Οι τοποθετήσεις του δημάρχου, Χρήστου Βερώνη για το σημαντικό ζήτημα που τέθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας

"Ασθενεί" ο δημοτικός φωτισμός της Μυκόνου

Μετά από αρκετά νησιά των Κυκλάδων, που ήδη ολοκληρώθηκε, και στον Δήμο Μυκόνου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής. Ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βερώνης, κλήθηκε να απαντήσει σε πέντε ερωτήματα, δημοτικών συμβούλων, που αφορούν φλέγοντα ζητήματα της Μυκόνου. Ένα από αυτά και πρώτο στη σειρά, ήταν το ζήτημα του δημοτικού φωτισμού και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Το συγκεκριμένο ερώτημα τέθηκε από την Δημοτική Παράταξη "Πρωτοβουλία Δράσης", του Κωνσταντίνου Κουκά και συγκεκριμένα αναφέρονταν, "σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος για την ορθή λειτουργία του δημοτικού φωτισμού."

Χ. Βερώνης: "Τι έχουμε κάνει για να ανάψουν τα φώτα του νησιού τα οποία η απελθούσα Δημοτική Αρχή παρέδωσε σβηστά"

Ο δήμαρχος Μυκόνου, πήρε αμέσως το λόγο για να απαντήσει, αναφερόμενος στην εικόνα του δημοτικού φωτισμού που παρέλαβε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, "καλούμαστε να απαντήσουμε, δυο μήνες αφότου αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, για τις ενέργειες στις οποίες έχουμε προβεί ώστε να λειτουργήσει ο δημοτικός φωτισμός. Καταρχάς και για να γίνει κατανοητό σε όλους, διερωτώμεθα τι έχουμε κάνει για να ανάψουν τα φώτα οδών και πλατειών του νησιού τα οποία η απελθούσα δημοτική αρχή παραδώσατε σβηστά. Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, οφείλουμε να απαντήσουμε στις διαμαρτυρίες και στο εύλογο ερώτημα των Μυκονιατών "πώς γίνεται να έχει πληρώσει ο δήμος 2,6 εκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει το δημοτικό φωτισμό και να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τα φώτα να είναι σβηστά";"

Ο δημοτικός φωτισμός από το 2019

Ο κ. Βερώνης στη συνέχεια θέλησε να κάνει μία ιστορική αναδρομή για τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον Δήμο, στο συγκεκριμένο κομμάτι, λέγοντας, ότι "επιβάλλεται λοιπόν πριν απ’ οτιδήποτε άλλο να αναφερθούμε στη διαδρομή της συγκεκριμένης εργολαβίας όπως έχει εξελιχθεί από τα τέλη του 2019 έως σήμερα. Στις 4 Νοεμβρίου του 2019 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μυκόνου και της αναδόχου εταιρείας intra power με αντικείμενο την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού της Μυκόνου, με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου led προϋπολογισμού 2,58 εκατομμυρίων ευρώ. Η αρχική σύμβαση η οποία στη συνέχεια τροποποιήθηκε δύο φορές, προέβλεπε την προμήθεια και τοποθέτηση 3.536 φωτιστικών led, οκτώ διαφορετικών τύπων που κατέληξαν σε τρεις και 3.536 controllers που, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να είναι όλοι ενσωματωμένοι στα φωτιστικά, τελικά μόνο οι 1486 ήταν ενσωματωμένοι, ενώ οι υπόλοιποι 2.050 τοποθετήθηκαν εξωτερικά επί του φωτιστικού, με ότι αυτό συνεπάγεται."

Το ζήτημα της ψηφιακής πλατφόρμας έξυπνων πόλεων

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα που έχει να κάνει με τη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου για παράδοση ψηφιακής πλατφόρμας έξυπνων πόλεων με ενσωματωμένο σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού του δικτύου των φωτιστικών σωμάτων. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι, "σχετικά με το θέμα αυτό, στις 8 και 17 Απριλίου του 2022 ο ανάδοχος καλεί μέσω email τον Δήμο να ορίσει ημερομηνία παρουσίασης του συστήματος τηλεδιαχείρισης καθώς και της πλατφόρμας έξυπνων πόλεων. Παρά τις προσπάθειά μας και τις επανειλημμένες αναζητήσεις μας δεν έχουμε κατορθώσει να πληροφορηθούμε επισήμως ποιος παρέλαβε το σύστημα, το κόστος του οποίου ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 265.000,00€. Πρόσφατα, από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί τους στο δήμο, πληροφορηθήκαμε ότι η παρουσίαση και παράδοση έγινε στο δημαρχείο ενώπιον του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου κ. Τζάνου. Γεγονός πάντως παραμένει ότι μέχρι σήμερα κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν έχει παραλάβει και δεν έχει οριστεί ως υπεύθυνος για τη διαχείριση και αξιοποίηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ανάδοχος να μην κληθεί ποτέ από το δήμο να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση για συντήρηση και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του εξοπλισμού που είχε εγκαταστήσει. Έτσι από την ημέρα της ολοκλήρωσης της εγκατάστασης των νέων φωτιστικών, μέχρι πρόσφατα κ ενώ το μεγαλύτερο μέρος του δημοτικού φωτισμού παραμένει σβηστό, ο δήμος παρακολουθούσε ως ουδέτερος παρατηρητής το πινγκ -πονγκ των επιστολών ανάμεσα στον ανάδοχο και τον ΔΕΔΔΗΕ για το ποιος έχει την ευθύνη της αποκατάστασης των βλαβών."

Η επόμενη μέρα και η νέοι στόχοι

Ο κ. Βερώνης, άσκησε σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της διοίκησης Κουκά και έθεσε τους στόχους του για το μέλλον, λέγοντας, ότι, "απέναντι σε αυτά τα τραγικά τετελεσμένα τεσσάρων χρόνων της δημαρχιακής θητείας Κουκά, εμείς σε διάστημα μόλις 2 μηνών έχουμε κάνει και προγραμματίζουμε αρκετές ενέργειες. Αρχικά, με την ανάληψη των καθηκόντων μας προχωρήσαμε σε επιτόπιους ελέγχους σε όλη την έκταση του δικτύου του δημοτικού οδοφωτισμού και διαπιστώσαμε, ότι μεγάλο ποσοστό των φωτιστικών δεν λειτουργούσαν και σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν σημαντικές αλλοιώσεις των εξοπλισμών και κυρίως στα μεταλλικά και πλαστικά μέρη στήριξης των φωτιστικών καθώς και στα καλώδια σύνδεσης των φωτιστικών με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Στις 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο Μυκόνου με στελέχη της αναδόχου εταιρείας, παρουσία αρμοδίων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας αποποιήθηκαν οποιασδήποτε ευθύνης για τη μη ορθή λειτουργία του εξοπλισμού που εγκατέστησαν, επικαλούμενοι βλάβες σε άλλα σημεία του δικτύου εκτός της δικής τους αρμοδιότητας και ευθύνης. Δήλωσαν δε ρητά, παρουσιάζοντας και τη σχετική αλληλογραφία, ότι είχαν ενημερώσει εγκαίρως την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου και τις υπηρεσίες για συγκεκριμένες βλάβες, δεδομένου ότι είχαν κάνει και αναλυτική καταγραφή αυτών σε προγενέστερο χρόνο. Παρουσίασαν λίστα με περισσότερες από 500 βλάβες διαχωρισμένες σε εκείνες για τις οποίες είχαν οι ίδιοι ευθύνη και εκείνες για τις οποίες η ευθύνη βαρύνει το δήμο και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης πραγματοποιήσαμε συνάντηση στο δημαρχείο με εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διευκρινισθούν τα όρια της ευθύνης του κάθε φορέα σε σχέση με τον οδοφωτισμό και να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και συνδρομής του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση των βλαβών και στην εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού οδοφωτισμού. Παράλληλα, στην Αθήνα κατά τις εκλογές της ΠΕΔ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου και αντιδημάρχων πάλι με τους εκπροσώπους της εταιρείας και ετέθησαν αναλυτικά τα θέματα προκειμένου να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Τέλος, ενημερώθηκε μέσω Αθηνών ο Περιφερειακός Δντης, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία."

"Να συμμαζέψουμε ένα έργο το οποίο, μολονότι ακριβοπληρώθηκε, δεν λειτούργησε εξαιτίας της αδιαφορίας"

Κλείνοντας τον λόγο του, ο δήμαρχος Μυκόνου, τόνισε ότι, "οπως μπορείτε να διαπιστώσετε μέσα σε δύο μήνες έχουμε κάνει ότι επιβάλλεται και ότι ήταν δυνατό για να συμμαζέψουμε ένα έργο το οποίο, μολονότι ακριβοπληρώθηκε, δεν λειτούργησε εξαιτίας της αδιαφορίας και αδικαιολόγητης αμέλειας Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργίας που όλοι στον Δήμο αγνοούν, σταμάτησε να λειτουργεί και από την Αθήνα διότι ο Δήμος δεν πλήρωσε τις κάρτες sim. Επειδή κατανοούμε το πραγματικό λόγο της ερώτησης, ενημερώνουμε ότι αποτελεί προτεραιότητά μας να αποκαταστήσουμε την σωστή λειτουργία του οδοφωτισμού και παράλληλα να φροντίσουμε να διερευνηθούν, αν και που υπάρχουν ευθύνες κατά την υλοποίηση της σύμβασης και να αποδοθούν."