Συνέντευξη με τον τομεάρχη τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Φιορεντίνο

“Η Μύκονος απευθύνεται και διεκδικεί υψηλού επιπέδου τουρισμό”

Απαντήσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το νησί των ανέμων

Σαφείς απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό στο νησί της Μυκόνου, δίνει μέσω της “Κοινής Γνώμης”, ο τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Φιορεντίνος.

Παρά την πτώση που παρατηρείται στις κρατήσεις του μήνα Ιουνίου, σύμφωνα με τους ξενοδόχους του νησιού, αλλά και την αρνητική εικόνα εξαιτίας των αυθαιρεσιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Φιορεντίνος εκτιμά πως και η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο για τη Μύκονο.

Την ίδια ώρα, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συνεργαστεί η τοπική κοινωνία, προκειμένου η “ναυαρχίδα” του ελληνικού τουρισμού να συνεχίσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τόσο στους εγχώριους, όσο και στους ξένους επισκέπτες της.

Τα αριθμητικά στοιχεία αναφορικά με τις κρατήσεις του Ιουνίου δείχνουν μία σημαντική πτώση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τους ξενοδόχους. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό και πόσο αναμένεται να επηρεάσει τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν;

Αν αναφερθούμε στις αεροπορικές αφίξεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τους μήνες Μάιο-Απρίλιο οι αεροπορικές αφίξεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, οπότε η όποια διαφορά στα συγκρινόμενα ποσοστά –αν και εντυπωσιακή μερικές φορές- αντιστοιχεί σε μικρό αριθμό επιβατών( Αερολιμένας Μυκόνου στατιστικά στοιχεία  https://www.jmk airport.gr/uploads/sys_nodelng/2/2891/Mikonos_05_Traffic_2023vs2022.pdf).

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τάσεις της ζήτησης δεν επηρεάζονται ενεργειακή κρίση που επηρεάζει τα οικονομικά και μοιραία τις επιλογές διακοπών της μέσης ευρωπαϊκής οικογένειας η οποία είναι κατεξοχήν ευαίσθητη σε ότι αφορά τα ζητήματα κόστους και αναζητά συμφέρουσες επιλογές. Η ενεργειακή κρίση έχει συμπαρασύρει και το κόστος των αεροπορικών ναύλων όπως και όλων των ναύλων των μεταφορών που επιλέγουν οι τουρίστες. Σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος, μοιραία, η ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει μία υποχώρηση η οποία δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί πλήρως από την τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις ειδικά στα νησιά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, κατά τους μήνες Απρίλιο Μαίο είχαμε 140 πτήσεις τσάρτερ λιγότερες . Είμαι της άποψης ότι οι επόμενοι μήνες, οι παραδοσιακοί δηλαδή μήνες διακοπών θα κινηθούν σε καλά επίπεδα και θεωρώ ότι στο τέλος της τουριστικής περιόδου θα έχουμε ικανοποιητικό ισοζύγιο.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις υψηλές τιμές τόσο στα καταλύματα του νησιού, όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος στο νησί;

Η  Μύκονος απευθύνεται και διεκδικεί υψηλού επιπέδου τουρισμό. Όλες οι επιχειρήσεις του νησιού μας παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες ικανές να καλύψουν  την ιδιαίτερη ζήτηση των τουριστών που αναζητούν την πολυτέλεια στις διακοπές τους. ‘Όμως, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι συνεχιζόμενες, η διασφάλιση της ποιότητας επιφέρει στις επιχειρήσεις  υψηλότερο κόστος λειτουργίας και όπως είναι φυσιολογικό,  ένα μέρος του κόστους θα μετακυλήσει στον τουρίστα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των προορισμών πολυτελείας. Εάν συνυπολογίσουμε την άνοδο των τιμών σε καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία τότε δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση η αύξηση των τιμών στα καταλύματα και σε συμπληρωματικές υπηρεσίες του νησιού. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και όχι μόνο.
Τώρα, σε ότι αφορά τον γενικότερο τρόπο σκέψης και διαχείρισης της τουριστικής προσφοράς της Μυκόνου, δεν χωρεί αμφιβολία ότι εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ξεχωριστή διεθνή πελατεία και να αυξήσουμε το μερίδιό μας στην αγορά του τουρισμού πολυτελείας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να ενισχύουμε συνεχώς το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η όλη συζήτηση για τις υψηλές τιμές της Μυκόνου εμπεριέχει κάποιες υπερβολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι τιμές στα καταλύματα κυμαίνονται περίπου 5% χαμηλότερα από αυτές του 2019. Η Μύκονος διαθέτει 215 ξενοδοχειακά καταλύματα με 15.000 κλίνες όλων των κατηγοριών και για όλα τα βαλάντια. Με λίγα λόγια, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα επιλογής μεταξύ καταλυμάτων ανάλογα τις οικονομικές δυνατότητες του. Εκτός βέβαια από το κατάλυμα για τη διανυκτέρευσή του, ο τουρίστας καταναλώνει και οριζόντιες υπηρεσίες στον προορισμό. Και η φιλοσοφία των κάθε είδους επιχειρήσεων όπως και η αντιμετώπισή του ως πελάτη θα πρέπει να είναι ενιαία  σε ένα προορισμό.  Ειδικότερα δε, σε έναν εμβληματικό προορισμό όπως η Μύκονος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η παροχή κακών ή ελλειπών υπηρεσιών, προς τους τουρίστες  κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν επιπτώσεις στην γενικότερη  τους άποψη για τον προορισμό.

Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις της αδικαιολόγητης υπερχρέωσης για υπηρεσίες και προϊόντα που αναμεταδίδονται από τα ΜΜΕ και ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Η μόνη ασφαλής επιλογή για το μέλλον για όλα τα νησιά μας συμπεριλαμβανομένης και της Μυκόνου είναι βιωσιμότητα. Γιατί ένας ποιοτικός βιώσιμος προορισμός είναι κατάκτηση κάθε τοπικής κοινωνίας και αποτέλεσμα ουσιαστικών  συνεργειών σε όλα τα πεδία, με σεβασμό πρώτα από όλα στη μοναδικότητα κάθε προορισμού όπως και φυσικά στις ανάγκες  των επισκεπτών.

Προστατεύοντας τους φυσικούς μας πόρους, τις κοινότητές μας και το επιχειρηματικό μας περιβάλλον καθιστούμε τον προορισμό μας ανθεκτικό απέναντι σε κάθε αρνητική συγκυρία και κάθε  έκτακτη περίσταση. 

Η Μύκονος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα σχετικά με τα φαινόμενα αυθαιρεσιών, που προκάλεσαν την παρέμβαση της πολιτείας. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι αυτό έχει πλήξει την εικόνα του νησιού;

Η αλήθεια είναι ότι η συνεχής προβολή της Μυκόνου σε σχέση με τα αρνητικά φαινόμενα που καταγράφονται στο νησί έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδιαιτέρως στους λεγόμενους δυνητικούς επισκέπτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τον προορισμό σε βάθος. Όμως ταυτόχρονα ο περιορισμός των φαινομένων παραβατικότητας περιορίζει συμπεριφορές που «τραυματίζουν» την εικόνα του νησιού μας και το προστατεύει το νησί από την αρνητική δημοσιότητα.

Η Μύκονος εξακολουθεί να ηγείται των προορισμών πολυτελείας διότι έχει πετύχει μια εναρμονισμένη σχέση μεταξύ επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.  Όποιος προτίθεται να διαταράξει αυτή την σχέση σίγουρα προσβάλει τον  προορισμό συνολικά και αυτό δεν είναι ανεκτό από κανένα, ποσό μάλλον από την Κεντρική διοίκηση που έχει την υψηλή εποπτεία των υπηρεσιών του κράτους. Η Κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό αποτυπώθηκε, εάν θέλετε και, στο υψηλό ποσοστό επιδοκιμασίας του συνολικού έργου της κυβέρνησης.

Νησιά, όπως η Μύκονος, αποτελούν τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού. Σε ποιο πλαίσιο θα πρέπει να κινηθεί μελλοντικά το νησί, έτσι ώστε να μην απωλέσει τα κεκτημένα χρόνων;

Η Μύκονος είναι διάσημη εδώ και δεκαετίες για το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο της, τις υπέροχες παραλίες, τη ζεστή φιλοξενία και τις κομψές επιλογές κοσμικότητας που προσφέρει στους επισκέπτες της. Για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την διεθνή πελατεία μας θα πρέπει να παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις της ζήτησης και να γνωρίζουμε τις τάσεις αυτής της ιδιαίτερης πελατείας στην οποία στοχεύουμε. Μετά την πανδημία, η ασφάλεια, η βιωσιμότητα, το φιλικό προς το περιβάλλον επιχειρείν, οι συνέργειες τοπικής κοινωνίας, επιχειρηματιών και εργαζόμενων, ο σεβασμός προς τον τουρίστα και τις ανάγκες του είναι ουσιαστικά προαπαιτούμενα. Εάν σε αυτά προσθέσουμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών μας και την ανάγκη να σεβαστούμε τα φυσικά τους όρια, τότε έχουμε μία ασφαλή αφετηρία για τον στρατηγικό σχεδιασμό του μέλλοντος.

Ποιες πολιτικές και μέτρα πιστεύετε ότι θα πρέπει λάβει η επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τον οποίο διαχρονικά έχει μεγάλα έσοδα;

Μέχρι σήμερα, το στίγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές και απόλυτα συμμορφωμένο με τον στόχο της κατάκτηση της βιωσιμότητας. Μετά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, εύχομαι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την εφαρμογή ανάλογων βιώσιμων πολιτικών της όπως, μεταξύ άλλων, η κυκλική οικονομία, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατότητα υψηλού επιπέδου τουριστικής εκπαίδευσης των εργαζόμενων στον Τουρισμό, σεβασμό στην φέρουσα ικανότητα του προορισμού, αναβάθμιση της σύνθεσης της τουριστικής μας προσφοράς και φυσικά αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και των εργαλείων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Αυτή είναι η κατάλληλη στήριξη για την Μύκονο στην πορεία της για την ενδυνάμωση της εικόνας της και φυσικά στην περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος.