Μπαράζ δηλώσεων με θέμα τη χρήση των οργανωμένων παραλιών

Προεκλογική κόντρα στη Μήλο με φόντο τις παραλίες

Η τουριστική περίοδος βρίσκεται περίπου στη μέση της, και στη Μήλο, έχει ξεσπάσει μία "άτυπη" προεκλογική κόντρα με αφορμή την καθυστέρηση στη δημοπράτηση κάποιων πολυσύχναστων παραλιών. Συγκεκριμένα, ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Μήλου, Νικόλαος Δημητρίου Ψαθάς, εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί ευθέως τη νυν Δημοτική Αρχή για κωλυσιεργία, ενώ με τη σειρά του ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μέσω της "Κοινή Γνώμης" έδωσε τις απαντήσεις του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προεκλογικές κινήσεις από τον υποψήφιο δήμαρχο.

Ν. Ψαθάς: "Διαπιστώνουμε ότι πολλές παραλίες του νησιού δεν λειτουργούν"

Στην αρχή της ανακοίνωσης του ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Μήλου, Νικόλαος Δημητρίου Ψαθάς, αναφέρεται στο πρόβλημα που αναφέρει ότι έχει εντοπίσει, λέγοντας, ότι, "διανύοντας την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου διαπιστώνουμε ότι πολλές από τις μέχρι πρότινος οργανωμένες παραλίες του νησιού δεν λειτουργούν. Οι μόνοι χώροι που λειτουργούν κανονικά είναι αυτοί, τους οποίους οι επιχειρήσεις δικαιούνται απευθείας ως όμοροι. Οι υπό δημοπράτηση χώροι σε δημοφιλείς παραλίες, όπως η Φυριπλάκα και η Αχιβαδολίμνη δεν δημοπρατήθηκαν εγκαίρως από το Δήμο Μήλου . Αποτέλεσμα αυτού, οι λουόμενοι σε πολυσύχναστες παραλίες να μην έχουν τις στοιχειώδεις παροχές, όπως σκιά και πόσιμο νερό. Αυτή η εικόνα συνιστά σαφή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού και φέρνει όλους εμάς στην πολύ δύσκολη θέση να απολογούμαστε στους επισκέπτες για αυτή την εικόνα εγκατάλειψης. Επιπλέον, σε κάποιες παραλίες υπάρχουν παρατημένες εγκαταστάσεις από τους προηγούμενους δικαιούχους των χώρων, τις οποίες έπρεπε να απομακρύνουν οι ίδιοι, έως την 31/12/2022, συνιστώντας αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση των παραλιών."

Η κοινή υπουργική απόφαση και τα δεδομένα

Στη συνέχεια αναφέρει, ότι, "η κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν 38609 ΕΞ 2023, στο άρθρο 6 ορίζει ότι «…Εντός του 1ου εξαμήνου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους Δήμους. Από την 1η Ιουλίου εκάστου έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις Κτηματικές Υπηρεσίες. …» Ως εκ τούτου οι χώροι στις παραλίες δεν πρόκειται να ανοίξουν νωρίτερα από τον Αύγουστο ίσως και αργότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το Δήμο που καρπώνεται το 60% του τιμήματος παραχώρησης, και την απώλεια εσόδων για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις παραλίες αυτές, επιχειρηματίες και εργαζόμενους που χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής περιόδου."

"Στόχος είναι η ανάδειξη του θέματος και η πληρέστερη πληροφόρηση των συμπολιτών μας"

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Ψαθάς, μίλησε για τους λόγους για τους οποίους ενημερώθηκε, ότι υπήρξαν οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις, "Όπως ενημερωθήκαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο λόγος που δεν έγινε στους προβλεπόμενους χρόνους η παραχώρηση των παραλιών, είναι επειδή η Κτηματική υπηρεσία, μετά από καταγγελία ιδιώτη ότι δεν έχουν απομακρυνθεί οι κατασκευές από τις παραλίες των δικαιούχων της προηγούμενης περιόδου παραχώρησης, δεν επέτρεψε να γίνει η διαδικασία. Εφόσον οι κατασκευές δεν απομακρύνθηκαν εγκαίρως (31/12/2022), ο Δήμος Μήλου στα πλαίσια των υποχρεώσεών του όφειλε να μεριμνήσει για την απομάκρυνσή τους, σε συνεργασία με τις λιμενικές και αστυνομικές αρχές, με ίδια μέσα ή σε συνεργασία με ιδιώτες τους πρώτους μήνες του 2023, ώστε να μη φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση", ενώ κλείνοντας έθεσε τα δικά του πλάνα λέγοντας, ότι, "στόχος αυτής της στοιχειοθετημένης παρέμβασης από πλευράς μας είναι η ανάδειξη του θέματος και η πληρέστερη πληροφόρηση των συμπολιτών μας, που διαπιστώνουν ότι σε δημοφιλείς παραλίες του νησιού δεν παρέχεται καμία υπηρεσία Ως μια νέα δημοτική παράταξη που διεκδικούμε δυναμικά και με αίσθημα ευθύνης την ανάληψη της διοίκησης του νησιού, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και των παραλιών, προσηλωμένοι στη διασφάλιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού."

Μ. Μικέλης: “Πρέπει να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο”

Ο δήμαρχος Μήλου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν έχει να απαντήσει τίποτα στον κ. Ψαθά, τονίζοντας, “Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τις ανακοινώσεις του κυρίου Ψαθά. Αλλά επειδή ο κόσμος έχει θορυβηθεί,  θα βγάλω και εγώ μία ενημέρωση προς τον κόσμο και όχι απάντηση προς τον κύριο Ψαθά. Μία ενημέρωση για τον κόσμο για να γνωρίζουν τι γίνεται ακριβώς και ποια είναι ακριβώς η αλήθεια. Δεν μπαίνω σε λόγια, σε ψέματα και σε αντιλόγους. Κοιτάζω να κρατήσω το νησί μου γιατί είναι πολύ δύσκολα φέτος το καλοκαίρι και αγωνίζομαι καθημερινά για άλλα πράγματα της καθημερινότητας και με τους εργολάβους που έχουμε και κάνουν τα έργα μας. Πρέπει να δούμε την ουσία του πράγματος και να μην κάνουμε αντιπολίτευση, πρέπει να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο.”

"Έχω κάνει προσωπικό αγώνα μαζί με την Κτηματική υπηρεσία"

Στη συνέχεια θέλησε να αναφερθεί στο κομμάτι των παραλιών, λέγοντας ότι, "έχω κάνει προσωπικό αγώνα μαζί με την Κτηματική υπηρεσία, το διευθυντή και την κυρία Ξαγοράρη, για να βγουν οι παραλίες προς τον κόσμο. Κάποιες δεν θα τις βγάλουμε, διότι έχουν παρατήσει οι περσινοί ιδιοκτήτες τις καντίνες και δεν το δέχεται η Κτηματική υπηρεσία, γιατί έχει γίνει καταγγελία στον Εισαγγελέα. Αυτές μπορεί να μη βγουν, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά θα επιβληθούν τα ανώτερα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν και δεν θα επιστρέψουν και οι εγγυητικές επιστολές στους περσινούς ιδιοκτήτες. Έδωσα προσωπικά εντολή να μην πάρει κανένας τίποτα πίσω, ως εγγύηση για την καλή λειτουργία. Παρακαλούμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους εδώ και δύο μήνες, ενώ παράλληλα έχει αλλάξει και η νομοθεσία και εμείς που έχουμε περιοχές Natura, από φέτος θα πρέπει να περνάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τις παραλίες αυτές. Ότι δεν είναι Natura σε εμάς είναι Αρχαιολογία, και κατά τη διάρκεια των εκλογών είχαν χακάρει τα συστήματα τους και πήγε όλη διαδικασία πίσω."

Οι προβληματισμοί του για το φετινό καλοκαίρι

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας, ο κ. Μικέλης, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει έως τώρα το νησί του και όχι μόνο, κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, τονίζοντας, ότι “με προβληματίζει γενικά η κατάσταση, καθώς είναι πολύ υψηλές οι τιμές. Στα καράβια, παρόλο που έχει πέσει 42% το κόστος των καυσίμων, αυξήθηκαν αντί να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων. Με προβληματίζουν, επίσης, οι υψηλές τιμές των καταλυμάτων  που δεν είναι αντίστοιχες με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τέλος προβληματίζομαι και για το ακριβό φαγητό, καθώς θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετά πιο προσιτές τιμές. Όλο αυτό πρέπει να το δούμε συνολικά και με το Υπουργείο Τουρισμού και με την κυβέρνηση,  γιατί θα χάσουμε τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Είναι απαγορευτικό πλέον να έρθουν κάποιοι Έλληνες στο νησί,  που παλιότερα ερχόντουσαν ακόμα και για τριήμερο".