Δεσμεύσεις από τη Δημοτική Αρχή περί υπερπήδησης γραφειοκρατικού χρόνου για την τοποθέτηση νέας “στέγης” στο συγκρότημα των Γυμνασίων στην περιοχή του Ξηροκάμπου

“Το ταχύτερο δυνατό η αντικατάσταση του θόλου”

Σε λειτουργία σήμερα τα Γυμνάσια, ενώ ο Γ. Μαραγκός ανέφερε πως έχει έρθει σε συνεννόηση ήδη με τον εργολάβο που θα προβεί στην προμήθεια

Η σοβαρότητα του ζητήματος της συνεχούς απώλειας διδακτικών ωρών για τους μαθητές των Γυμνασίων της Σύρου, σε ημέρες ισχυρής κακοκαιρίας, εξαιτίας της κατάστασης του καμένου θόλου στο σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου, καθώς και η δημοσιότητα που έλαβε η εν λόγω υπόθεση, οδήγησε τη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης στο να δεσμευθεί πως θα υπερπηδήσει γραφειοκρατικά εμπόδια, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να προβεί “το ταχύτερο δυνατό στην αντικατάσταση” του πλαστικού θόλου.

Η εν λόγω δέσμευση υπήρξε από πλευράς Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού και Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και “άνοιξε” το θέμα στο δημοτικό όργανο, με φόντο την κατακύρωση του αναδόχου που – ήδη – έχει κληθεί να “τρέξει” τη σχετική εργολαβία του Δήμου και η οποία συνδέεται με τις απαιτούμενες εργασίες, στο πλαίσιο της συντήρησης των σχολικών κτιρίων.

Η απόφαση κατακύρωσης έγινε χθες το πρωί στην Οικονομική Επιτροπή, με φόντο την κρισιμότητα του ζητήματος της ομαλής κι απρόσκοπτης... λειτουργίας των Γυμνασίων, με αφορμή δε και την προχθεσινή απόφαση του Δημάρχου να παραμείνουν οι μαθητές στα σπίτια τους, χθες, οπότε και η κακοκαιρία ήταν ιδιαιτέρως έντονη στο νησί της Σύρου.

Με ερωτήσεις που τέθηκαν από τη μείζονα κι ελάσσονα μειοψηφία, τόσο ο Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο Φραγκίσκος Βακόνδιος τόνισαν πως ήδη αναπτύχθηκε επαφή με τον εργολάβο που θα φροντίσει για την προμήθεια των πλαστικών μερών του θόλου, ώστε το σχολικό συγκρότημα να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν έναν ασφαλή και καινούργιο θόλο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, το σοβαρό θέμα αναδείχθηκε προ ημερών από την εφημερίδα με αναλυτικό ρεπορτάζ, καθώς υπήρξε ξανά απόφαση μη λειτουργίας των Γυμνασίων, μετά από μία ημέρα έντονης κακοκαιρίας, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να παραμείνουν εντός των αιθουσών διδασκαλίας για να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα.

Μάλιστα στην “Κοινή Γνώμη” είχε εκθέσει με σαφήνεια το πρόβλημα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Χρήστος Χρυσούλας, ο οποίος είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά από τη Δημοτική Αρχή καθώς το πρόβλημα έχει “γιγαντωθεί”.

Σε λειτουργία σήμερα τα Γυμνάσια με απόφαση Δημάρχου

Η συζήτηση του θέματος “άνοιξε” με παρέμβαση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία ή μη, σήμερα, των Γυμνασίων, μεταφέροντας το ερώτημα πολλών γονέων – όπως σημείωσε – οι οποίοι αγωνιούν κάθε φορά που επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

“Επειδή απ΄ ό,τι είδα στο μετεωρολογικό δελτίο αύριο, θα είναι 5 χλμ δυνατότερος ο καιρός, δεν ξέρω αν ήδη έχετε βγάλει ανακοίνωση για τα σχολεία αύριο. Πολλοί δημότες ρωτούν αν αύριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν. Θα ήθελα μία απάντηση προκειμένου να προγραμματιστούν οι γονείς” ανέφερε σχετικά, με τον Γιώργο Μαραγκό να τονίζει πως σήμερα δεν θα κλείσουν τα σχολεία στον Ξηρόκαμπο, αφού σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΜΥ όπως επικαλέστηκε, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

“Αναφορικά με το αν θα λειτουργήσουν αύριο (σσ. σήμερα) τα σχολεία, να σας πω ότι σύμφωνα με ενημέρωση που πήραμε πριν από μιάμιση ώρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αύριο ο καιρός δείχνει ύφεση” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Ιδιαιτέρως αύριο, μετά τις 9 – 10 το πρωί, η εκτίμηση είναι για 5 – 6 μποφόρ και άρα λοιπόν, δεν θα υπάρξει εκτιμούν κάποιο πρόβλημα”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Δεν θα χρειαστεί και αύριο να μη λειτουργήσουν τα σχολεία, τα Γυμνάσια στο συγκρότημα του Ξηροκάμπου”.

Ζητήθηκε τάχιστη ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος γνωστοποιώντας τις κινήσεις της Οικονομικής Επιτροπής, χθες το πρωί, οπότε και κατακυρώθηκε ο ανάδοχος για την εργολαβία συντήρησης των σχολείων στη Σύρο, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να συμπτύξει τους χρόνους προετοιμασίας των ενεργειών για την αντικατάσταση του θόλου, ως την υπογραφή της σύμβασης.

“Σήμερα το πρωί στην Οικονομική Επιτροπή εγκρίναμε την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού που αφορά στην επισκευή των σχολικών κτιρίων χρήσης ετών 2018 – 2019 και σε ερώτηση δική μου απαντήθηκε ότι πρόκειται μέσα στο πλαίσιο αυτής της εργολαβίας να γίνει και η επισκευή του θόλου στο Γυμνάσιο με τα όποια προβλήματα” σημείωσε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε η συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι να προχωρήσουμε στη σύμβαση δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, υπάρχει το χρονικό διάστημα των ενστάσεων από μεριάς των λοιπών συμμετεχόντων και εν συνεχεία καλείται ο ανάδοχος να φέρει τα επικαιροποιημένα δικαιολογητικά του κλπ, θα παρακαλούσα λόγω του πολύ έντονου προβλήματος και δεδομένου ότι οι διδακτικές ώρες δεν μπορούν να χάνονται λόγω του καιρού το 2019, να γίνουν συνεννοήσεις άτυπες από τώρα με τον μειοδότη προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η παραγγελία του συγκεκριμένου κομματιού”.

Ο Ανδρέας Γιαλόγλου φωτογραφίζοντας εμμέσως πως είναι τέτοιο το αποτέλεσμα για τη σχετική εργολαβία που δεν θα προσβληθεί, τόνισε την αναγκαιότητα προώθησης της συνεννόησης με τον ανάδοχο, για την ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας του συγκροτήματος του Ξηροκάμπου.

“Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κατασκευή που γίνεται από έναν ιδιώτη κατασκευαστή, πρέπει να παραγγελθεί κατά την άποψή μου σε κάποιο εργοστάσιο, να προετοιμαστεί” παρατήρησε για το πλαστικό μέρος του θόλου, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να αφουγκραστεί τη σοβαρή ανάγκη για την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών.

“Θερμά παρακαλώ για να μη βιώσουμε περαιτέρω απώλειες διδακτικών ωρών, να γίνουν οι όποιες συνεννοήσεις έτσι ώστε να επισπευστεί το χρονικό διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη τοποθέτηση του θόλου” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή θα προσδιοριστεί ο χρόνος αντικατάστασης

Σε απαντήσεις κλήθηκε πρώτος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος πρωτίστως έδωσε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή θα καλύψει τις εργασίες και την απαραίτητη προμήθεια.

“Για το έργο του θόλου πρέπει να πω ότι είναι όντως πολύ σημαντικό και είναι στο συγκεκριμένο έργο συντήρησης των σχολείων” επεσήμανε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Από εκεί και πέρα έχουμε βάλει στο Τεχνικό Πρόγραμμα (σσ. 1η μεγάλη αναμόρφωση για το 2019 στη χθεσινή συνεδρίαση) το οποίο θα ψηφίσουμε σε λίγο, εργασίες για συντηρήσεις των δημοτικών ακινήτων με το ποσό των 25.500 ευρώ που θα μας επιτρέψει να “λύνονται” τέτοιες βλάβες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, που δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο έργο σχολείων ή δημοτικών κτιρίων”.

Επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτό θα ψηφιστεί σήμερα (σσ. Χθες)” ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως “Μέχρι την Παρασκευή έχουμε ζητήσει προσφορές και στην περίπτωση που πάμε με αυτόν τον τρόπο για το συγκεκριμένο έργο, θα γίνει πιο γρήγορα”.

Σχετικά με τον χρόνο της προμήθειας, ανέφερε με σαφήνεια πως, “Την Παρασκευή θα ξέρουμε”, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Και ο εργολάβος που έχει κατακυρωθεί μέχρι στιγμής για να γίνει ο ανάδοχος, έχει δώσει προτεραιότητα ώστε να γίνει το συγκεκριμένο έργο”.

Περί καθυστερήσεων της εργολαβίας

Δεδομένης της καθυστέρησης με την οποία τρέχει η εργολαβία για τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να δώσει διευκρινίσεις προκειμένου να υποστηρίξει ότι δεν φέρει ευθύνη η Δημοτική Αρχή.

“Για την ιστορία να πω ότι είναι ένα έργο που δεν καθυστέρησε από την Τεχνική Υπηρεσία. Από πέρυσι τον Μάρτιο ξεκινήσαμε να βγάλουμε τον διαγωνισμό των σχολείων στον αέρα, τον Μάιο το Υπουργείο έστειλε επιπλέον χρήματα περί τις 20 χιλ. ευρώ σε μία αύξηση χρηματοδότησης για τα σχολεία και ξανακάναμε τη μελέτη. Τον Ιούλιο σε μία διαφωνία στην Οικονομική Επιτροπή με τον κ. Φωτεινιά, αποσύρθηκε το θέμα κι αυτό έφερε και την περαιτέρω κατάσταση” δήλωσε στη συνεδρίαση, ενημερώνοντας το σώμα των αιρετών, ενώ τόνισε επιπλέον πως, “Διορθώσαμε ξανά τη μελέτη και ήταν θέμα 500 ευρώ. Ούτε κι εγώ φανταζόμουν πως θα γινόταν κάτι τέτοιο”.

Σχολίασε μάλιστα πως σε διαφορετικό χρόνο, “θα είχε γίνει το έργο πριν τρεις μήνες”.

Ωστόσο, επανερχόμενος στην ουσία του θέματος, επεσήμανε πως, “Είναι πολύ σημαντικό το έργο και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν όσο πιο γρήγορα”.

Άμεσες ενέργειες για την παραγγελία του θόλου

Με φόντο τα λεγόμενά του, ζήτησε διευκρινίσεις ο κ. Γιαλόγλου, κάνοντας μνεία στα δύο έργα κι άρα τις δύο εργολαβίες που ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για το αν αυτές συνδέονται και αν θα επηρεαστεί η παρέμβαση στα Γυμνάσια χρονικά.

“Επειδή ο κ. Βακόνδιος ανέφερε δύο εργολαβίες, αυτή που κατακυρώσαμε σήμερα το μεσημέρι και μία που θα προκύψει μετά την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, ο θόλος σε ποια από τις δύο εργολαβίες θα είναι;” ρώτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σχολιάζοντας παρακάτω πως, “Διότι αν πηγαίνουμε μετά την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, οι διαδικασίες θα είναι στην αρχή, ενώ με τη σημερινή κατακύρωση οι διαδικασίες είναι στο τέλος”.

Επεσήμανε μάλιστα πως, “Εκείνο που είπα είναι να γίνουν οι σχετικές ενέργειες, για να παραγγελθεί”.

Σε απάντηση προχώρησε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας πως, “Το ένα είναι έργο συντήρησης και το άλλο είναι εργασίες γενικά ώστε να γίνει η προμήθεια χωριστά και να γίνουν οι διαδικασίες από κάποιον ανάδοχο” επαναλαμβάνοντας πως τον ακριβή χρόνο της αντικατάστασης θα γνωρίζει η Δημοτική Αρχή την προσεχή Παρασκευή. “Την Παρασκευή θα ξέρουμε. Θα κάνουμε ότι γίνεται για να γίνει πιο γρήγορα” δεσμεύθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ενώ συμπλήρωσε πως, “Οι εργασίες έχουν συμπεριληφθεί να γίνουν στο έργο συντήρησης των σχολείων. Αλλά αν παρόλα αυτά προκύπτει ότι μπορεί να γίνει πιο γρήγορα, χωριστά η προμήθεια από τον Δήμο, του θόλου και οι εργασίες να γίνουν από προσωπικό που θα έχουμε από τη συγκεκριμένη εργολαβία, θα το κάνουμε για να προλάβουμε τον χρόνο”.

Με διαβεβαίωσε ο εργολάβος”

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος, ο οποίος δήλωσε δημοσίως πως έχει ήδη μιλήσει με τον ανάδοχο για να συντομεύσει τον χρόνο της προμήθειας και άρα, του έργου.

“Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα της κατάστασης του θόλου, στο κτιριακό συγκρότημα των Γυμνασίων στην περιοχή του Ξηροκάμπου, πράγματι μιλάμε για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί και ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και τον Δήμο μας αναφορικά με την ευθύνη που έχει για τις σχολικές υποδομές εδώ και πάρα πολύ καιρό και ιδιαιτέρως θα έλεγα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διότι είναι ένα ζήτημα, του οποίου η ρίζα πηγαίνει αρκετά χρόνια πριν” ανέφερε πρωτίστως, υπενθυμίζοντας εμμέσως πως είναι ένας θόλος 20ετίας.

Ωστόσο, επί της ουσίας, τόνισε πως, “Όπως ανέφερε ευθαρσώς και πολύ συγκεκριμένα, ο κ. Βακόνδιος, σήμερα μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την κατακύρωση του διαγωνισμού στον εργολάβο, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της συντήρησης των σχολικών κτιρίων, μίλησα και ο ίδιος προσωπικά με τον κ. Κρούσκο (σσ. Ανάδοχος). Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε μιλήσει με τον κ. Κρούσκο, πιθανολογώντας και θεωρώντας ότι αυτός ουσιαστικά είναι που θα κατακυρωθεί κανονικά, όπως κι έγινε σήμερα, προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος και να προβεί σε όλες εκείνες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε με την υπογραφή της σύμβασης, η πρώτη παρέμβαση που θα γίνει και θα αφορά στη συγκεκριμένη εργολαβία να αφορά στην αντικατάσταση του θόλου του συγκροτήματος των Γυμνασίων”.

Κατόπιν των ανωτέρω, γνωστοποίησε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ανάδοχο ο κ. Μαραγκός, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η προμήθεια, λέγοντας τα εξής: “Με διαβεβαίωσε σήμερα (σσ. Χθες) ο κ. Κρούσκος ότι ήδη είχε λάβει τις σχετικές προσφορές για τα πάνελ και το κομμάτι της προμήθειας, καθώς επίσης και για τις εργασίες, οι οποίες απαιτούνται και με διαβεβαίωσε επίσης ότι αύριο το πρωί (σσ. σήμερα) που θα του σταλεί η απόφαση κατακύρωσης από την Οικονομική Επιτροπή, δεν θα εξαντλήσει το χρονικό διάστημα το οποίο δίνεται με βάση τον νόμο – που είναι νομίζω δέκα ημέρες – για να προσέλθει να υπογράψει, αλλά θα κινηθεί με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο”. Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του κι αναγνωρίζοντας πλέον τον βαθμό κρισιμότητας του θέματος, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε πως στόχος είναι “να μη χάνουμε επιπλέον χρόνο για το σημαντικό αυτό έργο”.

Ετικέτες: