“Ανοίγουν” δώδεκα θέσεις στη Σύρο με σκοπό την κάλυψη υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα, μετά από την ΚΥΑ των Υπ. Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Δήμο και ΔΕΥΑΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την πλήρωση θέσεων μέσω ΑΣΕΠ

Δώδεκα θέσεις μόνιμου προσωπικού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τη ΔΕΥΑΣ αναμένεται να πληρωθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του 2018, με σκοπό την κάλυψη κενών σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, κατόπιν και της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπ. Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικών Ανασυγκρότησης.

Η εξέλιξη που χαιρετίζει το σύνολο των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και οι ΔΕΥΑ σε πανελλαδικό επίπεδο “ανοίγει” τη δυνατότητα ενός σημαντικού αριθμού προσλήψεων για ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες όπως στο πεδίο της Καθαριότητας, με δεδομένο ότι οι πιστώσεις για τη μισθοδοσία των προσώπων που θα προσληφθούν κατοχυρώνεται στα ταμεία των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, μόλις χθες ανακοινώθηκε επίσημα η ΚΥΑ των αρμόδιων Υπουργών που αφορά σε προσλήψεις για 8.045 οργανικές θέσεις στους Δήμους και 800 θέσεις (σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) σε ΝΠΙΔ, γεγονός που σημαίνει τη δυνατότητα απόκτησης μόνιμου προσωπικού και για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όπως και για τη ΔΕΥΑ Σύρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε μέσω της εφημερίδας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου και ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης, το εν λόγω προσωπικό που αναμένεται πως θα προσληφθεί, θα προσφέρει υπηρεσίες στο νησί στο πεδίο κυρίως της Καθαριότητας, αλλά και των υπηρεσιών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Δεδομένου μάλιστα πως από τις συγκεκριμένες προσλήψεις δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού οι μισθοδοσίες τους θα καλύπτονται μέσω των ανταποδοτικών τελών, οι δύο αρμόδιοι αιρετοί κλήθηκαν να διευκρινίσουν αν η δημοτική πλευρά, σήμερα είναι προετοιμασμένη για την κάλυψη του κόστους που προκύπτει, απαντώντας καταφατικά.

 

Επτά θέσεις για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Καθαριότητα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αθανασίου στο πλαίσιο των απαντήσεών του προς την εφημερίδα, “Είχαμε ζητήσει οκτώ άτομα και πήραμε επτά”, καθώς όπως εξήγησε, η δημοτική πλευρά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε αιτηθεί σχετικώς, με τη μοναδική θέση που δεν εγκρίθηκε να αφορά σε έναν εργάτη για τον καθαρισμό νεκροταφείου.

“Μας “κλείδωσαν” επτά θέσεις (2 ΔΕ χειριστές μηχανημάτων έργου, 4 ΥΕ εργάτες καθαριότητας, 1 ΥΕ προσωπικό καθαριότητας) προφανώς επειδή είχαμε επτά συμβασιούχους. Είχαμε αιτηθεί την κάλυψη και μίας θέσης για εργάτη νεκροταφείου που θέλαμε, αλλά δεν μας το ενέκριναν” σχολίασε αναλυτικότερα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, στον παρόντα χρόνο, οι εν λόγω προσλήψεις που θα ακολουθήσουν μέσω ΑΣΕΠ, έρχονται ανακουφιστικά για τον Δήμο με φόντο τις κενές οργανικές θέσεις.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “από το 2011 και μετά δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, οπότε είναι ένας σημαντικός αριθμός για εμάς”, ο Αλέξης Αθανασίου εξήγησε τους λόγους που όπως υποστήριξε δεν προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή μείωση δημοτικών τελών για το έτος 2018, εντάσσοντας σε αυτούς και τη δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας αυτών των επτά προσώπων.

“Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε μία μικρή μείωση τελών διότι περιμέναμε τις επτά προσλήψεις σύμφωνα με όσα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας όμως πως, ένας επιπλέον λόγος αφορά και στο σενάριο προώθησης των μισθολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων από το 2018 και μετά.

“Ένας λόγος επίσης που δεν κάναμε αυτή τη μείωση των τελών είναι ότι από το 2018 θεωρητικά “ξεπαγώνουν” οι μισθολογικές εξελίξεις των εργαζομένων. Δηλαδή αν δεν μεταθέσουν χρονικά αυτές τις εξελίξεις, θα προκύψει κάποιο ποσόν για τον Δήμο προς κάθε υπάλληλο, ανεξαρτήτως από το ύψος αυτών των ποσών”.

Θέλησε να τονίσει μάλιστα πως, “Οι μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο είναι “παγωμένες” από το 2010” και στην περίπτωση που αλλάξει αυτό το δεδομένο, τότε, για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης “θα υπάρξουν αυξήσεις για 250 εργαζομένους”.

Όπως υποστήριξε μάλιστα, “δεν μπορείς να το παραγνωρίσεις αυτό, αφού ακόμη και μικρά ποσά να είναι για κάθε έναν από εκείνους, συνολικά θα είναι μεγάλο το ποσό”, εκτιμώντας παράλληλα όμως πως, “δεν αποκλείεται όμως να παρατείνουν την απόφαση. Εμείς θα αναμένουμε τις εξελίξεις”.

 

Αναμονή για διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ. Κατοχυρωμένη στον προϋπολογισμό η μισθοδοσία

Επί του θέματος όμως, ο κ. Αθανασίου διευκρινίζοντας πως, η δημοτική πλευρά ευελπιστεί και αναμένει στην “γοργή” προώθηση των διαδικασιών για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ανέφερε πως ο Δήμος έχει κατοχυρώσει τις πιστώσεις.

“Την προκήρυξη του διαγωνισμού θα την βγάλει το ΑΣΕΠ. Εμείς έχουμε βεβαιώσει ότι έχουμε τις πιστώσεις και αυτή η μισθοδοσία πλέον πρέπει να συμπεριληφθεί στην τακτική μισθοδοσία. Χωρίς πιστώσεις δεν θα μπορούσαμε να προσλάβουμε κόσμο” δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, συμπληρώνοντας ακόμη πως, δεδομένου ότι οι σημερινοί συμβασιούχοι προβλέπεται πως παραμένουν έως τον Μάρτιο του 2018 στον Δήμο, χρήσιμο θα είναι ως τότε να έχουν ανακοινωθεί τα προσωρινά αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ.

“Μέχρι τις 31/3/2018 πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε προσωρινά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ ούτως ώστε να σταματήσει και η ομηρία των παιδιών στο θέμα της μη καταβολής δεδουλευμένων” υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, καθιστώντας σαφές πως, “Ο Δήμος αμέσως μόλις βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις προσλήψεις”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “και να αλλάξει κάτι μετά τα οριστικά αποτελέσματα, “διορθώνεται”. Ο επόμενος αντικαθιστά τον προηγούμενο. Θέλουμε άμεσα να “τρέξει” η διαδικασία και να έχουμε σίγουρα τα προσωρινά αποτελέσματα μέχρι τον Μάρτιο”.

Οι συμβασιούχοι παραμένουν μέχρι και τον Μάρτιο

Παράλληλα με όσα προανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών πρόσθεσε πως, οι σημερινοί συμβασιούχοι, που επί μήνες παρέμειναν απλήρωτοι, θα συνεχίσουν στον Δήμο μέχρι και τον Μάρτιο, με το θέμα του κωλύματος της μισθοδοσίας όμως, να διευκρινίζει πως έχει μπλοκάρει ξανά από τον Ιούλιο και μετά.

“Οι συμβασιούχοι παραμένουν μέχρι και 31/3. Σκοπός είναι να έχει προωθηθεί η διαδικασία από τον ΑΣΕΠ. Είναι αποκλειστικά θέμα του ΑΣΕΠ πώς θα “τρέξει” 8.500 θέσεις σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι στο χέρι των Δήμων” επανέλαβε σε κατηγορηματικό τόνο ο κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας πως, οι νέες προσλήψεις θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. “Όσοι έρθουν μετά θα είναι μόνιμοι στον Δήμο. Οι προσλήψεις για τους Δήμους πρέπει να τρέξουν γρήγορα. Δεν μπορούν οι Δήμοι το Πάσχα και την καλοκαιρινή περίοδο να μείνουν χωρίς προσωπικό” τόνισε παρακάτω, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “πληρώσαμε μέχρι και τον 7/2017 και μετά ο Επίτροπος στέλνει το ένταλμά τους στο κλιμάκιο. Από εκεί και μετά έχει μπλοκάρει πάλι η διαδικασία λόγω της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.

Στην ερώτηση αν οι εν λόγω προσλήψεις θα αφορούν και σε απασχόληση εκ νέου των υπαλλήλων που ήδη αποτελούν τους συμβασιούχους του Δήμου, ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως, η διαδικασία προωθείται μέσω ΑΣΕΠ, υπογράμμισε μόνον πως, “σίγουρα τους πριμοδοτεί αυτό το 24μηνο (σσ. που έχουν εργασθεί με παρατάσεις) με μόρια, όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι θέσεις θα καλυφθούν από τους ίδιους. Οι θέσεις των ΥΕ είναι με κοινωνικά κριτήρια”.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Αθανασίου επανέλαβε πως, “πρέπει να λήξει η ομηρία αυτών των παιδιών διότι καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μέχρι σήμερα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως έχουν προσφέρει στον Δήμο αυτά τα δύο χρόνια, αν κι έχουν ταλαιπωρηθεί από αμέλειες του κράτους”.

 

Κενές οργανικές θέσεις στον ενιαίο Δήμο

Κληθείς να σκιαγραφήσει την εικόνα των κενών που θα παραμείνουν – μετά τις προσλήψεις - σε επίπεδο οργανικών θέσεων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που έχει εγκριθεί πλέον, ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για περίπου 80 θέσεις.

“Γενικά έχουμε πολλές κενές θέσεις σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου. Πρόκειται για 17 θέσεις ΠΕ, 17 θέσεις ΤΕ, 32 θέσεις ΔΕ και 17 θέσεις ΥΕ. Συνολικά δηλαδή οι κενές οργανικές θέσεις του Δήμου φθάσουν τις 80 θέσεις” ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως ειδικότερα στο θέμα των εργατών, “έχουμε δύο κενές θέσεις στο Κοιμητήριο αφού δεν καλύπτεται καμία με αυτήν την εξέλιξη” ενώ όπως πρόσθεσε, “στους εργάτες καθαριότητας έχουμε οκτώ κενές και όπως εγκρίθηκε το αίτημά μας θα καλυφθούν οι πέντε και στους χειριστές μηχανημάτων (ΔΕ) έχουμε δύο θέσεις και καλύπτονται και οι δύο”.

Απαντώντας καταφατικά στο αν οι επτά που θα προσληφθούν θα καλύψουν σημαντικές και αυξημένες ανάγκες για τον Δήμο με φόντο μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες της πασχαλινής και καλοκαιρινής περιόδου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Εννοείται θα καλύψουν πάγιες ανάγκες στο κομμάτι των ανταποδοτικών και της καθαριότητας. Όπως κάνουν μέχρι σήμερα ως συμβασιούχοι”.

 

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος θα εξετάσει προσλήψεις συμβασιούχων για το καλοκαίρι

Δεδομένου ότι θα αποκτήσει μόνιμα επτά εργάτες για τις υπηρεσίες Καθαριότητας ο Δήμος το προσεχές διάστημα, ο Αλέξης Αθανασίου ερωτηθείς να απαντήσει αν πέραν αυτών των προσώπων, με φόντο τον όγκο των υποχρεώσεων της καλοκαιρινής περιόδου θα απαιτηθεί και η απασχόληση - για ορισμένο διάστημα – συμβασιούχων, υπήρξε συγκεκριμένος: “Καταρχήν είναι πολύ θετικό ότι επιτέλους προκηρύσσονται επτά θέσεις για μόνιμο προσωπικό στον Δήμο μας γιατί μέχρι σήμερα έχουμε δει πως ούτε το 1 προς 5 ισχύει στις προσλήψεις. Πού συμβαίνει αυτό κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη; Πουθενά. Άρα, είναι θετικό ότι άνοιξαν θέσεις εργασίες στην ανταποδοτική υπηρεσία της Καθαριότητας που ουσιαστικά τις πληρώνει ο κόσμος”.

Με φόντο τα ανωτέρω, πρόσθεσε δε, πως, για το κομμάτι των συμβασιούχων της θερινής περιόδου, “Είναι θέμα της Υπηρεσία Περιβάλλοντος και του αρμόδιου Αντιδημάρχου να δει πόσους συμβασιούχους θα χρειαστεί για να καλύψει ανάγκες της θερινής περιόδου. Εννοείται πως με δεδομένο το προσωπικό των επτά ατόμων που θα έχουμε προσλάβει, μπορεί να ζητηθεί μικρότερος αριθμός συμβασιούχων και όχι ξανά επτά άτομα. Θα το εξετάσουν” ανέφερε σχετικά, προβαίνοντας μάλιστα και σε ένα συνολικότερο σχόλιο για τη μη δυνατότητα προσλήψεων σε άλλες Υπηρεσίες.

“Στις άλλες Υπηρεσίες προφανώς και δεν ανοίγουν προσλήψεις ακριβώς γι αυτόν τον λόγο. Το κράτος δεν δίνει τη μισθοδοσία πλέον ως οφείλει. Εδώ μιλάμε όμως για ανταποδοτικές Υπηρεσίες, που θα πει ότι πληρώνει ο δημότης” υπογράμμισε κατηγορηματικά.

 

Πέντε θέσεις στη ΔΕΥΑ Σύρου

Εκτός από τις επτά προσλήψεις στον Δήμο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης, με δεδομένη την έγκριση της δυνατότητας πρόσληψης πέντε προσώπων ως μόνιμο προσωπικό. “Επί προεδρίας κ. Σαγκινέτου είχαν ζητηθεί πέντε θέσεις για την ΔΕΥΑΣ. Είναι τεχνικές θέσεις που όπως γνωρίζω κι εγώ υπάρχει ανάγκη για τη Δημοτική Επιχείρηση” σημείωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, προ έτους που είχε υπερψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο “η τροποποίηση του οργανισμού της ΔΕΥΑΣ” είχαν προκύψει κενές 7 – 8 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων, όπως πρόσθεσε, σήμερα μετά την προαναφερθείσα ΚΥΑ, “θα καλυφθούν οι πέντε”.

Σχετικά με τις ανάγκες σε τεχνικό επίπεδο, ο κ. Παπαμανώλης έκανε λόγο για συντηρήσεις, αποκαταστάσεις βλαβών, λειτουργία αφαλάτωσης κλπ, δηλώνοντας μάλιστα πως, “Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως υπάρχει η ανάγκη για τεχνικό προσωπικό αφενός κι αφετέρου εκτιμώ κι εγώ ότι μπορεί να καλυφθεί η μισθοδοσία τους”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε ακόμη πως, η διαδικασία θα “τρέξει” μέσω ΑΣΕΠ και σύμφωνα με όσα ανέφερε καταλήγοντας “Μελετώντας τη νομοθεσία ξεκινάμε τη διαδικασία για να προχωρήσουμε στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Τις ειδικότητες αυτές τις περιμέναμε από καιρό”.

Αναλυτικά οι ειδικότητες για τη ΔΕΥΑΣ έχουν ως εξής: ΠΕ 1 Μηχανολόγος Μηχανικός, ΤΕ 1 Μηχανικών – Ηλεκτρονικών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, ΔΕ 1 Οδηγών Χειριστών Μηχανημάτων Έργου και ΔΕ 2 Τεχνιτών Συντ. Μηχ. Εγκαταστάσεων Μηχανοτεχνιτών.