Ποσό σχεδόν 90 χιλ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με ειδοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

Νέα οφειλή για τον Δήμο από το ΚΕΚ Φερεκύδης

Επιτακτική ανάγκη άμεσης διευθέτησης του θέματος καθώς το ποσό είναι άμεσα απαιτητό

Με νέα μεγάλη οφειλή που προέρχεται από το ΚΕΚ Φερεκύδης και τις εκκρεμούσες άκρως σοβαρές οικονομικές υποθέσεις του από το παρελθόν, έρχεται αντιμέτωπος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στον οποίο απεστάλη ειδοποίηση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την άμεση καταβολή ποσού των σχεδόν 90 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που “έσκασε” στα χέρια της Οικονομικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, προ πέντε ημερών, οπότε και πρωτοκολλήθηκε το έγγραφο της ειδοποίησης στον Δήμο, την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή οφείλει να “τρέξει” για την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάθεση, συζήτηση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2019.

Σχετική ενημέρωση πραγματοποίησε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου εντός του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οπότε και εξαπέλυσε καυστικές αναφορές προς τους πρώην Δημάρχους Άνω Σύρου, στη θητεία των οποίων προέκυψαν οι “εφιάλτες” που συνοδεύουν την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, καθώς όπως εξήγησε, το θέμα κληροδοτήθηκε στον νυν ενιαίο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Εντός 20ημερου ζητείται η καταβολή 87 χιλ. ευρώ. Διαφορετικά, αναγκαστική είσπραξη

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το έγγραφο του ΚΕΑΟ, περιγράφοντας ταυτόχρονα τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή προκειμένου να διευθετήσει τον τρόπο καταβολής του συνολικού ποσού.

“Συνάδελφοι έχετε μπροστά σας μία ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ που αφορά χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία του ΚΕΚ Φερεκύδης. Ήρθε σήμερα στο γραφείο μου και το παρέλαβα. Τα γενικά σύνολα έχουν ως εξής: Η κύρια εισφορά είναι 42.595,47 ευρώ, τα πρόσθετα τέλη είναι 45.687,32 ευρώ και το γενικό σύνολο είναι 87.282,79 ευρώ” σημείωσε, σχολιάζοντας καυστικά πως, “Νομίζω ότι η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση σε ορισμένους πρώην Δήμους είχε φτάσει στο απροχώρητο”.

Πιο συγκεκριμένα, για το σοβαρό θέμα, ανέφερε επιπλέον, πως, “Κατά συνέπεια, λέει το ΚΕΑΟ ότι, “Εάν δεν προβείτε στη ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής που εμφανίζεται στον κατωτέρω πίνακα εντός 20 ημερών από την παραλαβή της παρούσας – εμείς την παραλάβαμε 9/11 στο Πρωτόκολλο του Δήμου – είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το νόμο για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας”.

Εξηγώντας πως δεν κατέστη δυνατό να προετοιμάσει η Υπηρεσία των Οικονομικών την εισήγηση του θέματος ώστε να μπορούσε να συζητηθεί χθες, λέγοντας σχετικά: “Δεν προλάβαινα σήμερα με την Υπηρεσία να το φέρω στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε και να δούμε τί θα κάνουμε” ο κ. Αθανασίου εξέφρασε ακολούθως την ενόχλησή του αναφορικά με το γεγονός πως, σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα εισπράξει τα χρήματα, ανατρέποντας τον προϋπολογισμό του Δήμου.

“Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι πως ό,τι κι αν αποφασίσουμε, ό,τι κι αν κάνουμε και να το ρυθμίσουμε, μόλις μπουν τα μισθώματα του Δημοσίου τον Δεκέμβρη (σσ. ενοίκια από το Δημόσιο προς τον Δήμο για χρήση δημοτικών ακινήτων στη Σύρο), θα βάλει το “μακρύ χέρι” το ΚΕΑΟ και θα πάρει τα χρήματα. Θα ψάχνω εγώ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες πώς θα κόψουμε τα συμψηφιστικά γραμμάτια και πως θα το βάλουμε στον προϋπολογισμό τη στιγμή που συντάσσουμε τον προϋπολογισμό και τον έχουμε τελειώσει” συμπλήρωσε σχετικά, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση του Δήμου σχετικά με τη μη κατάθεση προς ψήφιση μέχρι σήμερα, του προϋπολογισμού του 2019.

“Κατηγορούμαστε κιόλας από την αντιπολίτευση ότι έχουμε αργήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Στο στόχαστρο της κριτικής οι Σαλάχας, Ξαγοράρης και Πάπιτσης

Ο Αλέξης Αθανασίου ανέφερε προφορικά και την ενόχλησή του σχετικά με το γεγονός πως η νυν διοίκηση του Δήμου καλείται να λύσει θέματα οικονομικά που έχουν έλθει από παρελθόντα έτη, όπως η υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, κάνοντας σαφή αναφορά και στους πρώην Δημάρχους.

“Αυτά κύριοι δεν είναι ούτε της Δημοτικής Αρχής της τωρινής, ούτε της προηγούμενης. Είναι από το 2010 και πριν. Και ρωτήστε κάποια μέλη παρατάξεων που είχαν θητεύσει σε εκείνον τον Δήμο, τί είχε γίνει με αυτά εδώ. Πριν κατηγορήσουμε, πείτε μου αυτή τη στιγμή που υπάρχει ένα έτοιμο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τί θα κάνουμε; Να ξαναβάλουμε την Υπηρεσία να μετρά ξανά πώς θα βάλει τα 87 χιλ. ευρώ...” σχολίασε, ενώ ανταποκρινόμενος στην παρατήρηση του Γιάννη Κεράνη να μιλά ξεκάθαρα με ονόματα και να μη θίγει πρόσωπα γενικόλογα, ο κ. Αθανασίου ανταποκρίθηκε, αναφέροντας τα παρακάτω: “Δεν έχω λόγο να μην πω. Σαφώς μιλάμε για τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου. Σαφώς μιλάμε για τη χρήση Σαλάχα και Ξαγοράρη όπως θα δείτε από τα έτη, αλλά τα του κυρίου Σαλάχα δεν προήλθαν από το 2006, προήλθαν από το παρελθόν στη χρήση του κ. Πάπιτση. Είμαστε ενήλικες εδώ για να θυμόμαστε ποιοι ήταν οι πρώην Δήμαρχοι Άνω Σύρου”.

Απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση. Λείπει το μισό αρχείο του ΚΕΚ”

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ο Αλέξης Αθανασίου γνωστοποίησε πως, “Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα το φέρω (σσ. το θέμα) για να αποφασίσουμε αρμοδίως”, απαντώντας παρακάτω και στην ερώτηση του Γιάννη Βρούτση, αν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να εξετάσει τρόπο να αμφισβητήσει την οφειλή.

“Το ΚΕΑΟ λέει “εάν αμφισβητείτε την προαναφερόμενη οφειλή... κλπ”, θα κάνετε κάποια κίνηση για να αμφισβητήσετε;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών να απαντά λακωνικά πως, κατά πάσα πιθανότητα αυτή η επιλογή δεν υφίσταται, αφού δεν υπάρχει αρχείο για το ΚΕΚ Φερεκύδης.

“Να κάνεις αντιρρήσεις είναι ένα θέμα. Όταν σου λείπει το αρχείο το μισό του ΚΕΚ Φερεκύδης είναι ένα άλλο θέμα” σχολίασε τέλος ο Αλέξης Αθανασίου, κλείνοντας σε πρώτο επίπεδο το σοβαρό θέμα.