Απάντηση του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Εμφανής ενόχληση με ψευδείς αναφορές

Ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Δομένικος Σαγκινέτος, επιχειρεί να απαντήσει στον μέχρι εχθές πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβο Αρβανίτη, σχετικά με την κριτική που άσκησε για τον ρόλο και την αναποτελεσματικότητα του Δήμου στον τομέα του τουρισμού.

Μπορεί η απάντηση του κ. Σαγκινέτου να αφορά στις απόψεις ενός συνεντευξιαζόμενου και ο ρόλος της εφημερίδας σαφώς δεν είναι να εξυπηρετεί την «αλληλογραφία» δύο πλευρών, όμως στην παρούσα περίπτωση, με αφορμή μνείες στο κείμενο της απάντησης που θίγουν την αξιοπιστία της εφημερίδας, υποχρεώνουν στην εν λόγω αναφορά.

Συμμετοχή και εκπρόσωποι

Ο πρόεδρος της Τουριστικής επιτροπής θέλησε να παρουσιάσει στην απάντηση του τις θετικές εξελίξεις, σε επίπεδο τουριστικού ενδιαφέροντος, που επέφερε η παρουσία των εκπροσώπων της Σύρου στη έκθεση τουρισμού του Λονδίνου.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «Θετικό αντίκτυπο και αρκετές επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού είχε η συμμετοχή του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού World Travel Market London (WTM) που πραγματοποιήθηκε 5-7 Νοεμβρίου 2018, στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο ExCel του Λονδίνου, υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου… Στόχος της συμμετοχής μας ήταν η δικτύωση τόσο με επαγγελματίες του τουρισμού όσο και με δημοσιογράφους, media influencers και η ανάδειξη της Σύρου ως Διεθνή Τουριστικό προορισμό σε 51.000 και πλέον επισκέπτες της έκθεσης και περίπου 5.000 εκθέτες από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, ο οποίος επετεύχθη κατόπιν προγραμματισμένου συντονισμού, ενεργειών και δυναμικής παρουσίας του τμήματος Τουρισμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ιδιαίτερα του κ. Γ. Βουτσίνου μέλος της Τουριστικής Επιτροπής και Α. Μαρούλη Ειδικής Συνεργάτης Τουρισμού, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου».

Γίνεται εκτενής αναφορά στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περίπτερο της Σύρου, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο ενδιαφέροντος, οι οποίες όπως γνωστοποιείται «βρίσκονται καταχωρημένες σε ηλεκτρονική μορφή και είναι στην διάθεση όλων των επαγγελματιών του νησιού μας που ενδιαφέρονται να τις αξιοποιήσουν και να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους».

Θέλοντας δε να στηλιτεύσει την απουσία επιχειρηματιών του τουρισμού από τη Σύρο, αναφέρει δεικτικά ότι«η παρουσία είναι περισσότερο πολύτιμη από την απουσία».

Αυτή ήταν η ωραιοποιημένη εικόνα της παρουσίασης της Σύρου στην έκθεση, σύμφωνα με την οπτική που επιθυμεί να παρουσιάσει ο κ. Σαγκινέτος, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει την αρνητική εικόνα των αμήχανων λικνισμάτων και το χαμηλό επικοινωνιακό επίπεδο των εκπροσώπων του νησιού, μάρτυρες των οποίων έγιναν οι χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπροσώπηση του τόπου σύρθηκε σε παρουσιάσεις φθηνών ερασιτεχνισμών.

Ανυπόστατες αναφορές

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, επιδιώκει μέσω αναληθειών και ψευδών αναφορών να «ακυρώσει» τον λόγο του κ. Αρβανίτη ως μη νομιμοποιούμενου να ομιλεί ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, λέγοντας ότι «Είναι γνωστό πως έχει κατατεθεί αίτηση στο Πρωτοδικείο για διάλυση της ένωσης πριν τη συνέντευξη».

Καθώς η συγκεκριμένη αναφορά θίγει πρωτίστως την αξιοπιστία της εφημερίδας, οφείλεται εκ μέρους μας να διευκρινιστεί ότι αντί ο κ. Σαγκινέτος να σύρεται σε ατοπήματα, υιοθετώντας ανυπόστατες πληροφορίες, θα έπρεπε προτού προχωρήσει σε δημόσιες «αποκαθηλώσεις» να διασταυρώνει την εγκυρότητα των όσων του μεταφέρονται, κάτι που σε αντίθεση με αυτόν έχει πράξει η εφημερίδα.

Προς αποτύπωση της πραγματικότητας για τα όσα ισχύουν σχετικά με την Ένωση Ξενοδόχων, να αναφέρουμε ότι μπορεί στη γενική της συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4-11-2018 να αποφασίστηκε η διάλυσης της, όμως η σχετική καταχώρηση στο Πρωτοδικείο Σύρου έγινε μόλις εχθές, 13-11-2018, δηλαδή 5 ημέρες κατόπιν της συνέντευξης του κ. Αρβανίτη.

Ο κ. Σαγκινέτος, με επιχειρηματολογία που απευθύνεται προς τον κ. Αρβανίτη και κανένα λόγο δεν έχει η εφημερίδα να υπεισέλθει σε αυτή την αντιπαράθεση, μέμφεται τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ως προς την ανάληψη των ευθυνών τους, ενώ

επιρρίπτει μεγάλο μέρος της τουριστικής ανεπάρκειας σε «λάθη του παρελθόντος». 

Εμμένει δε στη διάλυση του συλλογικού τους φορέα, καλώντας το νέο φορέα – εάν και εφόσον προκύψει – να συμπράξει με τη Δημοτική Αρχή, ζητώντας γενική συμμετοχή για την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Παραδοχή που εκθέτει

Στη συνέχεια, προσπαθεί να αιτιολογήσει την εκπροσώπηση της Σύρου στη συγκεκριμένη έκθεση, ότι αυτή αποφασίστηκε από τα αρμόδια Δημοτικά όργανα (Τουριστική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο), με αναφορά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αλλά και στη στάση που τήρησαν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.    

«Η όποια απόφαση για συμμέτοχη σε εκθέσεις δεν είναι απόφαση του Δημάρχου ούτε του Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής, αλλά προτείνεται από την Τουριστική Επιτροπή και αποφασίζεται από του Δημοτικό Συμβούλιο…Βάση των πρακτικών της Τουριστικής Επιτροπής αποδεικνύεται πως σωματεία αρκετές φορές δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στις εκθέσεις και λόγω κάποιου έκτακτου λόγου τελευταία στιγμή δεν πηγαίνουν με αποτέλεσμα ο χώρος της Σύρου στην έκθεση να μένει κενός και η ζημιά να είναι μεγάλη όπως και θα γινόταν με την εν λόγω έκθεση…Επίσης, έγινε κάλεσμα για υποστήριξη της συμμετοχής της Σύρου από όποιον επαγγελματία του τουρισμού (τουριστικό πράκτορα, ξενοδόχο κλπ) ενδιαφέρεται να συνδράμει με την παρουσία του στην εν λόγω έκθεση. Δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση».

Γενικού όμως ενδιαφέροντος, για το σύνολο του νησιού ως προς την τουριστική του προοπτική, είναι η παραδοχή του προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής περί ανυπαρξίας τουριστικής πολιτικής κατά την τετραετία άσκησης διοίκησης από την παρούσα Δημοτική Αρχή και πως η πρώτη φορά που έγινε μία προσπάθεια στον τομέα του τουρισμού ήταν η συμμετοχή στην έκθεση WTM.

Προς επίρρωση αυτού αναφέρει «θα ήθελα να επισημάνω πως ο Δήμος για πρώτη φορά στα χρονικά της Σύρου προσπάθησε και προσπαθεί η Σύρος να έχει την προβολή που της αξίζει...».

Γνωστοποίησε δε την κοινή παραδοχή περί ανάγκης υποστήριξης του Δήμου από επαγγελματίες του χώρου που διαθέτουν τη γνώση και την ικανότητα σωστής προώθησης του νησιού ως τουριστικού προορισμού, αναφέροντας ότι «Μέσα στις επόμενες κινήσεις μας είναι η ανάθεση σε εταιρία τουριστικού μάρκετινγκ και προώθησης τουριστικού προϊόντος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης, όπως αυτό εστάλη ηλεκτρονικά προς το mail της εφημερίδας, με την ευθύνη της σύνταξης και της ορθογραφίας να φέρει αποκλειστικά ο υπογράφων, κ. Σαγκινέτος.