Κατά πλειοψηφία η πρόταση από το ΔΣ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με το θέμα της δυνατότητας “επ΄ αόριστον παραχώρησης δημοτικού ακινήτου” στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου

Νομοθετική διάταξη για το σούπερ μάρκετ Νεωρίου

Ζητούν τη συνδρομή βουλευτών για την προώθησή της, σε αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Την κατοχύρωση της δυνατότητας “δωρεάν κι επ΄ αόριστον παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου” της οδού Σάκη Καράγιωργα προς τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό του Νεωρίου αναζήτησε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίζοντας – κατά πλειοψηφία – χθες, την προώθηση πρότασης νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προασπίζει το σώμα για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Το θέμα της συνδρομής του Δήμου στην επιβίωση(;) του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, “άνοιξε” εκ νέου χθες, στη δημόσια συνεδρίαση, σε συνέχεια της απόφασης που είχε ληφθεί προ μηνών (Οκτώβριος 2018) από το σώμα, με σκοπό να υπάρξει μία επιτροπή, η οποία θα αναζητήσει πιθανό τρόπο να δοθεί παράταση στο χρησιδάνειο που υπάρχει ήδη, ώστε επενδυτής που προτίθεται να συνεργαστεί με τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, να μπορέσει να “λάβει” επί της ουσίας τον χρόνο που επιθυμεί, ώστε συνεργαστεί επιχειρηματικά, διασώζοντας έτσι το σούπερ μάρκετ Νεωρίου.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, υπενθυμίστηκε πως οι πρώην εργαζόμενοι του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού είχαν αιτηθεί από τον Δήμο να πάρει απόφαση παράτασης του χρησιδανείου για επιπλέον τρία έτη μετά το 2024, οπότε και αυτό λήγει, με το σώμα να ακολουθεί τη γραμμή της νομιμότητας τότε και να καταψηφίζει το συγκεκριμένο αίτημα.

Στην ίδια συνεδρίαση, το σώμα είχε λάβει θετική απόφαση για τη δημιουργία μίας επιτροπής, που θα έφερνε επί τάπητος μία νέα πρόταση για την κατοχύρωση του σώματος, στην προσπάθεια λήψης μίας απόφασης “δωρεάν κι επ΄ αόριστον παραχώρησης” του δημοτικού ακινήτου, όπως κι έγινε, με τον πρόεδρό της και ως χθες, Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, Νικήτα Γρυπάρη, να παρουσιάζει αναλυτικά τη σχετική προσπάθεια.

Παρά την αναλυτική συζήτηση που υπήρξε στο σώμα, θα πρέπει να σημειωθεί πως, με φόντο το ζήτημα του τρόπου που ο Δήμος αξιοποιεί τη δημοτική περιουσία, έθεσε καίριο ερώτημα – μόνον – ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος ανέφερε, πως, μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να επιθυμεί να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για να υπάρξουν θέσεις εργασίας για 32 άτομα της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο, κάποτε θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για το πώς έφθασε ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός στο “χείλος” της χρεοκοπίας.

Τελικά, η απόφαση προώθησης πρότασης της νομοθετικής διάταξης σε άρθρα του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με τη δυνατότητα παραχώρησης δημοτικών ακινήτων σε Νομικά Πρόσωπα (Συνεταιρισμούς) με αποκλειστικά κοινωφελή χαρακτήρα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλο Χρυσαφίδη να ψηφίζει “λευκό”, υποστηρίζοντας πως, ορισμένοι στη συνεδρίαση πράττουν “πολιτικάντικα”, αφού ο νόμος δεν απαγορεύει ρητά τη λήψη απόφασης για επιπλέον παραχώρηση.

Η πρόταση που θα προωθηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Τη σχετική ενημέρωση στο σώμα του ΔΣ για το έργο της επιτροπής (Ν. Γρυπάρης, Μ. Αρμακόλας, Ανδρ. Γιαλόγλου, Κ. Στρογγύλης, Π. Καρύδης) καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, πραγματοποίησε ο πρόεδρός της, ο οποίος ανέλυσε με σαφήνεια το σκεπτικό του Δήμου στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσης για τη στήριξη των εργαζομένων του σούπερ μάρκετ Νεωρίου.

Αυτούσιο το περιεχόμενο του σχετικού σημειώματος που ανάγνωσε ο ίδιος, έχει ως ακολούθως: “Η επιτροπή που ορίστηκε με την υπ΄ αριθμόν 517/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνδυασμό με την υπ΄ αριθμόν 483/2018 ομοία απόφαση, για την στήριξη του Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων και Εργατών του Νεωρίου Σύρου και τη συνέχιση της λειτουργίας του Σούπερ μάρκετ Νεωρίου, αφού συναντήθηκε με τους βουλευτές Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγο και κ. Νίκο Συρμαλένιος και τους ενημέρωσε για το θέμα αυτό, απέστειλε σχετικό υπόμνημα προς αυτούς, το οποίο υπέγραψε ο κύριος Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, όπου τους ανέπτυξε όλο το ιστορικό της υπόθεσης αυτής και τους επεσήμανε την αναγκαιότητα να στηριχθεί ο Συνεταιρισμός και να συνεχίζει να λειτουργεί το σούπερ μάρκετ του Νεωρίου, διότι προάγει την τοπική οικονομία και εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.

Οι βουλευτές δεσμεύθηκαν να προωθήσουν το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές εμπορίου, ανταγωνισμού και εσωτερικών με παράλληλη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας, με τον γραμματέα του οποίου συναντήθηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων του σούπερ μάρκετ Νεωρίου, ώστε να εξευρεθεί η προσήκουσα λύση για να μπορέσει ο Δήμος να παραχωρήσει δωρεάν για αόριστο χρόνο το ακίνητό του, όπου στεγάζεται το σούπερ μάρκετ Νεωρίου, στον οικείο συνεταιρισμό, αφού είναι δεδομένο ότι η δραστηριότητά του εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία με την έννοια ότι όχι μόνο οι καταναλωτές είναι Συριανοί, αλλά και οι έμποροι και προμηθευτές του σούπερ μάρκετ Νεωρίου είναι συμπολίτες μας, που διατηρούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Συνεταιρισμός πρέπει να διασωθεί και το σούπερ μάρκετ Νεωρίου να συνεχίσει τη λειτουργία του, αφού απασχολεί 32 εργαζόμενους και συντηρεί 32 οικογένειες, προμηθεύεται προϊόντα από τοπικούς προμηθευτές καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το 80% του τζίρου αυτών. Αντιστέκεται στον αφανισμό των μικρομεσαίων – οικογενειακών επιχειρήσεων από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα χρήματα που εισπράττουν όλοι παραμένουν στον τόπο μας.

Ως εκ τούτου, οι προτεινόμενες από την Επιτροπή νομοθετικές ρυθμίσεις – τροποποιήσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 185 του νόμου 3463/2006 είναι οι εξής:

Α. Να προστεθεί εδάφιο β στην παράγραφο 2 η οποία έχει ως εξής: “Ομοίως με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτου σε άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα”, δηλαδή:

Με παρόμοια απόφαση να μπορεί να παρατείνεται η παραπάνω παραχώρηση επ΄ αόριστον στις περιπτώσεις που η αρχική παραχώρηση είναι ορισμένου χρόνου, εφόσον συντρέχουν οι λόγοι κοινωφελούς δραστηριότητας ή προαγωγής των τοπικών συμφερόντων”.

Β. Να γίνει ρητή αναφορά στο νόμο ως προς τους Συνεταιρισμούς εφόσον εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου και της ευρύτερης περιοχής που εδρεύουν, δηλαδή να προστεθεί εδάφιο β στην παράγραφο 2 του νόμου που να ορίζει ρητά ότι:

Ειδικά για τους Συνεταιρισμούς που εξυπηρετούν τα τοπικά συμφέροντα και προάγουν την τοπική οικονομία με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων για αόριστο χρονικό διάστημα ώστε αυτοί να ασκούν απρόσκοπτα την δραστηριότητά τους”.

Επισημαίνεται ότι η υπάρχουσα νομική διάταξη δεν απαγορεύει την παραχώρηση δωρεάν ακινήτου στις παραπάνω περιπτώσεις για αόριστο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως το θέμα είναι σοβαρό και προέχει κυρίως η προστασία των Δήμων από τυχόν καταχρηστικές εφαρμογές του νόμου και υπερβολές, για τον λόγο αυτό προτιμώνται οι ορισμένου χρόνου παραχωρήσεις δωρεάν ακινήτων σε τρίτους ώστε να κατοχυρώνονται πληρέστερα τα συμφέροντα των Δήμων”.

Συνδρομή των βουλευτών και επεξεργασία από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές

Όπως κατέστη ξεκάθαρο από τα ανωτέρω, για το θέμα, η επιτροπή είναι ήδη σε επαφή με τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές του νομού, από τους οποίους θα ζητήσει εκ νέου συνεργασία και συνδρομή, με σκοπό την προώθηση της προαναφερθείσας πρότασης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, όπως ακριβώς εξήγησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, το δημοτικό συμβούλιο, καθώς δεν πήρε απόφαση για παράταση του χρησιδανείου για τρία επιπλέον έτη στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, δεν θα μπορούσε επ΄ ουδενί να λάβει χθες, νέα απόφαση παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου επ΄ αόριστον, αφού το σώμα δεν θα ήταν νομικά κατοχυρωμένο.

Ως εκ τούτου, ερμήνευσε ως απαραίτητες τις ενέργειες της επιτροπής, στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε, με στόχο, να μπορέσει να υπάρξει η “κάλυψη” των αιρετών στο θέμα της παραχώρησης του ακινήτου της οδού Σάκη Καράγιωργα, χωρίς το σώμα να είναι εκτεθειμένο και να υπάρξει μία απόφαση, η οποία θα μπορεί είτε να προσβληθεί και άρα, να είναι ανίσχυρη, είτε να έχει άκαρπο επί της ουσίας χαρακτήρα για τους εργαζομένους του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού του Νεωρίου.

Προβληματισμός σχετικά με την αποτελεσματικότητα... των ενεργειών και τον χρόνο που θα καρποφορήσει(;) η προσπάθεια

Αμέσως μετά την εισήγηση, υπήρξαν τοποθετήσεις αιρετών, οι οποίες φώτισαν την ανησυχία... πως δεν αποκλείεται αυτή η προσπάθεια του Δήμου, να μην καρποφορήσει ή χειρότερα να μην καρποφορήσει ποτέ.

Συγκεκριμένα, το μέλος της επιτροπής, Κομνηνός Στρογγύλης αν και δήλωσε υπέρμαχος της προσπάθειας, ωστόσο, τόνισε, πως, ό,τι προωθείται σε επιτροπές της Βουλής, σπανίως προχωρά αποτελεσματικά και σε σύντομο χρόνο, αναδεικνύοντας με αυτά τα λόγια, πως, οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν στο νου τους και το σενάριο της μη ικανοποίησης της επιθυμίας τους για συνέχιση λειτουργίας του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού. Ωστόσο, άφησε “ανοικτό” ένα παραθυράκι, σχετικά με το προεκλογικό διάστημα που γίνεται η προσπάθεια, σημειώνοντας εμμέσως, πως, ίσως γι αυτό και να υπάρξει – αναπάντεχα – πιθανότητα αποτελέσματος.

Φειδωλός στις δηλώσεις του υπήρξε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος υπερασπίστηκε την προσπάθεια από πλευράς Δήμου, ωστόσο, χωρίς να εκφράζει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, αφού το μόνο που επεσήμανε είναι πως, η δημοτική πλευρά, οφείλει σε κάθε περίπτωση να εξαντλήσει πολιτικά την προσπάθειά της.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής μίλησε επίσης σύντομα ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος θέλησε να δηλώσει πως η προτεινόμενη από την επιτροπή οδός είναι η προσφορότερη, στην κατεύθυνση της προάσπισης του σώματος.

Αμέσως μετά, ο Παύλος Χρυσαφίδης σε διαφορετικό τόνο από τους αιρετούς συναδέλφους του, έκανε λόγο για “πολιτικάντικες τακτικές”, υποστηρίζοντας ότι το θέμα κεντρικά θα παραπεμφθεί στις καλένδες και άρα οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ Νεωρίου δέχονται εμπαιγμό αναφορικά με το ειλικρινές(;) ενδιαφέρον της δημοτικής πλευράς. Ο ίδιος όμως, αν και υπογράμμισε πως καθώς ο νόμος επιτρέπει στο συμβούλιο να πράξει διαφορετικά, δεν κατέθεσε αντιπρόταση, απλά ψήφισε “λευκό”. Αποδίδοντας μάλιστα με επιμονή τον χαρακτηρισμό “πολιτικάντηδες” και στον κ. Γρυπάρη, πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσά τους, με τον δεύτερο να κάνει λόγο για εμπάθεια του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας προς το πρόσωπό του.

Η συζήτηση έκλεισε με την ψηφοφορία και χωρίς καμία άμεση εξέλιξη για το μέλλον του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού, για τον οποίο ουδείς εκ των αιρετών ανέφερε πως σήμερα δεν λειτουργεί.