Νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για χρωστούμενα σε δημοτική υπάλληλο που εργάσθηκε στο ΚΕΚ Φερεκύδης κατά το παρελθόν

Συνέχεια με εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών για την άμεση εξόφληση έξι περιπτώσεων

Στη λύση της παραίτησης από ένδικα μέσα και την επιλογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναφορικά με παλαιές οφειλές του ΚΕΚ Φερεκύδης προς εργαζόμενούς του κατά το παρελθόν, συνεχίζει να βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνεννόηση και συμφωνία πάντα μαζί τους, προκειμένου να προβεί στην εξόφλησή τους.

Η υπόθεση των παλαιών οφειλών εξακολουθεί να απασχολεί τα δημοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία και καλούνται να δρομολογήσουν τους τρόπους διευθέτησης της καταβολής των χρημάτων προς τους – επί πολλά έτη – απλήρωτους πρώην εργαζόμενους στο ΚΕΚ Φερεκύδης, με πρώτιστο μέλημα την αποφυγή οικονομικής ζημίας στο δημοτικό ταμείο, με φόντο όμως και τη λογική υποχρέωσή τους όπως αυτή πηγάζει από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο, με τα μέλη να συνηγορούν στην εξόφληση μίας ακόμη πρώην υπαλλήλου με την επιλογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως άλλωστε είχαν αποφασίσει για παρόμοιες περιπτώσεις τους προηγούμενους μήνες.

Εξ αφορμής της συγκεκριμένης συζήτησης και με δεδομένο πως η εξόφληση της οφειλής άνω των 10 χιλ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών ισόποσων καταβολών προς την υπάλληλο, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αλέξης Αθανασίου άδραξε την ευκαιρία να ενημερώσει τους παριστάμενους αιρετούς σχετικά με το ενδεχόμενο συνολικής εξόφλησης των ποσών, μέσω νέας χρηματοδότησης που μπορεί να αποσπάσει ο Δήμος από το Υπ. Εσωτερικών.

Διευκρινίζεται πως η εν λόγω χρηματοδότηση θα αφορά σε κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που προκύπτουν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Παραίτηση από τόκους και δικαστικά έξοδα

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολη και η Οικονομική Επιτροπή εξέτασαν ένα ακόμη αίτημα δημοτικής υπαλλήλου για οφειλές στο ΚΕΚ Φερεκύδης, κατόπιν απόφασης που επιδόθηκε από την 1/12/2017 από το Ειρηνοδικείο Ερμούπολης. Στο περιεχόμενό της διευκρινίζεται πως το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στην ίδια υπάλληλο ανέρχεται σε 14.478,90 ευρώ με τα 7.000 ευρώ να έχουν οριστεί ως προσωρινά εκτελεστά. Μάλιστα, στην αίτηση της ίδιας προς την Οικονομική Επιτροπή αναφέρεται και το ποσό των 250 ευρώ για κάλυψη δικαστικών εξόδων.

Παρουσία και της υπαλλήλου στη συνεδρίαση, η οποία τονίζει στην αίτησή της πως αποδέχεται τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και παραιτείται από τόκους και τα χρήματα της αποζημίωσης για τις δικαστικές δαπάνες, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ομόφωνα ψήφισαν θετικά για να ακολουθήσουν τη γνωστή οδό της δρομολόγησης των οφειλών με εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως παρομοίως έχουν πράξει και για παλαιότερες οφειλές, αποστέλλοντας ακολούθως το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, για την τελική έγκρισή του.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Αθανασίου η οφειλή θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, τονίζοντας ακόμη πως, “Στη συγκεκριμένη απόφαση ο Δήμος αποδέχεται το χρέος προς την ίδια όπως έχει γίνει και με τους υπόλοιπους του ΚΕΚ Φερεκύδης με την προϋπόθεση ότι συμβιβαζόμαστε και ικανοποιούμε τον όρο να παραιτηθεί των ένδικων μέσων και να κάνουμε εξωδικαστικό συμβιβασμό”.

Οι αρχικές αποφάσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Η ανωτέρω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια των πρώτων αποφάσεων του δημοτικού οργάνου, προκειμένου να δρομολογηθεί η λήξη μίας κατάστασης που μετρά αρκετά χρόνια πριν και αφορά μόνον στην περίπτωση όμως, των εργαζομένων.

Όπως είχε επισημανθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σχεδόν προ έτους (8/2/2017) και αφού είχαν υπάρξει οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ΚΕΚ Φερεκύδης, οι υποθέσεις των οποίων τελεσιδίκησαν πρώτες, θα λάμβαναν τα χρήματά τους σε τρία χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα κι αντοχή του Δήμου τα πρώτα ποσά των 5.000 ευρώ στον κάθε έναν θα καταβάλλονταν ως τον Απρίλιο και οι επόμενες δύο δόσεις θα ακολουθούσαν έως και τις 30 Ιουνίου του 2019.

Την εν λόγω πρόταση μάλιστα είχε προτείνει ο τότε πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Παπαμανώλης, αναφέροντας σχετικά τα ακόλουθα: “Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λοιπόν, ουσιαστικά μιλάμε για τρία χρόνια μαζί με το τρέχον έτος. Οπότε στα επόμενα δύο έτη, μέχρι 30/6 εκάστου έτους. Δηλαδή τα 5.000 ευρώ θα είναι άμεσα εκτελεστά εντός διμήνου και το υπόλοιπο ποσό σε δύο ετήσιες δόσεις καταβλητέες έως 30/6/2018 κι έως 30/6/2019”.

Αναμονή για χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών. Στο προσκήνιο και οι περιπτώσεις του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε τις νέες προσπάθειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να αποσπάσει χρηματοδότηση – για δεύτερη φορά – από το Υπ. Εσωτερικών, με σκοπό να δρομολογηθεί – χωρίς επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου – η άμεση εξόφληση απλήρωτων εργαζομένων του ΚΕΚ Φερεκύδης, που έχουν στα χέρια τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. “Είναι 99% σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση στις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και πιθανολογείται αν ενταχθεί ξανά ο Δήμος μας να λάβετε και πιο γρήγορα τα χρήματα” σχολίασε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας κατηγορηματικά μάλιστα, πως, θα υπάρξει νέα ενημέρωση, αν καταγραφούν θετικές εξελίξεις προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Είναι η δεύτερη φορά που θα ενταχθεί ο Δήμος μας, μετά τους πρώτους (σσ. πρώην εργαζομένους) του ΚΕΚ Φερεκύδης κι αν ενταχθεί θα τα πάρετε (σσ. δεδουλευμένα) εντός του 2018”, επαναλαμβάνοντας δε, πως, “αν όχι, ο συμβιβασμός είναι για τα τρία έτη ως την εξόφληση”.

Κατόπιν της συνεδρίασης, ερωτηθείς ο Αλέξης Αθανασίου από την εφημερίδα να απαντήσει πόσα άτομα θα εξοφληθούν άμεσα στην πιθανότητα της νέας χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών, έκανε λόγο για τρία άτομα από το ΚΕΚ, ενώ γνωστοποίησε την προσπάθεια πληρωμής των απλήρωτων τριών παιδαγωγών από τον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα.

“Είναι τρία άτομα μαζί με την ίδια από το ΚΕΚ Φερεκύδης. Και οι δύο δασκάλες και η μία τραπεζοκόμος που είχε προκύψει το θέμα με τον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα” δήλωσε λακωνικά ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, γνωστοποιώντας τέλος, πως, το ύψος των οφειλών για τα έξι άτομα “αγγίζει” τα 120 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το ποσό των 20 χιλ. ευρώ προς τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό καθώς υπήρξε πρώην εργαζόμενος του ΚΕΚ Φερεκύδης, καταβλήθηκε άμεσα μετά την πρώτη χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών για κάλυψη τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

 

Ετικέτες: