Συνέντευξη του εντεταλμένου για την κοινωνική προστασία δημοτικού συμβούλου Απ. Ρουσσουνέλου

Τα όρια του νόμου για παιδικούς σταθμούς και κοινωνική προστασία

Η λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα», λόγω των εντάσεων που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, θέτοντας εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη λειτουργία της, αποτέλεσε κύριο θέμα των τοποθετήσεων του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Απόστολου Ρουσσουνέλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη».

Με τον κ. Ρουσσουνέλο να έχει υπ’ ευθύνη του όχι μόνο την κοινωνική προστασία αλλά και τους παιδικούς σταθμούς, σκιαγραφήθηκε από τον ίδιο η εξέλιξη που σχετίζεται με τους τομείς αρμοδιότητας του, λόγω του τεταμένου κλίματος που προσφάτως προκάλεσαν οι ανέξοδες δημοτικές απαιτήσεις ανακατατάξεων σε αρμοδιότητες και κτιριακές υποδομές. 

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος έδωσε απαντήσεις τόσο σε ότι σχετίζεται με τους παιδικούς σταθμούς, σε ότι αφορά στις απαιτούμενες παρεμβάσεις συντήρησης τους, αλλά και την ανανέωση αδειοδότησης τους, όσο και σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικής υπηρεσίας.

Αναγκαιότητα οι τεχνικές παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις επιπλώσεων των παιδικών σταθμών της Σύρου, με τον σταθμό του Ξηρόκαμπου να κλείνει τον κύκλο της ξενοδοχειακής υποδομής, με το πρόγραμμα της εταιρείας ΙΚΕΑ, που υλοποιεί στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, ενώ προσφάτως, από την εργολαβία του Δήμου για τη συντήρηση δημοτικών ακινήτων είχε γίνει και η χρωματική συντήρηση των 5 αιθουσών του.

Οι αναβαθμίσεις των εσωτερικών χώρων των παιδικών σταθμών, σε επίπεδο ξενοδοχειακού εξοπλισμού, μπορεί να έδωσαν μία αίσθηση ανανέωσης στους χώρους φιλοξενίας των νηπίων, όμως υπολείπονται οι ενέργειες του Δήμου, σε ότι αφορά καίριες και ζωτικής σημασίας, τεχνικές παρεμβάσεις.

Με χρονίζοντα τα προβλήματα δομικής λειτουργικότητας, όπως τα πεπαλαιωμένα κουφώματα, η στεγάνωση δωμάτων και ταρατσών, τα σαθρά επιχρίσματα, η προβληματική θέρμανση, οι χρωματικές συντηρήσεις, ο Δήμος καλείται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, αν και σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ουσιώδης και αποτελεσματική η εθελοντική προσφορά των συλλόγων γονέων, που ανέλαβαν, με προσωπική εργασία, τον καλλωπισμό και εξωραϊσμό των χώρων, ενέργειες για τις οποίες εξέφρασε τις ευχαριστίες του ο κ. Ρουσσουνέλος.

Όσον αφορά στα κτιριακά προβλήματα των παιδικών σταθμών, ποιές είναι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει ο Δήμος;

Απ. Ρ.: «Έχουμε προϋπολογίσει για το 2018 ένα ποσό της τάξεως των 55.000 ευρώ, το οποίο αφορά και στην ενεργειακή αναβάθμιση του παιδικού σταθμού του Ξηρόκαμπου. Θα αλλάξουμε όλα τα κουφώματα, με τις ενεργειακές προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς».

Καθώς στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 15.000 ευρώ για την αντικατάσταση των κουφωμάτων του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού και 40.000 ευρώ για το σύνολο των παρεμβάσεων σε όλους τους παιδικούς σταθμούς, κρίνεται ότι πρόκειται για κονδύλι που επαρκεί;

Απ. Ρ.: «Ναι, επαρκεί».

Με τί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, όταν ήδη βρίσκονται εν λειτουργία οι παιδικοί σταθμοί;

Απ. Ρ.: «Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει υλοποιηθεί. Η τοποθέτηση των κουφωμάτων θα γίνει σε περιόδους μη λειτουργίας, όπως η περίοδος του Πάσχα ή τα Σαββατοκύριακα».

Καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες ανάλογες ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, θεωρείται ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που σας υποχρεώνει πλέον να προχωρήσετε στις παρεμβάσεις;

Απ. Ρ.: «Ναι. Όπως ακριβώς το λέτε».

 

Η νομοθεσία για την αδειοδότηση ακυρώνει στην πράξη την μετακίνηση των υπηρεσιών

Οι προθέσεις, που ανεδαφικά εκφράστηκαν προσφάτως, περί μετακίνησης της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σε παραχωρημένους για άλλη χρήση, χώρους του παιδικού σταθμού της Κ. Μαρούλη, βρήκαν τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο αμέτοχο και αποστασιοποιημένο.

Βάσει των οριζόμενων στη νέα νομοθεσία πρέπει να θεωρείται μονόδρομος η επιστροφή των 2 αιθουσών στον παιδικό σταθμό που ανήκουν, προκειμένου να αποτελέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα στη διαδικασία αδειοδότησης του.

Προ των πυλών η διαδικασία αδειοδοτήσεων των παιδικών σταθμών, που είναι «αγκάθι» για τον Δήμο, ιδίως μετά την εκφρασμένη πρόθεση μετακίνησης στον χώρο του παιδικού σταθμού της Κ. Μαρούλη της κοινωνικής υπηρεσίας και του Κέντρου Κοινότητας.

Απ. Ρ.: «Ο βρεφικός σταθμός και ο σταθμός του Βήσσα έχουν άδεια λειτουργίας. Ο σταθμός του Ξηρόκαμπου και της Κ. Μαρούλη από το 2011 είναι με παρατάσεις. Τώρα πλέον με τα νέα δεδομένα, βάσει του ΦΕΚ του Μαρτίου του 2017, πρέπει κι εμείς να εναρμονιστούμε με τις προδιαγραφές που ορίζει η πολιτεία, για να μπορεί να αδειοδοτηθούν οι συγκεκριμένες δομές. Στις 31-7-2018 λήγει η προσωρινή άδεια που έχουμε και πρέπει να «κουμπώσουμε» με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ, γεγονός που μας δίνει το περιθώριο να λειτουργήσουμε μέχρι έναν χρόνο μετά, που είναι και οριστική ημερομηνία για τη διετία από την έκδοση του νόμου, που πρέπει να λειτουργήσουν όλοι με αυτές τις προδιαγραφές. Τελεία και παύλα».

Η πρόθεση που εκφράστηκε προσφάτως για την μετακίνηση της Κοινωνικής Υπηρεσία και του Κέντρου Κοινότητας στις δύο παραχωρημένες αίθουσες του παιδικού σταθμού, εάν εφαρμοστεί δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αδειοδότηση του;

Απ. Ρ.: «Βέβαια την επηρεάζει».

Άρα η μετακίνηση, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Απ. Ρ.: «Την στιγμή που οι αίθουσες αυτές ανήκουν κτιριακά στον παιδικό σταθμό εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε την καταλληλότητα του συγκεκριμένου κτιρίου για την χρήση για την οποία έχει δημιουργηθεί».

Κατά το παρελθόν από τη Διεύθυνση του παιδικού σταθμού είχε εκφραστεί υπηρεσιακώς η ανάγκη επιπλέον χώρων, πολύ δε περισσότερο που του ανήκουν οι δύο παραχωρημένες αίθουσες, για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του. Ισχύει αυτό;

Απ. Ρ.: «Ισχύει. Υπάρχουν όλα αυτά εγγράφως».

Οι εργασίες που ήδη ξεκίνησαν υπό την λογική της μετακίνησης των υπηρεσιών σε αυτό τον χώρο, τελικά θα ολοκληρωθούν για την μετακίνηση ή θα αποδοθούν οι αίθουσες στον παιδικό σταθμό;

Απ. Ρ.: «Το τι θα κάνει ο Δήμαρχος δεν το γνωρίζω. Αυτό που μπορώ να πως με σιγουριά είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος, που έχει δοθεί με χρησιδάνειο για να εξυπηρετήσει κάποιους άλλους σκοπούς, αυτή τη στιγμή πρέπει να «κουμπώσει» κτιριακά στην αδειοδότηση που θα πάρουμε για τους παιδικούς σταθμούς. Οι εργασίες που έγιναν βοηθούν στην καταλληλότητα του χώρου».

Άρα η οποιαδήποτε επιμονή και εμμονή περί μετακίνησης των υπηρεσιών εκεί είναι ανέφικτη;

Απ. Ρ.: «Το νέο ΦΕΚ ορίζει ότι κάθε παιδί καταλαμβάνει συγκεκριμένα τετραγωνικά του χώρου. Βάσει των τετραγωνικών και των παιδιών που φιλοξενούμε στη δομή μας υποχρεώνει να πάρουμε και τα σχετικά voucher, για να μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία και να χρηματοδοτηθούμε. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν και ανάλογοι ωφέλιμοι χώροι».  

Παρά την έκταση που πήρε το θέμα, ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τόσο για τους παιδικούς σταθμούς όσο και για τις υπό πρόθεση μετακίνησης υπηρεσίες, εσείς όχι μόνο δεν τοποθετηθήκατε αλλά αντιθέτως εξήλθατε του δημοτικού συμβουλίου για να μην μετέχετε στην ψηφοφορία. Γιατί κρατήσατε αυτή την στάση;

Απ. Ρ.: «Επειδή εγώ δεν είχα στα χέρια μου το συγκεκριμένο ΦΕΚ γι’ αυτό και δεν πήρα επίσημα θέση. Σαν θέμα τακτικής βγήκα εκτός αιθούσης. Από την στιγμή που έχω στα χέρια μου το ΦΕΚ, βλέπω τους όρους και τις προϋποθέσεις, σας λέω ότι η θέση η οποία έχω είναι ότι ο χώρος αυτός ανήκει στον παιδικό σταθμό και βοηθά στην αδειοδότηση της συγκεκριμένης δομής».

Το Κέντρο Κοινότητας το μόνο αρμόδιο για τη διανομή τροφίμων

Στην αρμοδιότητα του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Απ. Ρουσσουνέλου, εμπίμπτει και η Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία εποπτεύει το Κέντρο Κοινότητας, που είναι και το μόνο υπεύθυνο για τη διανομή τροφίμων.

Συγκεκριμένα οι διοικητικοί υπάλληλοι του έχουν, μεταξύ άλλων και την αρμοδιότητα για την επικοινωνία με τους προμηθευτές,   παραγγελίες προϊόντων, την παραλαβή, την προετοιμασία, τη διανομή των τροφίμων και τον έλεγχο των διανεμηθέντων προϊόντων, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση (326/7-8-2018) κανονισμού λειτουργίας του, την οποία ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διευκρινίστε μας στο ποιος νομιμοποιείται, κατ’ αρμοδιότητα, να εκτελεί όλη τη διαδικασία διανομής τροφίμων;

Απ. Ρ.: «Τα Κέντρα Κοινότητας είναι τα αρμόδια όργανα που κάνουν την επιστημονική έρευνα για το ποιός δικαιούται να μπει στο μητρώο και να λάβει τρόφιμα».

Μια ενδελεχής έρευνα σε βάθος θα ήταν δυνατό να δείξει ανάμειξη δημοτικών συμβούλων σε παραγγελίες τροφίμων ή σε κατ’ εξαίρεση διανομές;

Απ. Ρ.: «Πριν την λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας υπήρχε η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων που ήταν αρμόδια για τη διανομή των τροφίμων. Με τη δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας, τον Αύγουστο του 2017, πλέον αυτά είναι αρμόδια. Τα έχουμε δώσει όλα στο Κέντρο Κοινότητας, να γίνονται από εκεί και οι παραγγελίες, και η παραλαβή και η διανομή των τροφίμων. Πλέον ανάμειξη δημοτικού συμβούλου δεν υπάρχει σε αυτό».

Τα εύσημα στους υπαλλήλους

Με την πρόσφατη αναστάτωση που δημιουργήθηκε σε σχέση με όλα τα προαναφερόμενα, βρέθηκε στο στόχαστρο η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, παρά του ότι στελέχη της, με υπηρεσιακή αλληλογραφία, αρκετό διάστημα πριν επιχείρησαν να εκθέσουν την έκρυθμη κατάσταση ώστε να προληφθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις.

Κατάπληξη προξένησε ότι σε δημόσιες εκδηλώσεις, στις οποίες ήσασταν παρών, όπου επιχειρήθηκε με έντονη θεατρικότητα να επικοινωνηθεί η περί του αντιθέτου άποψη, μόνον η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θ. Μενδρινού, υποστήριξε με θέρμη την προσφορά και το έργο των υπαλλήλων της υπηρεσίας, ενώ εκ μέρους δεν υπήρξε η ανάλογη υποστήριξη. Υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτό;

Απ. Ρ.: «Εγώ εγγράφως το έχω κάνει αυτό. Επικροτώ κι εγώ αυτή την κίνηση της κ. Μενδρινού. Όπως πολλές φορές κι εγώ έχω κάνει, τους έχω ευχαριστήσει από καρδιάς. Πιστεύω ότι όλοι οι υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας αξίζουν συγχαρητήρια. Επίσης έχω δηλώσει ότι τέτοια αλληλοκάλυψη, ο ένας να καλύπτει το κενό του άλλου και όλοι να γνωρίζουν το αντικείμενο τους, εμένα με εκπλήσσει».  

Είστε από τους τυχερούς δημοτικούς συμβούλους που τεθήκατε εντεταλμένος σε μία υπηρεσία που λειτουργεί υποδειγματικά και αυτό οφείλεται στους εργαζόμενους.

Απ. Ρ.: «Ρολόι δουλεύει. Αυτό οφείλεται σε όλους και ειδικά στην προϊσταμένη, την κ. Ρ. Δαλεζίου, στην οποία πρέπει να πως ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί ξεπερνάει πάντα τον εαυτό της σε αυτό που κάνει. Το κάνει με αγάπη, με μεράκι, με ευσυνειδησία, με επαγγελματισμό, με επιστημονικότητα».