Ολοκληρώθηκε η παράδοση - παραλαβή μεταξύ των νέων προέδρων των νέων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

Επίσημη διάσπαση και νέα εποχή στα Λιμενικά Ταμεία Τήνου και Άνδρου

Στην επόμενη μέρα, πέρασαν οριστικά το Λιμενικό Ταμείο Τήνου - Άνδρου, καθώς ολοκληρώθηκε τη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Τήνου η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου, στο αυτόνομο πλέον Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άνδρου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, Ευάγγελος Σημαντήρης, καθώς και ο δήμαρχος & πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης και ο αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, Γεώργιος Τρανάκος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων και την επίσημη παράδοση - παραλαβή των αρμοδιοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, παρέδωσε το ποσό των 1.763.280,67 ευρώ σε τραπεζικές επιταγές που εκδόθηκαν, στον δήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη.

Π. Κροντηράς: "Εύχομαι και στα δύο αυτόνομα λιμενικά ταμεία να έχουν μια παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" για αυτή τη σημαντική ημέρα, φάνηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη, τονίζοντας, ότι, "ολοκληρώθηκε η διάσπαση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2015 και επικαιροποιήθηκε με αποφάσεις των δύο νησιών. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με πρόταση του αείμνηστου δημάρχου Άνδρου, Γιάννη Γληνού, την οποία είχα αποδεχτεί. Τώρα, φτάνει στο τέλος της. Εύχομαι και στα δύο αυτόνομα Λιμενικά Ταμεία να έχουν μια παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία."

Θ. Σουσούδης: "Η 24η Μαΐου 2024 αποτελεί για το νησί μας ιστορική μέρα"

Τα απαραίτητα έγγραφα στην επίσημη παράδοση - παραλαβή των αρμοδιοτήτων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, κλήθηκε να υπογράψει ο δήμαρχος Άνδρου και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Θεοδόσης Σουσούδης, ο οποίος στο πλαίσιο της εκδήλωσης, δήλωσε, ότι, "τον Νοέμβριο του 2015 ξεκινήσαμε τον αγώνα μας στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να αποκτήσει το νησί μας αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο, κόντρα σε αντιδράσεις και αιτιάσεις, που έλεγαν ότι αυτό είναι κάτι αδύνατο να συμβεί. Εμείς στο διάστημα 2014- 2019, συνεχίσαμε τον αγώνα με πολλαπλές οχλήσεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Εσωτερικών, πήραμε τρεις αποφάσεις ως Δ.Σ. Άνδρου, ζητήσαμε και πήραμε τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Τήνου και του τότε Ενιαίου Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου. Συντάξαμε μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για το ανεξάρτητο Λ.Τ. Άνδρου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί μετά από προσπάθειες 9 χρόνων, με πολλά εμπόδια και προβλήματα, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα πάγιο αίτημα όλης της Άνδρου, καθώς η δημιουργία του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου αποτελεί "κλειδί" για την ανάπτυξη των λιμανιών μας και της Άνδρου κατ' επέκταση και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το καταφέραμε".

Κλείνοντας τόνισε, "ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι συνέβαλαν διαχρονικά στο να φτάσουμε στη σημερινή ιστορική ημέρα. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Δημοτικής μας Αρχής, καθώς το δρομολογήσαμε από το 2015 και ολοκληρώσαμε τις τυπικές διαδικασίες το 2019. Η προηγούμενη διοίκηση επικαιροποίησε τις αποφάσεις του 2018 των Δημοτικών Συμβουλίων Άνδρου και Τήνου καθώς και τις μελέτες μας το 2021 και πλέον το νησί μας, το νησί της ναυτοσύνης, θα διαθέτει αυτόνομο Λιμενικό Ταμείο με τα δικά του περιουσιακά στοιχεία και τις δικές του αναπτυξιακές δυνατότητες. Συνεχίζουμε πλέον και στον τομέα αυτό με περισσότερη αποτελεσματικότητα".

Το ιστορικό της διάσπασης

Έχουν περάσει περίπου 3 χρόνια μετά την μεγάλη ρήξη που είχε προκληθεί με την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Τήνου και Άνδρου. Χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2021, εκπρόσωποι της Άνδρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της μέχρι πρότινος ΔΛΤΤ-Α και παρόλο που ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις, είχαν εκφράσει έντονα τη διαμαρτυρία τους και είχαν σταματήσει κάποιες αποφάσεις που αφορούσαν το νησί της Τήνου, ψηφίζοντας τότε όλοι κατά, σε κάποιες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν για τρέχοντα ζητήματα. Το Αύγουστο του 2022, πάρθηκε η απόφαση που θα διαχώριζε οριστικά τα δύο Λιμενικά Ταμεία και θα τους έδινε την πλήρη κυριότητα σε αρμοδιότητες που αφορούν το κάθε νησί ξεχωριστά.

Πλέον το Λιμενικό Ταμείο Τήνου και Άνδρου θα έπαυε να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα και με αυτόν τον τρόπο οι ευθύνες και οι αποφάσεις θα βαραίνουν πλέον το κάθε νησί χωριστά, το οποίο πλέον θα αποφασίζει μόνο του για τα θέματα που το αφορούν. Τήνος και Άνδρος θα διαχειρίζονται τα Λιμενικά τους Ταμεία χωριστά και όχι κάτω από κοινή διοίκηση. Είναι κάτι που φαίνεται ότι αποζητούσαν εδώ και καιρό καθώς οι ρήξεις και οι συγκρούσεις ήταν συνεχείς καθώς και οι μεν και οι δε ισχυρίζονταν κατά καιρούς ότι υπήρχε ευνοϊκότερη διαχείριση του ενός εκ των δύο μεγάλων νησιών των Κυκλάδων στις συνεδριάσεις και στις αποφάσεις.

Η ανακοίνωση στην ΕτΚ

Συγκεκριμένα στο προ διετίας φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έπειτα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είχαν αποφασιστεί τα παρακάτω:

"Το προεδρικό διάταγμα «Μεταφορά αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Ν. Κυκλάδων στους Δήμους Άνδρου, Εξωμβούργου, Κορθίου, Τήνου, Υδρούσας και στην Κοινότητα Πανόρμου Τήνου» τροποποιείται ως εξής:

1. Οι αρμοδιότητες που αφορούν στο Δήμο Άνδρου αφαιρούνται από το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου - Άνδρου» και μεταφέρονται σε συνιστώμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άνδρου».

2. Το υφιστάμενο «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου - Άνδρου» παύει να έχει διαδημοτικό χαρακτήρα και μετονομάζεται σε «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου».

3. Το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Άνδρου» υπεισέρχεται σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, πόρους, δικαιώματα, εν γένει, και υποχρεώσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου, που αφορούν τον Δήμο Άνδρου".