Μία ακόμη αναβολή για το σοβαρό βήμα της έγκρισής του κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΣΑΛ

Δυναμιτίζεται το master plan

Με ασάφειες εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού μπλοκάρει την πρόοδο του master plan, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Η απογοήτευση διαδέχτηκε την μέχρι πρότινος αισιοδοξία της σημερινής Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην πορεία των εγκρίσεων του master plan του λιμένα Ερμούπολης, αφού στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) υπήρξε - απρόσμενα - νέα αναβολή της οριστικής έγκρισής του, μετά από παρέμβαση της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με “ασάφειες” αλλά και “γενικολογίες” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, η κα Ανδρουλιδάκη μπλόκαρε ουσιαστικά τη θετική εξέλιξη που ανέμενε η Δημοτική Αρχή, μετά και τις τελευταίες ενέργειες “συμμόρφωσης” με τις παρατηρήσεις του Υπουργείου Τουρισμού, όσον αφορά στη μαρίνα των Λαζαρέττων.

Ως αποδεικνύεται, η πρόοδος του πολυσυζητημένου master plan του λιμένα Ερμούπολης δυναμιτίζεται σταθερά, αφού μετά και τις πρόσφατες προσπάθειες του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να μη μείνουν εκκρεμότητες στα σχέδια προς έγκριση για τη μελλοντική λειτουργία της λιμενολεκάνης, η προχθεσινή παρέμβαση της εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ, οδήγησε τον Δημήτρη Κοσμά στο συμπέρασμα πως, ενδεχομένως κάποιοι να θέτουν συνεχώς εμπόδια στην έγκρισή του.

Υπενθυμίζεται πως, στις αρχές του Οκτώβρη υπήρξε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα Λιμενικών Υποδομών, κ. Λαμπρίδη και τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Τζιάλλα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου - από κοινού - “η μικρή τροποποίηση των έργων του Προγραμματικού Σχεδίου (master plan), προκειμένου να επανέλθει η είσοδος της μαρίνας στην πρότερή της θέση και να αρθούν οριστικά οι όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Τουρισμού προς την ΕΣΑΛ”.

Κατόπιν των σχετικών ενεργειών, προέκυψε νέο εμπόδιο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναφορικά με το οποίο ενημέρωσε ο κ. Κοσμάς στη χθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ενώ απάντησε επιπλέον σε ερωτήσεις προς την εφημερίδα, με αφορμή τις αναφορές του προς τα μέλη του ΔΣ. Στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ ήταν παρόντες ο ίδιος, το μέλος του ΔΣ Φραγκίσκος Βακόνδιος, καθώς επίσης ο αρμόδιος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ρένος Ζερβός, αλλά και ο μελετητής του master plan, κ. Κουσουλός.

Ήρθε μόνο και μόνο για να σταματήσει τη διαδικασία”

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προ της έναρξης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ανέφερε πως, “Χθες (σσ. την Δευτέρα) πήγαμε με την προοπτική ότι πλέον έχει τελειώσει το θέμα και θα παίρναμε την έγκριση και θα προχωρούσαμε”.

Πιο αναλυτικά μάλιστα, σχολίασε πως, “Την Δευτέρα είχαμε συνάντηση με την ΕΣΑΛ πήγαμε για να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα του master plan του λιμανιού μας κι ενώ είχαμε – ουσιαστικά - φτιάξει οποιαδήποτε εκκρεμότητα υπήρχε, τουλάχιστον από την προηγούμενη συνεδρίαση που είχε γίνει και μετά από μία κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαμε με τα συναρμόδια Υπουργεία”, ωστόσο, όπως γνωστοποίησε, “η υπόθεση πήρε νέα αναβολή”.

Αφού έκανε σύντομη αναφορά στην υπερπήδηση του τελευταίου εμποδίου σχετικά με την αποτύπωση της μαρίνας, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Ειδικότερα είχε θέσει βέτο το Υπουργείο Τουρισμού για το θέμα της μαρίνας. Κάναμε μία αλλαγή στον σχεδιασμό του master plan και είμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι. Δυστυχώς, κατά την πορεία της συζήτησης κι ενώ όλα πήγαιναν καλά, επενέβη η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία χωρίς να καταλάβω τί ακριβώς εννοούσε έφερε διάφορες αντιρρήσεις για τον σχεδιασμό μας”.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των παρεμβάσεών της, ο κ. Κοσμάς έκανε λόγο ξεκάθαρα για ασάφειες. Όπως σχολίασε, “Είπα εάν είναι ιστορικός τόπος” ενώ όπως πρόσθεσε, “Με την παρέμβασή της αποδείχθηκε ότι δεν είχε καν μελετήσει το σχέδιο”.

Προς επιβεβαίωση των αναφορών του, συμπλήρωσε πως, “Κάποια στιγμή μπέρδεψε τα mega yaghts με τα κρουαζιερόπλοια. Αναφέρθηκε ακόμη και στο Λοιμοκαθαρτήριο. Τι να πω; Ξαφνικά τους έπιασε το ενδιαφέρον για το Λοιμοκαθαρτήριο που είναι σε κατάρρευση και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είπε ότι θα βάλουμε μπροστά στο Λοιμοκαθαρτήριο δεξαμενόπλοια...”. Κατόπιν των ανωτέρω δε, σημείωσε πως, “Οι αιτιάσεις που έβαζε, έδειξαν ότι δεν είχε ιδέα που είναι σήμερα το λιμάνι, που θα γίνει το νέο λιμάνι”. Ως εκ τούτου, ο κ. Κοσμάς, δεν θεώρησε αθώα την εν λόγω παρέμβαση, καθώς όπως σχολίασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου: “Δυστυχώς, αν και ο κ. Ζερβός και ο κ. Κουσουλός που είναι ο μελετητής και ο κ. Βακόνδιος κι εγώ εξηγούσαμε πως αυτά που λέει δεν ευσταθούν, δεν είχε καμία διάθεση να καταλάβει, με αποτέλεσμα να έχουμε αναβολή πάλι της έγκρισης του προγραμματικού σχεδίου”.

Από την πλευρά του δε, αφού επανέλαβε πως, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού “Δεν ήταν ξεκάθαρη. Έλεγε ασάφειες και δεν ήξερε τί ρωτούσε”, υποστήριξε πως, “Είναι προσωπική εκτίμησή μου, δεν μπορώ να διανοηθώ και δεν θέλω να διανοηθώ ότι κάποιος ή κάποιοι βάζουν φραγή στην τεράστια εξέλιξη ανάπτυξης που θα έχει το λιμάνι της Σύρου με αυτό το προγραμματικό σχέδιο. Αλλά εκεί καταλήγω, ότι ήρθε μόνο και μόνο για να σταματήσει την διαδικασία”.

Αναμονή για σαφή ερωτήματα από το Υπ. Πολιτισμού

Ερωτηθείς αμέσως μετά ο κ. Κοσμάς, ποιες θα είναι οι κινήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου από εδώ και στο εξής, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Θα περιμένουμε να δούμε τί ακριβώς θέλει το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας ότι θέλουμε να ξέρουμε τί μας ζητούν. Το θέμα με τη μαρίνα το φτιάξαμε και δεν είχε και κανένα θέμα το Υπουργείο Τουρισμού πλέον. Να μας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν” δήλωσε κατηγορηματικά, σχολιάζοντας πως, για την Ερμούπολη και το λιμάνι πως, “Είναι ιστορικός τόπος, αλλά βέβαια ο ιστορικός τόπος δεν έχει καμία σχέση με τη χερσαία ζώνη. Αυτός ο ιστορικός τόπος μας έχει κοστίσει αρκετά σε καθυστερήσεις”.

Κληθείς να απαντήσει αν είναι η πρώτη φορά που το Υπ. Πολιτισμού έθεσε επί τάπητος εμπόδια, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Ναι, ακριβώς. Γι αυτό κι εγώ το θεώρησα άδικο. Γιατί το έχουμε συζητήσει το θέμα και δεν είχαμε κάποια ενόχληση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Χθες (σσ. προχθές) η παρέμβαση της εκπροσώπου έδειξε ότι δεν είχε μελετήσει τον σχεδιασμό, όπως αποδείχθηκε από αυτά που έλεγε και κατά δεύτερον, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλες αυτές οι τμηματικές παρεμβάσεις από διάφορους εκπροσώπους των Υπουργείων”.

Ο ίδιος σημείωσε πως, πλέον “θα περιμένουμε και πιθανότατα να εμφανιστούμε σε κάποια Επιτροπή Υπουργείου να λύσουμε απορίες που πιθανώς έχουν. Αν και νομίζω πως είναι λυμένες γιατί στην πρώτη παρέμβαση που είχε γίνει στο Υπουργείο είχε συμμετάσχει και ο μελετητής και τους είχε – αναλυτικά - εξηγήσει τα πάντα”.

Σχετικά με τον χρόνο της επόμενης συνεδρίασης της ΕΣΑΛ και αν άμεσα θα συζητηθεί το θέμα του master plan για την τελική έγκριση, ο ίδιος ανέφερε τα παρακάτω: “Όχι δεν ξέρουμε πότε είναι. Και αυτό είναι το άδικο γιατί όπως ξέρετε η ΕΣΑΛ μπορεί να συνεδριάσει μία ή δύο φορές τον χρόνο. Και προχθές μάλιστα που έγινε η συνεδρίαση έγινε με την προοπτική ότι θα περάσει και το δικό μας θέμα (master plan) και κάποια άλλα, όμως απ΄ ό,τι γνωρίζω δεν πέρασε κανένα από τα πέντε θέματα τελικά με παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα μπλόκαρε και τα πέντε. Το θέμα είναι ότι μπλοκάρισε και το δικό μας”.

Θα επιμείνουμε γιατί ο σχεδιασμός θα φέρει ανάπτυξη”

Στην ερώτηση αν μετά από τη νέα αναβολή προκύπτει κώλυμα στη χρηματοδότηση για τη μεταφορά του εμπορικού λιμένα, ο κ. Κοσμάς υπήρξε καθησυχαστικός. “Όχι. Αυτή τη στιγμή που είναι χρηματοδοτούμενο το έργο του εμπορικού κρηπιδώματος, δεν έχει καμία σχέση. Είναι αδειοδοτημένο με περιβαλλοντικούς όρους και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως, “Έχουμε έναν σχεδιασμό για τη λιμενολεκάνη και αν εγκριθεί το master plan θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση των οριστικών μελετών και για το λιμάνι και για την κρουαζιέρα και για ότι έχει σχεδιαστεί και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία της πόλης. Εμείς επιμένουμε και είμαστε σε αναμονή να δούμε τί θα ζητηθεί”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, “Πιστεύω ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αλλά και όλοι μας εδώ ότι το master plan είναι ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη στο νησί μας. Ουσιαστικά αναπτύσσεται και το νότιο τμήμα και αντιλαμβάνεστε ότι θα αποκτήσει άλλη αίγλη και το παραμελημένο ως σήμερα τμήμα της περιοχής των Λαζαρέττων”. Ως εκ τούτου, δεσμεύθηκε πως, “θα επιμείνουμε μέχρι την οριστική έγκριση του master plan”.