Προετοιμασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την αξιοποίηση χρηματοδότησης ύψους 60 χιλ. ευρώ για το σχολικό κτίριο μέσω του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

Συνολικό έργο για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

Απόφαση προσάρτησης της αίθουσας του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο κτίριο που ανήκει

Έργο βελτίωσης και αναβάθμισης των χώρων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης προωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμά του (2019) τη χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ που έχει λάβει από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ώστε να απαντήσει σε σημαντικές ανάγκες της σχολικής κοινότητας.

Το θέμα αναδεικνύεται μέσα από τη σημερινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επικύρωσης των θετικών γνωμοδοτήσεων προσάρτησης της αίθουσας που είχε παραχωρηθεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο για τη λειτουργία του, αφού το ανωτέρω ποσό θα προωθηθεί συνολικά για τις ανάγκες του κτιρίου, στο οποίο ανήκει και η προαναφερθείσα αίθουσα.

Σχετική απόφαση έλαβε και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, σε πρόσφατη συνεδρίαση της οποίας τονίσθηκε πως η προσάρτηση του χώρου που λειτουργούσε το Ειδικό Νηπιαγωγείο, στο κτίριο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος, το πρώτο δεν λειτούργησε αφού δεν υπήρξε ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών.

Με φόντο τις διαδικασίες που “τρέχουν” ήδη στην κατεύθυνση υλοποίησης του έργου, κλήθηκε να ενημερώσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Διευκρινίζεται κατηγορηματικά, πως, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) τονίζει προς τα αρμόδια Τμήματα και τις Υπηρεσίες του Δήμου, ότι άμεσα θα πρέπει να αναζητήσουν χώρο, ώστε την επόμενη χρονιά αν απαιτηθεί, να λειτουργήσει το Ειδικό Νηπιαγωγείο απρόσκοπτα.

Επιστροφή παραχωρηθείσας αίθουσας. Αυξήθηκε το μαθητικό δυναμικό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

Πρώτο βήμα για την τακτοποίηση των προϋποθέσεων που απαιτεί το έργο, αποτελεί η προσάρτηση στο κτίριο, του χώρου που στεγάστηκε ως και πέρυσι το Ειδικό Νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, “Η κα Πρόεδρος (σσ. Θωμαή Μενδρινού) εισηγούμενη το 1ο θέμα εκτός της ημερησίας διάταξης, ανέφερε στα μέλη του συμβουλίου ότι για το τρέχον σχολικό έτος 2018 – 2019 έχει ανασταλεί η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου επειδή δεν υπήρχε ο προβλεπόμενος αριθμός νηπίων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο οποίο ανήκει και η αίθουσα στην οποία λειτουργούσε έως τη λήξη του σχολικού έτους 2017 – 2018 το Ειδικό Νηπιαγωγείο, με το 307/21-9-2018 έγγραφό της ζητά την επιστροφή της παραχωρηθείσας αίθουσας”.

Η ίδια δε, ανάγνωσε και την επιστολή της Διευθύντριας στη συνεδρίαση της ΔΕΠ, η οποία έχει ως ακολούθως: “Θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε ότι τη φετινή σχολική χρονιά 2018 – 2019, το μαθητικό δυναμικό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης έχει αυξηθεί από 8 σε 14 μαθητές / μαθήτριες, με πολύ υψηλή πιθανότητα να αυξηθεί έτι περαιτέρω.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη εύρεσης και άλλων αιθουσών διδασκαλίας κρίνεται άμεση, αναγκαία και επιτακτική. Η αίθουσα, η οποία τις προηγούμενες χρονιές φιλοξενούσε, στεγάζοντας το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, την παρούσα σχολική χρονιά 2018 – 2019 βρίσκεται σε αχρησία, καθώς η λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης ανεστάλη λόγω έλλειψης νέων εγγραφών. Επειδή προσφάτως μας ανακοινώθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ότι έχει εγκριθεί κονδύλιο για την εσωτερική ανακατασκευή του συνολικού κτηρίου του Σχολείου μας, ύψους 60.000 ευρώ, μέσω του Προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”, κρίνεται επιτακτική η επιστροφή της αίθουσας στη Σχολική Μονάδα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ευγενώς είχε παραχωρήσει για τις ανάγκες της στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου”.

Φύλαξη εξοπλισμού και αναζήτηση χώρου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο

Βάσει των ανωτέρω, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ομόφωνα εισηγήθηκε θετικά προς το δημοτικό συμβούλιο τα εξής: “α. Την παραχώρηση της χρήσης αίθουσας του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για το σχολικό έτος 2018 – 2019. β. Την άμεση μεταφορά και προσωρινή φύλαξη του εξοπλισμού του Ειδικού Νηπιαγωγείου από το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής κληρονομιάς, Μικρών Έργων και Συντήρησης και γ. Την κοινοποίηση της απόφασης στις αρμόδιες Υπηρεσίες, Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Αθλητισμού και το Τμήμα Οικονομικού Προγραμματισμού και Λογιστηρίου για τις άμεσες απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος ιδιωτικός χώρος για τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του από την επόμενη σχολική χρονιά”.

Εκπονείται ήδη η μελέτη για το Ειδικό Σχολείο και το 2ο Νηπιαγωγείο

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος ρωτήθηκε για τον τρόπο αξιοποίησης της χρηματοδότησης από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση επεμβάσεων στο κτίριο, σύμφωνα με μελέτη.

“Υπάρχει από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ, η οποία έχει εξασφαλιστεί για τον Δήμο μας και έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για τα δύο σχολεία. Είναι το Ειδικό Σχολείο με ποσό 60.000 ευρώ και το 2ο Νηπιαγωγείο με ποσό 40.000 ευρώ” ανέφερε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Αυτά τα ποσά περιλαμβάνουν αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, δηλαδή θα αφορούν σε οποιεσδήποτε εργασίες μπορούν να αναβαθμίσουν το σχολικό κτίριο”.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που ιεραρχήθηκαν οι ανάγκες στα σχολεία, ο ίδιος εξήγησε πως, “Δίνουμε προτεραιότητα σε ό,τι εξυπηρετεί τα παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται απέναντι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο σε διαφορετικό κτίριο και απαιτεί έργο”.

Σχετικά με τη μέχρι σήμερα υλοποίηση εργασιών, ο ίδιος σχολίασε πως, “Γενικά έχουν γίνει μικρές επεμβάσεις στο σχολείο και θα προσπαθήσουμε με τη μελέτη που εκπονούμε να κάνουμε κάτι συνολικότερο”. Κληθείς να ενημερώσει για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε γενικόλογος, αναφέροντας πως, “Εκπονεί ήδη τη μελέτη για το σχολείο η Τεχνική Υπηρεσία ώστε να αναβαθμίσει συνολικά το κτίριο και να βελτιώσει και τη λειτουργία του. Πάντα σε συνεννόηση με την Διευθύντρια, με το προσωπικό του Σχολείου. Με τη Διευθύντρια υπάρχει επικοινωνία και με τη σειρά της έχει αναφέρει τι μπορεί να σημάνει βελτίωση για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο”. Πρόσθεσε δε, πως, “Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός και μετά οι απαραίτητες επεμβάσεις. Είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά δεν μπορώ να πω με ακρίβεια τον χρόνο ολοκλήρωσής της”.

Προσπάθεια για έργο μέσα στο 2019

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βακόνδιος σημείωσε πως, “Προσπαθούμε πάντως όσο πιο γρήγορα για τον διαγωνισμό του έργου”, καθώς υπενθύμισε ότι η σχετική χρηματοδότηση και η αντίστοιχη επέμβαση έχει συμπεριληφθεί ως εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

“Είναι έργο που έχει συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, ήδη με αποφάσεις από το 2018 και έχει γίνει αναμόρφωση και συμπεριλήφθηκαν τα χρήματα στο τέλος του περασμένου έτους” σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Είναι ένα σχολείο που πρέπει να κάνουμε όλες οι πλευρές ό,τι είναι δυνατό για να το αναβαθμίσουμε. Υπάρχει από εμάς ξεκάθαρα η βούληση για επεμβάσεις στο Σχολείο αφού μέχρι σήμερα όσες μικροεπεμβάσεις έπρεπε να γίνουν, έγιναν από το Τμήμα Μικρών Έργων της Υπηρεσίας μας”. Σχετικά με το είδος των επεμβάσεων του συνολικότερου έργου, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε λακωνικός, λέγοντας μόνον πως αυτές θα τις υποδείξει η μελέτη, ενώ τέλος, αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης του έργου και σχετικά με την ερώτηση αν είναι εφικτή η προώθησή του εντός του 2019, ανέφερε: “Πρόθεσή μας είναι ναι, αλλά δεν ξέρω τί μπορεί να προκύψει με διαγωνισμούς λόγω εκλογών. Πιστεύω να μην έχουμε τέτοιες εμπλοκές. Θα το δούμε σε επόμενο διάστημα”.

Ο κ. Βακόνδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας τέλος πως, αντιστοίχως, υπάρχει μέριμνα και για το 2ο Νηπιαγωγείο. “Και για το συγκεκριμένο σχολείο είναι σε εξέλιξη η μελέτη. Έχουμε και γι αυτό τη χρηματοδότηση, άρα προχωράμε”.