Ανοικτά θέματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ και πορείας της ανακύκλωσης μονοπώλησαν το δημοτικό συμβούλιο κατά την έγκριση του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2018

Απαιτείται έλεγχος και αναγνώριση λαθών

Τοποθέτηση του προέδρου Μ. Πρίντεζη για τη διαπίστωση μπάζων και στρωμάτων στον ΧΥΤΑ

Περιθώρια σημαντικής βελτίωσης στη λειτουργία και τον έλεγχο του ΧΥΤΑ, όπως παρομοίως και στη διαδικασία της αποκομιδής της ανακύκλωσης από τον αρμόδιο εργολάβο, διαπίστωσε εκ νέου η μείζων αντιπολίτευση στην κριτική της, στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης και - κατά πλειοψηφία - έγκρισης του νέου προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ για το έτος 2018, στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

Παρόντος του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μάρκου Πρίντεζη, ο οποίος επέστρεψε στα καθήκοντά του, ζητώντας να ανακληθεί η άδεια που του είχε χορηγηθεί λόγω σοβαρών θεμάτων υγείας, εξετάσθηκαν από πολιτική σκοπιά οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής τόσο σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας του κυττάρου, όσο και στο πεδίο της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών, με τον ίδιο να δίνει τις απαντήσεις του και ως προς το κομμάτι της διαπίστωσης στρωμάτων και μπάζων μέσα στον χώρο του ΧΥΤΑ, δεσμευόμενος παράλληλα, πως, εν καιρώ θα αποδείξει πως επρόκειτο για “εσκεμμένη ενέργεια” όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, δεδομένης της κριτικής που είχε απευθύνει προς το πρόσωπό του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Παύλος Χρυσαφίδης με φόντο την υπογραφή απόφασης απευθείας ανάθεσης έργου ύψους άνω των 7.000 ευρώ σε τοπική εταιρεία για εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ, ενώ ήδη είχε αναρρωτική άδεια, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, αξιοποίησε λίγα λεπτά της τοποθέτησής του, ώστε να αποδώσει το συγκεκριμένο γεγονός σε λάθος υπαλλήλου κατά την καταγραφή των ημερομηνιών στα σχετικά έγγραφα.

Ρεαλιστικός προϋπολογισμός” και δεσμεύσεις περί μη οφειλών προς τρίτους πριν το τέλος του έτους

Ειδικότερα, κατά την εισήγησή του, ο Μάρκος Πρίντεζης υπογράμμισε πως, η Δημοτική Αρχή έχει επιδιώξει μία συνολικότερη “αλλαγή στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης”, έχοντας εστιάσει σταδιακά στην επίτευξη του στόχου να θέσει σε τάξη το έργο του ΦΟΔΣΑ.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο και αφού παρουσίασε τα γενικά οικονομικά στοιχεία του νέου προϋπολογισμού για το 2018 (έσοδα – έξοδα 636.239,68 ευρώ) ευχαριστώντας για τη συνεργασία τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Οικονομικής Υπηρεσίας και τον Αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, προέβη σε δέσμευση ως προς το κομμάτι των οφειλών σε τρίτους και προμηθευτές.

“Δε θέλουμε να βρεθούμε στη δυσάρεστη εικόνα που αντιμετώπισα το 2014, να βρεθούν χρέη προς τρίτους 100 χιλ. ευρώ. Αυτές ήταν οι υποχρεώσεις που αναγκαστήκαμε να τις εξοφλήσουμε το 2015” υπενθύμισε σχετικά, δίνοντας συγκεκριμένη απάντηση στην ερώτηση του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, Μάρκου Ρούσσου σχετικά με τα ποσά που θα οφείλει ο Δήμος ως το τέλος του έτους.

“Υπόσχομαι ότι 31/12/2017 το μάξιμουμ σε υποχρεώσεις προς τρίτους δεν θα υπερβαίνει τις 10 χιλ. ευρώ” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Πρίντεζης κάνοντας εν συνεχεία λόγο για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό “ο οποίος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που έχουμε (σσ. στον ΦΟΔΣΑ).

“Πιστεύω ότι ο Φορέας θα ανταπεξέλθει οικονομικά πάλι, ώστε να μη φτάσουμε σε δυσάρεστα γεγονότα να αφήνουμε απλήρωτους προμηθευτές ή να αφήνουμε ακόμη κι εργολάβους για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης ή να αφήσουμε ασυντήρητα τα μηχανήματα” σχολίασε επιπρόσθετα, υπενθυμίζοντας πως, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ο Φορέας έχει έσοδα από τον Δήμο ύψους 300 χιλ. ευρώ και για το έργο της ανακύκλωσης έσοδα 100 χιλ. ευρώ, στο πλαίσιο πάντα υπογεγραμμένων προγραμματικών συμβάσεων.

Περισσεύουν οι δεσμεύσεις, αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει έλεγχος από τον εργολάβο”

Με φόντο την ερώτηση του Παύλου Χρυσαφίδη σε προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με τη διαπίστωση μπάζων και στρώματος μέσα στον ΧΥΤΑ, γεγονός που ο ίδιος απέδειξε με φωτογραφικό υλικό και στον προσωπικό λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αναδείξει τον ανεπαρκή έλεγχο στο κομμάτι των εισερχομένων υλικών και απορριμμάτων, ο κ. Πρίντεζης θέλησε να τονίσει πως έχει “δώσει ρητή εντολή” στο προσωπικό του ΧΥΤΑ, να πραγματοποιείται εξονυχιστικός έλεγχος των φορτηγών δημοσίας χρήσεως που αδειάζουν το φορτίο τους στο κύτταρο.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξέρετε ότι ο ΧΥΤΑ πάνω δεν δέχεται μπάζα από οικοδομές κ.ο.κ.” δήλωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “θέλω να το κάνω γνωστό στους δημότες μέσα από τα ΜΜΕ πως επ΄ ουδενί δεν φτάνουν μπάζα από οικοδομές και από διάφορες κατεδαφίσεις” αφού όπως πρόσθεσε, “έχει δοθεί ρητά η εντολή επάνω στον ΧΥΤΑ μόλις φθάνει δημοσίας χρήσεως είτε μικρό είτε μεγάλο φορτηγό, να “επιστρέφει” χωρίς δεύτερη κουβέντα”.

Επισημαίνοντας μάλιστα πως, υπάρχουν συμπολίτες μας που “νομίζουν ότι θα κοροϊδέψουν είτε τον φύλακα, είτε τον χειριστή, είτε τον εργολάβο επάνω”, ο κ. Πρίντεζης συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο πως, “από τη στιγμή που θα ανακαλύψω εγώ προσωπικά ή άλλος σύμβουλος από τον Φορέα ή από τον εργολάβο, φορτηγάκι ή μεγάλο φορτηγό να αδειάζει στο κύτταρο μπάζα, ειλικρινά θα αναλάβει τις ευθύνες του”, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ήδη, δεν έχει επιτραπεί η είσοδος σε δύο φορτηγά, αφού οι ιδιοκτήτες τους επιχείρησαν να καλύψουν μπάζα με φύλλα και κλαδιά.

Στα ανωτέρω όμως, θέλησε να απαντήσει ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος υποστηρίζοντας εμμέσως πως, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ παρουσιάζεται γενναιόδωρος στις δεσμεύσεις του, έκανε λόγο για ακύρωση αυτών των δηλώσεων, με φόντο το φωτογραφικό υλικό του κ. Χρυσαφίδη.

“Είπατε ότι έχετε δώσει εντολή να μην μπαίνουν στρώματα, μπάζα κλπ στον ΧΥΤΑ. Αυτή η εντολή είναι ανούσια και δεν χρειάζεται να γίνεται από τη στιγμή που (σσ. υπάρχουν) οι περιβαλλοντικοί όροι του ΧΥΤΑ” ανέφερε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως ακόμη πως, “ο ίδιος ο εργολάβος πρέπει να ασκεί τον έλεγχο”.

Ο κ. Ζουλουφός σημείωσε δε, πως, το να επιτηρείται συστηματικά από το προσωπικό ο χώρος “προφανώς είναι ένα επιπλέον μέτρο προφύλαξης για την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ”, ωστόσο έδωσε έμφαση στην υποχρέωση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ να ελέγχει τον ανάδοχο στις υπηρεσίες του στο κομμάτι της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Αναφερόμενος μάλιστα στον κ. Χρυσαφίδη, ο Μιχάλης Ζουλουφός συμπλήρωσε ακολούθως πως, “Ανέβασε τις προάλλες, δεν θα είναι δέκα μέρες, μία φωτογραφία που έχουν ανέβει στον ΧΥΤΑ θάβονται, δεν είναι στην άκρη, ένα στρώμα, μπάζα και κάποια κλαδιά. Αυτόματα αυτό αναιρεί τη δική σας πρωτοβουλία” σχολίασε καυστικά, επαναλαμβάνοντας πως, “Δεν χρειάζονται οι εντολές αρκεί να τηρούνται από τους εργολάβους και όσους είναι εντεταλμένοι, όλες οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις για την καλή λειτουργία του συστήματος”.

Θα αποδείξω ότι ήταν εσκεμμένη ενέργεια”

Από την πλευρά του δε, ο Μιχάλης Ζουλουφός θέλησε να υπογραμμίσει πως, αν ο Φορέας ασκούσε έλεγχο αυστηρό και πίεση στον εργολάβο, θα είχαν αποφευχθεί προβλήματα και στο κομμάτι της αποκομιδής της ανακύκλωσης, το περασμένο καλοκαίρι.

“Θα είχαν αποφευχθεί και τα προβλήματα αυτά όπως φαίνονται στις φωτογραφίες και τα προβλήματα του καλοκαιριού αν είχαμε φροντίσει σε πολιτικό επίπεδο να κυνηγήσουμε, να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στον εργολάβο ώστε να λύσει αυτά τα προβλήματα της ελλιπούς αποκομιδής κλπ.” σχολίασε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ όμως, να εστιάζει την τοποθέτησή του προς την παρατήρηση του κ. Χρυσαφίδη κατά την περασμένη συνεδρίαση και να υποστηρίζει πως, “Το στρώμα αυτό που απεικόνισε ο κ. Χρυσαφίδης, δεν θέλω να πω κάποια κακία, αλλά υποψιάζομαι – θα το αποδείξω εν καιρώ – ότι ήταν εσκεμμένη ενέργεια”.

Να μη διπλοπληρώνει ο δημότης τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών”

Αυστηρή κριτική στη συνεδρίαση άσκησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος επικεντρώθηκε στον τρόπο αποκομιδής της ανακύκλωσης από τον εργολάβο, ο οποίος το περιεχόμενο των τριών ρευμάτων το συγκεντρώνει στην ίδια καρότσα φορτηγού.

“Άκουσα με προσοχή τον κ. Πρίντεζη και θα πω αυτά που μου λένε οι δημότες εδώ και πολύ καιρό. Είναι απογοητευμένοι από τη λειτουργία της ανακύκλωσης. Πάρα πολλοί έχουν σταματήσει να κάνουν ανακύκλωση και ο λόγος είναι απλός” σχολίασε, εξηγώντας πως, οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού, “έχουν δει πάρα πολλές φορές να αναμειγνύονται τα υλικά ενώ σπίτι τα διαχωρίζουν”.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής μάλιστα, υποστήριξε πως αποτελεί η αμοιβή του συγκεκριμένου έργου (υπηρεσίας) δύο φορές από τα δημοτικά ταμεία και την τσέπη των πολιτών. “Τα πηγαίνουν όλα μαζί και τα ξαναπληρώνουν στον ΣΜΑΥ για να διαχωρίζονται. Το θεωρούν κοροϊδία οι δημότες” ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας δε, πως, “Όσο και καλοπροαίρετος να είναι κάποιος, όσο και συνειδητοποιημένος, αυτό τον έχει απογοητεύσει”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Γιαλόγλου στους λόγους καταψήφισης του νέου προϋπολογισμού συμπεριέλαβε και την παντελή απουσία δράσεων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την επιβεβλημένη ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη διαδικασία της ανακύκλωσης στον τόπο.

“Παράλληλα, δεν έχουμε δει εδώ και τρία χρόνια μία καμπάνια ευαισθητοποίησης προκειμένου να αναθερμάνουμε τον δημότη και να τον προσεγγίσουμε πάλι” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας ακολούθως τα γεγονότα της θερινής περιόδου.

Θυμόμαστε όλοι τί έγινε το καλοκαίρι του 2017”

Δεδομένης της απορίας που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σχετικά με την ανεξήγητη για τον ίδιο αύξηση του όγκου των σκουπιδιών, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να απαντήσει κριτικά απέναντι στο σχόλιό του μάλιστα πως, “ο ίδιος δεν μπορεί να δώσει εξήγηση”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, “Μάλλον έχει μειωθεί η ανακύκλωση. Ίσως αυτό απαντάει στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα σκουπίδια” τονίζοντας μάλιστα πως, “Αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία”.

Προτού ολοκληρώσει την κριτική του δε, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως, “Φυσικά θυμόμαστε όλοι τα γεγονότα της καλοκαιρινής σεζόν που ήταν τραγική η κατάσταση και μάλλον δεν εξομαλύνθηκε μέχρι πριν από έναν μήνα”. Υπενθύμισε μάλιστα πως, μέχρι και πριν από έναν μήνα “θυμόσαστε ότι θέσαμε το ζήτημα για την ανακύκλωση που δεν είχε μαζευτεί στο Μάννα, στην Ποσειδωνία κλπ”. Όλα τα παραπάνω, επεσήμανε συγκεκριμένα πως “δεν δείχνουν μία λειτουργία που θα φέρει πάλι τον δημότη κοντά σε αυτό (σσ. την ανακύκλωση), το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό”, αφού όπως τόνισε τέλος, “Ό,τι και να συζητούμε εδώ για το μέλλον των ανταποδοτικών, της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και της παράτασης ζωής αυτού του κυττάρου, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί είναι αφενός με την ευαισθητοποίηση της ανακύκλωσης αλλά και με το άλλο (σσ. τέταρτο) ρεύμα”.

Αντιπαράθεση Ζουλουφού – Βουτσίνου

Την ήπια συζήτηση του θέματος του νέου προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ (2018) επιχείρησε να δυναμιτίσει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητα Μάριος Βουτσίνος διολισθαίνοντας σε λαϊκίστικες αναφορές σχετικά με το παρελθόν, με τον Μιχάλη Ζουλουφό να ανταπαντά σε έντονο ύφος.

Ο κ. Βουτσίνος θέλοντας να υποστηρίξει το έργο του κ. Πρίντεζη, τόνισε πως, “Τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου παραλάβαμε έναν ΦΟΔΣΑ σχεδόν διαλυμένο, μία χωματερή στο Κοράκι, γιατί δεν ήταν ΧΥΤΑ, αλλά χωματερή και μία ανακύκλωση μπάχαλο σε όλα τα επίπεδα και στην αποκομιδή και στη συνολικότερη διαχείριση των ανακυκλώσιμων”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, σήμερα, ο Φορέας έχει διαμορφώσει ένα τελείως διαφορετικό κλίμα.

Εμφανώς ενοχλημένος από την λεκτική επίθεση του κ. Βουτσίνου, ο Μιχάλης Ζουλουφός, αφού εξήγησε πως, “Δεν θέλαμε να δυναμιτίσουμε τη συνεδρίαση, ούτε να οξύνουμε την κατάσταση”, δήλωσε ταυτόχρονα πως, “ωστόσο, δεν μπορούμε να μην πούμε τα αυτονόητα και ως μειοψηφία και ως αντιπολίτευση να ασκήσουμε την κριτική που πρέπει να ασκήσουμε”.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης ρώτησε σχετικά, “Δεν ήταν μπάχαλο μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης; Δεν ήταν μπάχαλο όταν τον Μάρτιο του 2017 για δύο μήνες έτρεχαν οι λάσπες στον ΧΥΤΑ;”. Επαναλαμβάνοντας τέλος, πως η σημερινή Δημοτική Αρχή οφείλει να ακούει την κριτική και να αναγνωρίζει τα λάθη της πέρα από το να παρελθοντολογεί, διευκρίνισε πως, “εμείς καταθέτουμε προβλήματα για να τα διορθώσετε”.

Η ευθύνη... σε υπάλληλο

Αναφορικά με τα γεγονότα που εξέθεσαν τον ίδιο τον κ. Πρίντεζη σχετικά με τις ημερομηνίες που ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, παρόλα αυτά υπέγραφε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία, ο ίδιος στην έναρξη της συνεδρίασης προέβη σε διευκρινίσεις.

“Το συμφωνητικό υπεγράφη ναι μεν 1η του μηνός, εκ παραδρομής όμως, λόγω οικογενειακών προβλημάτων της υπαλλήλου, δυστυχώς έκανε λάθος και έβαλε λανθασμένη ημερομηνία” δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ αναφορικά με τα γεγονότα που προσφάτως παρουσίασε αναλυτικά και η εφημερίδα, προσθέτοντας μάλιστα πως, αν και ήταν σε άδεια, εντόπισε το λάθος και ο ίδιος και σήμερα αναμένεται η διόρθωση της απόφασης στο ΔΣ του Φορέα.

“Παρόλα αυτά επειδή ήμουν σε άδεια - και θέλω να ευχαριστήσω εδώ τον κ. Χρυσαφίδη που πράγματι το εντόπισε το πρόβλημα, το είχα εντοπίσει κι εγώ στην πάροδο του χρόνου -, προτίμησα να γίνει η ορθή επανάληψη, που θα γίνει αύριο το πρωί άμεσα, με την επιστροφή μου στην Υπηρεσία”.

Ο κ. Πρίντεζης ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα πρόσθεσε τέλος πως, “θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν έγινε εσκεμμένα, ούτε έγινε κανένα οικονομικό σκάνδαλο, απλούστατα ήταν ένα τυπικό πρόβλημα που νομίζω δεν υπήρχε και ανάγκη σχολιασμού. Παρόλα αυτά όμως η ορθή επανάληψη θα γίνει άμεσα αύριο (σσ. σήμερα) το πρωί”.