Δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και παρεμβάσεις στις δημοτικές δομές φιλοξενίας παιδιών στη Σύρο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αδειοδοτήσεις λειτουργίας τους

Αυτονόητη προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς

“Τελειωμένο θέμα” η προσάρτηση των δύο αιθουσών στη δομή της Κ. Μαρούλη, δηλώνει ο Απ. Ρουσσουνέλος

Το αυτονόητο πράττει πλέον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την ομαλή συνέχιση λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών της περιοχής του Ξηροκάμπου και της οδού Κ. Μαρούλη, έχοντας δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και παρεμβάσεις για τη λήψη των αδειοδοτήσεών τους, μετά τη λήξη των παρατάσεων στις 31 Ιουλίου.

Μετά από πολύμηνη ένταση που είχε προκληθεί από τις παράλογες απαιτήσεις του προέδρου της Επιτροπής ΚΑΠΗ, Γιάννη Χαρίτου, o οποίος ήθελε να μεταφέρει την Κοινωνική Υπηρεσία στις δύο αίθουσες που αποτελούν μέρος του κτιρίου του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη και να “απειληθεί” η περαιτέρω λειτουργία της δημοτικής δομής φιλοξενίας νηπίων, η σοβαρή υπόθεση της ομαλής συνέχισης της εν λόγω δομής, θεωρείται προτεραιότητα, τουλάχιστον, όπως δηλώνει κατηγορηματικά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Η νέα αυστηρή νομοθεσία (ΦΕΚ Μαρτίου 2017) που αφορά στη λειτουργία των δημοτικών παιδικών δομών, προϋποθέτει άμεση “συμμόρφωση” με όσα προβλέπονται για την ασφάλεια των νηπίων κατά την παραμονή τους σε αυτές κι ως εκ τούτου, ο Δήμος προωθεί άμεσα τις απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις, για να αποσπάσει τις πολυπόθητες αδειδοτήσεις.

Αξίζει να υπενθυμιστεί μάλιστα, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης λειτουργούσε τις δομές του Ξηροκάμπου και της οδού Κ. Μαρούλη με παρατάσεις από το 2011 μέχρι σήμερα, καθεστώς το οποίο λαμβάνει τέλος, με σαφή υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής, να τηρήσει όσα προβλέπονται εκ της νομοθεσίας, αν θέλει να διατηρήσει τις δομές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των οικογενειών με μικρά παιδιά.

Με φόντο την εκπνοή της τελευταίας παράτασης στις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ο εντεταλμένος για κοινωνικά θέματα και αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος, Απόστολος Ρουσσουνέλος κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” και να απαντήσει αναφορικά με τις ενέργειες που πραγματοποιεί ο Δήμος για τη συνέχιση των δύο παιδικών σταθμών.

Διευκρινίζεται πως για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα δεν τίθεται θέμα παρεμβάσεων, αφού ως σχετικά νέα δομή, πληροί τις προϋποθέσεις.

Δρομολογήθηκαν ήδη οι βασικές παρεμβάσεις για τους δύο παιδικούς σταθμούς

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις της δημοτικής πλευράς για το σοβαρό θέμα της λήψης αδειοδοτήσεων για τους δύο παιδικούς σταθμούς, ο κ. Ρουσσουνέλος υπήρξε σαφής σχετικά με την προτεραιότητα που δίδεται στις δύο δομές, έναντι όποιων άλλων απαιτήσεων είχαν δει το φως της δημοσιότητας ως σήμερα.

“Έχουν ξεκινήσει όλες οι απαιτούμενες εργασίες που απαιτεί η διαδικασία αδειοδότησης για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ήδη υπάρχει φάκελος για κάθε μία δομή που περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος και ό,τι παρεμβάσεις είναι να γίνουν” δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Ρουσσουνέλος, προσδιορίζοντας μάλιστα και το κύριο διάστημα, εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι πιο σοβαρές παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση των δομών, σύμφωνα με τους απαραίτητους κανονισμούς.

“Οι μεγάλες παρεμβάσεις θα γίνουν από 1/7 μέχρι και 31/7. Όλες οι άλλες παρεμβάσεις εφόσον αφορούν σε πυρασφάλεια, ενεργειακή αναβάθμιση, έχουν ρυθμιστεί και προγραμματιστεί και κάποιες είναι ήδη ολοκληρωμένες” πρόσθεσε σχετικά, διευκρινίζοντας πως μέχρι σήμερα, “με το θέμα της πυρασφάλειας, έχουμε τελειώσει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τον χώρο και για τη ρύθμιση του τρόπου της εκκένωσης των κτιρίων σε περίπτωση που προκύψει ένα επικίνδυνο γεγονός ή προκληθεί κάποια πυρκαγιά και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα παιδιά”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε παρακάτω, ακολουθούν οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δομών.

Όπως γνωστοποίησε, “Έχουμε τα καινούργια κουφώματα και η τοποθέτηση θα ξεκινήσει, μπορώ να σας πω με σιγουριά την επόμενη Δευτέρα, ίσως και πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει για να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αφού προβλέπεται και απαιτείται η ύπαρξη διπλών τζαμιών, παραθύρων για να υπάρχει και ασφάλεια”. Επανέλαβε μάλιστα πως, “το μόνο που απαιτείται είναι η τοποθέτησή τους”, εξηγώντας πως αυτές οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε διάστημα μη λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Δεδομένου ότι ακόμη η χρονιά για τους παιδικούς σταθμούς δεν έχει λήξει, τόνισε πως, “Αυτές οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν στα Σαββατοκύριακα όταν δηλαδή στις δομές δεν θα βρίσκονται παιδιά για την πλήρη ασφάλειά τους. Μιλάμε και για τις δύο δομές, του βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή του Ξηροκάμπου και του παιδικού σταθμού στην οδό Κ. Μαρούλη”.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Ρουσσουνέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της προσβασιμότητας, εξηγώντας πως ο Δήμος για τη λήψη της αδειοδότησης, θα ελεγχθεί σχετικά.

“Είναι σημαντικό και το κομμάτι της προσβασιμότητας των δομών. Χρειάζεται κάποιοι χώροι να διαμορφωθούν επαρκώς για την εξυπηρέτηση παιδιών με κινητικά προβλήματα και άλλες ανάγκες, αφού πλέον οι δημοτικές δομές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν ΑΜΕΑ” σχολίασε παρακάτω ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, απαντώντας παράλληλα και στην ερώτηση, αν και στη δομή της οδού Κ. Μαρούλη, παρά τη διαμόρφωση που είχε γίνει για wc ΑΜΕΑ αλλά για ενήλικα πρόσωπα, θα υπάρξει μέριμνα εξυπηρέτησης και μικρών παιδιών. “Έγινε και η τουαλέτα που θα μπει στη δομή της Κ. Μαρούλη και το ίδιο ισχύει και για τη δομή του Ξηροκάμπου” πρόσθεσε σχετικά ο κ. Ρουσσουνέλος, εξηγώντας πως, όσον αφορά στο κτίριο του Ξηροκάμπου “θα διαμορφωθεί τουαλέτα ΑΜΕΑ τώρα”.

Συνολικά διαθέσιμο το κτίριο της Κ. Μαρούλη για τις ανάγκες του παιδικού σταθμού

Ο κ. Ρουσσουνέλος ρωτήθηκε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σχετικά και με την τήρηση της προ μηνών “δέσμευσής” του στην εφημερίδα, περί προσάρτησης των δύο χώρων που αποτελούν τμήμα του κτιρίου της Κ. Μαρούλη και είχαν παραχωρηθεί για διαφορετική χρήση.

“Ήταν από πριν “κομμάτι” του κτιρίου, αλλά είχαν παραχωρηθεί” επανέλαβε αρχικά, εξηγώντας κατηγορηματικά πως, “Πλέον, επειδή έχει αλλάξει όλη η νομοθεσία και κάθε παιδί πρέπει να καταλαμβάνει κάποια τετραγωνικά χρήσης, είτε στον χώρο της τραπεζαρίας, είτε στον χώρο για τις δραστηριότητες και το παιχνίδι, είτε στον αύλειο χώρο, είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονίσουμε όλη τη δομή, όλα τα κτίρια με τα προβλεπόμενα, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε τον ίδιο αριθμό παιδιών που παίρναμε”.

Ερωτηθείς αν πράγματι και ουσιαστικά το θέμα της αξιοποίησης των δύο χώρων έχει λήξει, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Δεν τίθεται κανένα θέμα”. Άλλωστε όπως υπογράμμισε, “Η Κοινωνική Υπηρεσία έκανε δουλειά μελετημένη, δουλειά στοχευμένη και δρομολογήθηκαν οι παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία”, προκειμένου όπως τόνισε, να μην “κινδυνεύσει” η αδειοδότηση του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη.

“Ευχαριστώ μέσα από καρδιάς την Κοινωνική Υπηρεσία και το παιδαγωγικό προσωπικό και το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας. Όλοι βοηθούν τα μέγιστα” θέλησε να σχολιάσει παρακάτω ο κ. Ρουσσουνέλος αναφορικά με την προετοιμασία και την οργάνωση που έχει υπάρξει για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών και την απόκτηση – προσεχώς – της νέας άδειας λειτουργίας.

Υλοποίηση των σημαντικότερων παρεμβάσεων ως το τέλος Ιουλίου

Με φόντο το διάστημα του ενάμιση μήνα που απομένει ως τη λήξη της παράτασης με την οποία λειτουργούν οι δύο παιδικοί σταθμοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, o κ. Ρουσσουνέλος κλήθηκε να απαντήσει τί χρονικό περιθώριο έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή προκειμένου να έχει ολοκληρώσει κάθε επιβεβλημένη παρέμβαση στα δύο κτίρια.

“Έχει δοθεί παράταση από το αρμόδιο Υπουργείο για ένα εξάμηνο άτυπα. Εμείς θα είμαστε 31/7 ευελπιστώ 100% έτοιμοι, δεν περιμένουμε τις παρατάσεις” δήλωσε σχετικά, υπογραμμίζοντας πως τέλος Ιουλίου, “πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι”.

Θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως υπάρχει θετική συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, εξηγώντας πως, “Σε καθημερινή βάση μιλάω με την Τεχνική Υπηρεσία, παρεμβαίνουμε και κάνουμε τις διαμορφώσεις που χρειάζονται”, παρά το ότι “Έχει δοθεί η άτυπη εξάμηνη παράταση, που από όσο γνωρίζουμε εμείς δίνει περιθώριο μέχρι 31/12/2018 για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Γιατί για τους ιδιωτικούς είναι άλλα τα δεδομένα”.

Από την πλευρά του, εκτίμησε μάλιστα πως “και 1η Αυγούστου να κατέβει κλιμάκιο για έλεγχο, θα είμαστε έτοιμοι”, διευκρινίζοντας επιπλέον πως, “μέχρι 31/7 είναι η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων για τη διαμόρφωση όσων απαιτούνται μέχρι 31/12/2018”.

Συμπλήρωσε δε, πως, αν υπάρξει εκκρεμότητα το διάστημα μετά την 31η Ιουλίου, αυτή θα αφορά σε κάποια παρέμβαση μικρή. “Ξεκινήσαμε ήδη να διαμορφώνουμε ώστε 31/7 να είμαστε έτοιμοι. Αν απομείνει κάτι, ίσως να είναι μία τελευταία “πινελιά”, αλλά όχι σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης κλπ. Στο κομμάτι της διαμόρφωσης αύλειου χώρου”.

Πρόσθεσε πάντως πως, ήδη σήμερα, “Κάθε δομή θα έχει τον δικό της φάκελο. Σε περίπτωση ελέγχου, θα μπορούμε να έχουμε όλα τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις, για την ενεργειακή αναβάθμιση, για όλα”.

Εξασφάλιση χρημάτων και διαμόρφωση αύλειων χώρων

Ερωτηθείς αν για το σύνολο των παρεμβάσεων ο Δήμος έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα ποσά, ο κ. Ρουσσουνέλος απάντησε καταφατικά. “Βέβαια έχουν εξασφαλιστεί και με την τελευταία αναμόρφωση” ανέφερε, εξηγώντας πως, “Το σύνολο είναι γύρω στις 75 χιλ. ευρώ. Είναι μεγάλο το ποσό”.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει συμπληρωματικά, αν ο αύλειος χώρος της δομής στην περιοχή του Ξηροκάμπου που σήμερα δεν παρουσιάζει την κατάλληλη εικόνα για να φιλοξενεί μικρά παιδιά, θα δεχθεί παρεμβάσεις βελτίωσης, απάντησε καταφατικά.

“Αυτός ο χώρος θα διαμορφωθεί. Θα γίνουν αλλαγές, θα γίνουν κατάλληλες περιφράξεις, ενώ θα υπάρχουν ειδικά “στρώματα” σε περίπτωση που πέσει κάποιο παιδί, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόκλησης τραυματισμού” σχολίασε σχετικά, σημειώνοντας επιπρόσθετα πως, όλες οι εργασίες θα έχουν σκοπό τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου αύλειου χώρου για τα νήπια. “Θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για την ασφάλεια. Πρέπει να ακολουθήσουμε όσα προβλέπει η νομοθεσία, αλλιώς είναι ξεκάθαρο, δεν θα πάρουμε αδειοδότηση” δήλωσε κατηγορηματικά.

Αυτοκριτική και διεκδίκηση για τα ουσιαστικά και τα αυτονόητα

Με φόντο τον “θόρυβο” που είχε προκληθεί εξαιτίας των γνωστών απαιτήσεων του προέδρου της Επιτροπής ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και καθώς μέλη της Δημοτικής Αρχής, όπως και ο κ. Ρουσσουνέλος είχαν κρατήσει – αδικαιολόγητα - ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους ή διατήρησαν απόσταση και δεν υπερασπίστηκαν την ομαλή συνέχιση του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, κλήθηκε πλέον να τοποθετηθεί δημοσίως αναφορικά με τη στάση του.

“Πάντα όταν ανήκεις σε μία δημοτική παράταξη και σε μία δημοτική ομάδα, κοιτάς τα προβλήματα να μένουν εντός και να τα αντιμετωπίζεις εντός. Από εκεί και πέρα, σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές σε κάποια θέματα, κάποιες αντιπαραθέσεις. Όλα είμαι της άποψης πως πρέπει να λύνονται εντός” υποστήριξε ο Απόστολος Ρουσσουνέλος, δηλώνοντας πλέον όμως, πως, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ένας Δήμος τη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού.

“Όταν κινδυνεύει η αδειοδότηση μίας δομής για να δημιουργηθεί κάτι όχι τόσο ουσιώδες, ώστε να καλύψει την αλλαγή που θα γίνει, τότε δεν το συζητάμε, τότε πλέον, πρέπει να παίρνεις διαφορετική τροπή και να διεκδικείς τα πράγματα όπως ακριβώς πρέπει να είναι” υποστήριξε σχετικά, επισημαίνοντας πως ο ίδιος υποστηρίζει τη συμμόρφωση με όσα προβλέπει η νομοθεσία και ο κανονισμός λειτουργίας, ώστε να μην απειληθεί η διατήρηση του παιδικού σταθμού.

“Ακολουθούμε όσα ορίζει η νομοθεσία” σχολιάζει, προσθέτοντας μάλιστα πως, βάσει αυτής ο Δήμος “πρέπει να κάνει όσα προβλέπονται”.

Από την πλευρά του δε, συμπλήρωσε πως, αναφορικά με το πλάνο των ενεργειών που ακολουθείται σήμερα από τον Δήμο, “είμαι ικανοποιημένος για τις εργασίες που θα γίνουν και για το πως προχωράμε”, σημειώνοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση, “Δεν θα παίρναμε άδεια λειτουργίας”.

Άλλωστε, όπως ανέφερε, ο κίνδυνος ήταν ορατός για τη δομή της Κ. Μαρούλη, αφού “οι δύο αίθουσες, έχουν κοινές εισόδους με τον παιδικό σταθμό κι έχουμε παρέμβει με ντουλάπες από πίσω. Ήταν πόρτα κανονικά και αυτό δεν επιτρέπεται”.

Υποστήριξε σε κατηγορηματικό τόνο δε, πως, πλέον “Είναι τελειωμένη η ιστορία”, γνωστοποιώντας επίσης πως, “θα γίνει και άρση του χρησιδανείου”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, ο Δήμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει διαφορετικά – όπως ο ίδιος πλέον εκτιμά -, αφού ήδη έχουν γίνει αρκετές ενέργειες προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του εξοπλισμού των δημοτικών παιδικών σταθμών.

“Πήραμε και 60 χιλ. ευρώ σε εξοπλισμό για τους παιδικούς σταθμούς και για τους τρεις σταθμούς, του Βήσσα, της Κ. Μαρούλη και του Ξηροκάμπου και είναι σημαντικό αυτό, δηλαδή η χορηγία που λάβαμε από το LG AEGEAN BALL μέσω του IKEA”. Συμπλήρωσε τέλος πως, “Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αφού θα είναι κρίμα όλα αυτά να τα πετάξουμε σε ένα καλάθι αχρήστων. Είναι βασικός στόχος να υλοποιούμε πάντα για τα παιδιά”.