Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη φιλοξενία των βρεφών και των νηπίων στις δημοτικές δομές της Σύρου κατά την περίοδο 2017 – 2018

Προετοιμασία και εξοπλισμός δομών

Εν αναμονή της αντικατάστασης των επίπλων στον βρεφονηπιακό σταθμό του Ξηροκάμπου

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη νέα περίοδο φιλοξενίας των βρεφών και των νηπίων στις δομές του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται η Κοινωνική Υπηρεσία και ειδικότερα ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος, προκειμένου εντός της καλοκαιρινής περιόδου να έχουν υλοποιηθεί βασικές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίζουν τους διαθέσιμους δημοτικούς χώρους στο μέτρο του εφικτού.

Παράλληλα, οι γονείς και οι κηδεμόνες που είχαν υποβάλει τις αιτήσεις φιλοξενίας των παιδιών τους για το έτος 2017 – 2018 έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την αξιολόγησή τους και τα οριστικά αποτελέσματα, μεταβαίνοντας στον παιδικό σταθμό επί της οδού Κ. Μαρούλη 4, όπου και έχουν αναρτηθεί τα σχετικά στοιχεία για τα νήπια και τα βρέφη που γίνονται αποδεκτά στις δημοτικές δομές.

Με δημόσια ενημέρωσή της, η Δημοτική Αρχή έχει γνωστοποιήσει ήδη πως οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου (2017) και ως εκ τούτου, ήδη προγραμματίζονται συναντήσεις του παιδαγωγικού προσωπικού με τους γονείς και τους κηδεμόνες των βρεφών και των νηπίων.

Φιλοξενία 134 παιδιών στις δημοτικές δομές

Σε γενικότερη ενημέρωση κλήθηκε να προβεί ο κ. Ρουσσουνέλος προβαίνοντας αρχικά σε σαφείς δηλώσεις και διευκρινίσεις για την αξιολόγηση των αιτήσεων των γονέων που θέλησαν να διεκδικήσουν μία θέση στις δομές του Δήμου. “Η επιλογή έχει γίνει ορθά και βάσει των κριτηρίων που ισχύουν” ανέφερε κατηγορηματικά ο εντεταλμένος σύμβουλος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Η νομοθεσία ορίζει ότι πρώτα παίρνεις τα voucher και μετά προχωράς στην υπόλοιπη αξιολόγηση”. Ως εκ τούτου, θέλησε να σημειώσει πως, “Έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε όσα παιδιά έχουν voucher είτε εργάζονται οι γονείς, είτε όχι, από τη στιγμή που ορίζει αυτή τη διαδικασία και το Υπουργείο”. Μάλιστα, επαναλαμβάνοντας πως, “από εκεί και μετά συμπληρώνονται οι θέσεις με αιτήσεις γονέων, βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων”, ο κ. Ρουσσουνέλος υποστήριξε πως “δηλαδή δεν μπορούμε να πάρουμε ένα παιδί δύο δημοσίων υπαλλήλων με εισόδημα 35.000 ευρώ το έτος και να αφήσουμε εκτός, παιδί οικογένειας με εισόδημα 12.000 ευρώ”. Πέραν των ανωτέρω, γνωστοποίησε πως, για την προσεχή σχολική περίοδο στις δομές του βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “θα φιλοξενηθούν συνολικά 134 παιδιά”. Εξ αυτών, ενημέρωσε πως “με voucher έχουμε πάρει 46 παιδιά και περιμένουμε αν τύχει να μας έρθουν και κάποια ακόμη, των οποίων οι γονείς πάρουν μετάταξη ή απόσπαση”. Εξήγησε δε, πως, τον αριθμό των συγκεκριμένων παιδιών θα τον γνωρίζει ο Δήμος σχεδόν παράλληλα με τον χρόνο έναρξης της σχολικής χρονιάς, ενώ πρόσθεσε πως, “ο αριθμός των παιδιών πέρα από τα voucher είναι 46 συν 8 κι όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε επανεγγραφές” δηλαδή παιδιά που συνεχίζουν να φιλοξενούνται.

Σχετικά με τις διαδικασίες για τα voucher θέλησε να διευκρινίσει πως ολοκληρώθηκαν αμέσως μετά από τις 14 Ιουλίου, οπότε και “οι γονείς είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα”.

Αντικατάσταση επίπλων και βελτίωση καθημερινότητας

Σε συνέχεια της αντικατάστασης των επίπλων και του βασικού εξοπλισμού του κτιρίου επί της οδού Κ. Μαρούλη πέρυσι, η οποία και αποτελεί την πολυπληθέστερη δομή φιλοξενίας νηπίων, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου μεριμνά για την ανάλογη αναβάθμιση και στον βρεφονηπιακό σταθμό της περιοχής του Ξηροκάμπου. “Αυτή τη στιγμή είμαι ήδη σε επαφή με το ΙΚΕΑ για να εξοπλίσουμε και τον άλλο παιδικό σταθμό στο κτίριο του Ξηροκάμπου. Λειτουργεί ο βρεφικός μαζί με τον παιδικό σταθμό. Αυτό θέλουμε να γίνει εντός Αυγούστου” δήλωσε σχετικά ο κ. Ρουσσουνέλος, εξηγώντας πως, “Είμαστε σε στάδιο τελικών συνεννοήσεων με την εταιρεία ώστε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να αποκτήσουμε εξοπλισμό προς όφελος του σταθμού μας”.

Εκτός των ανωτέρω, ο ίδιος εξήγησε πως θα αναπτυχθούν και ήπιες παρεμβάσεις συντήρησης των δομών εντός θερινής περιόδου, ώστε τα μικρά παιδιά με την έναρξη της νέας χρονιάς να έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε κατάλληλους, ασφαλείς και “φρέσκους” χώρους. “Έχουμε κάνει ήδη την προεργασία και θα γίνουν και αρκετές ακόμη εργασίες για συντήρηση όπως έγιναν και στη δομή του Βήσσα” τόνισε ο κ. Ρουσσουνέλος, επισημαίνοντας πως, “σημαντική είναι και η συνδρομή των εθελοντών γονέων” τους όποιους όπως ανέφερε, “τους ευχαριστούμε”.

Αξιοποίηση εξοπλισμού “κλειστών” παιδικών χαρών

Προς ενημέρωση των γονέων και των ενδιαφερομένων, ο κ. Ρουσσουνέλος ρωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα αναβάθμισης της παιδικής χαράς πλησίον του κτιρίου του βρεφονηπιακού σταθμού στον Ξηρόκαμπο. “Προς το παρόν δεν προβλέπεται κάτι συνολικά” τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας όμως πως, ο Δήμος μεριμνά για την επιλογή παιχνιδιών τα οποία και είχαν αφαιρεθεί από παιδικές χαρές του νησιού και μετά από την επιβεβλημένη συντήρησή τους, μπορούν να τοποθετηθούν στον προαύλιο χώρο για την ψυχαγωγία και των παιδιών. “Προσπαθούμε στον Δήμο να αξιοποιήσουμε κάποιον εξοπλισμό και κάποια παιχνίδια από τις παιδικές χαρές που έκλεισαν και τα είχαμε φυλάξει. Ορισμένα παιχνίδια παραμένουν σε καλή κατάσταση και μπορούν να καλύψουν ανάγκες” συμπλήρωσε, εξηγώντας τέλος πως, “Θέλουμε να έχουν τα παιδιά κάποια παιχνίδια και προσπαθούμε με όποιες οικονομικές δυνατότητες έχουμε να κάνουμε το καλύτερο για τις δομές”.