Αλυσίδα της παλιάς δεξαμενής του Νεωρίου αιτία εμπλοκής της άγκυρας του Aqua Jewel

Ελλιμενισμός εν μέσω παραλίας

Επανάληψη πρακτικών σε ότι αφορά στις θέσεις ελλιμενισμού των πλοίων, με το Aqua Jewel να δένει στη περιοχή του Βήχου, «ακυρώνοντας» για ακόμα μία φορά στην πράξη, την λειτουργικότητα της ανάπλασης της παραλίας.

Θέμα ειδικής ανάγκης, το οποίο προέκυψε με το εν λόγω πλοίο το προηγούμενο Σάββατο, οδήγησε το Λιμεναρχείο Σύρου να ορίσει ως καταλληλότερο χώρο πρόσδεσης του Aqua Jewel το σημείο στον Βήχο, προκειμένου το πλοίο να διανυκτερεύσει με ασφάλεια.

Η χρήση της συγκεκριμένης θέσης για πρόσδεση των πλοίων, κάθε φορά που επιλέγεται από το Λιμεναρχείο, προκαλεί την έντονη δυσθυμία των κατοίκων, που επί χρόνια πάσχιζαν για την απομάκρυνση των πλοίων από εκεί.

Πολύ δε περισσότερο το μέγεθος της ενόχλησης, ειδικά με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης της παραλίας, που κατά το πρόσφατο παρελθόν υπέστη ζημιές, από την φθορά που προκλήθηκαν στην πλακόστρωση από τον καταπέλτη πλοίου που πρόσδεσε στο ίδιο σημείο.

Με αφορμή το γεγονός, τέθηκε σχετικό ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο από την ελάσσονα δημοτική μειοψηφία, με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου να ενημερώνει ότι πρόκειται για απόφαση που λαμβάνεται για ειδικές περιπτώσεις και μόνο για τη διανυκτέρευση των πλοίων.

Ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο από την ελάσσονα μειοψηφία

Διευκρινίσεις ζητήθηκαν από τους αρμόδιους του Δήμου εκ μέρους της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση για το γεγονός.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Κομνηνός Στρογγύλης, έθεσε ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο για το κατά πόσον έχουν αλλάξει οι χρήσεις του λιμανιού της Ερμούπολης, μετά το έργο της ανάπλασης και σύμφωνα με το νέο master plan που έχει κατατεθεί, καθώς απορίες γεννά η πρόσδεση του πλοίου στην περιοχή του Βήχου.

Τελικά ο συγκεκριμένος χώρος προβλέπεται να χρησιμοποιείται για την πρόσδεση των πλοίων και κατά πόσον υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις επ’ αυτού ή επί του αντιθέτου, ειδικά δε σε ότι αφορά στα σημεία κατάπτωσης του καταπέλτη των πλοίων.

Χώρος ελλιμενισμού για διανυκτέρευση πλοίων

Απαντήσεις επί του θέματος δόθηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά, ο οποίος αναφέρθηκε στο master plan του λιμανιού, διευκρινίζοντας ότι αυτό προβλέπει μεταφορά του λιμανιού από την θέση που βρίσκεται σήμερα στην περιοχή του Λαδόπουλου και στο χώρο του υπάρχοντος λιμανιού να γίνει μαρίνα για την υποδοχή mega yachts.

Με αυτή την αναφορά κατέστησε σαφές ότι οι προβλέψεις των θέσεων και των χρήσεων τους έχουν προβλεφθεί επακριβώς, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σε όλο το τμήμα του σημερινού λιμανιού, συμπεριλαμβανομένου και της περιοχής του Βήχου, υπάρχει η πρόβλεψη για πρόσδεση σκαφών αναψυχής.

Όσον αφορά στο νέο περιστατικό που αφορά στην πρόσδεση του πλοίου Aqua Jewel στην συγκεκριμένη περιοχή, επανέλαβε ότι αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει όποτε υπάρξει ανάγκη και ο ελλιμενισμός σε εκείνο το σημείο θα γίνεται μόνο για τη διανυκτέρευση ενός πλοίου και όχι για την αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών και φορτοεκφόρτωση οχημάτων, που θα γίνονται κανονικά εντός του προκαθορισμένου χώρου του λιμανιού.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, το γεγονός της αύξησης των επιβατηγών πλοίων που κατά τους θερινούς μήνες αναμένεται να εξυπηρετούν την Σύρο, θα υποχρεώνει συχνά στην χρησιμοποίηση της εν λόγω θέσης για ελλιμενισμό πλοίων που πρόκειται να διανυκτερεύουν στο λιμάνι.

Πρόβλημα από αλυσίδα της παλιάς δεξαμενής του Νεωρίου

Η πρόσδεση του Aqua Jewel στο συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή του Βήχου, αιτιολογεί το «ειδικόν» της περίστασης, που υποχρέωσε το Λιμενάρχη, ο οποίος είναι και καθ’ ύλην αρμόδιος να λάβει τις σχετικές αποφάσεις ελλιμενισμού των πλοίων, με την εμπλοκή της άγκυρας του πλοίου, το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια χειρισμών μεθόρμισης, προς εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου.

Με τη συνδρομή ιδιώτη δύτη, εκτελέστηκαν εργασίες απεμπλοκής της άγκυρας και με τη χρήση μηχανικών μέσων του πλοίου, κατέστη εφικτή η άπαρση της. Στη συνέχεια κατόπιν ελέγχου από Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων, επετράπη ο απόπλους του για την εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου για Πάρο-Νάξο- Φολέγανδρο-Σίκινο-Ίο- Θηρασιά- Θήρα-Ανάφη, με 36 επιβάτες, 2 ΙΧ.Ε. και 2 δίκυκλα.

Το πρόβλημα που προέκυψε με την άγκυρα του πλοίου οφείλεται σε μία αλυσίδα της παλιάς δεξαμενής του Νεωρίου «Βιολαντώ», όπως διαπίστωσε και ο δύτης που μετείχε στις εργασίες απεμπλοκής της.

Προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα προβλήματα με τις άγκυρες των πλοίων, εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχει εκφραστεί η πρόθεση, δια του προέδρου του, να επιληφθεί της υπόθεσης, αναθέτοντας άμεσα σε δύτη την εκτέλεση αυτοψίας προς εκτίμηση της κατάστασης ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες ανέλκυσης της είτε από ξηράς είτε με πλωτό μέσον.

 

 

Ετικέτες: