Δύο παρατάξεις από το Ν. Αιγαίο προσφεύγουν στο εκλογοδικείο για ψηφοδέλτια της “Ελληνικής Αυγής”

Ενστάσεις και προσφυγές για ακύρωση ψηφοδελτίων

Ζητούν ακυρώσεις από το βράδυ της 26ης Μαΐου, ενώ αναμένονται αλλαγές στις έδρες

Στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου προσφεύγουν δύο συνδυασμοί της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να ακυρώσουν ψηφοδέλτια της παράταξης “Ελληνική Αυγή”, μετά από τη διαπίστωση πως στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, αυτά δεν είχαν τις σωστές διαστάσεις που ορίζει ο νόμος.

Πρόκειται για εξέλιξη που έγινε γνωστή ήδη από το βράδυ της 26ης Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των περιφερειακών εκλογών, οπότε και εκπρόσωποι του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου διαπίστωσαν πως υπήρχε ουσιώδης διαφορά στις διαστάσεις των ψηφοδελτίων που διένειμε στα εκλογικά κέντρα η “Ελληνική Αυγή” συγκριτικά με τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την ίδια οδό ακολούθησε και ο συνδυασμός “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, εξέλιξη που θα “πυροδοτήσει” κατά πάσα πιθανότητα αλλαγές στην κατανομή των εδρών, μετά από τη συνεδρίαση και την εξαγωγή των αποφάσεων από το εκλογοδικείο στη Ρόδο.

Αν υπάρξει θετική απόφαση για την ακύρωση των ψηφοδελτίων της “Ελληνικής Αυγής” στη Ρόδο, θα σημάνει την ακύρωση 1.897 εκ του συνόλου που έλαβε σε όλο το Νότιο Αιγαίο και προφανώς οι δύο προσφεύγοντες συνδυασμοί θα διεκδικήσουν και θα κατοχυρώσουν από μία επιπλέον έδρα.

Προς υπενθύμιση στους αναγνώστες, αξίζει να σημειωθεί πως, τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών έφεραν πρώτο τον Γιώργο Χατζημάρκο με ποσοστό 53,61% (27 έδρες), δεύτερο τον συνδυασμό “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” με ποσοστό 33,70% (17 έδρες), τρίτο συνδυασμό τη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιάννη Ντουνιαδάκη και ποσοστό 5,81% (3 έδρες), ενώ τέταρτος είναι ο συνδυασμός του Χαράλαμπου Κόκκινου “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου” με ποσοστό 3,74% (2 έδρες) και τελευταίος συνδυασμός η “Ελληνική Αυγή” με 3,14% (2 έδρες).

Περιπτώσεις ακύρωσης ψηφοδελτίων

Ειδικότερα, βάσει εκλογικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων, οι κύριες περιπτώσεις ακύρωσης ψηφοδελτίων αφορούν στο αν ο φάκελος δεν περιέχει ψηφοδέλτιο και είναι κενός, στο αν το ψηφοδέλτιο δεν περιέχεται στον σωστό φάκελο, καθώς και στο αν οι διαστάσεις του ψηφοδελτίου μίας συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας δεν είναι ορθές. Τέλος, ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να ακυρωθεί αν ο φάκελός του παρουσιάζει αλλοιώσεις, διαγραφές ή υπογραμμίσεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό των ενστάσεων στις οποίες προχώρησαν από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, τα ψηφοδέλτια της “Ελληνικής Αυγής” στη Ρόδο είχαν μεγαλύτερες διαστάσεις από τις προβλεπόμενες.

Διαφέρουν κατά τρόπο εμφανή από τα άλλα ψηφοδέλτια”

Ως εκ τούτου, το σκεπτικό της κατάθεσης ένστασης και προσφυγής, έχει ως ακολούθως για την περίπτωση των ψηφοδελτίων της “Ελληνικής Αυγής”, από μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου. “Επειδή τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου” στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, της εκλογικής περιφέρειας Ρόδου, έχουν διαστάσεις εντελώς διαφορετικές απ’ αυτές που ορίζει ο νόμος και ειδικότερα το μήκος τους είναι κατά δέκα (10) εκατοστά του μέτρου περίπου μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται στη με αριθμό 24376/3-4- 2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Έτσι ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση οι διαστάσεις τους να είναι 14×35 εκατοστά του μέτρου αφού στην εκλογική περιφέρεια Ρόδου εκλέγονται είκοσι (20) περιφερειακοί σύμβουλοι για το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 22339/27-3-2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, αυτά (τα ψηφοδέλτια) είναι 14×45 εκατοστά του μέτρου, δηλαδή δέκα (10) εκατοστά περίπου μεγαλύτερα στο μήκος. Επομένως διαφέρουν κατά τρόπο εμφανή από τα άλλα ψηφοδέλτια, είναι άκυρα και θα πρέπει ως τέτοια να ακυρωθούν. Επειδή όλα αυτά τα ψηφοδέλτια είναι άκυρα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 130 πσρ. 1 περίπτωση β του Ν. 3852/2010, όπως έχει αντικατασταθεί.

Ενίσταμαι για την παράβαση αυτή και ζητώ την ακύρωση- απόσυρση όλων αυτών των ψηφοδελτίων του συνδυασμού “Ελληνική Αυγή”

Γ. Ντουνιαδάκης: Ο λαός των νησιών να γυρίσει την πλάτη σε αυτή την παράταξη

Αναφορικά με τα ανωτέρω, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Ντουνιαδάκης. “Από την Κυριακή πράξαμε όπως θεωρήσαμε. Τα ψηφοδέλτια που είχαν ετοιμάσει από αυτό το κόμμα είχαν διαφορά στο σχήμα και στο μέγεθος από τα προβλεπόμενα. Αυτό είναι αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία” τόνισε, εξηγώντας πως, “Κάναμε από την Κυριακή ένσταση και βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία τώρα. Καταθέσαμε προσφυγή και αναμένουμε. Θεωρήσαμε απαραίτητη αυτή την κίνηση”.

Εκτός των τυπικών θεμάτων, ο κ. Ντουνιαδάκης θέλησε να σχολιάσει και πολιτικά το θέμα. “Δεν μπορώ να πω από τώρα πώς θα κρίνει την προσφυγή μας η αρμόδια Επιτροπή. Θα το μάθουμε στη συνέχεια. Όμως για εμάς, επιπλέον, το ζητούμενο είναι ο λαός των νησιών να μην στηρίζει αυτό το κόμμα και να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτή την παράταξη, που είναι απόγονοι των ναζί”. Υποστήριξε μάλιστα πως, “Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους που είναι πολιτικοί απόγονοι των ναζί. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε προς τον λαό των νησιών, ότι δηλαδή θα πρέπει να αποστρέφεται κόμματα και οργανώσεις σαν αυτές”. Ο κ. Ντουναδάκης έκλεισε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως, “Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η έντασή μας πέρα από τα παραπάνω”.

Δεν αποκλείεται προσφυγή από την “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”

Παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να είναι γνωστή εκ προοιμίου, η απόφαση του εκλογοδικείου και άρα, ο τρόπος που τελικά θα οριστικοποιηθεί η κατανομή των εδρών για τους συνδυασμούς της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ωστόσο, βάσει του ρεπορτάζ της εφημερίδας, δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την οδό της προσφυγής για τα ψηφοδέλτια της “Ελληνικής Αυγής” και ο συνδυασμός του Χαράλαμπου Κόκκινου.

Συγκεκριμένα, η “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου” προσανατολίζεται στην προσφυγή ακριβώς για τον ίδιο λόγο που αφορά στις διαστάσεις των ψηφοδελτίων του άλλου συνδυασμού. Ερωτηθείς τηλεφωνικά ο κ. Κόκκινος να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, σχολίασε μόνον πως, “Εκεί προσανατολιζόμαστε. Υπάρχει θέμα και στην Κω. Για τον ίδιο λόγο για τα ψηφοδέλτια. Αναδείξαμε εμείς το κομμάτι το ηθικό εξ αρχής, αμέσως μόλις είδαμε τα ψηφοδέλτια”. Όπως πρόσθεσε τέλος, “Δεν γνωρίζω αν θα πάρουμε άλλες έδρες”, όμως σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ο συνδυασμός του θα κινηθεί βάσει όσων επιβάλλει η εκλογική νομοθεσία.