Χρονικό περιθώριο για να απαντήσει στα δημοσιοποιημένα προβλήματα που συνδέονται με το αμαξοστάσιο και την Καθαριότητα επιδιώκει να έχει η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης

Πανικόβλητη ( ; ) σιωπή απέναντι στις σοβαρές καταγγελίες

“Χέρι – χέρι” με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η γραπτή τοποθέτηση του Μ. Βουτσίνου, όπως ο ίδιος δήλωσε

Σε άκρως σοβαρή υπόθεση αναδεικνύεται η κατάσταση του αμαξοστασίου στον Αξό για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τη δημοσιοποίηση σοβαρών προβλημάτων που συνδέονται με τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας υπαλλήλων κι εργατών, εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από την προχθεσινή νέα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αν και κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας να δώσει σαφείς απαντήσεις για όσα έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο, επέδειξε μία πανικόβλητη(;) σιωπή.

Η “οσμή” διάλυσης στο αμαξοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργάτες και τους υπαλλήλους Καθαριότητας σε θέματα ασφάλειάς τους, όπως οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Σωματείου ανέφεραν προ εβδομάδος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, οδήγησε τη Δημοτική Αρχή να διατηρήσει σιωπή επί των ουσιαστικών προβλημάτων που έχουν δημοσιοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει γραπτή τοποθέτηση και τεκμηριωμένη “χέρι – χέρι” με τη νομική υπηρεσία του Δήμου.

Η σοβαρή υπόθεση - για την οποία πρώτος είχε μιλήσει δημοσίως ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συλλογικού οργάνου -, απασχόλησε εκ νέου προχθές το ΔΣ, μετά από τη συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του Σωματείου των Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία παραχωρήθηκε προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Πέμπτη, με σκοπό την άσκηση πίεσης για δρομολόγηση λύσεων.

Όπως είχαν υποστηρίξει κατηγορηματικά τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου μιλώντας γενικότερα για μία σειρά αιτημάτων τους, το αμαξοστάσιο στον Αξό “είναι ακατάλληλο”, γεγονός που σημαίνει πως, οι εργάτες εκεί, βρίσκονται εκτεθειμένοι αναφορικά με θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Μεταξύ των όσων είχαν γνωστοποιήσει οι ίδιοι, είχαν μιλήσει “ανοικτά” για “μη τήρηση βιβλίων συντήρησης των οχημάτων”, απουσία μέριμνας για κατάλληλους χώρους υγιεινής κ.α.., με αποτέλεσμα να κάνουν ευρέως γνωστή την δύσκολη καθημερινότητα στην εργασία των υπαλλήλων κι εργατών Καθαριότητας.

Όταν εκ νέου προχθές, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος να απαντήσει αν ευσταθούν όλα αυτά που γνωστοποίησε το ΔΣ του Σωματείου, ο ίδιος εξήγησε πως, δεν θα τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα ακολουθήσει η ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής με γραπτό σημείωμα και σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε και ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός σε συνέχεια των λεγομένων του Μάριου Βουτσίνου, το σύνολο όσων ανέφερε το Σωματείο αποτελούν σοβαρά θέματα, για τα οποία πρέπει να εξετασθεί ο τρόπος που θα απαντηθούν. Ο ίδιος μάλιστα, θέλησε σε ύφος ελαφρώς εριστικό να αναφέρει δε, πως, δεν αποκλείεται η υπόθεση του αμαξοστασίου και τα όσα έχει “καταγγείλει” δημοσίως το Σωματείο να “περάσουν” το κατώφλι της Εισαγγελικής Αρχής.

Π. Χρυσαφίδης: Αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αλήθεια ή όχι;

Σαφής ο Παύλος Χρυσαφίδης στο ερώτημά του για το γεγονός ότι όσα γνωστοποίησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι θέματα άκρως σοβαρά που συνδέονται με την ασφάλειά τους, τόνισε τα εξής: “Σε συνέχεια της ερώτησης που υπέβαλα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και ίσως έχει την πρόθεση ο κ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας να αναφερθεί και πιστεύω να έχει ενημερωθεί από εσάς κ. πρόεδρε σχετικά, αναφέρομαι στο ότι το τελευταίο 20ημερο με δύο πρωτοσέλιδα η ημερήσια εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” αλλά και με πλήθος ψιθύρων στην κοινωνία της Σύρου αναφέρονται όλοι στα προβλήματα που υπάρχουν στην Υπηρεσία Καθαριότητας που περιλαμβάνει το αμαξοστάσιο, όσον αφορά τη νομιμότητά του και οτιδήποτε συμβαίνει εκεί μέσα. Εγώ θα ήθελα μία καθαρή και ξάστερη απάντηση από τον κ. Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, αν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα πέρα από τις δικές μου καταγγελίες και ερωτήσεις την προηγούμενη φορά, από το ίδιο το Σωματείο των Εργαζομένων, είναι αλήθεια ή αν είναι ψέματα. Και από αυτή του την απάντηση θα εξαρτηθούν οι ενέργειές μου που θα κάνω από αύριο”.

Μ. Βουτσίνος: Τις επόμενες ημέρες γραπτή απάντηση από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία

Γνωστοποιώντας ο Μάριος Βουτσίνος πως έχει ενημερωθεί για το σύνολο των όσων αναφέρθηκαν δημοσίως το τελευταίο διάστημα για την Υπηρεσία στην οποία πολιτικά προΐσταται, τόνισε πως θα απαντήσει ως Δημοτική Αρχή και όχι ως μονάδα, σε μέλλοντα χρόνο και μάλιστα με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας.

“Ναι έχω ενημερωθεί για το ερώτημα που έχει καταθέσει ο κ. Χρυσαφίδης, όπως έχω ενημερωθεί και για όλα όσα έχουν καταγγελθεί, γραφτεί και ειπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι ζητήματα που άλλα έχουν υπόσταση και άλλα δεν έχουν υπόσταση και επειδή αρκετά θέματα έχουν να κάνουν με νομικές προεκτάσεις, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θα εισπράξετε τις επόμενες ημέρες μία αναλυτική απάντηση, γραπτή, όχι ως Αντιδήμαρχος, ως μονάδα ή ως Διεύθυνση Περιβάλλοντος, αλλά ως Δημοτική Αρχή γιατί αφορούν γενικότερα τη Δημοτική Αρχή και διάφορες Διευθύνσεις όλα αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί” σχολίασε ο κ. Βουτσίνος, προσθέτοντας πως, θα είναι “μία απάντηση λοιπόν συνολική που ελπίζω να σας ικανοποιεί, με τη συνδρομή πάντα της Νομικής μας Υπηρεσίας. Αυτά για την ώρα”.

Επέμεινε για απάντηση, προκλήθηκε να πάει στην Εισαγγελική Αρχή

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα, ο Παύλος Χρυσαφίδης επανέλαβε την ερώτησή του, ζητώντας και από τον Δήμαρχο σαφή θέση για τη σοβαρή υπόθεση.

“Εγώ έκανα μία συγκεκριμένη ερώτηση. Και θέλω μία συγκεκριμένη απάντηση. Ναι υπάρχουν νομικά θέματα στις καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων” ανέφερε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Αν δεν μου τη δώσετε αυτή την απάντηση, θα αναζητήσω τις απαντήσεις με άλλον τρόπο. Ήμουν σαφής από την αρχή. Έχουν βάση αυτά που λένε οι εργαζόμενοι; Με λίγα λόγια λένε ψέματα ή αλήθεια;”. Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα να πάρει θέση και ο Γιώργος Μαραγκός, σχολιάζοντας σχετικά: “Κε Δήμαρχε μην κάνετε το κορόιδο περιμένω κι από εσάς μία απάντηση σχετική. Εσείς προΐστασθε των Υπηρεσιών και όχι ο κ. Βουτσίνος”.

Προτού λάβει τον λόγο ο Γιώργος Μαραγκός, ο Μάριος Βουτσίνος εξήγησε πως το σώμα θα πάρει απάντηση σε επόμενο χρόνο και μάλιστα γραπτώς, προκαλώντας τον κ. Χρυσαφίδη να απευθυνθεί στις Εισαγγελικές Αρχές. “Κε Χρυσαφίδη προσπάθησα να σας δώσω μία απάντηση και να ρίξουμε λίγο τους τόνους. Μάλλον δεν σας αρέσει η απάντηση. Κάτι ψάχνεται να βρείτε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο και κάτι να προκαλέσετε. Αν δεν σας ικανοποιεί η απάντησή μου μπορείτε αύριο το πρωί να πάτε στις Εισαγγελικές Αρχές και να καταθέσετε ότι στοιχεία. Εγώ σας απάντησα και θα πάρετε και γραπτή απάντηση τις επόμενες ημέρες” δήλωσε ξανά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ενώ αμέσως μετά, ο κ. Μαραγκός υποστηρίζοντας πρωτίστως, πως, “πρέπει να πρεσβεύουμε όλοι την ευπρέπεια και την αξιοπρέπεια”, επανέλαβε όσα δήλωσε και ο Αντιδήμαρχος: “Θα υπάρξει όπως είπε και ο Αντιδήμαρχος μία απάντηση έγγραφη σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου μας”. Μάλιστα ο Γιώργος Μαραγκός, θέλησε εντέχνως να διαχωρίσει τους εκπροσώπους του Σωματείου από το “σώμα” των υπαλλήλων του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, αρκετά από αυτά που ειπώθηκαν είναι “εκ μέρους του Σωματείου, αλλά δεν μπορώ να πω εκ μέρους του συνόλου των εργαζομένων”.

Ο ίδιος δε, πρόσθεσε πως, “υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία αναφύονται κι έχουν να κάνουν με την προσωπική υπόσταση, την επάρκεια, τη συνέπεια και την υπόληψη αν θέλετε και προσώπων και τμημάτων και Διευθύνσεων μέσα στις Υπηρεσίες του Δήμου μας, άρα λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί”. Τα παραπάνω μάλιστα, εξήγησε πως τα διευκρινίζει, καθώς όπως ανέφερε, “θα προχωρήσουμε σε έγγραφη απάντηση προς εσάς κι ενδεχομένως, αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε, σε έγγραφη ενημέρωση και των Εισαγγελικών Αρχών”.

Παρέμβαση από Καΐλη και Γιαλόγλου

Με φόντο τα παραπάνω, σε άμεση παρέμβαση προχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, θέλοντας να υπερασπιστούν εμμέσως την ελευθερία έκφρασης του Σωματείου.

“Τη νομική υπηρεσία που την “κοτσάρετε”; Δεν έχω καταλάβει; Υπάρχει ζήτημα δηλαδή; Γιατί βάζουμε τη νομική υπηρεσία; Αυτό θέλω να μου εξηγήσετε. Βάζετε τη νομική υπηρεσία μπροστά, για ποιο ζήτημα; Ξεκάθαρα πράγματα. Λένε ψέματα και υπάρχει ζήτημα να προχωρήσετε σε μηνύσεις;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καΐλης, ενώ παρομοίως και ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε: “Εγώ δεν αντιλήφθηκα την απόληξη της τοποθέτησης του Δημάρχου, ότι “θα πάμε στις Εισαγγελικές Αρχές”. Υπονοείτε εναντίον του Σωματείου;” ρώτησε κατηγορηματικά και με σαφήνεια.

Θέλατε να μην τα μάθει ο Συριανός λαός;”

Εμφανώς ενοχλημένος από τον τόνο του Δημάρχου και την αναφορά του περί “ευπρέπειας” στο δημοτικό συμβούλιο, ο Παύλος Χρυσαφίδης θέλησε να απαντήσει ουσιαστικά στον ίδιο, αναδεικνύοντας πως ευπρέπεια για έναν αιρετό είναι η εκπλήρωση του ρόλου του, δηλαδή να ενημερώνει την τοπική κοινωνία. “Αν εγώ σε ημερήσιο φύλλο και οποιοσδήποτε δημότης έχει διαβάσει ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας, ότι υπάρχουν θέματα παρανομίας, ότι δεν τηρείται τίποτα όπως αναφέρεται το βιβλίο ασφαλείας, ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα, σαν δημοτικός σύμβουλος τί θέλατε να κάνω; Να μην αναφερθώ στο δημοτικό συμβούλιο; Θέλατε να έρθω στο γραφείο σας με κλειστές πόρτες να τα μεθοδεύσουμε για να μην τα μάθει ο συριανός λαός;” σχολίασε καυστικά ο Παύλος Χρυσαφίδης, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος ζητά σαφή πληροφόρηση για το σύνολο των καταγγελιών.

Αν δεν ευσταθούν καταγγελίες, στην Εισαγγελική Αρχή”

Τον κύκλο των τοποθετήσεων συνέχισε ο Δήμαρχος, εξηγώντας πως καθώς έχουν αναφερθεί σοβαρά θέματα που απαιτούν διερεύνηση για να προσδιοριστεί αν ισχύουν ή όχι και σε ποιο βαθμό, δήλωσε μεταξύ άλλων παρακάτω, τα εξής: “Ανέφερα πολύ συγκεκριμένα ότι όλα αυτά τα ζητήματα ή τα περισσότερα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από τη συνέντευξη Τύπου ή την επιστολή του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων χρήζουν περαιτέρω και αναλυτικής εμπεριστατωμένης διερεύνησης, υπό την έννοια ότι εάν ευσταθούν ορισμένα από αυτά – εμείς οφείλουμε να το διαπιστώσουμε, να το διασταυρώσουμε – αλλά πρέπει να το δούμε και να δούμε πως θα τα αποκαταστήσουμε και πως θα τα θεραπεύσουμε”.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, “Εάν δεν ευσταθούν, αντίστοιχα, θα πρέπει να διαπιστώσουμε τι δεν ευσταθεί. (...) Αν δεν ευσταθεί (σσ. όποια καταγγελία), αυτό σημαίνει ότι υφίστανται μία προσβολή ή μία συκοφάντηση υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του Δήμου, οι οποίοι μπορεί να εργάζονται σε αυτές τις υπηρεσίες”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Μαραγκός επέμεινε πως εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θα υπάρξει γραπτή απάντηση, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια πως, “Αν διαπιστώσουμε ότι απαιτείται η προσφυγή η δική μας, του Δήμου στις Εισαγγελικές Αρχές, δεν το λέω για να βάλουμε κατά εργαζομένων, αλλά για να αναδειχθούν όλες οι παράμετροι των ζητημάτων που έχουν τεθεί, αν το διαπιστώσουμε αυτό, θα κάνουμε ακόμη κι αυτό”.

Γ. Χρόνης: Πήραμε ομόφωνη απόφαση για να γνωρίσει ο δημότης τα προβλήματα. Σας σεβαστήκαμε

Μετά τα παραπάνω, ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Χρόνη, ο οποίος υπενθύμισε πως τα θέματα γνωστοποιήθηκαν μετά από την προσπάθεια δρομολόγησης λύσεων, η οποία υπήρξε άκαρπη ως σήμερα.

“Θέλω να υπενθυμίσω στους παρευρισκομένους και τον κ. Δήμαρχο ότι στις 25 Ιανουαρίου κάναμε μία γενική συνέλευση με 107 μέλη του Σωματείου μας – είχαμε απαρτία δηλαδή – θέσαμε τα θέματα που πριν από ενάμιση μήνα είχαμε θέσει γραπτώς στην Εκτελεστική με συγκεκριμένα ερωτήματα τον Οργανισμό κλπ. και είπαμε και για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στο αμαξοστάσιο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες (σσ. τώρα), αλλά θα σας πω κ. Δήμαρχε πως πήραμε μία ομόφωνη απόφαση και γι αυτό και μπήκαμε σε αυτήν τη διαδικασία μετά από δύο φορές τουλάχιστον με εσάς, με τον κ. Αντιδήμαρχο και με τον κ. Γενικό και με το ΔΣ που ήρθαμε σε επαφή μαζί σας” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Μας διαβεβαιώσατε ότι θα είναι μία συνεργασία μεταξύ κυρίων, ότι θα υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και σε αυτά μείναμε”. Ωστόσο, δεδομένου όπως ανέφερε πως παρήλθε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν δόθηκαν λύσεις για τα ζητήματα στην Καθαριότητα, το Σωματείο αποφάσισε να κινηθεί πιο δραστικά.

“Πήραμε μία ομόφωνη απόφαση για να γνωρίσει ο δημότης τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που είστε εσείς Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της συνεργασίας, που όπως κι εσείς είπατε είναι δυνατή. Εγώ με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο σας έχω ανοίξει την πόρτα κι έχω μπει μέσα και με τον κ. Αθανασίου και με όλους σας. Νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει όλο αυτόν τον χρόνο που είμαι εγώ πρόεδρος των εργαζομένων, κάθε περιθώριο” δήλωσε ο κ. Χρόνης, κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος και παρακαλώντας για ουσιαστικές αποφάσεις, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των δημοτών, διευκρινίζοντας τέλος, πως, το Σωματείο επ΄ ουδενί δεν έθιξε και δεν αναφέρθηκε σε εργαζομένους.