Σε ποσό 200 χιλ. ευρώ ανέρχεται το επιπρόσθετο οικονομικό φορτίο για τους δημότες της Σύρου, λόγω αύξησης των τετραγωνικών που φορολογεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Επιβάρυνση πολιτών στα δημοτικά τέλη του 2019

Δριμεία κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην λειτουργήσει ανακουφιστικά απέναντι στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες

Ξεκάθαρη αύξηση της φορολόγησης των δημοτών της Σύρου προκύπτει μέσω του προϋπολογισμού των δημοτικών τελών για το έτος 2019, αφού η αύξηση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων σε ιδιοκτησίες κατά 30.000, θα σημάνει την οικονομική επιβάρυνση κατοίκων κι επιχειρηματιών με επιπλέον συνολικό ποσό 150 - 200 χιλ. ευρώ.

Η υποχρεωτική διαδικασία βεβαίωσης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης οδήγησε στην καταγραφή επιπλέον 30.000 τ.μ. εντός του έτους 2018, με τη Δημοτική Αρχή όμως, να μην προχωρά σε μειώσεις των συντελεστών χρέωσης των δημοτικών τελών, παρά το σημαντικό ποσό που θα εισπράξει, επιπλέον από τα έσοδα που είχε μέχρι σήμερα.

Το σοβαρό θέμα της επιπρόσθετης φορολόγησης των δημοτών ανέδειξε με παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία όχι μόνον δεν προχωρά έστω σε μικρή μείωση των χρεώσεων, στην κατεύθυνση που πράττουν κι άλλοι νησιωτικοί Δήμοι, αλλά – όπως σχολίασε – δεν αναπτύσσει οικονομική πολιτική υπέρ των δημοτών της Σύρου.

Εμφανώς ικανοποιημένος για τα επιπλέον έσοδα που θα έχει ο Δήμος μέσω των δημοτικών τελών, παρουσιάστηκε - εμμέσως - ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος σκιαγράφησε τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά σε οικονομική ανακούφιση των δημοτών, απαριθμώντας μία σειρά από έξοδα και δαπάνες που θα προκύψουν εντός του 2019.

Το θέμα συζητήθηκε έντονα στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία χθες συνεδρίασε στο γραφείο του Αντιδημάρχου Οικονομικών εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την έμμεση επιπλέον φορολόγηση των δημοτών για το έτος 2019 μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, με τη μείζονα μειοψηφία να διαφωνεί κάθετα, επισημαίνοντας μάλιστα “ανοικτά” σοβαρά θέματα του νησιού, τόσο σε επίπεδο ηλεκτροφωτισμού περιοχών, όσο και σε επίπεδο καθαριότητας πολλών συνοικιών της Ερμούπολης, μα και χωριών.

Πέραν των ανωτέρω, η πολιτική κριτική της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου επεκτάθηκε και στο ζήτημα της επιβολής τουριστικού τέλους, το οποίο, όπως επεσήμανε επ΄ ουδενί δεν επιστρέφει ανταποδοτικά στη Σύρο.

Μοναδικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος και ανακουφίζει στο εξής τους επιχειρηματίες με ακάλυπτους χώρους, η απόφαση μείωσης του συντελεστή χρέωσης από ποσό 0,50 σε 0,10 λεπτά του ευρώ, δέσμευση την οποία τήρησε ο Αλέξης Αθανασίου, στην προσπάθειά του να δρομολογήσει μία λύση, στο σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε με υπέρογκες χρεώσεις μετά από την ενοποίηση των τριών πρώην Δήμων του νησιού.

Καταγραφή 30.000 νέων τ.μ., αλλά καμία μείωση του συντελεστή χρέωσης. Έσοδα για τον Δήμο, επιβάρυνση για τους δημότες

Ειδικότερα, το σοβαρό θέμα της έμμεσης επιβολής νέας φορολόγησης των δημοτών της Σύρου μέσω των δημοτικών τελών του 2019 παρατήρησε και ανέδειξε με ερώτησή του επί του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση σχετικά με το αν τα τετραγωνικά για τα οποία χρεώνονται οι πολίτες παραμένουν ίδια.

“Τα τετραγωνικά υπολογισμού των στεγασμένων, δηλαδή οικιών και επιχειρήσεων είναι τα ίδια ή έχουν διαφοροποιηθεί;” ρώτησε ο κ. Γιαλόγλου, με τον Αλέξη Αθανασίου να απαντά καταφατικά και να γνωστοποιεί πως, σε επίπεδο στεγασμένων χώρων, ο Δήμος για το 2019 θα χρεώσει τέλη για επιπλέον 30.000 τ.μ..

“Έχουν διαφοροποιηθεί πάρα πολύ. Προς τα πάνω. Περίπου 30.000 τετραγωνικά” σημείωσε ο Αλέξης Αθανασίου, εξηγώντας πως συστηματικά υπήρξαν επανέλεγχοι από την Οικονομική Υπηρεσία, με φόντο την επαναφορά της βεβαίωσης ΤΑΠ.

Μετά την επαναφορά του ΤΑΠ οι επανέλεγχοι της Υπηρεσίας είναι συνεχείς. Και είναι και ακριβείς” πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, σχολιάζοντας πως κατά την τελευταία διετία έχουν αποτυπωθεί πολλά τετραγωνικά επιπλέον για τους στεγασμένους χώρους.

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως ήταν “ένα λάθος της κεντρικής κυβέρνησης, που είχε σταματήσει τη βεβαίωση των ΤΑΠ” καθώς όπως πρόσθεσε, “χωρίς αυτή τη βεβαίωση του ΤΑΠ, ήταν όλα στον αέρα”.

Ο ίδιος δε, αφού επανέλαβε πως, “η εικόνα των 30.000 τετραγωνικών παραπάνω είναι ακριβέστατη”, σημείωσε πως ο Δήμος έχει πλέον την υποχρέωση να επιβάλει τέλη και για τις ανωτέρω επιφάνειες στεγασμένων χώρων.

Δεδομένου ότι η αύξηση των συνολικών τετραγωνικών που φορολογεί ο Δήμος μέσω των δημοτικών τελών και των τιμολογίων της ΔΕΗ, σημαίνει επιπλέον έσοδα για τα δημοτικά ταμεία, αλλά κι επιβάρυνση των πολιτών, αφού δεν μειώνεται ο συντελεστής της χρέωσης, ακολούθησε τοποθέτηση από τον Ανδρέα Γιαλόγλου.

Θα περίμενα, από τη στιγμή που μέσα στο σύστημα μπαίνουν 30.000 φρέσκα τετραγωνικά που φορολογούνται, να προχωρήσετε σε μείωση των τελών” σημείωσε, διαπιστώνοντας πως βάσει της θέσης της Δημοτικής Αρχής για διατήρηση των ίδιων συντελεστών, “Δεν προχωράτε σε μείωση”, αντιθέτως, όπως παρατήρησε, την εν λόγω νέα φορολογητέα ύλη “θα κληθούν να την πληρώσουν οι ίδιοι 22.000 κάτοικοι. Τα τετραγωνικά αυξήθηκαν, οι κάτοικοι όχι”.

Ως εκ τούτου, ανέδειξε ο κ. Γιαλόγλου πως οι τσέπες δημοτών θα επιβαρυνθούν με το συνολικό ποσό των 150.000 – 200.000 ευρώ, το οποίο κι επιβεβαίωσε ως νέο έσοδο για τον Δήμο, αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας που κλήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση της χθεσινής Οικονομικής Επιτροπής.

Προτού κλείσει την κριτική του ο κ. Γιαλόγλου στηλίτευσε το γεγονός πως η Δημοτική Αρχή δεν αναπτύσσει πολιτική οικονομικής ανακούφισης των δημοτών, όταν μάλιστα εμμέσως έχει περισσότερα έσοδα. Δεν παρέλειψε δε, να τονίσει πως, γειτονικοί Δήμοι των Κυκλάδων προχωρούν σε μείωση των δημοτικών τελών, αφουγκραζόμενοι την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει δεκάδες νοικοκυριά στο “πέρασμα” της κρίσης.

Απαρίθμηση δαπανών από τον Αλέξη Αθανασίου

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στάση της Δημοτικής Αρχής, υπερασπιζόμενος τη μη μείωση των δημοτικών τελών για το 2019, o Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε μία σειρά λόγων για τους οποίους όπως εξήγησε, αποφασίστηκε η διατήρηση των ίδιων συντελεστών με το 2018.

Μακριά από εμένα ο λαϊκισμός του 3% για μείωση τέλους. Μακριά από εμένα. Το τί κάνουν οι άλλοι Δήμοι με κάτι δήθεν δώρα προς τους δημότες, δεν το θεωρώ σοβαρό” σχολίασε αρχικά στην απάντησή του, λέγοντας πως αν η Δημοτική Αρχή προχωρούσε σε μείωση, θα χρεωνόταν κριτική δεδομένης της προεκλογικής περιόδου που ακολουθεί.

Επιπλέον, ο Αλέξης Αθανασίου έκανε λόγο για αύξηση των δαπανών, αναφέροντας πως, “έρχονται οι επτά επιτέλους (πρώην συμβασιούχοι) που διορίστηκαν με τον νόμο Σκουρλέτη” ενώ μίλησε και για τους έξι εργάτες που ζητά σε ετήσια βάση η Υπηρεσία Καθαριότητας για τη θερινή σεζόν. Παρά την παρατήρηση του κ. Γιαλόγλου πως η πρόσληψη εργατών για μικρό διάστημα το καλοκαίρι είναι σταθερή κι όχι νέα ανάγκη του Δήμου, ωστόσο ο κ. Αθανασίου, συνέχισε την επιχειρηματολογία του, λέγοντας μάλιστα πως στο νέο προϋπολογισμό “θα δείτε μία αύξηση και στη μισθοδοσία και στις ασφαλιστικές εισφορές, που είναι από τα ίδια τέλη”.

Στα προαναφερθέντα, θέλησε να επισημάνει τον φόβο αναφορικά “με την απελευθέρωση των μισθολογικών κλιμακίων”, ενώ τέλος, σημείωσε πως, “του χρόνου έχουμε προϋπολογίσει και στην Καθαριότητα τους ανθρώπους που αύριο μεθαύριο θα έρθουν με μία δικαστική απόφαση και θα πουν θέλουμε τα δώρα μας (2013-2014-2015)”.

“Δεν θέλω να φτάσουμε μέσα στο 2019 να έχει δικαίωμα ο κόσμος για μέρος των δώρων έστω και να μην μπορούμε” σχολίασε ο κ. Αθανασίου, λέγοντας σχετικά με το θέμα, πως, η Δημοτική Αρχή με φόντο όλα τα παραπάνω, δεν προχωρά σε μείωση των δημοτικών τελών, παρά τα επιπλέον έσοδα λόγω αποτύπωσης περισσότερων τετραγωνικών.

Ρυθμίζεται πλέον χαμηλά, η χρέωση για τους ακάλυπτους

Στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής απασχόλησε και το ζήτημα των χρεώσεων των ακάλυπτων χώρων των επιχειρήσεων, αναφορικά με το οποίο στη Σύρο είχε ξεσπάσει μεγάλος “πονοκέφαλος”, αφού η κατακόρυφη αύξηση των χρεώσεων μέσω των τελών, κατόπιν της δημιουργίας του ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “γέννησε” μεγάλες οφειλές σε αρκετούς επιχειρηματίες.

Προκειμένου στο εξής να μην υπάρχει μεγάλη χρέωση, παρά τα άλυτα θέματα των προηγούμενων ετών, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως, στη φετινή εισήγηση του προϋπολογισμού των δημοτικών τελών, “το μόνο που αλλάζει είναι οι ακάλυπτοι χώροι”.

“Αν είδατε στο κείμενο από 0,50 ευρώ το μειώνουμε σε 0,10 ευρώ. Αυτό που θέλω να δείξω είναι πως δεν είναι εισπρακτικό αυτό το μέτρο. Ό,τι κι αν έχει γίνει, έχει γίνει, δυστυχώς. Ψάχνουμε να βρούμε λύση, αλλά λύση δεν βρίσκουμε. Έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις” σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως, “Αυτό που δεσμεύθηκα μέσα (σσ. στο συμβούλιο) ήταν το παραπάνω”.

Εξήγησε μάλιστα πως, βάσει νομοθεσίας, αυτό το τέλος για τους ακάλυπτους δεν μπορεί να μην το βεβαιώσει ο Δήμος, τονίζοντας σχετικά πως, “Μέσα στο νόμο των τελών είναι από τα πολύ ουσιαστικά τέλη ηλεκτροφωτισμού”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Ό,τι τα γλίτωνε σαράντα χρόνια αρκετός κόσμος, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπουν” υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα, “Το πρόβλημα είναι οι πολύ μεγάλοι συντελεστές (3,80 σε Ποσειδωνία και Άνω Σύρο) που μπήκαν από το 2014 και μετά”.

Θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τον βαθμό δυσαρέσκειας των επιχειρηματιών που αντίκρισαν ξαφνικά υπέρογκες οφειλές προς τον Δήμο, ο κ. Αθανασίου μάλιστα σχολίασε πως, “Την τελευταία τετραετία φτάσαμε σε σημείο να μην μπορεί να πλησιάσει στις επιχειρήσεις με ακάλυπτους ούτε υπάλληλος των εσόδων, ούτε μηχανικός λόγω του ότι έγινε όλο αυτό”.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του θέματος, o επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου παρατηρώντας αναντιστοιχία των λεγομένων του αρμόδιου Αντιδημάρχου σε σχέση με το περιεχόμενο της εισήγησης του θέματος, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διορθώσει τον συντελεστή χρέωσης, όπως και έπραξε, προσδιορίζοντάς τον και γραπτώς(!) στο ποσό των 0,10 λεπτών του ευρώ.

Σοβαρά προβλήματα σε καθαριότητα, ανακύκλωση και ηλεκτροφωτισμό

Στο στόχαστρο των μελών της αντιπολίτευσης βρέθηκε η Δημοτική Αρχή και για σοβαρά θέματα καθαριότητας του τόπου και ηλεκτροφωτισμού περιοχών, με τους κκ. Γιαλόγλου και Φωτεινιά να αναδεικνύουν το ζήτημα της μη ρύθμισης ανοικτών θεμάτων όσον αφορά στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες.

“Υπάρχει μεγάλη γκρίνια στον κόσμο ως προς το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Λένε ότι δεν είναι καλή η αποκομιδή των σκουπιδιών και επίσης το δεύτερο που μας απασχολεί είναι η αποκομιδή της ανακύκλωσης από τον ΦΟΔΣΑ. Μας ανησυχεί πολύ” υποστήριξε ο Νίκος Φωτεινιάς, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Για τον ΦΟΔΣΑ γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν μέρες ακόμη και εβδομάδα, που δεν μαζεύεται η ανακύκλωση”. Κάνοντας μάλιστα αναφορά σε δημοσιεύματα περί απώλειας της πρωτιάς στην ανακύκλωση που κατείχε η Σύρος, όπως και η Κοινή Γνώμη είχε γνωστοποιήσει σύμφωνα με στοιχεία, ο ίδιος πρόσθεσε, κόντρα στις θετικές αναφορές του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μάρκου Πρίντεζη πως, “Η Σύρος κάποτε ήταν πρώτη στην ανακύκλωση και τώρα είναι τελευταία. Μας πέρασαν κι άλλα μέρη που δεν ήξεραν καν τι είναι η ανακύκλωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Πρίντεζης ανέφερε μεταξύ άλλων με βεβαιότητα ότι η Σύρος πορεύεται καλώς στην ανακύκλωση, αφού στέλνει στην Αθήνα τα ανακυκλώσιμα με σχεδόν 1% υπόλειμμα, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια διευκόλυνσης του έργου αποκομιδής της ανακύκλωσης, με την προσπάθεια προμήθειας νέων καταλληλότερων κάδων.

Αρχές του Ιανουαρίου θα αλλάξουμε τους κάδους. Βάζουμε μπλε ανά είδος ανακύκλωσης. Μόνο του γυαλιού θα παραμείνει” σχολίασε, ενώ κατέστησε γνωστό πως, “Αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε και μία συνάντηση στην Αθήνα. Θα ζητήσουμε περίπου 500 μπλε κάδους”.

Ο κ. Πρίντεζης επανέλαβε πως, “Φέτος πήγαμε πάρα πολύ καλά στην ανακύκλωση εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων”, με τον κ. Φωτεινιά να επαναλαμβάνει πως, “Άλλα λένε τα στατιστικά”.

Σημαντική υπήρξε και η παρατήρηση του μέλους της Δημοτικής Αρχής πως, πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών σε επίπεδο διατήρησης καθαρού του περιβάλλοντος και των συνοικιών της Ερμούπολης, αφού είναι αδύνατον οι οδοκαθαριστές να προχωρούν καθημερινά σε εργασίες και μάλιστα σε κάθε μικρή οδό.

Πέραν των ανωτέρω, αναφέρθηκαν και τα προβλήματα υποτονικού και άκρως προβληματικού φωτισμού της περιοχής του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, με τον κ. Αθανασίου να γνωστοποιεί πως το σοβαρό θέμα στην εν λόγω περιοχή του κέντρου είναι γνωστό και καθώς υπάρχουν παλαιά δίκτυα, απαιτείται έργο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η περιοχή Μεταμορφώσεως έχει πολύ παλαιές γραμμές. Πραγματικά εκεί θέλει έργο. Όποτε βρέξει ή όποτε έχει υγρασία σβήνουν όλα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ηλεκτρολόγοι μας και κάθε τόσο είναι στην περιοχή. Δεν είναι εύκολο να λυθεί, αν δεν γίνει έργο” υποστήριξε ο κ. Αθανασίου.

Τουριστικό τέλος χωρίς αποτέλεσμα

Δριμεία κριτική αναπτύχθηκε απέναντι στη Δημοτική Αρχή και όσον αφορά στην επιβολή του τουριστικού τέλους, το οποίο διατηρείται στην ίδια χρέωση όπως είχε ως σήμερα, με τη μείζονα μειοψηφία να κάνει λόγο για χρήματα που καταβάλλουν επιχειρήσεις του κλάδου, χωρίς να διαπιστώνουν αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαλόγλου τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της σημείωσε αποτυχία στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας μνεία πρωτίστως στην “απώλεια” δύο σημαντικών ανθρώπων που είχαν γνώση και θέσεις για τα τουριστικά πράγματα, οι οποίοι “απομακρύνθηκαν” όπως χαρακτηριστικά είπε με φόντο τη στάση της Δημοτικής Αρχής, επεσήμανε ως απογοητευτική πραγματικότητα για τη Σύρο, σήμερα, την πτωτική πορεία της κρουαζιέρας και την προσέλκυση επισκεπτών, που σημειώνουν “χαμηλή δαπάνη” κατά την παραμονή τους στο νησί.

Ο κ. Γιαλόγλου υποστήριξε πως, τα παραπάνω αναφέρουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες εστίασης του κέντρου, που δεν στέκονται στους αριθμούς των αφίξεων μόνον, αλλά έχουν εικόνα βάσει του τζίρου τους, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως η Δημοτική Αρχή δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην σταθερή απαίτηση για πρόσληψη συμβούλου ειδικού για τον τουρισμό.

Από τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού για τον τουρισμό και την προσβολή, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ανέφερε πως, σχεδόν το 1/4 των εσόδων (45 χιλ. ευρώ), δηλαδή το ποσό των 10 χιλ. ευρώ προωθείται σε ανάγκες προμήθειας τιμητικών πλακετών και κάλυψης σχετικών αναγκών.

Υποστηρίζοντας πως η παράταξή του καταψηφίζει τις σχετικές εισηγήσεις, ο κ. Γιαλόγλου συνόψισε τη διαφωνία του στο συμπέρασμα πως, “η Σύρος καταγράφει ιστορικό χαμηλό” σε επίπεδο τουριστικής πορείας, αναγνωρίζοντας μάλιστα σημαντική αποτυχία, αν όπως ο ίδιος ανέφερε, προβεί κανείς σε συγκρίσεις με την αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, για την οποία παραδέχθηκε πως, δεν είχε στο πλάνο της τον τουρισμό.