Επίσημη παρουσίαση του μεγάλου έργου που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2026, από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη

“Ο Πολυχώρος ανήκει στις επόμενες γενιές της Σύρου”

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο έργο του Πολυχώρου Σύρου, στην περιοχή του Μάννα, που θα χαρίσει στο νησί νέες προοπτικές στην οικονομία του, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας σπουδαίων αθλητικών διοργανώσεων – εκδηλώσεων, αλλά και σημαντικών συνεδρίων.

Πρόκειται για ένα έργο που έθεσε επί τάπητος ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στη θητεία του, αρχίζοντας όλη την προσπάθεια από μηδενική βάση και κάνοντας ενέργειες για την απόκτηση αρχικά, του οικοπέδου. Επί της ουσίας, ο Πολυχώρος θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο κλειστό γήπεδο και δύο συνεδριακούς χώρους, συνολικής χωρητικότητας 2.600 ατόμων.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, διαθέτοντας πλέον σημαντικές εγκρίσεις και την προμελέτη του έργου, προέβη χθες στην επίσημη παρουσίαση του Πολυχώρου προς την τοπική κοινωνία, η οποία και θα καρπωθεί το έργο και τα οφέλη - που η απόκτηση και λειτουργία του - θα αποφέρουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο Πολυχώρος με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα είναι έτοιμος - χωρίς απρόοπτα και ανατροπές -, το 2026. Η παρουσίαση έγινε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσία πολιτών.

Δυναμική στην ανάπτυξη της Σύρου

“Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα αλλάξει την τοπική οικονομία. Θα προσθέσει μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη της Σύρου, τόσο στον τομέα του αθλητισμού με τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου, κλειστού, μεγάλου γηπέδου, το οποίο μπορεί να φιλοξενεί όλα τα σπορ κλειστής αίθουσας (μπάσκετ, βόλεϊ, χαντμπολ, σάλα ποδοσφαίρου), όσο και στον τομέα του τουρισμού. Θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, που είναι αυτό που ζητά η κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα προσδώσει δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη της Σύρου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λεονταρίτης, ενώ ακολούθως μίλησε και για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του Πολυχώρου.

“Σήμερα, μετά από πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, έχουμε καταφέρει και έχουμε την ολοκληρωμένη προμελέτη του έργου που συμπεριλαμβάνει, αρκετές επιμέρους προμελέτες. Έχουμε την έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη σύμφωνη γνώμη για τη δημιουργία του έργου και έχουμε εξασφαλισμένη και τη χρηματοδότηση για τον Πολυχώρο. Η χρηματοδότησή του θα προέλθει μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Ν. Αιγαίο. Είναι απολύτως διασφαλισμένο το χρηματοοικονομικό “εργαλείο”. Ο προϋπολογισμός του, βάσει προμελέτης είναι 25 εκατ. ευρώ”, πρόσθεσε σχετικά, επισημαίνοντας πως, “είμαστε χαρούμενοι γιατί βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική δημοπράτησή του, που θα γίνει με το μοντέλο μελέτη-κατασκευή”.

Αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, σημείωσε πως, “ευελπιστώ πως όλα τα βήματα συνολικά – δημοπράτηση έργου, λοιπές αδειοδοτήσεις από Πολεοδομία κ.λπ., υλοποίηση – θα μας πάνε στο 2026. Δηλαδή εκτιμώ ότι το 2026 θα μπορέσουμε να είμαστε μέσα στον Πολυχώρο”.

Ο Πολυχώρος

Παρουσιάζοντας λεπτομερώς τον Πολυχώρο ανέφερε τα εξής: “Είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο του Αιγαίου. Ένα από τα μεγαλύτερα στην επαρχία της Ελλάδος και αναμφισβήτητα θα είναι από τα πιο σύγχρονα. Θα υποδέχεται 2.600 πολίτες. Θα υπάρχει ο αθλητικός χώρος, η μεγάλη αίθουσα των συνεδρίων (480 άτομα) και η μικρότερη (140), οι οποίες συνδέονται, αλλά και θα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα. Το γήπεδο θα μπορεί να φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις πέραν των αθλητικών. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, θα είναι πολυμορφικό. Αυτό το γήπεδο θα μπορεί να φιλοξενεί και μεγάλα συνέδρια μέχρι και 1.500 – 2.000 συνέδρους με τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα παρέχεται, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος και χώρος συναυλιών. Επιπλέον, θα υπάρχουν κυλικεία, καφετέρια και εστιατόριο, ενώ θα διαμορφωθεί ο χώρος πρασίνου έξω και προβλέπεται να υπάρχει ένα ανοικτό μικρό θεατράκι”.

Σε τροχιά υλοποίησης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την καρποφόρα προσπάθεια δημιουργίας του Πολυχώρου, ο κ. Λεονταρίτης συμπλήρωσε τα ακόλουθα. “Είναι έργο που θα δώσει μεγάλη προοπτική στη Σύρο. Είναι ένα όνειρο ζωής. Όταν το σκέφτηκα και το πρότεινα είχα επιφύλαξη γιατί πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Μέσα σε σύντομο χρόνο, δρομολογήθηκε και “πατά” σε γερές βάσεις. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελευταίο βήμα και θα γίνει οπωσδήποτε. Είμαστε σε τροχιά υλοποίησης. Είναι θέμα γραφειοκρατικό και χρόνου για τα πρώτα θεμέλια. Αν δεν ήταν η πανδημία, θα είχαμε προχωρήσει νωρίτερα. Είναι ένα έργο 5.000 τ.μ.”, σχολίασε, λέγοντας τέλος πως στην όλη προσπάθεια είχε αρωγό και τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο. “Αυτό το έργο δεν ανήκει ούτε σε εμένα, ούτε στην Περιφέρεια. Ανήκει στις επόμενες γενιές. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, διότι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε σθεναρά αυτή την ιδέα, στήριξε την προσπάθεια και έχει καταβάλλει και ο ίδιος πολύ μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση του”.