Πεπραγμένα της ΔΕΥΑ Σύρου για το 2017

 

Δημοσίευση των απολογιστικών στοιχείων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για την πολιτική, τις ενέργειες και τις δράσεις το προηγούμενου έτους, από την Δημοτική Αρχή, με την γνωστοποίηση των σχετικών στοιχείων να γίνεται για έκαστο τομέα ευθύνης και διοικητικής κατανομής, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. γνωστοποιεί τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν σε προμήθειες και επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενημερώνει για το σύνολο των έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε τέθηκαν προς υλοποίηση κατά το προηγούμενο έτος.

Προμήθειες και επενδύσεις με ίδιους πόρους

Οι προμήθειες και επενδύσεις έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και εργοστασίου αφαλάτωσης, ήταν για το 2017 συνολικού κόστους 285.991 ευρώ, που καλύφθηκαν στο σύνολο τους από ίδιους πόρους της Επιχείρησης.

Συγκεκριμένα:

  1. Επισκευή κτιρίου αφαλάτωσης 21.419 ευρώ 
  2. Επέκταση δικτύου ύδρευσης οικισμών Αζολίμνου, Γαλησσά 3.837 ευρώ
  3. Αντικατάσταση και επέκταση δικτύων ύδρευσης οικισμών Κινίου, Πάγου, Χρούσσων 9.984 ευρώ
  4. Κατασκευή αντιλιοστασίου ύδρευσης δεξαμενής Κινίου 4.800 ευρώ
  5. Στεγανοποίηση δεξαμενής Μπαρούμη 13.800 ευρώ
  6. Μελέτη για έργα αποχέτευσης και διάθεσης λυμάτων περιοχής Κινίου 4.838 ευρώ
  7. Ανακατασκευή αντλιοστασίων λυμάτων στο Πηδάλι 4.798 ευρώ
  8. Προμήθεια ηλεκτρικών πινάκων 12.000 ευρώ
  9. Προμήθεια μεμβρανοδοχείων αφαλάτωσης Κινίου 18.000 ευρώ
  10. Προμήθεια αντλίας υψηλής πίεσης στο Γαλησσά 11.500 ευρώ
  11. Προμήθεια δυο υποβρύχιων αντλιών 11.800 ευρώ
  12. Προμήθεια τεσσάρων αντλιών λυμάτων 14.880 ευρώ
  13. Προμήθεια δύο ηλεκτρομαγνητικών παρ/μετρητών 3.400 ευρώ
  14. Προμήθεια σωλήνων πολυαιθυλενίου 35.650 ευρώ
  15. Προμήθεια υδρομέτρων 11.700 ευρώ
  16. Προμήθεια pylley head αντλίας μονάδας αφαλάτωσης 12.980 ευρώ
  17. Προμήθεια μεμβρανών αφαλάτωσης 58.240 ευρώ
  18. Επισκευές-ανακατασκευή δεξαμενής Βορνά 18.850 ευρώ
  19. Επισκευές δεξαμενής Αγ. Αθανασίου 4.695 ευρώ
  20. Ανακατασκευή-επισκευή υδατοδεξαμενής Αγ. Συμεών 3.420 ευρώ
  21. Προμήθεια εξοπλισμού και εκτέλεση μετρήσεων παραμέτρων Αιολικού Δυναμικού στη Σύρο, με ιστό 30 m 5.400 ευρώ.

Τα έργα του 2017

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, η Δ.Ε.Υ.Α.Σ. μετρά στο ενεργητικό της 12 έργα, εκ των οποίων άλλα βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, άλλα σε επίπεδο μελετών, άλλα στο στάδιο δημοπράτησης και άλλα έχουν ολοκληρωθεί.

Αντικατάσταση και Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης Ποσειδωνίας, Φοίνικα

Το κόστος του έργου ανέρχεται στο ύψος των 2.680.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2017 δόθηκε η προέγκριση του έργου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και η έναρξη του έχει προγραμματιστεί για τις 4-1-2018 με την έναρξη της ηλεκτρονικής δημοπράτησης, ενώ ο χρόνος περαίωσης του δίνεται στους 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Η μελέτη περιλαμβάνει κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, με στόχο την αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς Φοίνικα, Βήσσα, Αδειάτων, Ποσειδωνίας και Μέγα Γιαλού.

Το έργο προβλέπει την αναβάθμιση και επέκταση του εξωτερικού δικτύου διανομής νερού ολόκληρου του τ. Δήμου Ποσειδωνίας, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης δεν επαρκούν για τη πλήρη κάλυψη των αναγκών της περιοχής, ενώ δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδατικών διαθεσίμων.

Επίσης, περιλαμβάνονται τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης των οικισμών του τ. Δήμου Ποσειδωνίας. Στην Α’ φάση του έργου κατασκευάστηκαν τα δίκτυα που αφορούσαν τους οικισμούς Βάρης και Μέγα Γιαλού.

Μελέτη έργου επισκευής κτιρίου αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΣ στην περιοχή Βροντάδο

Η μελέτη συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ και το κόστος της ανέρχεται σε 13.484,89 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Αφορά δε στη συνολική επισκευή του αντλιοστασίου που βρίσκεται δίπλα στη δεξαμενή «Μπαρούμη» στη περιοχή Βροντάδο και συγκεκριμένα την πραγματοποίηση εκτεταμένων οικοδομικών εργασιών επί του κτίσματος τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Ανακατασκευή αντλιοστασίου Λυμάτων στο Πηδάλι

Πρόκειται για έργο το οποίο ξεκίνησε εντός του 2017 και βρίσκεται υπό κατασκευή, με το κόστος του να ανέρχεται σε 10.587,65 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

Το έργο αφορά στην καθαίρεση της υπερκατασκευής του αντλιοστασίου στη θέση ‘Πηδάλι’ Λαζαρέττων, την κατασκευή νέας οροφής στο επίπεδο του φυσικού εδάφους από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος καθώς και εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου.

Επισκευή δομικών στοιχείων εργοστασίου αφαλάτωσης

Πρόκειται για έργο, κόστους 58.407,72 ευρώ με Φ.Π.Α., το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε εντός του 2017.

Το έργο αφορά στην εκτεταμένη εξωτερική επισκευή του εργοστασίου αφαλάτωσης στη θέση «Αμπελάκι», που περιλαμβάνει την καθαίρεση τμημάτων σαθρών επιχρισμάτων, σαθρών τμημάτων σκυροδέματος, καθαρισμό οξειδωμένου οπλισμού και αποκατάσταση του υλικού επικάλυψης με ειδικές ρητίνες, αποκατάσταση των καθαιρεμένων επιχρισμάτων, συνολική βαφή εξωτερικά των κτισμάτων, συνολική απόξεση της κατεστραμμένης υγρομόνωσης στην οροφή των κτισμάτων, καθαρισμός και νέα υγρομόνωση.

Αντικατάσταση και επέκταση δικτύου ύδρευσης οικισμών Αζολίμνου και Γαλησσά

Έργο κόστους 30.097,45 ευρώ με Φ.Π.Α., το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του

2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Το έργο αφορά τόσο στην αντικατάσταση τμημάτων του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης στα χωριά Αζόλιμνο και Γαλησσά, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα προβλήματα υδροδότησης λόγω παλαιότητας του δικτύου, όσο και στην επέκταση του, ούτως ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις ανωτέρω περιοχές.

Μελέτη βελτίωσης και επέκτασης συστήματος ύδρευσης οικισμών πρώην Δήμου Ποσειδωνίας (Β΄ φάση)

Η μελέτη ανασυντάχθηκε από τη Τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ολοκληρώθηκε εντός του 2017.

Μελέτη έργων αποχέτευσης και διάθεσης λυμάτων Δήμου Ποσειδωνίας

Το κόστος της συνολικής μελέτης ανέρχεται σε 428.837,80 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Στην παρούσα φάση υλοποιείται τμήμα της μελέτης στα χωριά Βάρης, Μέγα Γιαλού και σε τμήμα της Αζολίμνου, ύψους ποσού 149.216,01 ευρώ πλέον.

Η συνολική μελέτη ξεκίνησε το 2000, ενώ το μέρος του υλοποιείται ξεκίνησε το 2015, με την περαίωση της να βρίσκεται σε στάδιο οριστικοποίησης.

Το αντικείμενο της μελέτης αφορά στη συλλογή και μεταφορά λυμάτων των χωριών Βάρης, Μέγα Γιαλού και τμήματος Αζολίμνου προς τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ερμούπολης.

Τα δίκτυα αποχέτευσης που μελετώνται θα δέχονται αμιγώς οικιακά λύματα.

Το δίκτυο μεταφοράς θα λειτουργεί είτε με βαρύτητα είτε με άντληση. Κριτήριο για την επιλογή του είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας του έργου.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή καταθλιπτικών αγωγών μεταφοράς των επεξεργασμένων πλέον λυμάτων (reclaimed water) σε κατάλληλα σημεία για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα ή και για αρδευτική χρήση.

Μελέτη για την προμήθεια σωλήνων ύδρευσης από πολυπροπυλένιο

Ανατέθηκε με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού, προϋπολογισμού 35.650 ευρώ πλέον ΦΠΑ, και χρηματοδότηση ιδίων πόρων.

Οι σωλήνες πολυαιθυλενίου χρησιμοποιήθηκαν σε αντικαταστάσεις και επεκτάσεις του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΣ.

Μελέτη για την προμήθεια μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης

Ανοικτός διαγωνισμός, συνολικού ποσού 88.660 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και χρηματοδότηση ιδίων πόρων.

Ανατέθηκε στην εταιρεία “WATERA HELLAS ABEE” με έναρξη υλοποίησης στις 11-08-2017 έναντι ποσού 58.240 ευρώ με χρόνο παράδοσης 40 ημέρες.

Οι μεμβράνες αντίστροφης ώσμωσης, απαραίτητες σε κάθε εργοστάσιο αφαλάτωσης χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού της ΔΕΥΑΣ.

Μελέτη για την προμήθεια και εγκατάσταση μεμβράνης στεγανοποίησης δεξαμενής Νο2 Μπαρούμη

Απευθείας ανάθεση, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδότηση ιδίων πόρων.

Ανατέθηκε στην εταιρεία «AQUA STAR ABEE – Συστήματα διαχείρισης Υδάτινων Πόρων & Τεχνολογίας Προστασίας του Περιβάλλοντος», έναντι ποσού 13.800 ευρώ, με έναρξη 28/06/2017 με χρόνο παράδοσης 30 ημέρες.

Η Δεξαμενή Νο2 του Μπαρούμη, στην οποία αποθηκεύεται προσωρινά το παραγόμενο νερό του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης, λόγω παλαιότητας είχε ανάγκη συντήρησης και στεγανοποίησης. Με την παρούσα προμήθεια καλύφθηκε πλήρως αυτή η απαίτηση.

Μελέτη για την προμήθεια εξοπλισμού και εκτέλεση μετρήσεων παραμέτρων Αιολικού Δυναμικού στη Σύρο, με ιστό 30 m

Απ’ ευθείας ανάθεση, προϋπολογισμού 13.500 ευρώμ στο από το ΝΠΙΔ ΚΑΠΕ με έναρξη 22/06/2017 και διάρκεια ισχύος ένα έτος.

Η προμήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας της ΔΕΥΑΣ με το ΝΠΙΔ Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας με την «Εκπόνηση προμελέτης για την κάλυψη του φορτίου των μονάδων αφαλάτωσης της νήσου Σύρου από ανεμογεννήτριες» συνολικού κόστους 14.360 ευρώ και χρηματοδότηση ιδίων πόρων, με έναρξη εκπόνησης της προμελέτης 3/06/2013 και διάρκεια 5 μήνες.

Μελέτη για την αντικατάσταση και επέκταση δικτύων ύδρευσης οικισμών Κινίου, Πάγου και Χρούσσων

Με συνοπτικό διαγωνισμό και προϋπολογισμό έργου 30.000 ευρώ έγινε η ανάθεση του έργου στην εταιρεία «Α.Φ. Κοπανιτσάνος & Σια Ε.Ε.». στο ποσό των 29.982,01 ευρώ με έναρξη 6/11/2017.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Πραγματοποιείται αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης και επέκταση στις περιοχές του τίτλου του έργου.