Χωρίς αναπροσαρμογή τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη για το 2019, με ζητήματα ωστόσο να προκύπτουν, σχετικά με την απουσία πολιτικής της δημοτικής αρχής του Δ. Σύρου - Ερμούπολης

Έλλειψη οράματος που... στοιχίζει

Αναπάντητα τα ερωτήματα για την πλήρη απραξία στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων
  • Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 1 Δεκ. 2018 - 3:01

Πέρα από έλλειψη σαφούς προγραμματισμού, η συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών, που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ανέδειξε επίσης και την απουσία πολιτικής βούλησης, από πλευράς της δημοτικής αρχής, σχετικά με οργανωμένη διαχείριση της ανταποδοτικότητας, προς όφελος του πολίτη.

Αμετάβλητα παραμένουν για το 2019, σύμφωνα με τις, κατά πλειοψηφία, αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα δημοτικά τέλη των ανταποδοτικών υπηρεσιών, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες, παρά την αύξηση εσόδων και την έλλειψη αναπτυξιακών επενδύσεων, όπως κατέστη σαφές από τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στα ίδια επίπεδα με φέτος παραμένουν τα τέλη διαφήμισης, χρήσεως πεζοδρομίων/πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων, διαμονής παρεπιδημούντων, επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και λοιπών καταστημάτων, ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τα τέλη και δικαιώματα χρήσης του δημοτικού σφαγείου. Επίσης αμετάβλητα μένουν, τα δυνητικά τέλη (πολιτιστικό, τουριστικό κλπ), τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Μοναδική διαφορά στον προϋπολογισμό του 2019, αποτελεί η μείωση των τελών για τους ακάλυπτους χώρους, όπου ο συντελεστής, από 0,50 λεπτά, μειώνεται σε 0,10 λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σημαντικά ερωτήματα, για την πολυετή... απραξία

Κατά τη συζήτηση της διαμόρφωσης των δημοτικών τελών και φόρων για το 2019, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, υπογράμμισε, τόσο την πολιτική έλλειψη βούλησης και οράματος, σχετικά με την ανταποδοτικότητα στο Δήμο, καθώς και τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες προκύπτουν από τη σχετική εισήγηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, “τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια έχουν φύγει από τη μισθοδοσία της ανταποδοτικής αυτής υπηρεσίας, περίπου 10 άτομα. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την κατάσταση των τελών αυτή καθαυτή”, ενώ σχολίασε, πως “μπορεί να μην αυξάνουμε το συντελεστή, αλλά προσθέτουμε περίπου 32.000 επιπλέον τετραγωνικά προς φορολόγηση στους δημότες”, για να σημειώσει τέλος, πως “οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις βαίνουν αυξανόμενες. Δηλαδή, ενώ το 2014 μεταφέρθηκαν στην επόμενη χρονιά 164.000 ευρώ, εμείς μεταφέρουμε τώρα για το 2019 395.000 ευρώ”.

Εξηγώντας, τόνισε, πως “αυτή τη στιγμή ενώ έχει μειωθεί η μισθοδοσία, δηλαδή οι ανελαστικές δαπάνες, ενώ έχουμε αυξήσει τα τετραγωνικά φορολόγησης των δημοτών, που σημαίνει, ότι από τους ίδιους δημότες παίρνουμε παραπάνω λεφτά [...] και ενώ έχουμε και ανεξόφλητα τιμολόγια στην αγορά πάνω από 200.000 επιπλέον, τα τέλη μένουν τα ίδια. Νομίζω, ότι δεν πάμε καλά. Είναι απλά μαθηματικά”, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως δεν υπάρχει ψήγμα διαχείρισης και αναπτυξιακής πολιτικής όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα.

“Ένα τεράστιο έξοδο κάθε χρόνο είναι ο δημοτικός φωτισμός, όπως ξέρετε. 300.000 ευρώ, που δεν έχουμε κάνει ούτε μία προσπάθεια, με διαχείριση του δημοτικού δικτύου, με 'έξυπνα' δίκτυα κλπ, να μειώσουμε αυτή τη δαπάνη, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χρήματα”, τόνισε ο κ. Γιαλόγλου.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της μειοψηφίας αναφέρθηκε και σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφενός αφορά μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις του Δήμου και αφετέρου έχει παραμείνει στάσιμο, χωρίς να υπάρξει καμία απάντηση και από τα χείλη των αρμοδίων.

“Το 2016 εκπονήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων. Ο Δήμος πλήρωσε ένα σεβαστό ποσό”, υπενθύμισε, το οποίο “προέβλεπε συγκεκριμένες ενέργειες, να έχουν γίνει στην πρώτη φάση έως το τέλος του 2018 και στη δεύτερη φάση έως το 2020”. Όπως διευκρίνισε, “με τέτοιες ενέργειες μειώνεται η δαπάνη και εξορθολογίζεται, 'αναπνέει' το σύστημα και μπορεί κανείς να κάνει επενδύσεις, να ανακουφίζονται οι δημότες, να μειώνονται τα δημοτικά τέλη και τέλος πάντων να γίνουμε ένας Δήμος του 2020 και όχι του 1980”.

Απαριθμώντας τα όσα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το 2018, σημείωσε “Οικιακή κομποστοποίηση; Όχι. Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και αποβλήτων τροφίμων – για τα οποία υπάρχουν και προϋπολογισμοί; Όχι. Ενίσχυση διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών 99.000 ευρώ; Όχι. Χωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού, 5.000 ευρώ; Όχι. Δημιουργία βασικού πράσινου σημείου, 370.000 ευρώ; Όχι. Δημιουργία μικρών σημείων συλλογής στην Ποσειδωνία και στη Βάρη, 10.000 ευρώ; Όχι. Δημιουργία ενός επιπλέον μικρού πράσινου σημείου συλλογής στην Ερμούπολη, 60.000 ευρώ; Όχι. Σχεδιασμός και αρχική υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης, 55.000 ευρώ; Όχι. Μονάδα κομποστοποίησης διαλεγμένων βιοαποβλήτων και ΜΕΑ, 1.500.000 ευρώ; Όχι. Απαιτούμενες μελέτες ωρίμανσης προτεινόμενων δράσεων, 200.000 ευρώ; Όχι”. Επίσης υποστήριξε, πως βάσει του Σχεδίου, θα έπρεπε επίσης να έχει τελειώσει η δημοπράτηση του ΧΥΤΥ.

“Είναι πολύ απογοητευτικό να ερχόμαστε εδώ, μετά από τόσα χρόνια και να διαβάζουμε ένα τοπικό σχέδιο που πληρώσαμε οι δημότες και να μην έχει υλοποιηθεί τίποτα. Κι εμείς απλώς να εκχωρούμε ένα ποσό για την ανακύκλωση και να νομίζουμε, ότι κάτι κάνουμε και να μην έχουμε συμμορφωθεί ούτε στο ελάχιστο, με αυτό που εκπονήσαμε και είναι δέσμευσή μας”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Γιαλόγλου δεν πήρε καμία απάντηση.

Μείνατε στάσιμοι και απλοί διαχειριστές”

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, χαρακτήρισε “χαράτσι” τα ανταποδοτικά τέλη, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί έναν εκ των “ακριβότερων” Δήμων, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών, με την αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών, να μην είναι υψηλού επιπέδου.

Σημείωσε και εκείνος την έλλειψη οράματος, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απραξία, καθώς όπως σημείωσε καμία πρόταση δεν έχει εισακουστεί, για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υπηρεσιών, για να καταλήξει πως “μείνατε στάσιμοι, απλοί διαχειριστές”, αλλά και πως “δεν αγγίξατε το θέμα διότι δεν σας ενδιαφέρει”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, κ. Νικόλας Καΐλης, αναφέρθηκε στην “ολοένα μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, που αναγκάζει όλους τους δήμους να αναζητούν περισσότερα χρήματα από τους δημότες. Είναι η λογική που λέει, ότι η χρήση της οποιαδήποτε υπηρεσίας, θα πρέπει να βαρύνει το χρήστη”, συμπληρώνοντας, πως το θέμα πρέπει να τίθεται σε πολιτική βάση και όχι σε οικονομική.

Δηλώνοντας, πως η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει τις προτάσεις της σε προηγούμενες συνεδριάσεις και κατέληξε, λέγοντας, πως θα πρέπει τα ανταποδοτικά τέλη σταδιακά να μειώνονται έως ότου μακροπρόθεσμα να καταργηθούν, ενώ όσο υφίστανται, οφείλουν να κατανέμονται στους δημότες ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του καθενός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στηλίτευσε την έλλειψη πολιτικής, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, για τον καθορισμό των δημοτικών τελών, ιδιαίτερα της καθαριότητας, όπως, χαρακτηριστικά, ο ορισμός ζωνών, ή ο διαχωρισμός ανάμεσα στους συντελεστές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με μέθοδο “πληρώνω όσο πετάω”.

Συνετή η κοστολόγηση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής τοποθετήθηκε ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, υπεραμυνόμενος της πολιτικής της δημοτικής αρχής, λέγοντας πως τα τέλη βρίσκονται σε ίδια επίπεδα, σε σχέση ακόμη και με τις εποχές του 2012.

Απαντώντας στο ζήτημα της πρόβλεψης εξόδων για μισθοδοσία, ενημέρωσε πως έχουν προγραμματιστεί μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενώ προϋπολογίζονται και οι προσλήψεις εκτάκτων. Υπενθύμισε τη μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων από 0,50 ευρώ στα 0,10 ευρώ, ενώ στο θέμα των ανεξόφλητων τιμολογίων, τόνισε, πως για το 2019 υπολογίζεται και η εξόφλησή τους. Χαρακτήρισε συνετή την αύξηση στα φορολογητέα τετραγωνικά, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, καθώς, για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν ήταν σωστά καταγεγραμμένα και πλέον η χρέωσή τους κρίνεται δίκαιη. Υποστήριξε, πως για το '19 προβλέπονται επενδύσεις περί τις 170.000 ευρώ κρίνοντας πως πρόκειται για ποσό ρεκόρ, ενώ τέλος, τόνισε, πως πρόκειται για μία ρεαλιστική εισήγηση για τα ανταποδοτικά τέλη.

Στο ίδιο ζήτημα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μάριος Βουτσίνος καταλόγισε χρήση επικοινωνιακών “τρικ” για δημιουργία εντυπώσεων από τη μειοψηφία, ενώ αναφέρθηκε και ο ίδιος στην πρόσληψη 7 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα, απαντώντας στον κ. Γιαλόγλου. Επίσης υποστήριξε, πως απαιτείται η συντήρηση των οχημάτων και μηχανημάτων, ενώ έκλεισε μιλώντας για ρεαλιστική κοστολόγηση των τελών, συμπληρώνοντας πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου είναι ποιοτικότατες.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενημέρωσε για τις μελέτες που προετοιμάζονται, σχετικά με την ψηφιοποίηση του δημοτικού δικτύου φωτισμού, για άμεση αντίληψη βλαβών, καθώς και με την αντικατάσταση μέρους των δημοτικών φωτιστικών με λάμπες τύπου LED, για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αλέξης Αθανασίου, τόνισε, πως η κοστολόγηση των τελών, πραγματοποιήθηκε με σύνεση και σοβαρότητα. Εξήγησε δε, πως έχουν προϋπολογιστεί στα έξοδα η απελευθέρωση των μισθολογικών κλιμάκων, τα διεκδικούμενα αναδρομικά δώρα, για τους δημοτικούς υπαλλήλους κλπ. Επίσης, στο πλαίσιο των ανείσπρακτων, επεσήμανε, πως εντάσσεται και η οφειλή εκ μέρους του Νεωρίου, που το Δ.Σ. Αποφάσισε να απομειώσει 85%.

Τελικά, η εισήγηση για μη αναπροσαρμογή των δημοτικών ανταποδοτικών τελών, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, να τονίζουν την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής, σχετικά με το ζήτημα, την άρνηση της δημοτικής αρχής να εισακούσει προτάσεις, καθώς και την απουσία γενικότερου σχεδιασμού.