Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Δημοπρατήθηκε το έργο αποχέτευσης Βάρης - Μέγα Γιαλού

  • Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, 2018 - 14:45

Δημοπρατήθηκε, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, το έργο «Αποχέτευση Βάρης και Μέγα Γιαλού (Α’ Φάση)»,  προϋπολογισμού 4.264.000,00€ πλέον ΦΠΑ, και η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας πρόκειται να διενεργηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία της ΔΕΥΑΣ. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται στα δύο (2) έτη από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ στους επόμενους μήνες αναμένεται να δημοπρατηθεί και το 2ο υποέργο «Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟ.ΚΑ. Ερμούπολης Σύρου», προϋπολογισμού 1.450.000,00€ πλέον ΦΠΑ, με τη διαδικασία της μελετοκατασκευής.

Η ΔΕΥΑ Σύρου, μέσα σε μια τριετία ωρίμασε και δημοπράτησε ένα σύνθετο και μεγάλο αναπτυξιακό έργο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, αφού εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν όλες οι σχετικές μελέτες και οι περιβαλλοντικοί όροι και εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Η κατασκευή και λειτουργία νέου δικτύου συλλογής και προσαγωγής αστικών λυμάτων των οικισμών Βάρης και Μέγα Γιαλού θα δώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή και τουριστική προοπτική στην κεντρική και νότια Σύρο, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών και θα αναβαθμίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Ειδικότερα, με το εγκεκριμένο έργο πρόκειται να κατασκευασθεί εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές Βάρης και Μέγα Γιαλού για την υποδοχή των λυμάτων και τη μεταφορά τους στη νέα μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Ερμούπολης μέσω ενδιάμεσων αντλιοστασίων. Επίσης, η εκροή της νέας μονάδας θα συνδεθεί με νέο δίκτυο μεταφοράς νερού προς πηγάδια και γεωτρήσεις των εν λόγω περιοχών, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την αξιοποίησή του στην άρδευση.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Η κατασκευή όλων των προβλεπομένων δικτύων και αντλιοστασίων στον άξονα που συνδέει τον Όρμο Βάρης με το ΒΙΟΚΑ, δηλαδή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι την διασταύρωση Αζολίμνου και από εκεί στο δημοτικό οδικό δίκτυο μέχρι το ΒΙΟΚΑ.

  • Στην ως άνω κεντρική διαδρομή, εκτός των δικτύων μεταφοράς, θα κατασκευαστούν και τα βαρυτικά δίκτυα συλλογής των παρακείμενων οικιών και επιχειρήσεων, καθώς επίσης και το δίκτυο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων από το ΒΙΟΚΑ προς τα πηγάδια και τις υδρογεωτρήσεις ιδιωτών στην περιοχή της Βάρης.

  • Θα κατασκευαστούν τα δίκτυα συλλογής λυμάτων στην περιοχή του Όρμου Βάρης για την εξυπηρέτηση των ξενοδοχείων, εστιατορίων κι άλλων επιχειρήσεων και κατοικιών της περιοχής, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει το μεγαλύτερο αποχετευτικό πρόβλημα σ’ ολόκληρο το νησί.

  • Θα κατασκευαστεί το δίκτυο συλλογής λυμάτων στην περιοχή του Κοσκινά Βάρης και μέχρι το Αχλάδι, περιοχή που λόγω του βραχώδους εδάφους έχει σοβαρό αποχετευτικό πρόβλημα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, αφού μεταξύ των κατοικιών διαθέτει και πολλά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

  • Θα κατασκευαστεί κατ’ επέκταση του υπάρχοντος δικτύου, το δίκτυο συλλογής λυμάτων στην Αζόλιμνο καθώς και το προβλεπόμενο από τη μελέτη αντλιοστάσιο στο λιμανάκι Αζολίμνου.

 

Παραδοτέα της πράξης είναι:

Α. Δίκτυα αποχέτευσης PVC:    1. Βαρυτικά δίκτυα: 9.730 m

2. Καταθλιπτικοί αγωγοί: 3.900 m

B. Οκτώ (8) αντλιοστάσια λυμάτων και σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού αντλιοστασίων.

Γ. Καταθλιπτικοί αγωγοί PE δικτύου διάθεσης επεξεργασμένων υδάτων Ε.Ε.Λ.: 5.930 m

 

Αντικείμενο του 2ου υποέργου είναι η επέκταση της δυναμικότητας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ερμούπολης, ώστε να δύναται να παραλάβει τα λύματα από τους οικισμούς Βάρης, Μέγα Γιαλού και Αζολίμνου Βάρης. Στην εγκεκριμένη προμελέτη περιγράφονται όλα τα απαιτούμενα έργα επέκτασης δυναμικότητας του Βιολογικού Καθαρισμού, μέσω της κατασκευής νέας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων τελευταίας τεχνολογίας τύπου βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MBR).

Η κατασκευή και λειτουργία νέου δικτύου συλλογής και προσαγωγής αστικών λυμάτων των οικισμών Βάρης και Μέγα Γιαλού αποτελεί ένα έργο πνοής τόσο για τις συγκεκριμένες περιοχές όσο και για το νησί μας, καθώς πρόκειται να δώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή και τουριστική προοπτική στην κεντρική και νότια Σύρο, να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών, αλλά και να αναβαθμίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.