Ενεργειακή μετάβαση των υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου

  • Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2022 - 06:17

Με σκοπό τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης και τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας των υποδομών του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου - Αντιπάρου προχώρησε σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αειφόροι Νήσοι Α.Ε. για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης που θα αφορά «την ενεργειακή μετάβαση των υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου συμπεριλαμβανόμενης της διερεύνησης δυνητικών χρηματοδοτικών εργαλείων».

Το αντικείμενο του έργου θα είναι η εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης με σκοπό την ενεργειακή αυτονόμηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση των υποδομών του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στην Πράσινη Ενέργεια, εξασφαλίζοντας επιπλέον την ελαχιστοποίηση του κόστους ηλεκτροδότησης των υποδομών του, την μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και την προώθηση κοινωνικής πολιτικής, όπως επίσης και την δημιουργία υποδομών για την μετάβαση σε βιώσιμους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους κινητικότητας, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση και τον σχεδιασμό που τελεί ήδη σε εξέλιξη.

Σκοπός της μελέτης

Τα 4 βασικά στάδια που αποτελούν και τον σκοπό της μελέτης είναι:

Α) Η τεχνική και οικονομική ανάλυση για την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα και πλατφόρμα έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης καθώς και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, σε κτήρια και υποδομές.

Β) Η τεχνική και οικονομική ανάλυση για την ανάπτυξη και λειτουργία φωτοβολταϊκών και άλλων μορφών παραγωγής ενέργειας, μικρής κλίμακας για την τοπική παραγωγή πράσινης και καθαρής ενέργειας.

Γ) Η τεχνική και οικονομική μελέτη για την εγκατάσταση και λειτουργία κεντρικών συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για την τοπική εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε έκτακτες καταστάσεις απώλειας της γραμμής διασύνδεσης του νησιού.

Δ) Η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την χρηματοδότηση των έργων που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Αρμοδιότητες των συμβαλλόμενων

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου Αντιπάρου αναλαμβάνει να σχεδιάζει και να προγραμματίζει την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης, να παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης, να ολοκληρώνει την διεκπεραίωση όλων των θεμάτων που αφορούν στην υλοποίηση της σύμβασης, να παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, να ανταποκρίνεται εγκαίρως στις οικονομικές υποχρεώσεις του και να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή των έργων, όπου αυτό απαιτείται.

Η «Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.» αναλαμβάνει να υλοποιήσει άρτια και έγκαιρα το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης, να διαθέτει τον αναγκαίο χώρο που χρειάζεται για την υλοποίηση του έργου, να ορίσει τον εκπρόσωπό του με τον αναπληρωτή του στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης, να παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στην κοινή επιτροπή παρακολούθησης και τέλος να οργανώσει την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης σε διαδικαστικό επίπεδο.

Τέλος από την πλευρά του, ο Δήμος Πάρου αναλαμβάνει δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου, να ασκήσει καθήκοντα Ταμειακής Υπηρεσίας για την υλοποίηση της σύμβασης, να ολοκληρώνει την διεκπεραίωση όλων των θεμάτων, να συνεργαστεί με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου και την Αειφόροι Νήσοι Α.Ε. σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την λήψη αδειοδοτήσεων όπου και όταν απαιτηθούν. Επίσης αναλαμβάνει, την παρακολούθηση των χρηματορροών της προγραμματικής σύμβασης, την εκταμίευση ποσών προς την Αειφόροι Νήσοι Α.Ε. και να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του έργου, όπου αυτό απαιτείται.

Η ισχύς της σύμβασης αρχίζει από την υπογραφή της και η διάρκειά της ορίζεται έως 12 μήνες ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτέλεσης των προβλεπομένων ανέρχεται στο ποσό των 37.200 ευρώ.