πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος της Αντιπάρου τόσο από φυσική και γεωλογική σκοπιά, όσο και από πολιτιστική και τουριστική, τα οποία απεικονίζονται πάνω σε διαδραστικό χάρτη μέσω Google Maps.

• Πολυγλωσσία (Ελληνικά – Αγγλικά – Γερμανικά)

• Είναι ικανή να εντοπίζει αυτόματα τη θέση του χρήστη στο χάρτη και να του εμφανίζει σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. κτίρια, αντικείμενα κ.λπ.) σε μια γεωγραφική ακτίνα που μπορεί να ορίζεται από τον ίδιο.

• Τα σημεία ενδιαφέροντος παρουσιάζονται σε θεματικές κατηγορίες, π.χ. με διαφορετικό χρώμα ή σχήμα και είναι εφικτό ο χρήστης να επιλέξει κάποιο από αυτά τα σημεία, ώστε να του παρασχεθούν επιπλέον πληροφορίες.

• Ο χάρτης είναι διαδραστικός και επιτρέπει την κύλιση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς επίσης υποστηρίζει λειτουργίες μεγέθυνσης, σμίκρυνσης κ.ά..

• Το πληροφοριακό υλικό λαμβάνεται αυτοματοποιημένα από το εργαλείο διαχείρισης.

• Ενιαίο γραφικό περιβάλλον διεπαφής χρήστη (GUI) με χρήση καρτελών (tabs).

• Η εφαρμογή σχεδιάστηκε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ταχύτητα απόκρισης και στην βελτιστοποίηση της κατανάλωσης πόρων από την πλευρά της συσκευής.

• Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πύλη, ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να την φορτώσουν και εγκαταστήσουν στη συσκευή τους.

• Η εφαρμογή αποτελείται από εργαλεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα περιήγησης και αναζήτησης στο χάρτη μέσω εστίασης και μετακίνησης μέχρι το επίπεδο δρόμου.

• Το γεωγραφικό υπόβαθρο της υπηρεσίας παρέχεται δωρεάν και είναι ευρείας χρήσεως.

• Η εφαρμογή σε κάθε στιγμή αξιοποιεί την πληροφορία γεωεντοπισμού, που παρέχει η συσκευή στην οποία εκτελείται και προσαρμόζει το περιεχόμενό της στη θέση της συσκευής και συνεπώς στη θέση του χρήστη, αυτόματα μόλις εκείνος προσεγγίζει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος.

• Το σύστημα κάθε εφαρμογής λειτουργεί και Οffline, ενώ έχει μέγεθος ≤ 150MB.

Η βασική δομή της εφαρμογής

Η εφαρμογή χωρίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες. Στην αρχική σελίδα εμφανίζονται βίντεο – teaser και φιλοξενούνται γενικά κείμενα για την Αντίπαρο ενώ στη συνέχεια μπορείς να περιεργαστείς τις διαδρομές της Αντιπάρου όπου υπάρχουν τα στοιχεία μιας διαδρομής, σύντομη ή αναλυτική περιγραφή, σφαιρικά πανοράματα, βίντεο και φωτογραφίες.

Μετά ακολουθούν τα σημεία ενδιαφέροντος, όπου κάθε σημείο βασίζεται σε πληροφορία θέσης (γεωχωρικά στοιχεία) καθώς και σε πληροφορίες. Η προβολή της πληροφορίας για οποιοδήποτε σημείο ενδιαφέροντος συνοδεύεται από περιγραφική πληροφορία από 1 έως 3 λήψεις (φωτογραφίες) ή/και άλλες πληροφορίες κατά περίπτωση (π.χ. στοιχεία επικοινωνίας, ώρες λειτουργίας κ.τ.λ.). Οι θέσεις ενδιαφέροντος και οι συντεταγμένες τους συλλέχθηκαν με GPS συσκευή από τους υπευθύνους της Aegean Solutions A.E.. κατά την ψηφιοποίηση των θέσεων.

Και τέλος μπορεί να βρει κάποιος στοιχεία για το έργο και για τις γλώσσες που προσφέρονται, που προς το παρόν είναι Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Ετικέτες: