Εγκρίθηκε πρόταση χρηματοδότησης για τα δύο υποέργα με συνολικό προϋπολογισμό, 5.056.700 ευρώ

Δύο νέα μεγάλα έργα στο πρόγραμμα της ΔΕΥΑ Πάρου

Δύο σπουδαία έργα για την Πάρο μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή, καθώς εγκρίθηκε πρόταση της ΔΕΥΑ Πάρου για την χρηματοδότηση του έργου της «Αναβάθμισης Υποδομών Ύδρευσης Πάρου» και εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027», στην προτεραιότητα «Αειφορική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων». Το έργο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.056.700 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορά δύο ξεχωριστά υποέργα τα οποία είναι:

Αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης στον Παρασπόρο

Το πρώτο υποέργο αφορά την αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης στον Παρασπόρο, από 2.500m³/ημέρα που είναι σήμερα, σε 5.000m³. Πρόκειται για την κατασκευή μιας νέας ανεξάρτητης πλήρως λειτουργικής μονάδας, δίπλα στην υφιστάμενη. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή των αναγκαίων συνοδών έργων, όπως οι γεωτρήσεις, ο αγωγός τροφοδοσίας, το κτίριο που θα στεγάσει τη μονάδα, γεννήτρια για την εξασφάλιση ρεύματος σε περίπτωση διακοπής, εγκατάσταση Φ/Β ισχύος 100kW για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών, και πολλά άλλα. Η μονάδα αφαλάτωσης Παροικίας Πάρου βρίσκεται στη θέση Πέπονας στο Παρασπόρο Παροικίας. Με την κατασκευή των συνοδών έργων ξεκίνησε την λειτουργία τον Μάιο του 2019. Λειτουργεί με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης και επεξεργάζεται θαλασσινό νερό, τροφοδοτώντας την ευρύτερη περιοχή της Παροικίας μέχρι την Πούντα. Η εγκατάσταση αποτελείται από δύο μονάδες συνολικής δυναμικότητας 2.500 κυβικών μέτρων παραγόμενου νερού ημερησίως και έχει ανάκτηση 37%, ενώ πλέον θα φτάσει τα 5.000 κυβικά.

Τα στάδια προκατεργασίας στη μονάδα είναι:

  • Προώθηση με υποβρύχιες αντλίες γεώτρησης προς δεξαμενές αποθήκευσης θαλασσινού νερού.

  • Προώθηση με αντλίες προς επεξεργασία νερού Φίλτρανση με πολυστρωματικά φίλτρα θολότητας.

  • Τελική φίλτρανση με φίλτρα ασφαλείας (σακόφιλτρα).

  • Σύστημα δοσομέτρησης αντικαθαλωτικού.

Τα στάδια της κύριας επεξεργασίας και της μετακατεργασίας είναι:

  • Aφαλάτωση του θαλασσινού νερού µε τη µέθοδο της αντίστροφης ώσµωσης.

  • Μονάδα χημικού καθαρισμού και έκπλυσης των µεµβρανών.

  • Τελική επεξεργασία, µε σκοπό την παραγωγή νερού ποιότητας πόσιµου.

  • Σύστηµα µεταχλωρίωσης.

  • Προσωρινή αποθήκευση πόσιµου νερού

  • Το αλμόλοιπο προωθείται μέσω αντλιοστασίου στον υποθαλάσσιο αγωγό και τελικός στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη βραχονησίδα Πέπονας.

  • Το τελικό παραγόμενο νερό προωθείται με το αντλιοστάσιο διανομής προς την δεξαμενή Αγίου Αρσενίου και διατίθεται στο δίκτυο.

Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αρχιλόχου

Το δεύτερο υποέργο αφορά την ολική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Αρχιλόχου. Πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, μήκους αγωγών σχεδόν 27,5 χλμ στην Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου (οικισμοί Προδρόμου, Μαρμάρων και Μώλου). Θα εξασφαλίσει τον εκμηδενισμό των βλαβών που παρουσιαζόταν στις παλαιές σωληνώσεις, εξοικονομώντας χιλιάδες κυβικά νερού που χανόταν σε αφανείς διαρροές στην περιοχή, ενώ θα διασφαλίσει την διανομή με σωστή πίεση και ποιοτητα, όπως προβλέπει η Νομοθεσία.

Η διαδικασία δημοπράτησης για τα παραπάνω έργα θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.