Ποσό ύψους 6,3 εκ. ευρώ έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατά την τριετία 2015 – 2018 από πόρους του Υπ. Εσωτερικών

Χρηματοδοτήσεις υποδομών και οικονομικής “ανάσας”

Δηλώσεις των Αντιδημάρχων Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών “εργαλείων”

Χρηματοδοτήσεις “ζωής” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αποδεικνύονται τα μεγάλα ποσά που κατοχυρώνονται για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη Σύρο την τελευταία τριετία να διεκδίκησε και να έλαβε χρηματοδοτήσεις ύψους 6,3 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για άκρως θετικές εξελίξεις, τις οποίες απολογιστικά ανακοίνωσε προχθές το Υπουργείο Εσωτερικών για όλους τους Δήμους των Κυκλάδων αναφορικά με την τριετία 2015 - 2018, που συνολικά φαίνεται να λαμβάνουν χρήματα, τα οποία χαρίζουν δυνατότητες βελτίωσης υποδομών, ενώ προσφέρουν και οικονομική “ανάσα” στις Δημοτικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, η Σύρος κατάφερε κι έλαβε ποσά από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών για έργα κι άλλες ανάγκες που συνδέονται με εκκρεμότητες του παρελθόντος και οικονομικές οφειλές, ύψους 6.305.459,37 ευρώ, με τους Αντιδημάρχους Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, Αλέξη Αθανασίου και Φραγκίσκο Βακόνδιο αντίστοιχα, να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα μεγάλα ποσά που έχουν έλθει στο δημοτικό ταμείο και κατευθύνονται σε υποδομές και στην “οικονομική υγεία” του Δήμου.

Οι χρηματοδοτήσεις για το διάστημα 2015 – 2018

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και τα Νομικά Πρόσωπά του, για το διάστημα της τελευταίας τριετίας και συγκεκριμένα από το 2015 έως και το 2018 έχει κατοχυρώσει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 6.305.459,37 ευρώ. Το εν λόγω ποσό δε, αναλύεται σε μικρότερα που αντιστοιχούν σε κάθε έργο ξεχωριστά. Πιο αναλυτικά, από το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ η Δημοτική Αρχή έλαβε ποσό 180.059,37 ευρώ, από το Πρόγραμμα για τις Φυσικές Καταστροφές και την αντιμετώπισή τους ποσό 330.000 ευρώ, ενώ ακόμη από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι ποσό της τάξης των 5.350.000 ευρώ και από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ 445.400 ευρώ.

Υποδομές και ποιότητα ζωής για τους δημότες

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα που θέλουν τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε αυτή τη θητεία να έχει λάβει μεγάλες χρηματοδοτήσεις προς εξυπηρέτηση των αναγκών του τόπου σε υποδομές, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος υπήρξε σαφής: “Προς τον Δήμο μας και τα Νομικά Πρόσωπά του έχουν δοθεί σε σύνολο 6.305.459, 37 ευρώ και αφορούν σε επτά έργα. Για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου της Ερμούπολης προωθείται ποσό των 330.000 ευρώ” ενώ όπως πρόσθεσε, “Στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή θα εγκριθούν οι όροι για τον σχετικό διαγωνισμό”.

Επιπλέον, “Από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ προχωράμε στην προμήθεια σαρώθρου με ποσό 140.000 ευρώ, αλλά και στην προμήθεια εξοπλισμού των παιδικών χαρών (παιχνίδια, δάπεδα, φωτισμός) για το ΑΚΔΕ και για τον Φοίνικα συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε παρακάτω πως, “έχουμε το έργο της αναβάθμισης και συντήρησης των σχολικών υποδομών – κτιρίων με το ποσό των 100.000 ευρώ”, χρήματα που όπως διευκρίνισε, “τα έχουμε υπολογίσει για το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, το Ειδικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο”.

Αναφερόμενος και στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, τόνισε πως, “έχουν εγκριθεί 5 εκ. ευρώ για το έργο της αποχέτευσης των περιοχών Βάρης – Μέγα Γιαλού μέσω της ΔΕΥΑ Σύρου καθώς και το ποσό των 350.000 ευρώ για την προμήθεια νέας μονάδας αφαλάτωσης”.

Σχολιάζοντας τις θετικές εξελίξεις για τις οποίες μερίμνησαν και οι Υπηρεσίες σε επίπεδο προετοιμασίας, κατάθεσης προτάσεων με σκοπό τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των χρηματοδοτήσεων, ο κ. Βακόνδιος τόνισε πως, “Είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι χρηματοδοτήσεις για σημαντικές υποδομές του Δήμου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και την Τεχνική Υπηρεσία και το προσωπικό και τον Διευθυντή αλλά και το νέο Τμήμα Προγραμματισμού, γιατί κάνουν όλη την προσπάθεια για να καταφέρουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “τώρα, είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να κάνουμε τους διαγωνισμούς των έργων”, σημειώνοντας παράλληλα πως, “είναι μεγάλα ποσά που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των δημοτών μας και του νησιού”.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος μάλιστα, επανέλαβε πως, μέσω της υλοποίησης έργων “βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των δημοτών, των μαθητών και γίνεται προσπάθεια διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς όσον αφορά ειδικότερα στο έργο της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου”.

Νέες μελέτες και κατάθεση προτάσεων για χρηματοδοτήσεις

Πέραν των προαναφερθέντων χρηματοδοτήσεων που έχουν κατοχυρωθεί, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος θέλησε να απαντήσει και για την προσπάθεια διεκδίκησης νέων πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

“Εκτός από τα παραπάνω ποσά, έχουμε καταθέσει ήδη στο Υπουργείο Εσωτερικών πρόταση για 300.000 ευρώ που αφορά στη στατική ενίσχυση της αίθουσας του βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο καθώς επίσης, τη δεδομένη στιγμή έχουμε ήδη κάνει επαφές κι έχουμε μιλήσει για τις ανάγκες του γηπέδου του μπάσκετ στο ΑΚΔΕ”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε για την εν λόγω Κλειστή Αίθουσα, “Υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε στο τελευταίο συμβούλιο τη μελέτη και για το έργο που αυτή υποδεικνύει και κάνουμε προσπάθειες για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση”.

Ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως, ως Δήμος “έχουμε καταθέσει πρόταση για 200.000 ευρώ στο προτελευταίο συμβούλιο για τους παιδικούς σταθμούς” και “τέλος, μία μελέτη που ολοκληρώνεται είναι για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην περιοχή Βούρλη”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση, αν και γι αυτό το έργο έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αναζήτησης χρηματοδότησης, έστω και σε διερευνητικό επίπεδο προθέσεων έως κι την ολοκλήρωση της μελέτης, ανέφερε τα εξής: “Γι αυτήν την υπόθεση είχαμε κάποιες συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών για πιθανή χρηματοδότηση του έργου. Αφού ολοκληρωθεί πρώτα η μελέτη, θα δούμε το ύψος του έργου. Θα αναζητήσουμε τις χρηματοδοτήσεις είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα”.

Ερωτηθείς για το αν ο Δήμος εξετάζει και ελέγχει όλες τις προσκλήσεις που “ανοίγουν” για τη μη απώλεια χρηματοδοτήσεων, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής: “Σίγουρα προσπαθούμε να μη χάνουμε χρηματοδοτήσεις που μπορούμε να πάρουμε. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε μελέτες για να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπορούμε να αξιοποιήσουμε σαν Δήμος”.

Ανακούφιση... για οφειλές του παρελθόντος

Με φόντο τη δυνατότητα κάλυψης ποσών που έρχονται από το παρελθόν ως οφειλές για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, τοποθετήθηκε ο Αλέξης Αθανασίου.

Σε τόνο γενικής διαπίστωσης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως, “Βοήθησαν πάρα πολύ όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις”, μιλώντας συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ μέσω του οποίου – όπως σχολίασε - “πήραμε 60.000 ευρώ και 120.000 ευρώ”, ποσά που πρόσθεσε πως, “προωθούνται για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων από αποφάσεις δικαστικές. Δηλαδή καλύπτουν ποσά για το ΚΕΚ Φερεκύδης, για τον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα”.

Διευκρινίζοντας πως, αν δεν υπήρχαν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Δήμος θα χρεωνόταν με υπέρογκα ποσά, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Αυτά τα προγράμματα βοήθησαν πολύ γιατί αλλιώς θα δίνονταν από ίδιους πόρους του Δήμου”.

Μιλώντας σε γενικότερο επίπεδο, υποστήριξε πως, “Πάντα υπήρχαν “εργαλεία” για την Αυτοδιοίκηση από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή Εθνικούς Πόρους που βοηθούσαν τους Δήμους να μην καταναλώνουν χρήματα από τα έσοδά τους” και όπως ανέφερε, “είναι προγράμματα που αναμφισβήτητα ανακουφίζουν, όπως και το πρόγραμμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε καταφέρει ο Γιώργος Παπαμανώλης να εντάξει περίπου 208.000 ευρώ προ διετίας”. Συνοψίζοντας, ο κ. Αθανασίου σχολίασε πως, “το σύνολο σχεδόν των 400.000 ευρώ αποτελεί βάλσαμο για τα οικονομικά του Δήμου” καθώς επανέλαβε, πως, αυτές οι οφειλές “απειλούν την υγεία των οικονομικών του Δήμου”.

Ο ίδιος, έκλεισε τη λιτή δήλωσή του στην εφημερίδα, διευκρινίζοντας πως, “Αυτά τα χρήματα και για τα έργα - πλην του ΕΣΠΑ -, φθάνουν τα 7 εκ. ευρώ περίπου και αποδεικνύονται πολύ καλά για τον τόπο”.