Αντιπαράθεση άνευ ουσίας – προς το παρόν – μεταξύ αιρετών, για το πολυσυζητημένο θέμα και τις οφειλές με τις οποίες επιβαρύνεται ως σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Να “ανοίξει” η υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης

Η πρόσφατη ειδοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την άμεση καταβολή ποσού ύψους 90 χιλ. ευρώ “γεννά” απαίτηση συνολικής συζήτησης του θέματος σε δημόσια συνεδρίαση του ΔΣ

Την απόφαση να συζητηθεί ουσιαστικά, δημοσίως και συνολικά η υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης ώστε να πάψει να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για αντιπαράθεση άνευ ουσίας μεταξύ αυτοδιοικητικών σε δημοτικά συμβούλια, οφείλει να λάβει η Δημοτική Αρχή, με φόντο τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις που έρχονται και επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και για τις οποίες πολλάκις, ο πρώην και ο νυν Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αλλά και ο Δήμαρχος έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους.

Σε σχετική – πλην όμως γενικόλογη - δέσμευση μάλιστα, προχώρησε ο σημερινός Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου στην τελευταία συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου, οπότε και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος στον τέως Δήμο Άνω Σύρου, Φώτης Ξαγοράρης αιτήθηκε την αναλυτική συζήτηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρχουν αναφορές που θίγουν συνολικά τα πρόσωπα που διετέλεσαν Δήμαρχοι κατά το παρελθόν.

Αφορμή για τον κ. Ξαγοράρη στάθηκε η πρόσφατη ενημέρωση του Αλέξη Αθανασίου σχετικά με την απαίτηση καταβολής ποσού ύψους σχεδόν 90 χιλ. ευρώ από τον Δήμο, μετά από ειδοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η ενόχληση του κ. Ξαγοράρη προέκυψε από τον τρόπο που σύνδεσε ο κ. Αθανασίου το όνομά του σχετικά με το θέμα και μάλιστα εν απουσία του, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το τί αφορά αυτή η οφειλή και σε ποιες θητείες ανάγεται.

Ως εκ τούτου, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, αιτήθηκε συνολική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Με φόντο την αντιπαράθεση που συχνά ξεσπά στις συνεδριάσεις των ΔΣ ανάμεσα σε αυτοδιοικητικούς, χρήσιμο είναι να τονισθεί, πως, απαντήσεις ζητά και η τοπική κοινωνία και μάλιστα κάθε πλευρά που θίγεται, είτε αυτή αφορά στους πρώην εργαζόμενους στο ΚΕΚ Φερεκύδης στους οποίους οφείλονται ποσά που καταβάλλονται σταδιακά, είτε σε τρίτους και προμηθευτές που παρά τις όποιες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, προς το παρόν δεν έχουν τύχει ούτε ενημέρωσης από τον Δήμο.

Φ. Ξαγοράρης: Να έρθει θέμα και να ανοίξει ο φάκελος

Ειδικότερα, ο κ. Ξαγοράρης προχωρώντας στην ερώτησή του, ανέφερε τα ακόλουθα: “Επειδή σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, εν απουσία μου, ακούστηκε το όνομά μου, ως πρώην Δημάρχου Άνω Σύρου, από τον Αντιδήμαρχο σχετικά με την οφειλή του ΚΕΚ Φερεκύδης προς το ΙΚΑ, επειδή ο κ. Αντιδήμαρχος είπε πράγματα που δεν ισχύουν και προκειμένου να μην ζητήσω σήμερα τον λόγο επί προσωπικού, “τρώγοντας” χρόνο, ερωτώ τον κ. Αντιδήμαρχο αν έρθει θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μπορέσω να τοποθετηθώ. Επίσης, με την ευκαιρία, να τον ενημερώσω, αν και πιστεύω ότι θα το γνωρίζει, όπως γνώριζε και για το ΙΚΑ, ότι εκκρεμεί και οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο από το ΚΕΚ Φερεκύδης, που βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει. Και το ποσό αυτό είναι 120 χιλ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις περίπου. Για να μην πέσει από τα σύννεφα, όπως είπε ότι έπεσε για το ΙΚΑ”.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, “Εφόσον υπάρχει ο φάκελος του ΚΕΚ στον Δήμο στην Άνω Σύρο, στο δημοτικό κατάστημα, με όλα τα στοιχεία μέσα, πλήρως ενημερωμένος, μπορεί να τον ανοίξει να ενημερωθεί για ποιον υπάρχουν οφειλές και που και πώς. Θέλω απάντηση αν θα έρθει θέμα, αλλιώς θέλω τον λόγο επί προσωπικού”.

Αόριστη δέσμευση από τον Αλ. Αθανασίου

Απαντώντας στα ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου θέλησε να διευκρινίσει πρωτίστως τον λόγο για τον οποίο προχώρησε σε ονομαστικές αναφορές στην προτελευταία συνεδρίαση. “Θα πω ακριβώς πως έγινε. Ρωτήθηκα για ποιες περιόδους μιλάω και απάντησα ευθέως ότι τα συγκεκριμένα χρέη αφορούν από το 1998 μέχρι το 2010 και ονομάτισα και τους τρεις Δημάρχους που είχαν χρηματίσει τότε. Αυτό ήταν όλο” σχολίασε ενώ θέλοντας να καυτηριάσει τη στάση του Φώτη Ξαγοράρη, ανέφερε τα παρακάτω: “Είμαι σίγουρος ότι κάποιος ανακίνησε το θέμα αυτό διότι ήρθε από το ΚΕΑΟ Πειραιώς το συγκεκριμένο χρέος του ΚΕΚ Φερεκύδης και όχι από το ΚΕΑΟ Ερμούπολης που έχει την αποκλειστική ευθύνη και γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Μου το εκμυστηρεύτηκε και η υπάλληλος του ΚΕΑΟ Πειραιώς γι αυτό το λέω. Δεν το λέω από το κεφάλι μου”.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος χωρίς να προβαίνει σε χρονικό προσδιορισμό της συζήτησης της εν λόγω υπόθεσης, τόνισε γενικόλογα πως, “Και σαφώς θα έρθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα κι εκεί τα λέμε”.

Σε εκκαθάριση από τον Φώτη Ξαγοράρη και “παραδοχή” για τη συγκεκριμένη οφειλή

Στα λεγόμενα του κ. Αθανασίου ανταπάντησε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας μάλιστα και δημοσίως, πως, η αρνητική εξέλιξη για τον Δήμο σχετικά με την ειδοποίηση για την τελευταία οφειλή, προκύπτει από κινήσεις του, ώστε να προστατευθεί από τις κατασχέσεις των λογαριασμών του.

“Συνεχίζει να λέει ψέματα ο κ. Αντιδήμαρχος. Έχω μπροστά μου το χαρτί από το ΙΚΑ. Που βρήκατε εσείς στο 2010 το 1998. Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Οι οφειλές κ. Αντιδήμαρχε είναι από 1/4/2003 μέχρι 31/3/2007. Το διάστημα που με αφορά προσωπικά είναι το α΄ τρίμηνο του 2007. Και ξέρετε γιατί με αφορά; Είναι το τρίμηνο που χρειάστηκα για να γίνουν οι διαδικασίες ώστε να μπει σε εκκαθάριση το ΚΕΚ. Δεν μπορούσαν να μένουν ανασφάλιστο προσωπικό που ήταν σε επίσχεση εργασίας μέχρι να γίνει η λύση και η εκκαθάριση. Αυτό το τρίμηνο με αφορά” διευκρίνισε, ενώ επεσήμανε πως, “Εσείς είπατε για 87 χιλ. ευρώ. Σας έχει ενημερώσει το ΙΚΑ. Δεν είναι τόσο. Είναι 33.800 ευρώ. Έχουν φύγει όλα τα πρόστιμα και όλες οι προσαυξήσεις και το διάστημα που αφορά τον κ. Πάπιτση είναι κάτι προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή των εισφορών περίπου 500 ευρώ, τα οποία έχουν φύγει και καθόσαστε και λέτε ότι αφορά το διάστημα του Πάπιτση κι εμένα. Σας είπα τι με αφορά. Το τρίμηνο του 2007 και μεταξύ αυτών που ασφαλίστηκαν ήταν και ο Δήμαρχός σας και το ξέρει πολύ καλά”.

Ο κ. Ξαγοράρης έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας τέλος πως, “Επιφυλάσσομαι όταν έρθει το θέμα, θα φέρω τον φάκελο εδώ και θα δούμε ποιός λέει αλήθεια και ποιός λέει ψέματα.

Και ποιος ανακίνησε το θέμα; Εγώ το ανακίνησα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί μου κατάσχεσαν

τους λογαριασμούς μου και πήρα τηλέφωνο να διαμαρτυρηθώ στο ΚΕΑΟ σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπάρχει και απευθύνθηκαν στον Δήμο. Τι έπρεπε να κάνω; Να μην προστατευθώ;”.

Η συνολική αντιπαράθεση έκλεισε με τον Αλέξη Αθανασίου να σχολιάζει μόνον πως, για την οφειλή που ενημερώθηκε ο Δήμος και ζητείται από το δημοτικό ταμείο σήμερα, “Ευχαριστώ τον συνάδελφο που το παραδέχθηκε”.