Αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρο-Ερμούπολης για ενέργειες που βαραίνουν το Δήμο με παλαιές οφειλές του πρώην Δήμου Άνω Σύρου

Το βάρος των οφειλών του ΚΕΚ Φερεκύδης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης κρίθηκε να αποφασίσει περί των εγκρίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΕΚ Φερεκύδης, του πρώην Δήμου Άνω Σύρου προς τον ΕΦΚΑ, με το θέμα να μεταφέρεται σε επίπεδο επίρριψης ευθυνών για την οικονομική απαίτηση που έχει εγερθεί από το Δήμο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία οφειλή η οποία αφορά στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ΚΕΚ Φερεκύδης, βασικός μέτοχος του οποίου ήταν ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου, με τον πρώην Δήμαρχο και νυν Δημοτικό Σύμβουλο Φώτη Ξαγοράρη να συγκρούεται με τη Δημοτική Αρχή για το βάρος των ευθυνών στη δημιουργία των οφειλών αλλά και την απαίτηση ικανοποίησης τους από τον Δήμο.

Η υπόθεση ανακινήθηκε όταν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενεργοποιήθηκε σχετικά με το θέμα, κατόπιν παρέμβασης του Δημοτικού Συμβούλου, Φώτη Ξαγοράρη, όπως ο ίδιος δήλωσε και παρά του ότι ο σχετικός φάκελος του ΚΕΚ Φερεκύδης βρίσκεται στο ΚΕΑΟ της Σύρου.

Βεβαίωση οφειλών στο Δήμο

Αναφορά στα όσα εκ του νόμου ορίζονται σχετικά με ανάλογες οφειλές Κοινωφελών επιχειρήσεων, έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, ενημερώνοντας ότι η εν λόγω εμπλοκή, προκάλεσε «τρεις παρενέργειες στο Δήμο», με πρώτη την απώλεια της ασφαλιστικής ενημερότητας, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν από το δημόσιο περί τα 120.000 ευρώ είσπραξη μισθωμάτων, τα οποία, αν τυχόν τα εισπράξουμε, ο ΕΦΚΑ θα πάρει 87.282,79 ευρώ, αυτό είναι το βεβαιωθέν ποσό».

Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο την κύρια εισφορά όσο και τις προσαυξήσεις.

Για την εναλλακτική της λήψης χρεωστικής ασφαλιστικής ενημερότητας, την χαρακτήρισε «τραγική» ο Αντιδήμαρχος, καθώς όπως αιτιολόγησε «ναι μεν ο Δήμος θα πληρώσει κάποια στιγμή 33.815 ευρώ αλλά να δούμε πότε από τα 87.000 θα μας αποδώσουν αυτά που αναλογούν στο Δήμο πίσω. Δεν πρόκειται ο ΕΦΚΑ να το κάνει αυτό».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αθανασίου και στην στηλίτευση του θέματος εκ μέρους του στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., την οποία αιτιολόγησε λόγω της έλλειψης συνεννόησης, καθώς ο Δημοτικός Σύμβουλος, Φώτης Ξαγοράρης, του οποίου οι λογαριασμοί, ως πρώην Δήμαρχος Άνω Σύρου, έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας αυτής της οφειλής, θα μπορούσε να επικοινωνήσει και να ενημερώσει σχετικά τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Οικονομικής Υπηρεσίας, γιατί όπως σχολίασε ο Αντιδήμαρχος «μπαίνουν τέτοιες «τρικλοποδιές» στο Δήμο Νοέμβρη μήνα δεν είναι πρέπον. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρει ευήκοα ώτα, τουλάχιστον από πλευράς μου και να δράσει κατά αυτό τον τρόπο και τέλος του χρόνου να έχουμε μπερδευτεί υπηρεσιακοί και αιρετοί με τον ΕΦΚΑ».

Για την προσβολή εκ μέρους του Δήμου του βεβαιωθέντος ποσού, ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι αυτή δεν είναι εφικτό να γίνει καθώς «δεν υπάρχει ούτε το μισό του αρχείου του ΚΕΚ Φερεκύδης. Δεν υπάρχουν δηλαδή τα στοιχεία αυτά με τα οποία θα μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε οφειλές από το 1998 μέχρι το 2010».

Όπως έκανε γνωστό, εκτός των όσων οφειλών έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα, είτε αυτές αφορούν την ΑΑΔΕ είτε τον ΕΦΚΑ, πρόκειται εντός του επομένου τριμήνου να έρθει προς το Δήμο και δημοσιονομική διόρθωση για τα προγράμματα που έπαιρνε το ΚΕΚ και αυτά είτε δεν υλοποιήθηκαν ή υλοποιήθηκαν κακώς, με τους σχετικούς καταλογισμούς στο Δήμο.

Το θέμα ανακινήθηκε για προσωπική προστασία του Δημοτικού Συμβούλου

Από την πλευρά του ο κ. Ξαγοράρης κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι ψεύδεται σχετικά με το ότι οι οφειλές είναι μέχρι το 2010, όταν το συγκεκριμένο έτος το ΙΚΑ είχε προχωρήσει σε πράξη κατάσχεσης, χρεώνοντας τα έξοδα της συγκεκριμένης διοικητικής εκτέλεσης, οπότε ποσό δεν αφορά σε οφειλές που δημιουργήθηκαν το συγκεκριμένο έτος, καθώς αυτές αφορούν μέχρι τον Μάρτιο του 2007.

Όπως ο ίδιος δήλωσε «εγώ ανέλαβα την 1/1/2007 και μέχρι να μπει το ΚΕΚ σε εκκαθάριση αναγκαστικά ασφαλίστηκαν τα άτομα που ήταν μέσα, μέχρι τον Μάρτιο. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο».

Για το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από τον ΕΦΚΑ, υποστήριξε ότι αυτό έγινε κακώς, καθώς σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ των ανάλογων με το ΚΕΚ Δημοτικών Επιχειρήσεων, οι οποίες λύθηκαν, «απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις  εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις και η εξόφληση τους γίνεται υποχρεωτικά από τους ΟΤΑ που τις έχουν συστήσει».

Ειδική αναφορά έκανε και στις δημοσιονομικές διορθώσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος, με τον κ. Ξαγοράρη να γνωστοποιεί ότι αυτές περιέχονται στον φάκελο του ΚΕΚ από το 2009 και ανέρχονται σε 136.690,36 ευρώ και αφορούν επιστροφή χρημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο για προγράμματα που δεν εκτελέστηκαν την περίοδο 2004, καταλήγοντας συμπερασματικά ο Δημοτικός Σύμβουλος ότι «όλη η οφειλή αφορά την περίοδο Σαλάχα».

Το τρίτο σημείο το οποίο επισήμανε αφορά στη δική του εμπλοκή με το ΚΕΚ Φερεκύδης, για το οποίο ανέφερε ότι «εγώ, στην εφορεία, ξαφνικά βρέθηκα ότι ήμουν υπεύθυνος για το ΚΕΚ ενώ εγώ ούτε παρέλαβα το ΚΕΚ από τον κ. Σαλάχα ούτε έκανα διαχείριση ούτε 1 λεπτό του ΚΕΚ. Ποτέ δεν διαχειρίστηκα εγώ τα οικονομικά του ΚΕΚ. Βρέθηκα ξαφνικά υπεύθυνος επειδή έτυχε να εκλεγώ δήμαρχος».

Επικαλέστηκε δε ερμηνεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αναφέρει ότι «η διαγραφή των οφειλών, στο όνομα των δημοτικών επιχειρήσεων και η μεταφορά τους στο Δήμο συνεπάγεται και την απαλλαγή των διοικούντων της Δημοτικής Επιχείρησης από προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους».

Αντεπιτιθέμενος στη Δημοτική Αρχή ο κ. Ξαγοράρης, επανέλαβε ότι κίνησε το θέμα θέλοντας να προστατευθεί όταν είδε να δεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός για την εν λόγω οφειλή, αποστέλλοντας ο ίδιος στην τράπεζα τα προαναφερόμενα που ορίζει ο νόμος για την μη ευθύνη του.

Σε ότι αφορά δε το ελλιπές, όπως επικαλείται η Δημοτική Αρχή, αρχείο του ΚΕΚ Φερεκύδης, υπήρχε στο Δήμο Άνω Σύρου πλήρης φάκελος, που περιέχει όλα τα έγγραφα. Όσο δε για τα όσα είχαν ειπωθεί περί ανακάλυψης του «χαμένου» αρχείου, έθεσε το ερώτημα γιατί αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης.

Συνοψίζοντας δε είπε ότι «όλο το χρέος του ΚΕΚ προήλθε από κακή διαχείριση Δημαρχίας Σαλάχα. Διευθυντής σπουδών, την περίοδο εκείνη, ήταν ο Δήμαρχος ο σημερινός, αμείφθηκε από το ΚΕΚ πολλαπλώς και ως μισθωτός και ως εισηγητής στα θέματα και ως προμηθευτής, εμείς δεν είχαμε καμία διαχείριση και μας την λέτε κι από πάνω. Δεν είχε θέμα ο Δήμαρχος με τα οικονομικά, για να μην το πάρει και στραβά ότι τον θεωρώ υπεύθυνο, αλλά ήξερε ότι γίνεται μια ιστορία εκεί με τα χρήματα της Ε.Ε. και τα κατήγγειλε και ο ίδιος, όταν έκανε την αγωγή, ότι τα χρήματα πήγαιναν αλλού».

Κατηγορίες για «πολιτική ανηθικότητα»

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, χαρακτήρισε ως «τεράστια πολιτική ανηθικότητα» να επιρρίπτονται εξολοκλήρου οι ευθύνες και να γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος» ο κ. Σαλάχας για την υπόθεση του ΚΕΚ Φερεκύδης, καθώς όπως είπε «στη δημόσια διοίκηση και κατ’ επέκταση και στα νομικά πρόσωπα των Δήμων ισχύει η συνέχεια».

Για τον δικό του ρόλο σε σχέση με το ΚΕΚ είπε ότι «υπήρξα Διευθυντής σπουδών στο ΚΕΚ, με απόλυτα περιχαρακωμένο ρόλο και υποχρεώσεις, οι οποίες επ’ ουδενί δεν είχαν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΚ Φερεκύδης. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τα οικονομικά βάρη και οι οικονομικές υποχρεώσεις συσσωρευμένες, των προηγούμενων ετών της διοίκησης Σαλάχα, ήταν τεράστιες….το ΚΕΚ Φερεκύδης μόνο από οικονομική υγεία δεν έσφυζε την επίμαχη περίοδο κατά την οποία ανέλαβε την διοίκηση του ο κ. Σαλάχας…Το ΚΕΚ Φερεκύδης κουβαλούσε μεγάλες και βαριές αμαρτίες από εκείνη την περίοδο».

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ξαγοράρη, έκανε λόγο για «ανεξήγητη και πολιτικά ανήθικη στάση του» σχετικά με την επιλογή της χρονικής στιγμής, σύνταξης του προϋπολογισμού, του Δήμου, για την ενέργεια του ανακίνησης του θέματος, χωρίς πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με την Οικονομική Υπηρεσία και να αναφέρει το πρόβλημα της δέσμευσης των λογαριασμών του, επιλέγοντας αντιθέτως, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, να απευθυνθείτε στο ΚΕΑΟ Πειραιά.

Αυτό δε που οφείλεται, κατά τον Δήμαρχο, να διερευνηθεί, είναι κατά πόσον ο εκεί υπάλληλος δύναται αυθαίρετα να θεωρεί ως καθολικό διάδοχο του ΚΕΚ Φερεκύδης το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, χωρίς καμία επικοινωνία με τον Δήμο, στηριζόμενος σε μία προφορική συνεννόηση με τον Δημοτικό Σύμβουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: