Έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης

"Η Άνδρος δεν αντέχει άλλη αναβολή του ΧΥΤΥ"

  • Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018 - 10:08

Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης την Πέμπτη 29/3/2018 και ώρα 09.00 του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου (ΠΕΣΠΑ) που  αφορά στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση του έργου ΧΥΤΥ και ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ του Δήμου Άνδρου στην θέση Πλούσκα,  θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα :

1.Το Νησί μας αναμένει 6 χρόνια την εφαρμογή των διατάξεων του Ν4014/2011 για την έγκριση η αιτιολογημένη απόρριψη χωροθέτησης που περιλαμβάνει επίσης σύμφωνα με ΠΕΣΔΑ μονάδα προεπεξεργασίας σύμμεικτων και μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών.

2.Η περίοδος διαβούλευσης έληξε τον Οκτώβριο 2015 με όλες τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων κρατικών αρχών θετικές.

3. Ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης  κος Ν. Θεοδωρίδης αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο ΠΕΣΠΑ το οποίο αντί να γνωμοδοτήσει ως όφειλε, ζήτησε αναβολή του θέματος και προσκόμιση στοιχείων με αποτέλεσμα να χαθούν 2 έτη έως και σήμερα.

4. Στη συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ στις 29/3/2018 υφίσταται ακόμη το ενδεχόμενο να  ληφθεί απόφαση εκ νέου αναβολής με αιτιολογικό την υποβολή εκ νέου συμπληρωματικών  στοιχείων  που θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν απαιτητά αφού εκδοθεί πρώτα η ΑΕΠΟ ως ειδικός όρος της και συγκεκριμένα να προσκομιστούν πριν την έναρξη κατασκευής του έργου και με υποβολή μελέτη συμμόρφωσης τελικού σχεδιασμού προς έγκριση σε επόμενο στάδιο από την  αδειοδοτούσα αρχή.
 
4.Ενδεικτικά αναφέρουμε ως πιθανό λόγο αναβολής σύμφωνα με ενημέρωση από τον  Δήμο Άνδρου,  την διενέργεια πολλαπλών γεωτρήσεων  βάθους   αναλύσεις, επιβλέψεις γεωτεχνικών εργασιών και μελέτη που για να μεταφερθεί γεωτρύπανο από Αθήνα απαιτείται τεράστιο κόστος και για να περάσει από ανώμαλη χωμάτινη οδοποιία εισόδου στο γήπεδο ΧΥΤΥ απαιτούνται δαπάνες διαμόρφωσης , εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,  που οι δημότες  δεν αντέχουν με τα οικονομικά του αλλά κυρίως δεν μπορούν να γίνουν καθώς απαιτούν   πολυετείς δικαστικές διαμάχες με την Ιερά Μόνη που έχει ξεκαθαρίσει δια εξώδικου στις 20/3/2018 ότι δεν επιτρέπει την τέλεση οποιασδήποτε εργασίας, ανασκαφής, μελετητικής επίσκεψης, χρήσης κλπ. και εν γένει την παρουσία και άσκηση οποιασδήποτε μορφής δραστηριότητας ή έργου ή εργασίας λόγω κυριότητας της έκτασης . Άλλωστε το θέμα το οποίο αφορούν  οι γεωτρήσεις ( γεωλογική και υδρογεωλογική διερεύνηση χώρου ) είναι γνωστό στην αδειοδοτούσα αρχή από το 2014 με επιστολές και απόψεις κατοίκων και του κοινού και είναι αδιανόητο 4 χρόνια μετά να αποτελεί ξαφνικά λόγο αναβολής με αδυναμία εκτέλεσης τους χωρίς πρώτα να υπάρξει η  έγκριση ΑΕΠΟ για τους λόγους που προαναφέραμε.

Επισημαίνουμε  ότι μετά από 6 έτη αναμονής  οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση σημαίνει τεράστιο κίνδυνο περιβαλλοντικής, οικονομικής ζημιάς , δημόσιας υγείας από χιλιάδες δέματα που είναι έτοιμα να σκάσουν γεννώντας νέο ΧΑΔΑ στον χώρο του αποκατεστημένου πρώην ΧΑΔΑ , από το γεγονός ότι στις 14/5/2018 θα εκδικαστεί στο ΣΤΕ η αίτηση του υπουργείου πολιτισμού για απομάκρυνση του δεματοποιητή από τον αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας, από το γεγονός ότι ο αποκατεστημένος  ΧΑΔΑ με χρήματα της ΕΕ 2007-2013 κινδυνεύει άμεσα να αναβιώσει και τα χρήματα της ΕΕ θα πρέπει να επιστραφούν και αυτόματα θα εφαρμοστεί το επιδικασθέν πρόστιμο στην χώρα για τον ΧΑΔΑ Άνδρου.
Οποιαδήποτε αναβολή πέραν των κινδύνων που αναφέραμε είναι κατάφορη παραβίαση  των ευρωπαϊκών και εθνικών κανόνων περιβαλλοντικής αδειοδότησης και λόγω των συνεπειών που προαναφέραμε.

Με βάση τα ανωτέρω, απαιτείται οριστική λήψη απόφασης στο ΠΕΣΠΑ στις 29/3/2018 ώστε και το Νησί της Άνδρου να αποκτήσει ένα σύγχρονο και ορθό περιβαλλοντικά έργο κρίσιμο για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία του Νησιού μας.