Η Σύρος τον χρόνο που πέρασε

  • Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:19

Ιανουάριος

8/1: Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, κατά της δημοτικής απόφασης για τη μη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προσέφυγαν από κοινού όλες οι παρατάξεις της δημοτικής μειοψηφίας.

12/01: Δυναμιτίζεται η συνοχή και η απρόσκοπτη λειτουργία της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εξαιτίας αυθαίρετων ενεργειών του εντεταλμένου για τα ΚΑΠΗ δημοτικού συμβούλου Γ. Χαρίτου, που επιδιώκει τη μεταστέγαση της.

17/1: Ανακοίνωση λειτουργίας στον χώρο των Παιδιατρικών τακτικών ιατρείων αυτόνομου Παιδιατρικού ΤΕΠ ώστε οι μικροί ασθενείς να μην εξετάζονται ταυτόχρονα με τους ενήλικες.

24/1: Καμία σαφή γνώση για το ακριβές ποσοστό συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στην Καζίνο Αιγαίου ΑΕ - μέσω της ΚΕΜΑΕ - δεν διαθέτει η σημερινή διοίκησή της και η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης, όπως αναδείχθηκε από την παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών Σύρου.

29/01: Παρουσίαση της μελέτης για την τουριστική αξιοποίηση του στρατοπέδου Ζαφείρη.

29/1: Λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στο ΠΕΔΥ Ερμούπολης.

Φεβρουάριος

6/2: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ απαιτεί οικονομική ωφέλεια μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, με την περίπτωση του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου να “επισφραγίζει” την ξεκάθαρη πρόθεση υλοποίησης τουριστικής επένδυσης.

20/2: Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Επισκευή – Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Βάρης Νήσου Σύρου και Ανέγερση Νηπιαγωγείου», προϋπολογισμού 2.623.840€.

21/02: Επανηλεκτροδοτήθηκε το ναυπηγείο, σημαίνοντας την έναρξη την νέας – ενδιάμεσης - περιόδου λειτουργίας του.

21/2: Έγκριση της προμήθειας ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου με συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 346.500 ευρώ.

26/2: Εξώδικη διαμαρτυρία των μελετητών για την εκκρεμότητα της οικονομικής τους διεκδίκησης για τη μελέτη του Βιομηχανικού Μουσείου, κωλύει την εκκαθάριση της καταργημένης δημοτικής επιχείρησης ΔΕΚΕΣΕ.

Μάρτιος

1/3: Τα καθήκοντα της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναλαμβάνει  επισήμως, ο Αλέξης Τσιάντης.

2/03: Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, υποχρεώνει τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης να προχωρήσει στην αναβίωση της εκκαθάρισης της ήδη λυθείσας πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου Σύρου Ερμούπολης (ΔΕΚΕΣΕ).

7/03: Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τη μελέτη επισκευής του Δημαρχείου Ερμούπολης.

15/03: Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Π. Ξενοκώστα για επενδυτική αξιοποίηση του στρατοπέδου και των κτιρίων Λαδόπουλου.

19/3: Τελέστηκαν τα εγκαίνια του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Σύρο.

19/3: Ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου των έργων αξιοποίησης και ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς της Απάνω Μεριάς, του μηχανισμού ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί και της κατασκευής ποδηλατόδρομου.

19/03: Δύο πλήρως χρηματοδοτούμενα έργα INTEREG στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που αφορούν δράσεις στην βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δημοτικών συγκοινωνιών για βιώσιμη αστική κινητικότητα.

25/03: Ο επενδυτής του Νεωρίου, Π. Ξενοκώστας, προδιάγραψε την εικόνα της επόμενης ημέρας αποτυπώνοντας την προοπτική λειτουργίας του ναυπηγείου.

12/03: Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης και στην εξεύρεση χρηματοδότησης για τις ολοκληρωμένες τεχνικές εργασίες στην Α΄ κλειστή αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης.

21/03: Προκλητική συμπεριφορά του εκπροσώπου της διοργανώτριας εταιρείας του Τριάθλου στη Σύρο, Κ. Μητρόπαπα, επικαλούμενος εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, υποτιθέμενο χαρακτηρισμό του Δημάρχου Ύδρας για τους Συριανούς, ότι πρόκειται για «ηλιθίους», εισπράττοντας τη διάψευση του.

Απρίλιος

3/4: Στο στάδιο της υλοποίησης εισέρχεται το έργο της αντικατάστασης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης Ποσειδωνίας - Φοίνικα Σύρου, συνολικού προϋπολογισμού 1.980.000 ευρώ

13/04: Δύο εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος για το ακίνητο ιδιοκτησίας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στην παραλία «Αστέρια» στα Βαπόρια, κατατέθηκαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

24/04: Τεχνική δυσλειτουργία των αντλιών οδήγησε στην καθίζηση της μεγάλης δεξαμενής του Νεωρίου, η οποία επικάθησε στα αβαθή.

25/04: Η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση όσων ρυπαίνουν, έτυχε της υποστήριξης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

26/4: Τελετή παράδοσης παραλαβής της Διοίκησης του Λιμεναρχείου Σύρου από τον Πλοίαρχο Λ.Σ Γκίζη Ιάκωβο στον μέχρι πρότινος Υπολιμενάρχη Πλωτάρχη Λ.Σ Βαμβακούση Ιωάννη.

30/04: Καταγγελίες και εισηγήσεις για αστυνόμευση και κλείσιμο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Μάιος

3/5: Υπογραφή της σύμβασης του έργου «Αντικατάσταση - Βελτίωση Δικτύου Ύδρευσης Ποσειδωνίας, Φοίνικα νήσου Σύρου», συνολικού προϋπολογισμού 2.680.000 €.

3/5: Με επιπλέον νέα, σύγχρονα, απεικονιστικά μηχανήματα, τελευταίας τεχνολογίας, εξοπλίζεται το Νοσοκομείο της Σύρου, με πόρους του ΕΣΠΑ.

10/5: Πλήρης αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για το σύστημα δημοτικών ποδηλάτων, με κοστοβόρες ετήσιες συμβάσεις, που φέρει την αποκλειστική ευθύνη της αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προκληθεί στα συστήματα των σταθμών.

15/05: Πανηγυρική εκλογή του Χρήστου Καφτηράνη, για την θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Κυκλάδων, με ποσοστό 65%.

18/05: Ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής Σύρου-Ερμούπολης, χωρίς αναφορά στην επιχειρηματική εξυπηρέτηση στελεχών της, για τον καθαρισμό της ακτής του Γαλησσά, με παράλληλη καταστροφή των αρμυρικιών, που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από την μηχανική παρέμβαση στην παραλία.

25/05: Με επικίνδυνους συμψηφισμούς απορρίφθηκε, από την πλειοψηφία των μελών της Δημοτικής Αρχής, ψήφισμα καταδίκης φασιστικών πρακτικών, όπως ο ξυλοδαρμός του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

25/5: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο», προϋπολογισμού 367.285 ευρώ.

30/05: Η ελλιπής ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρου στοχοποιεί τον Υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό, «Persona non grata».

Ιούνιος

7/06: Το Υπουργείο Ναυτιλίας κατέληξε, κατόπιν μαραθώνιων διαβουλεύσεων με τους ακτοοπλόους, στην ακτοπλοϊκή κάλυψη της Σύρου με το επιδοτούμενο δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Ηράκλειο.

12/6: Με νέους χώρους ενισχύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, μετά από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δωρεάν διάθεση - προς χρήση - των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου (πρώην Elysee).

19/06: Έγκριση Οριστικής Μελέτης και τευχών δημοπράτησης για το έργο αποχέτευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού.

26/06: Την κάθετη και σαφή αντίθεση του στις «διχαστικές πρακτικές» της Χρυσής Αυγής, εξέφρασε με απόλυτη ομοφωνία το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, προβαίνοντας σε έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

28/06: Με αναφορά σε τεχνικά στοιχεία των ήδη εκτελεσμένων αλλά και μελλοντικών παρεμβάσεων, παρουσιάστηκε από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης το μέρος του έργου που ολοκληρώθηκε και το συνολικό που προωθείται, σε σχέση με το κατολισθητικό φαινόμενο στην περιοχή Βούρλη της Ερμούπολης.

29/06: Το Επιμελητήριο Κυκλάδων πέτυχε την ένταξη της Σύρου στους προορισμούς πολυτελούς κρουαζιέρας, μετά και τις πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί.

Ιούλιος

4/07: Υλοποιήθηκε το πάγιο αίτημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά, με την πανηγυρική παρουσίαση των δρομολογίων του Aqua Blue της εταιρείας Seajet, επανενώνοντας, μετά από 10 χρόνια, τα δύο άκρα της χώρας.

18/07: Ένταξη των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα προσωπικών ενεργειών της δημοτικής συμβούλου, Μ. Αγγελοπούλου.

19/7: Υπεγράφη η πολυπόθητη σύμβαση για το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Σύρου.

23/07: Τον ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου «αποχαιρέτισε» η Σύρος.

26/7: Ασυνέπεια στην αποκομιδή της ανακύκλωσης παρατηρείται εκ νέου και μάλιστα εν μέσω τουριστικής σεζόν για τη Σύρο.

Αύγουστος

1/8: Υπεγράφη η χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευή Εμπορικού Κρηπιδώματος Λιμένα Σύρου»από το Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014-2020, προϋπολογισμού 3.920.000 €.

6/08: Κρούσματα κλοπών στη Σύρο προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς διαταράχτηκε η ασφαλής ζωή του νησιού.

6/08: Πρωτοβουλίες για τη δίκαιη αποκατάσταση του ναυτικού μνημείου στο Νησάκι, το οποίο εσφαλμένα έχει επικρατήσει να ονομάζεται μνημείο του αφανούς ναύτου, αντί του ορθού «Μνημείο Εμπορικής Ναυτιλίας».

13/08: Με σαρωτική εκλογή στο Εργοστασιακό Σωματείο του Νεωρίου η μέχρι πρότινος προσωρινή διοίκηση, κατοχυρώνει πλέον τον συνδικαλιστικό της ρόλο, με τον Αντώνη Χατζαντώνη πρόεδρο και το Μάρκο Ρηγούτσο γραμματέα, να συνεχίζουν, από θέση ισχύος, την εκπροσώπηση των εργαζομένων.

17/08: Ο πρόεδρος του Ομίλου Νεώριον και επί 25 χρόνια ιδιοκτήτης του Νεωρίου, Ν. Ταβουλάρης, δίνει απαντήσεις για τις πράξεις, τις παραλείψεις, την άνοδο και την πτώση της ναυπηγικής επιχείρησης της Σύρου.

20/08: Ολοκλήρωση του έργου της πλατείας Φοίνικα.

21/8: Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, αναγόρευσε σε Επίτιμο Δημότη του νησιού τον Στέλιο Νιώτη, ως ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής και πολυσχιδούς προσφοράς του στην αναβάθμιση και προβολή των πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων της Σύρου.

21/8: Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αποδοχής – όπως κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε – του κουρέματος των οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατά ποσοστό περίπου 85%.

24/08: Στη Σύρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκεπτόμενος το Νεώριο.

30/8: Δεν θα ασκήσει παρέμβαση κατά της συμφωνίας εξυγίανσης η ΔΕΥΑ Σύρου παρά το μεγάλο ύψος οφειλών της ΝΑΒΙΕΣ προς τη Δημοτική Επιχείρηση, αποδεχόμενη την περικοπή των οφειλών κατά 85%, παρά τις περί του αντιθέτου σχετικές εισηγήσεις.

Σεπτέμβριος

4/09: Στο χαμηλότερο επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς η Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης με τις απειλητικές πρακτικές του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο προς τα αιρετά πρόσωπα του Δήμου όσο και με στοχοποίηση της «Κοινής Γνώμης».

13/9: Παύεται ο Γιάννης Χαρίτος από τα ΚΑΠΗ.

19/09: Με παντελή απουσία απολογιστικών στοιχείων και απόλυτα προσβλητικές προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Σύρου διαπιστώσεις, ο διοργανωτής του «Syros Trimore Triathlon», απαιτεί άνευ αιτιολόγησης νέα μεγαλύτερη δημοτική επιχορήγηση για την επόμενη 4η διοργάνωση της εκδήλωσης στο νησί.

Οκτώβριος

10/10: Με προκλητικότητα του διοργανωτή του «Trimore Syros Triathlon», Κ. Μητρόπαπα, η ανακοίνωση παύσης της αθλητικής διοργάνωσης στη Σύρο.

18/10: Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η υποβολή πρότασης για τη δημιουργία open mall στην πόλη.

22/10: Ομόφωνη και πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη δημιουργία και δεύτερου Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο

25/10: Καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο του χρησιδανείου για το δημοτικό ακίνητο που αποτελεί διαχρονικά Μητροπολιτική κατοικία, με την πλειοψηφία των αιρετών να διατυπώνουν διαφωνίες αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Νοέμβριος

3/11: Με ομόφωνη απόφαση των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, ανακοινώνεται η διαγραφή του Δημοτικού Συμβούλου, Γιάννη Χαρίτου, από την θέση του µέλους της παράταξης.

5/11: Εγκρίθηκαν, με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

19/11: Πραγματοποίηση του 2ου ακτοπλοϊκού συνεδρίου στη Σύρο.

20/11: Η απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου έκλεισε με τον θετικότερο τρόπο την πρώτη φάση της διαδικασίας μετάβασης του ναυπηγείου του Νεωρίου στη νέα κατάσταση, που ακούει στο όνομα “ONEX”.

21/11: Ολοκληρώθηκε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, στην Ερμούπολη.

26/11: Αντιμέτωπος με την προκλητική στάση άγνωστων ατόμων που προχώρησαν σε βανδαλισμούς στους χώρους του γηπέδου Πευκακίων, έρχεται εκ νέου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος αποφάσισε την κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων.

27/11: Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, διαμαρτυρόμενοι για τα άλυτα προβλήματα εντός και εκτός σχολικού χώρου, με κύριο το ζήτημα της μεταφοράς τους.

27/11: Η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Σύρου-Ερμούπολης κατέθεσε ομαδική μήνυση κατά 20 συνδικαλιστικών φορέων του νησιού.

29/11: Ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση και την άρση της απομόνωσης της Σύρου.

Δεκέμβριος

10/12: Η πολεοδομική μελέτη της Ερμούπολης συναντά νέα εμπόδια, που θέτουν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων, με την απαίτηση νέων μελετών, οι οποίες χαρακτηρίζονται «άνευ αντικειμένου», κωλύοντας την επίλυση του θέματος.

10/12: Νέο κατασχετήριο της DIGEA, προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, για οφειλές της Ραδιοτηλεοπτικής Επιχείρησης (ΡΕΔΗΣΕ).

11/12: Νέο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για τη Σύρο, με την πρώτη δρομολόγηση ταχύπλοου πλοίου που θα συνδέει καθημερινά την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με Ραφήνα, Μύκονο και Παροναξία.

17/12: Ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Λειβαδάρα για τη διεκδίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις επερχόμενες δημοτικές.

19/12: Δημοπρατήθηκε το έργο «Αποχέτευση Βάρης και Μέγα Γιαλού (Α’ Φάση)»,  προϋπολογισμού 4.264.000 €.

20/12: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Ευάγγελος Χαλκιάς.

21/12: 6,5 εκ. ευρώ στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για τον ΧΥΤΥ από το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

Ετικέτες: