Έπαρχος Άνδρου

Μονάδα Παραγωγής Ετοίμου Σκυροδέματος Κάμπου Γαυρίου

  • Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου, 2018 - 14:29

Σε συνέχεια των προφορικών καταγγελιών κατοίκων της περιοχής του Γαυρίου αλλά και της ανώνυμης έγγραφης καταγγελίας στην υπηρεσία του Τμήματος Βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και της δημόσιας τοποθέτησης του Φιλοπρόοδου Ομίλου "το Γαύριο", για την εγκατάσταση Μονάδας Παραγωγής Ετοίμου Σκυροδέματος, της εταιρείας ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε. στον Κάμπο Γαυρίου, θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:
Η Υπηρεσία του Τμήματος Βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο εξέδωσε άδεια εγκατάστασης στην Εταιρεία ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε. στο συγκεκριμένο χώρο βάσει του Νόμου 4512/2018, στηριζόμενη στην Βεβαίωση Χρήση Γης. Τονίζω πως η βεβαίωση βιομηχανικής χρήσης δόθηκε από τον Δήμο Άνδρου στους προηγούμενες ιδιοκτήτες του οικοπέδου! Δηλαδή, πριν ο επενδυτής κάνει την αγοροπωλησία (6.7.2017). Άρα, ο επενδυτής αγόρασε οικόπεδο με βεβαίωση βιομηχανικής χρήσης από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Στις 25.7.2017 ο επενδυτής κατάθεσε στην Υπηρεσία της Περιφέρειας στη Σύρο ερωτηματολόγιο, ώστε να του προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζονται για την αδειοδότηση πλέον της συγκεκριμένης επένδυσης. Ο ενδιαφερόμενος προσκόμισε νόμιμα όλα τα δικαιολογητικά και 9.5.2018 εκδόθηκε η άδεια εγκατάστασης της επένδυσης από την Σύρο.
Εν συνεχεία στις 8 Νοεμβρίου 2018 ανταποκρινόμενος ως Έπαρχος στην ανησυχία και στις καταγγελίες των κατοίκων του Γαυρίου ζήτησα την επίσκεψη στον χώρο του τμήματος Βιομηχανίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία διενεργήθηκε και διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη του έργου εγκατάστασης  είναι σύμφωνη με την άδεια, χωρίς να υπάρχει κάποια περιβαλλοντική όχληση, εφόσον η μονάδα βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής και όχι λειτουργίας. Συνεπώς όσον αφορά στη νομιμότητα, αυτή έχει τηρηθεί στο ακέραιο.
Το πολιτικό ζήτημα που εγείρεται αναφέρεται ότι επί πολλά χρόνια οι αντιδράσεις κατοίκων και η αδυναμία των πολιτικών οδήγησαν στην μη ολοκλήρωση ενός σωστού χωροταξικού σχεδιασμού στο νησί που θα είχε ξεκαθαρισμένες χρήσεις γης.
Να θυμίσω ότι για τον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού, με πρωτοβουλία μου ως έπαρχος, τον Νοέμβριο του 2015 στο Ξενοδοχείο "Περράκης", είχα μου είχα προσκαλέσει τον μελετητή χωροταξικού σχεδιασμού κ. Γιώργο Τσεκούρα με την συμμετοχή του συνόλου των παραγωγικών φορέων και των μηχανικών της Άνδρου.
Η ανταπόκρισή τους στις προτάσεις, τις οποίες θα έστελναν μετά την συνάντηση, δεν υπήρξε η αναμενόμενη. Ωστόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου έχει συγκεντρώσει και αποστείλει στον μελετητή όσες προτάσεις κατατέθηκαν. Σημειώνω πως από αυτούς που φωνάζουν σήμερα και ασχολούνται με τα κοινά, πολλοί είτε δεν ήταν παρόντες είτε δεν πρότειναν λύσεις.
Κατανοώντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής Γαυρίου θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα σε όλα τα στάδια των αδειοδοτήσεων και να είμαστε αυστηροί στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που ακολουθούν μέχρι την άδεια λειτουργίας. Και φυσικά, μέσα σε κλίμα διαλόγου, να βρεθεί λύση αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους.

Το κρίσιμο πολιτικό συμπέρασμα από το παραπάνω ζήτημα είναι ότι πρέπει επιτέλους η πολιτική στο νησί μας να μην είναι μόνο λόγια, αλλά να επικεντρωθεί επιτέλους σε προτάσεις για τα μεγάλα και κρίσιμα θέματα όπως είναι το χωροταξικό και οι χρήσεις γης που παρά τις προσπάθειές μας ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι στις δημόσιες εκκλήσεις μας. 
Πρέπει να καταλάβουμε πως αντί να πλειοδοτούμε σε πολιτικές εξαγγελίες καλό θα ήταν να ανοίξουμε ουσιαστικό διάλογο - ιδίως ενόψει εκλογών - για όλα τα σοβαρά θέματα της Άνδρου και βεβαίως και για το χωροταξικό, το οποίο αποτελεί πρώτιστο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης του νησιού μας.