Αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή των καρτών στάθμευσης των μονίμων κατοίκων του κέντρου της Ερμούπολης

Οι κάρτες υπάρχουν οι χώροι παραβιάζονται

  • Πέμπτη, 25 Μαΐου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 25 Μαΐου. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Το μέτρο που αφορά στις θέσεις στάθμευσης των μονίμων κατοίκων του κέντρου της Ερμούπολης, παρά του ότι δεν έχει πάψει να υφίσταται, κρίνεται στην πράξη ως μη εφαρμόσιμο, καθώς η ασυνειδησία των οδηγών που τις καταλαμβάνουν παρανόμως μένει ατιμώρητη λόγω των μειωμένων αστυνομικών ελέγχων.

Για ακόμα μία χρονιά, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης ή έκδοσης νέων καρτών στάθμευσης για τους πολίτες που έχουν την κύρια και μόνιμη κατοικία τους εντός της περιοχής εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να εφοδιαστούν με την κάρτα επιτρεπόμενης στάθμευσης για ένα όχημα ανά κατοικία.

Η κάρτα στάθμευσης κατοχυρώνει στους μονίμους κατοίκους τη δυνατότητα να σταθμεύουν σε οδούς που φέρουν τις πινακίδες σχετικής σήμανσης, όμως ο φόρτος της πόλης από οχήματα και οι μειωμένοι χώροι στάθμευσης εντός αυτής, δεν αφήνουν περιθώρια λειτουργίας του μέτρου.

Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Ερμούπολη, ειδικά σε ότι αφορά στις θέσεις των μονίμων κατοίκων, παρά του ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ και δεν έχει ανασταλεί κατ’ ουσία κρίνεται ανεφάρμοστο, ασχέτως της εφαρμογής ή μη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και πεζοδρομήσεων τμημάτων του κέντρου της πόλης.

Ειδικά για το θέμα εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εντός του καλοκαιριού, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο προσωρινό μέτρο, αλλά θα παραμείνουν ως έχουν οι μόνιμες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως αυτές είχαν ψηφιστεί στην περυσινή σχετική απόφαση.

Καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κωδικοποίησης των μέτρων, αναμένεται να γνωστοποιηθεί αυτή σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο, με την ακριβή αναφορά των όσων μέτρων ισχύουν και τι προβλέπεται ανά περιοχή.

Διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος

Αντικρουόμενες απόψεις, αλλά και διαμαρτυρίες που προκαλούνται από αγανάκτηση, εκφράζονται σχετικά με το μέτρο, καθώς η κάθε πλευρά υποστηρίζει, επιχειρηματολογώντας, τις θέσεις της.

Από μη μονίμους κατοίκους του κέντρου εκφράζεται η άποψη ότι πρόκειται για μέτρο που χωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, δίνοντας ειδικά προνόμια στάθμευσης στους μεν, κατατάσσοντας τους δε σε πολίτες β΄ κατηγορίας, στερώντας τους το δικαίωμα της ελεύθερης στάθμευσης στην πόλη τους.

Αντιστοίχως θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όπως επικαλούνται, το μέτρο και σε άλλες περιοχές της πόλης, οι οποίες είναι βεβαρημένες από οχήματα και είναι δυσχερής η εξεύρεση θέσης στάθμευσης, πράγμα το οποίο όμως δεν γίνεται.

Η ειδική μέριμνα για τους μονίμους κατοίκους, με την κατοχύρωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζεται ως αντίλογος ότι είναι άνευ αντικρίσματος, όταν παρά την ύπαρξη σήμανσης, οι θέσεις κατακλύζονται από οχήματα μη μονίμων.

Οι περιορισμένοι έλεγχοι της αστυνομίας και η μη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων, ενισχύει την οδηγική ασυδοσία, όπως αυτή  καταγράφεται και στις περιπτώσεις των σταθμευμένων οχημάτων σε θέσεις που φέρουν το σχετικό απαγορευτικό σήμα.

Εκτός αυτού, προβληματισμός επικρατεί και σε ότι αφορά στα δικαιώματα χρήσης των χώρων στάθμευσης όσων είναι μεν μόνιμοι κάτοικοι, όμως ο περιορισμός για ένα όχημα ανά οικία, λειτουργεί απαγορευτικά για τα μέλη των οικογενειών που διαθέτουν δεύτερο όχημα.

Οι κλήσεις ευθύνη της αστυνομίας

Μόλις εχθές εκδόθηκε η απόφαση για την ανάθεση εκτύπωσης καρτών μονίμων κατοίκων, οι οποίες θα διανεμηθούν στους δικαιούχους, καθώς ολοκληρώθηκε ο προκαθορισμένος χρόνος προσκόμισης των δικαιολογητικών, τα οποία πλέον θα ελεγχθούν από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία, προκειμένου να ξεκινήσει η διανομή των καρτών.

Να υπενθυμιστεί δε ότι ασχέτως της προσκομίσεως των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα για διενέργεια οποιουδήποτε επιτόπιου ή άλλου ελέγχου, καθώς και για την αναζήτηση από τον ενδιαφερόμενο κάθε επιπλέον στοιχείου που θα αποδεικνύει την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου.

Παράλληλα, εκ μέρους του Δήμου, όπως ενημέρωσε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας ενημερωτικών φυλλαδίων τα οποία θα διανέμονται στα οχήματα που σταθμεύουν στα σημεία της πόλης όπου υφίσταται η σχετική σήμανση, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση ότι παρανομούν καθώς πρόκειται για θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων.

Όπως δήλωσαν σχετικά οι αρμόδιοι του Δήμου, δεν έχουν επιπλέον δικαιοδοσία, σε ότι αφορά στην αστυνόμευση και την δίωξη των παραβατών, διότι δεν διαθέτει ο Δήμος σώμα δημοτικής αστυνομίας, και πλέον αυτό εντάσσεται στις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της αστυνομίας, η οποία φέρει και την ευθύνη βεβαίωσης των παραβάσεων.

Άρα το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης των μονίμων κατοίκων εφαρμόζεται μεν δεν ελέγχεται δε, με την κατάσταση να αναμένεται να γίνει επιπλέον δυσχερής με την έναρξη της θερινής περιόδου, όπου καταγράφεται άφιξη μεγάλου αριθμού οχημάτων επισκεπτών στην πόλη, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης.