Δεσμεύσεις Υφ. Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού στην πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για το 2018

Η νησιωτικότητα, ένα βήμα παραπέρα

Η συνέχιση της πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη συνεργασίας με την πλευρά της Αυτοδιοίκησης στο νησιώτικο σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, με σταθερό σκοπό τη βελτίωση των υποδομών του πιο ευαίσθητου γεωγραφικά χώρου, αποτέλεσε τη δέσμευση του Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινού στην πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, για το έτος 2018.

Παρουσία Δημάρχων κι αυτοδιοικητικών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ο κ. Σαντορινιός στον σύντομο χαιρετισμό του έθιξε κύρια και σοβαρά θέματα της νησιωτικότητας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με συνεργασία και αυξημένη προσπάθεια, αλλά κυρίως με γνώμονα το όφελος των νησιωτών, μπορεί να επιτευχθεί ένα θετικό έργο και την τρέχουσα χρονιά.

Ακτοπλοϊκό, χρηματοδοτήσεις έργων και υλοποίηση αυτών, επάρκεια στην υδροδότηση νησιών και λειτουργία αφαλατώσεων, όπως επίσης καλύτερη σύνδεση των Κυκλάδων με την ενδεχόμενη λύση ενός τρίτου πλοίου, υπήρξαν τα θέματα της ατζέντας του, με τον ίδιο να δεσμεύεται πως το έτος 2018, θα καταβληθούν οι απαιτούμενες προσπάθειες που θα κατευθύνονται στη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Στην πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου την περασμένη Παρασκευή παρέστη μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ διατυπώνοντας ευχές με τη σειρά του για μία γόνιμη συνεργασία Κυκλάδων και Δωδεκανήσου υπό την “ομπρέλα” και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Παρομοίως, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης ενώ εξ αρχής ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος πλαισιωμένος και από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό σχολίασε την αυξημένη δυσκολία της πραγματοποίησης των συνεδριάσεων στα νησιά, εξαιτίας των προβληματικών ακτοπλοϊκών δεδομένων.

Συνεργασία για αναβάθμιση υποδομών. Ζητούμενο η υλοποίηση έργων

Πέραν της Δωδεκανησιακής καταγωγής του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε εξ αρχής πως το χαρτοφυλάκιό του, δηλαδή αυστηρά τα θέματα της νησιωτικής πολιτικής, επέβαλαν απαραίτητα την παρουσία του στην πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για το νέο έτος. Ο ίδιος έθιξε αρχικά το ζήτημα της συνέχισης έργων στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υποδομές, εξηγώντας προηγουμένως, πως, η συνεργασία με τους Δημάρχους σε γενικές γραμμές είναι εποικοδομητική.

“Όλον αυτόν τον χρόνο που πέρασε, νομίζω πως με τους περισσότερους από εσάς είχα μία συνεργασία, άλλες φορές θετική, άλλες φορές αρνητική, με τα προβλήματά της, αλλά νομίζω πως σχεδόν με όλους σας έχουμε μιλήσει, έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε προβλήματα, μικρά ή μεγάλα κι έχουμε προσπαθήσει να προχωρήσουμε τη νησιωτικότητα ένα βήμα παραπέρα” δήλωσε κατηγορηματικά ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας δε, πως, “και σαν κυβέρνηση συνολικά έχουμε καταφέρει πράγματα” και όπως πρόσθεσε μάλιστα, “πιστεύω ότι το 2018 θα καταφέρουμε περισσότερα”.

Ξεκινώντας ειδικότερα την αναφορά του από τη συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση για το ΕΣΠΑ, ο κ. Σαντορινιός υπενθύμισε τις προσπάθειες - και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου - για περισσότερες εντάξεις έργων, ενώ αμέσως μετά μίλησε και για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

“Θα έβαζα στα θετικά της κυβέρνησης αυτής το γεγονός ότι σε συνεργασία με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Περιφερειάρχη δόθηκε η άδεια για overbooking στο ΕΣΠΑ που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες εντάξεις έργων. Όπως και η ενίσχυση η σημαντική του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Ν. Αιγαίου από το κρατικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μπορέσουν να υλοποιηθούν σημαντικά έργα, τα οποία ήδη έχουν ανακοινωθεί” σχολίασε σχετικά, προσθέτοντας ακόμη πως το έτος 2018 αποτελεί “τη χρονιά που θα ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα έργα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος”.

Προβαίνοντας σε μία απολογιστική ματιά του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος 2007 – 2014 του Ν. Αιγαίου, ο κ. Σαντορινιός υπενθύμισε πως, αυτό “είχε ανακοινωθεί με 250 εκ. Ευρώ, εντάχθηκαν 25 εκ. Ευρώ και τελικά εκτελέστηκαν “βία” 10 εκ. Ευρώ” και συμπλήρωσε πως το νέο Ειδικό Αναπτυξιακό έχει εξαγγελθεί με αρχικό ποσό χρηματοδότησης 25 εκ. Ευρώ από τη σημερινή ηγεσία. “Αυτό έρχεται ως συνέχεια του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος 2007 – 2014. Ήμασταν φειδωλοί στις ανακοινώσεις μας. Ανακοινώσαμε 25 εκ. Ευρώ για το Ν. Αιγαίο, 25 εκ. Ευρώ για το Β. Αιγαίο, όμως θα είναι πολύ περισσότερα και για το Ν. Αιγαίο και για το Β. Αιγαίο” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “ζητούμενο είναι με τη δική σας συνεργασία (σσ. Αυτοδιοίκηση) να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα και να μη μείνουμε μόνο στις εντάξεις”.

Εκπροσωπώντας την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, τόνισε μάλιστα πως, “εδώ θα πρέπει να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να γίνουν πραγματικά έργα στα νησιά μας”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα δε, πως, “Δεν έχει σημασία ποιος τα υλοποιεί, ποιος τα χρηματοδοτεί, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να βελτιώνουμε τη ζωή των νησιωτών”.

Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει πως, “Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε αρκετά εκατομμύρια για βασικές υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα και σε κτιριακά έργα των Δήμων” εξηγώντας πως, θα προστεθούν και προτάσεις που έχει καταθέσει η Αυτοδιοίκηση, ώστε στο Ειδικό Αναπτυξιακό να είναι εφικτή η ένταξη επιπλέον έργων.

“Νομίζω πως με αυτόν τον τρόπο, φέτος, θα είναι μία χρονιά που πραγματικά θα δοθούν αρκετά χρήματα για να γίνουν υλοποιήσεις έργων. Στο χέρι των τελικών δικαιούχων, στο χέρι το δικό σας είναι πραγματικά το να υλοποιηθούν” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σαντορινιός, απευθύνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αυτοδιοικητικούς.

Τρίτη ακτοπλοϊκή “γραμμή” στις Κυκλάδες

Η σοβαρή υπόθεση του ακτοπλοϊκού και των προβληματικών συνδέσεων των νησιών, δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει την τοποθέτηση του Υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, με τον ίδιο να θίγει το αίτημα των νησιωτών και ειδικότερα των κατοίκων και των φορέων των Κυκλάδων για την εξέταση της δυνατότητας δρομολόγησης ενός ακόμη ενδοκυκλαδικού πλοίου.

“Έχουμε συζητήσει αρκετά για το ακτοπλοϊκό. Το ακτοπλοϊκό είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τα νησιά. Πιστεύω ότι πραγματικά έχουν γίνει βελτιώσεις” ανέφερε πρωτίστως ο κ. Σαντορινιός, λέγοντας μάλιστα πως, “Γίνανε κάποιες αλλαγές στα δρομολόγια των Κυκλάδων που υπήρξαν προβλήματα” και “ήδη όπως ξέρετε από την προκήρυξη και από τις συμβάσεις που θα υπογραφούν τις επόμενες μέρες, έγιναν ξανά αλλαγές που διορθώνουν τα προβλήματα”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “συζητάμε και σε συνεργασία με τις Κυκλάδες για μία τρίτη γραμμή που να συνδέει τους βασικούς άξονες που σήμερα συνδέουν αυτόν τον νομό”.

Υδατικά αυτόνομα τα νησιά ως το τέλος του έτους

Σημαντικές αναφορές πραγματοποίησε ο αρμόδιος Υφυπουργός και για το ζήτημα της αυτονομίας των νησιών σε επίπεδο υδροδότησής τους, δεσμευόμενος για τις σχετικές προσπάθειες του Υπουργείου, με στόχο, ως το τέλος του 2018 να αποτελέσουν παρελθόν τα καραβάκια.

“Το καραβάκι κυκλοφορεί στη δική μας Περιφέρεια, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να σταματήσει αυτό το καραβάκι να κυκλοφορεί” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια που έχει κάποια έργα στο πρόγραμμά της, όπως επίσης και μέσω έργων στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα (“ΣΔΙΤ”), “πιστεύω ότι το Α΄ εξάμηνο του 2018 θα έχουμε ολοκληρώσει τις μεγάλες παρεμβάσεις, θα μένουν κάποια μικρά νησιά που θα χρειάζονται ακόμη το καραβάκι, αλλά πιστεύω ότι και αυτά μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουμε καταφέρει να τα καταστήσουμε υδατικά αυτόνομα”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ζήτησε εκ νέου από κάθε πλευρά συνεργασία, για να προχωρήσουν θέματα νησιωτικότητας – όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε - “ένα βήμα παραπέρα”.

“Το “μότο” για όλους μας πρέπει να είναι η συνεργασία. Συνεργασία πάνω από κόμματα, πάνω από πρόσωπα με μόνο γνώμονα τα νησιά μας” δήλωσε σχετικά, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.