Συνέντευξη στην υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Ν. Αιγαίου από τη Σύρο, Έφη Αναστασοπούλου, από το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”

“Η Σύρος πηγαίνει μπροστά με τη νέα γενιά”

Το ραντεβού της με τους πολίτες της Σύρου για την κάλπη της 8ης Οκτωβρίου όσον αφορά στην εκπροσώπηση του νησιού στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την επόμενη θητεία, “κλείνει” η Έφη Αναστασοπούλου, ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, με το συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου, “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”.

Η κ. Αναστασοπούλου με εφόδιά της την επαγγελματική πορεία της ως σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δηλώνει έτοιμη να προσφέρει στο νησί, αν την εμπιστευθούν οι πολίτες και την ψηφίσουν, ώστε να συμμετέχει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Σας συναντούμε εκ νέου στον “στίβο” της αυτοδιοίκησης και στη διαδρομή για τις εκλογές ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο από τη Σύρο για το Ν. Αιγαίο. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να θέσετε ξανά υποψηφιότητα;

“Κυρία Δαλμυρά σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην έγκριτη εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» σε μία συνέντευξη με αφορμή την υποψηφιότητά μου στις περιφερειακές εκλογές. Ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού, στις περιφερειακές εκλογές του 2019 και μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό και τιμητικό προς το πρόσωπο μου. Οι συντοπίτες μου με εμπιστεύτηκαν με έναν αξιόλογο αριθμό σταυρών, ενώ ήμουν ένα νέο πρόσωπο για τον θεσμό. Αυτή λοιπόν η εμπιστοσύνη που έδειξαν προς εμένα οι πολίτες της Σύρου με οδήγησε να αποδεχθώ και σε αυτή την εκλογική «μάχη» την πρόταση που δέχθηκα από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο. Παράλληλα, η Σύρος είναι το νησί που αγαπώ, εδώ έχω τις ρίζες, το όραμα και τους ορίζοντες μου και όλα αυτά με ώθησαν να απαντήσω θετικά και να συνταχθώ ξανά στο συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, με περιφερειάρχη τον κύριο Χατζημάρκο. Για μένα η αίσθηση της προσφοράς είναι σημαντική και με αυτόν τον γνώμονα βαδίζω στη ζωή μου. Ιδιαίτερα, όταν αυτή η προσφορά συνδέεται με την ανάπτυξη ενός τόπου, όπως η Σύρος μας, η οποία αξίζει να αποτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα δρώμενα του Νοτίου Αιγαίου.”.

  • Πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σας να ασχολείται νέος κόσμος με τα κοινά και την πολιτική;

“Είναι γεγονός ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, κυρίως την τελευταία δεκαετία. Συνεχίζουμε να βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο μέσα σε μια άλλη πραγματικότητα, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των πολιτών, και ειδικά των νέων με τα κοινά να περνάει ένα είδος κρίσης. Παρόλα αυτά, πιστεύω ακράδαντα, ότι η συμμετοχή των νέων με τα κοινά και την πολιτική είναι επιβεβλημένη, διότι μόνο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να χαράξουν μία νέα πορεία στον τόπο και δη στη Σύρο. Μην ξεχνάμε ότι οι νέοι είναι το αύριο της Ελλάδας, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αυτοί θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις που παίρνονται. Η αποχή δεν είναι λύση. Οφείλουμε να μετέχουμε σε όλα τα πολιτικά δρώμενα και να λαμβάνουμε κι εμείς οι νέοι αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον μας.”.

  •  Έχετε καλές σπουδές στο βιογραφικό σας και εργάζεστε για πολλά χρόνια ως σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πώς θα μπορούσε αυτή η εμπειρία σας να είναι χρήσιμη αν εκλεγείτε;

“Μέσω της πολυετούς ενασχόλησης μου ως European Project Manager - σύμβουλος  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πτυχιούχος Φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγράφω και υλοποιώ απαιτητικά ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Erasmus+, Interreg Greece -Italy, Interreg ADRION, Interreg Med, EEA Grants Norway-Lichtenstein-Iceland, HORIZON, Daphne, Europe For Citizens,Cosme  εκπροσωπώντας πληθώρα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων όπως Δήμους, Πανεπιστήμια, ΑΜΚΕ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναπτυξιακές εταιρείες, σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας την επιτέλεση του έργου, των παραδοτέων, τη συγγραφή και την εξεύρεση των κατάλληλων φορέων (partners) για την ανάπτυξη των εκάστοτε καινοτόμων προτάσεων.  

Έχοντας λοιπόν τη γνώση της επαγγελματικής μου ιδιότητας, επιθυμώ να εργαστώ για τη Σύρο και μέσω των προτάσεων αυτών να προάγω τον πολιτισμό, την καινοτομία, την υγεία, όλους τους εναλλακτικούς τομείς τουρισμού, τις επενδύσεις, την κοινωνική μέριμνα και την παιδεία”. 

  • Σε ποιο επίπεδο θα μπορούσατε να βοηθήσετε τη Σύρο, συμμετέχοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

“Όπως ανέφερα, μέσω της μεγάλης εμπειρίας που έχω αποκομίσει από τις συνεργασίες μου με φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας μας, επιθυμώ να συμβάλω στην τουριστική, πολιτιστική και επενδυτική ανάπτυξη της Σύρου.

Σε αυτό το σημείο όμως και πριν μπω στους τομείς που μπορώ λόγω της επαγγελματικής μου εμπειρίας να συνεισφέρω, θα ήθελα να δηλώσω ότι θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι το θέμα της υγείας. Δεν νοείται να μιλάμε για ευημερία ενός τόπου, χωρίς να έχουμε λύσει το θέμα της δημόσιας υγείας.

Το Νοσοκομείο της Σύρου, σύμφωνα με τα όσα έχουμε παρακολουθήσει, αλλά και αυτά που εισπράττω από την επαφή μου με τον κόσμο, αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης σε υγειονομικό προσωπικό.

Θεωρώ επιβεβλημένη – και σε αυτό θα στρέψω τις δυνάμεις μου – την άμεση στελέχωσή του. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να μπορέσουμε όλοι οι φορείς από κοινού, να προσελκύσουμε ιατρικό προσωπικό, το οποίο λόγω των προβλημάτων της νησιωτικότητας, δεν επιλέγει τόσο τη δική μας υγειονομική μονάδα, όσο και τις μονάδες των Κυκλάδων.

Ένα από αυτά τα κίνητρα θα πρέπει να είναι και η στέγασή τους, η οποία θα επιλύσει ένα από τα βασικότερα προβλήματα παραμονής τους στη Σύρο.

Μετέπειτα, οι βασικοί πυλώνες που μπορώ να εργαστώ και να βοηθήσω είναι στην επέκταση της τουριστικής περιόδου της Σύρου. Το νησί μας επιβάλλεται να είναι ένας τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο, για όλες τις εποχές, για όλα τα βαλάντια. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως αγροτουρισμός, εκκλησιαστικός τουρισμός, γαστρονομικός, μαθητικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, τουρισμός ευεξίας και πολιτιστικός τουρισμός.

Επίσης, σε ένα πολύ σημαντικό τομέα που μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις μου είναι στο κομμάτι των επενδύσεων. Η Σύρος πρέπει οργανωμένα να στραφεί με σχέδιο προς τις επενδύσεις. Να επιβοηθήσει τις επενδυτικές ενέργειες, αλλά και να αποτελέσει το νησί που θα μπορεί να στηρίξει τους κατοίκους του, προσφέροντας θέσεις εργασίας για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Στον τομέα του πολιτισμού, η Σύρος μπορεί να αποτελέσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το νησί μας, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να είναι εκείνη η πόλη, που μπορεί να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη.

Επιπλέον η Σύρος, μέσω της συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα κύρους, όπως Interreg Adrion, horizon, Interreg Med, Cosme, Erasmus plus ΚΑ220 μπορεί να μετέχει σε πληθώρα επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής επιτροπής και να αποτελέσει με εξωστρέφεια πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη.

  • Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν εσάς και το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” του Γιώργου Χατζημάρκου;

“Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μία πληθώρα υποψηφίων, ανάμεσα σε τέσσερις συνδυασμούς που θέτουν υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όμως θα πρέπει να επιλέξουν πρώτα και κύρια, τον άνθρωπο εκείνο που μπορεί να ηγηθεί και να οδηγήσει τα νησιά μας σε ένα καλύτερο αύριο και αυτός δεν είναι άλλος από τον νυν περιφερειάρχη και πιστεύω και αυριανό, Γιώργο Χατζημάρκο. Ο κ. Χατζημάρκος έχει αποδείξει ότι είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να ηγηθεί για άλλη μία τετραετία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Εάν οι πολίτες της Σύρου, οι συντοπίτες μου, με εμπιστευτούν – και τους καλώ να το κάνουν με την ψήφο τους – να είναι βέβαιοι ότι θα εργαστώ με πίστη, αφοσίωση, τεχνοκρατικές γνώσεις, αποφασιστικότητα και αγάπη για την ανάπτυξη του νησιού μας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα καλύτερο αύριο για όλους μας και ειδικά για τη νέα γενιά που της οφείλουμε πολλά.

Όλοι μαζί συμπορευόμενοι με τους μεγαλύτερους, μπορούμε να φέρουμε την ανάπτυξη και να διευκολύνουμε την καθημερινότητα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας όσον αφορά στην παιδεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καινοτομία.

Στις 8 Οκτωβρίου διεκδικώ έναν από τους δυο σταυρούς σας, ώστε να αποτελέσω την φωνή της νέας γενιάς, των γυναικών και όλων των πολιτών που με την θέληση και τις δυνάμεις τους θα ανοίξουν τον δρόμο για το μέλλον και θα φέρουν την ανανέωση στη Σύρο μας.”.