Νέο σενάριο όσον αφορά στην υπόθεση προσδιορισμού της πιάτσας των ταξί, από μέλος του κλάδου που επισημαίνει τη λύση των πολλών και μικρών αφετηριών στην Ερμούπολη

Εναλλακτική πρόταση

Β. Πρίντεζης: “Πρόταση που στοχεύει στην εκτόνωση των υψηλών τόνων και στην προσωρινή λύση”

Το εναλλακτικό σενάριο του προσδιορισμού και της λειτουργίας πολλών και μικρών αφετηριών στην Ερμούπολη επισημαίνει ως εφικτή λύση στη σοβαρή κι εκκρεμούσα υπόθεση της νέας πιάτσας ταξί, το απλό μέλος του Σωματείου Ιδιοκτητών Αγοραίων Οχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος” (ιδιοκτήτης και οδηγός ταξί) και της Επιτροπής Συγκοινωνιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Βεντούρης Πρίντεζης.

Ορμώμενος από την πολυετή εμπειρία του στον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών ταξί στη Σύρο, ο κ. Πρίντεζης με φόντο την έντονη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τη χωροθέτηση της νέας πιάτσας των ταξί στο κέντρο της πόλης, καθώς και μετά από τις συνεχείς συσκέψεις και δημόσιες συζητήσεις αιρετών επί του θέματος, θέλησε να γνωστοποιήσει το εναλλακτικό σενάριο που προτείνει ως εφικτή - προς εφαρμογή - λύση, με σκοπό την όσο το δυνατόν αμεσότερη διευθέτηση του θέματος.

Την πρόταση που υποστηρίζει και αναλύει δημοσίως, χωρίς να αποτελεί μέλος του ΔΣ του κοινού Σωματείου των ιδιοκτητών ταξί, ο ίδιος εξηγεί πως την καταθέτει και προς την Επιτροπή Συγκοινωνιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, για την οριστική λύση του οποίου όμως, όπως πολλάκις έχει καταστεί σαφές, αρμόδιος είναι ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Για τη σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών επί του πολυσυζητημένου θέματος, κλήθηκε να τοποθετηθεί στην εφημερίδα και ο νέος πρόεδρος του Σωματείου “Ο Άγιος Χριστόφορος”, Λευτέρης Βαρθαλίτης.

 

Β. Πρίντεζης: Τρεις αφετηρίες λίγων θέσεων στο κέντρο της πόλης

Σκιαγραφώντας την πιθανή εφαρμογή της εναλλακτικής πρότασης που καταθέτει προσωπικά ο ίδιος, ο κ. Πρίντεζης επισημαίνει πως, “Η πρόταση είναι η πιάτσα να σπάσει σε τρία κομμάτια”, λύση που όπως εξηγεί, εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις. “Κατά μία έννοια “αντιγράφοντας” άλλες περιπτώσεις της Ελλάδας και ευρωπαϊκών περιοχών και πόλεων με σκοπό το γενικότερο όφελος και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μικρές αφετηρίες στην Ερμούπολη” δήλωσε σχετικά, προτείνοντας πως, “η μία μπορεί να είναι σε μία από τις δύο πλευρές της σημερινής πιάτσας στην πλατεία Μιαούλη (7-8 θέσεις), η άλλη να οριστεί στην οδό Σταμ. Πρωίου από την αγορά μέχρι το ύψος του φούρνου (Κίκιλης), (5 θέσεις) και ως τρίτο σημείο, αφού γίνει προσωρινά η αλλαγή των θέσεων των μηχανών με τις θέσεις των ταξί στη Eurobank και συγκεκριμένα προς την πλευρά της θάλασσας”. Όπως διασαφήνισε δε, “δηλαδή να αξιοποιηθούν οι δύο εσοχές, πριν και μετά το περίπτερο (περίπου 10-12 θέσεις)”. Στις ανωτέρω θέσεις, βάσει της χωρητικότητάς τους, όπως προαναφέρθηκε, επισημαίνει πως θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν “περίπου 23 – 25 ταξί”, ενώ όπως πρόσθεσε, αξιοποιήσιμη και χρηστική θα παραμείνει τόσο η θέση στην πλατεία Ηρώων, όσο και η θέση στο parking του Σκλαβενίτη.

“Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει θέσεις για περίπου 23 – 25 θέσεις. Επιπλέον, θα έχουμε την πιάτσα των ταξί στην πλατεία Ηρώων και τη θέση μας στο parking του Μαρινόπουλου (σήμερα Σκλαβενίτης). Με αυτές τις θέσεις και καθώς είμαστε συνολικά 40 ταξί, γίνεται κατανοητό ότι στον δρόμο θα βρίσκονται περίπου 8 αυτοκίνητα, όταν μιλάμε για τον χειμώνα που υπάρχει μειωμένη δουλειά” συμπλήρωσε ο κ. Πρίντεζης. Κληθείς να απαντήσει δε, στην παρατήρηση πως, ο εμπορικός κόσμος έχει απορρίψει τη λύση της οδού Σταματίου Πρωίου, υποστήριξε πως, “η πρότασή μου για τη συγκεκριμένη οδό, δεν θα σημάνει την αλλαγή της ροής των οχημάτων, ενώ προηγουμένως είχε προταθεί η αντιδρόμησή της (άνοδος οδ. Κέας)”.

Προβαίνοντας μάλιστα σε ένα συνολικότερο σχόλιο, ο ίδιος υποστήριξε δε, πως, η λύση που γνωστοποιεί στην τοπική κοινωνία, μετά την κατάθεσή της και προς το Σωματείο, η πλειοψηφία του οποίου την απέρριψε, “νομίζω ότι δίνει διέξοδο σε όλους τους φορείς και τους κλάδους. Προτείνω δημόσια μία εναλλακτική πρόταση σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να βρεθεί μία λύση εντός του καλοκαιριού, αλλά όσο το δυνατόν συντομότερα”.

 

Ανησυχία σε ενδεχόμενο καταγγελίας...

Πέραν των ανωτέρω, κληθείς να απαντήσει ο Βεντούρης Πρίντεζης αν μέχρι σήμερα γνωρίζει να έχει προκύψει κάποια εξέλιξη στην κατεύθυνση της πρακτικής λύσης για την κάλυψη της σημαντικής ανάγκη του κλάδου των ταξί στο νησί, δήλωσε πως, “Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο”, δίνοντας επιπρόσθετα απάντηση και στο σενάριο της προσωρινής μεταφοράς των ταξί στο παραλιακό τμήμα, απέναντι από τη Eurobank. “Αυτή η πρόταση εγκυμονεί κινδύνους γιατί κάποιος μπορεί να κάνει μία καταγγελία. Αυτή η πρόταση έχει ένα κενό” υποστήριξε κατηγορηματικά, λέγοντας πως, “Μιλούν για την ευθεία πίσω από το ύψος του περιπτέρου και αν παρατηρήσει κάποιος αυτό το σημείο θα υπάρξει πρόβλημα αν μετακινηθούν τα ταξί στην περίπτωση που παραμείνει έτσι και δεν γίνει κάποιο έργο, αφού θα υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία”.

Μάλιστα επεσήμανε πως, “Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει οριστική παραλαβή του έργου της ανάπλασης, δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι (σσ. αλλαγή, παρέμβαση στο έργο)”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, θέλησε να επαναλάβει πως, με την ανωτέρω πρότασή του, εκτιμά ότι, “τόσο εγώ, όσο και όποιοι την υποστηρίζουν από τα μέλη, θέλουμε να δώσουμε μία πρόταση εκτόνωσης του θέματος τόσο για την καλοκαιρινή περίοδο, όσο και για το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα”. Υπογράμμισε μάλιστα με αφορμή την παρατήρηση πως, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις για το θέμα, πως, “Όλα αυτά έχουν συζητηθεί και προταθεί. Δεν έχουν όμως αξιολογηθεί”.

 

Λ. Βαρθαλίτης: Εντός της επόμενης εβδομάδας, η λύση

Βάσει των ανωτέρω και καθώς η εν λόγω πρόταση, όπως επιβεβαίωσε και ο νέος πρόεδρος του Σωματείου, Λευτέρης Βαρθαλίτης, έχει γνωστοποιηθεί στα μέλη, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο ίδιος.

Επισημαίνοντας πως, “Οι αποφάσεις μας, λαμβάνονται βάσει πλειοψηφίας” και πως, “η συγκεκριμένη πρόταση ειπώθηκε προφορικά από τον συγκεκριμένο οδηγό ταξί και την απορρίψαμε γιατί δεν συμφωνούσε η πλειοψηφία” ενώ επιπλέον τονίζοντας πως, “έχει απορριφθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο και από τη γενική συνέλευση”, υπενθύμισε παρακάτω ότι, η πάγια θέση του Σωματείου, “δεν αλλάζει και αφορά στην πλευρά της θάλασσας” στην παραλιακή ζώνη. “Ήδη το θέμα μπαίνει στην τελική ευθεία” ανέφερε γενικότερα ο νέος πρόεδρος, χωρίς να επιθυμεί να προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις στον παρόντα χρόνο, αφού όπως εξήγησε, “Εξέλιξη θα υπάρξει εντός της επόμενης εβδομάδας. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Λεονταρίτη και με τον Δήμο”. Επανέλαβε ωστόσο ότι, “Η πάγια θέση μας δεν αλλάζει” σημειώνοντας πως, “Είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θα ληφθούν κι αυτές υπόψιν” σχετικά με την παρατήρηση περί λειτουργίας – νομίμως – της νέας αφετηρίας.

Πρόσθεσε βέβαια ότι θεωρείται δεδομένο πως, “και οι δύο πιάτσες στην πλατεία Ηρώων και στο parking του Σκλαβενίτη, θα διατηρηθούν και θα πρέπει να είναι νόμιμες αφετηρίες”, καταλήγοντας πως, σήμερα, “τα πράγματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο και περισσότερα θα έχουμε να πούμε, την επόμενη εβδομάδα”.