Σοβαρή ανησυχία εξαιτίας της κατάστασης του θόλου στο συγκρότημα των Γυμνασίων στην περιοχή του Ξηροκάμπου στη Σύρο

Θόλος 20ετίας και καθυστερήσεις στην αντικατάσταση

Κλειστά σήμερα και τα τρία Γυμνάσια με φόντο τις έντονες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν “ανοίγματα” στα πλαστικά πάνελ

Επιτακτικό όσο ποτέ αναδεικνύεται το αίτημα της σχολικής κοινότητας των Γυμνασίων της Σύρου για αντικατάσταση του θόλου 20ετίας στο κτιριακό συγκρότημα του Ξηροκάμπου, αφού οι έντονες καιρικές συνθήκες του τελευταίου 24ωρου προκάλεσαν επιδείνωση της κατάστασης των πλαστικών μερών του, με αποτέλεσμα σήμερα να παραμείνουν κλειστά και τα τρία σχολεία.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί παρατηρήθηκαν νέα “ανοίγματα” στα πλαστικά πάνελ του θόλου, εξαιτίας της έντονης ταλάντωσης που προκλήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα οι μαθητές του 1ου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου, να κληθούν να παραμείνουν εντός των αιθουσών διδασκαλίας και στα διαλείμματά τους, με αποφάσεις των Διευθυντών των Σχολείων, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα από πτώση πλαστικού μέρους.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα γνωστό στις άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, να καλείται πλέον να επιδείξει υπευθυνότητα και υψηλά αντανακλαστικά, αφού οι νέες φθορές στον ήδη ταλαιπωρημένο και πλήρως καμένο θόλο, δεν αφήνουν περιθώρια για μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ικανοποίηση του αιτήματος αντικατάστασης των πλαστικών τμημάτων του.

Αναφορικά με τα χθεσινά προβλήματα προκλήθηκε νέα συνάντηση των άμεσα εμπλεκομένων πλευρών στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου, όπου και βρέθηκε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, Χρήστος Χρυσούλας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Οι δύο κλήθηκαν σε δηλώσεις, μετά από τη σχετική συνάντηση, στην οποία διατυπώθηκε εκ νέου η αγωνία των εκπαιδευτικών και σύσσωμης της σχολικής κοινότητας, αφού η επιδείνωσης της κατάστασης του θόλου, ανησυχεί έντονα καθηγητές και μαθητές, δηλαδή τους κύριους χρήστες του σχολείου.

Δεδομένου ότι το θέμα λαμβάνει σήμερα μεγάλη δημοσιότητα με φόντο τα νέα “ανοίγματα” στο πλαστικό τμήμα του θόλου, ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο κ. Βακόνδιος για την ολιγωρία που έχει επιδείξει η σημερινή Δημοτική Αρχή, κατά την τρέχουσα θητεία, οπότε και έχει την πλήρη ευθύνη για τις σχολικές υποδομές.

Σημειώνεται πως η Κοινή Γνώμη μετέβη χθες στο σχολικό συγκρότημα και φωτογράφισε τον θόλο, ώστε να αποτυπώνεται η σημερινή κατάστασή του.

Χρ. Χρυσούλας: Γνωστό το πρόβλημα. Ο θόλος έχει όριο ζωής. Έχουμε απευθυνθεί πολλάκις στον Δήμο

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κτιριακά το συγκρότημα του 1ου και 3ου Γυμνασίου Σύρου και αφορά στην κατάσταση του καμένου πλέον θόλου, έθιξε με γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στην εφημερίδα.

“Το σχολικό συγκρότημα το οποίο συμπεριλαμβάνει κυρίως το 1ο και 3ο Γυμνάσιο έχει έναν θόλο, ο οποίος υπάρχει από τότε που έγινε “ενιαία” η στέγαση των Γυμνασίων. Αυτός ο θόλος που είναι από plexiglass έγινε πριν από είκοσι χρόνια και εδώ και αρκετά χρόνια και κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει προβλήματα” ανέφερε ο κ. Χρυσούλας, επισημαίνοντας μάλιστα πως, σήμερα η κατάσταση των πλαστικών μερών του είναι τέτοια, που απαιτεί την αντικατάστασή τους. “Ο θόλος έχει ένα όριο ζωής και θα πρέπει να αντικατασταθεί” πρόσθεσε κατηγορηματικά, ενώ σημείωσε μάλιστα πως το σοβαρό πρόβλημα, που έρχεται στο προσκήνιο σε ημέρες με έντονη κακοκαιρία και ισχυρούς ανέμους, έχει αναφερθεί πολλάκις προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τόσο προφορικώς, όσο και γραπτώς.

“Τα τελευταία χρόνια που είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Σύρου ξέρω ότι έχουν γίνει πολλές κινήσεις (σσ. από τον Σύλλογο) για να μπορέσει να υπάρξει αντικατάστασή του. Αρχικά παρουσίαζε προβλήματα μόνωσης με εισροή νερού (σσ. σε ημέρες βροχόπτωσης) και φυσικά υπάρχει και θέμα, αφού το καλοκαίρι γίνεται “θερμοκήπιο”” τόνισε ο ίδιος για τον χώρο που περνούν τα διαλείμματά τους οι μαθητές των δύο Γυμνασίων, συμπληρώνοντας παρακάτω μάλιστα, πως, “Το πιο σοβαρό θέμα, προέκυψε κυρίως φέτος λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και των συνεχιζόμενων βοριάδων των 8 – 9 μποφόρ όπως και σήμερα (σσ. χθες) με αποτέλεσμα κομμάτια με plexiglass που είναι κουμπωτά να ανοίγουν”.

Ο κ. Χρυσούλας σημείωσε μάλιστα πως, “Σήμερα (σσ. χθες) ειδικά, άνοιξαν σε αρκετά σημεία, με αποτέλεσμα να είναι κι επικίνδυνα γενικότερα αν τυχόν φύγει κάποια στιγμή κομμάτι”. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε πως, “Παλαιότερα είχε φύγει, το είχαν επισκευάσει”, ωστόσο, αυτές τις επισκευές χαρακτήρισε “ημίμετρα” μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ασφάλεια μαθητών κι εκπαιδευτικών. “Οι επισκευές που έχουν γίνει είναι ημίμετρα. Ο σωστός τρόπος είναι η αντικατάστασή τους με νέο plexiglass σύγχρονης τεχνολογίας (αυτό προτείνει και ο Δήμος)” σχολίασε, αφού πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ουσιαστικά το πλαστικό έχει καεί”.

Επιστολές προς τον Δήμο, οχλήσεις και συνάντηση προ 10ημέρου

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Χρυσούλας ανέφερε στις δηλώσεις του πως για το σοβαρό πρόβλημα, έγινε νέα συνάντηση χθες στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου, ενώ παρόμοια συζήτηση είχε γίνει και στην προ 10ημέρου συνάντηση με τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

“Σήμερα (σσ. χθες) ήμουν στη συνάντηση που έγινε. Ενημερώθηκα από τον Διευθυντή γιατί από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει το θέμα πάλι, με επιστολές που έχει κάνει η Διεύθυνση του Σχολείου” ανέφερε σχετικά και με τη δική του παρουσία στη χθεσινή μεσημεριανή συνάντηση στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου, ενώ θέλησε να επισημάνει πως, τα προβλήματα έχουν παρατηρηθεί ιδιαιτέρως έντονα από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

“Τέλη Σεπτέμβρη είχαν ξεκινήσει και οι κακοκαιρίες και είχαμε τα ίδια προβλήματα” σημείωσε, φωτογραφίζοντας και την προ μηνών απόφαση του Δημάρχου για προσωρινή μη λειτουργία των Γυμνασίων, ενώ επανέλαβε πως, τόσο οι Διευθύνσεις των Σχολείων, όσο και οι Σύλλογοι Γονέων έχουν αναπτύξει επί μακρό χρονικό διάστημα επιστολογραφία προς τον Δήμο με φόντο τον θόλο.

Η Διεύθυνση του Σχολείου είχε κάνει επιστολές προς τον Δήμο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον Νοέμβριο κάναμε κι εμείς ως Σύλλογος μία αντίστοιχη επιστολή προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες και προς τον Δήμο για να συνδράμουμε και να προσπαθήσουμε να επιλυθεί το πρόβλημα” δήλωσε, τονίζοντας πως η απάντηση από πλευράς Τεχνικών Υπηρεσιών και στην προ 10ημέρου συνάντηση ήταν η “δέσμευση” για όσο το δυνατόν ταχύτερη αντικατάσταση του θόλου.

“Μας απάντησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και συγκεκριμένα ο Διευθυντής και μας είπε ότι έχει δρομολογηθεί την άνοιξη του 2019 να αντικατασταθούν αυτά τα plexiglass. Εμείς επειδή θέλαμε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις κάναμε πριν δέκα μέρες και μία συνάντηση. Σε αυτή τη συνάντηση ήταν παρόντες εκτός από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, Δαυίδ Διακοδημητρίου και ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, ο κ. Ποντίκας και ο προηγούμενος Διευθυντής ο κ. Μακρυωνίτης ενώ ήμασταν σχεδόν όλα τα μέλη του Συλλόγου και ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της Σύρου” ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως η απάντηση που έλαβαν από τον Δήμο ήταν η προσπάθεια υπογραφής σύμβασης με εργολάβο για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, δηλαδή της αντικατάστασης των πλαστικών μερών του θόλου.

“Μας απάντησαν και τότε ότι είναι έτοιμοι ώστε να κάνουν μία σύμβαση με εργολάβο που κάνουν κάθε χρόνο και ένα μέρος του κονδυλίου να πάει για την αντικατάσταση του plexiglass. Μας διαβεβαίωσαν ότι αυτή η σύμβαση θα γίνει εντός Φεβρουαρίου ή Μαρτίου – σήμερα που μιλήσαμε δεν έχει γίνει ακόμη – και μας διαβεβαίωσαν ότι παρ΄ όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ότι την άνοιξη θα γίνει” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσούλας, φθάνοντας την αναφορά του στα χθεσινά γεγονότα, τα οποία και απαιτούν όπως εξήγησε άμεσες κινήσεις από τον Δήμο.

Κάθε τρεις και λίγο το συγκρότημα σε έκτακτη ανάγκη”

“Ενημερώθηκαν στην πλευρά του Δήμου ότι και σήμερα (σσ. χθες) το πρωί, με ριπές του ανέμου είχαν ανοίξει αρκετά σημεία του θόλου. Εκτός του ότι σε πολλά σημεία το plexiglass είναι τρύπιο και φυσικά παρουσιάζει συνεχή επιδείνωση” ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως η πλευρά του Συλλόγου σε παρόμοιο τόνο με τις Διευθύνσεις των Σχολείων, ζητά την αντικατάσταση της επένδυσης του θόλου.

Μιλώντας για τη χθεσινή συνάντηση και όσα ειπώθηκαν εκ νέου και προς τον Αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο, σημείωσε: “Είπαμε δύο πράγματα. Πρώτον να πάρει απόφαση ο Δήμος για αύριο (σσ. Παρασκευή) και φυσικά την απόφαση την πήραν για να κλείσει όλο το σχολικό συγκρότημα που συμπεριλαμβάνει και το 2ο Γυμνάσιο και επίσης περιμένουμε μία απάντηση για να μας επιβεβαιώσουν ότι θα προχωρήσουν σε αυτό το έργο διότι δεν μπορεί το σχολείο να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάθε τρεις και λίγο με τα καιρικά φαινόμενα”.

Ο Χρήστος Χρυσούλας σημείωσε δε, πως το θέμα αφορά τη σωματική ακεραιότητα και την ασφάλεια “400 παιδιών που βρίσκονται στο κτίριο με τον θόλο”, ενώ επεσήμανε πως, αν η σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και εργολάβο για τα σχολεία δεν αναπτυχθεί άμεσα, θα υπάρξει εκ νέου όχληση για το θέμα, αφού δεν χωρά άλλη καθυστέρηση.

“Μας είπαν ότι το όλο θέμα είναι να προχωρήσουν σε σύμβαση με τον εργολάβο για τις συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων. Εμείς θα επανέλθουμε πάλι τον Μάρτιο γι αυτό το θέμα ώστε να δούμε αν έχει υπογραφεί η σύμβαση και να δούμε και αν θα γίνουν πραγματικά πράξεις αυτά που μας υποσχέθηκαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες” δήλωσε κατηγορηματικά.

Φρ. Βακόνδιος: Δεν υπάρχει θέμα στατικότητας

Σε απαντήσεις για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ως υπεύθυνης για τα σχολεία της Σύρου κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών,

Στην ερώτηση τι θα πράξει ο Δήμος σχετικά με την απαίτηση αντικατάστασης του καμένου θόλου που μετρά 20 έτη ζωής, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Αυτό έχει προγραμματιστεί από πέρυσι κι έχει μπει σε προτεραιότητα να γίνει” και όπως εξήγησε, “θα γίνει με το έργο της συντήρησης σχολείων”. Ωστόσο, με φόντο την καθυστέρηση στις απαιτούμενες ενέργειες, αφού όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, το πρόβλημα είναι σαφές στον Δήμο προ έτους, σημείωσε τα ακόλουθα: “Ήταν η εργολαβία που είχε κολλήσει το καλοκαίρι στην Οικονομική Επιτροπή και καθυστέρησε και από το καλοκαίρι έγινε ο διαγωνισμός τον Οκτώβρη. Τώρα περιμένουμε να υπογράψουμε σύμβαση και κατευθείαν θα γίνει το έργο αντικατάστασης των πλαστικών του θόλου”.

Προκειμένου να θέσει το πρόβλημα στην πλήρη διάστασή του, ο ίδιος επεσήμανε πως, “Ο σκελετός είναι μία χαρά, δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας”, αναγνωρίζοντας όμως πως, ο κίνδυνος προκύπτει από ενδεχόμενη αποκόλληση πλαστικών του θόλου.

“Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα είναι τα πλαστικά του θόλου. Μην σπάσει κάποιο κομμάτι και πέσει προς την αυλή. Είναι 20ετίας ο θόλος από τότε που φτιάχτηκε το σχολείο και χρειάζεται αντικατάσταση. Αυτό θα αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή με το που υπογράψουμε με τον εργολάβο” δήλωσε σχετικά με το θέμα.

Κληθείς να προσδιορίσει τον χρόνο των ενεργειών για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, ο ίδιος υπήρξε γενικόλογος: “Ο διαγωνισμός έγινε τον Οκτώβρη. Είναι τώρα σε τελική φάση, διαδικαστική με την Οικονομική Επιτροπή για να γίνει η οριστική κατακύρωση και να υπάρξει η σύμβαση. Το έχουμε σε προτεραιότητα να γίνει το συγκεκριμένο έργο. Περίπου το επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσει”. Όπως επανέλαβε μάλιστα στην επίμονη ερώτηση να μιλήσει με ακρίβεια για τον χρόνο αντικατάστασης του θόλου, ανέφερε: “Πιστεύω το επόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου να γίνει το έργο. Αν όλα πάνε καλά”.

Ασάφεια για την τελευταία συντήρηση

Δεδομένου ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή διοικεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο ίδιος προΐσταται πολιτικά στην Τεχνική Υπηρεσία, την τελευταία διετία, κλήθηκε να μιλήσει με σαφήνεια για τις συντηρήσεις που έγιναν αυτό το διάστημα.

“Έχουν γίνει συντηρήσεις επί αυτού (σσ. του θόλου)” ανέφερε σχετικά, λέγοντας μάλιστα πως, “Και το καλοκαίρι κάναμε συντηρήσεις”. Ερωτηθείς για τον χρόνο της πιο πρόσφατης συντήρησης στον θόλο, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: “Συνεχώς γίνονται συντηρήσεις και τελευταία έγινε και μόνωση από πάνω γιατί αναπτυσσόταν πολύ μεγάλη θερμοκρασία τους θερινούς μήνες. Αυτά όλα, με τις όποιες επεμβάσεις έχουν γίνει αντιμετωπίστηκαν καλά. Το θέμα είναι ότι με τον συγκεκριμένο καιρό πάρθηκε η απόφαση να μείνουν κλειστά τα Γυμνάσια για λόγους ασφάλειας και για να μην τύχει κάτι. Πάντως ο σκελετός του θόλου είναι εντάξει. Τα πλαστικά, η επένδυση του θόλου είναι 20ετίας. Χρειάζεται αντικατάσταση”.

Στην ερώτηση γιατί η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε προτεραιότητα στον θόλο νωρίτερα από την επιδείνωση της κατάστασής του, ο κ. Βακόνδιος δήλωσε: “Έχουν γίνει επεμβάσεις πάνω στον θόλο και είχαμε σκεφτεί κι άλλες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Από πέρυσι περίπου τον Απρίλιο είδαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το βάλαμε προτεραιότητα. Αν είχε γίνει νωρίτερα η σύμβαση θα είχε προχωρήσει το έργο. Παρόλα αυτά δυστυχώς, φθάσαμε τον Οκτώβριο για τον διαγωνισμό και τη σύμβαση. Τώρα είναι σε προτεραιότητα το έργο”.

Να κινητοποιηθούν οι αιρετοί

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενήργησε άμεσα ενημερωτικά προς τους αιρετούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος προέβη σε αποστολή γραπτού ηλεκτρονικού μηνύματος (mail) χθες το πρωί.

Αναφέροντάς τους, το πρόβλημα με τα “ανοίγματα” στα πλαστικά μέρη του πάνελ καθώς και πως γνωρίζει ότι η πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έχει ενημερώσει σχετικά με τρεις επιστολές και την Επιτροπή Παιδείας, “χωρίς αποτέλεσμα” όπως ο ίδιος σημείωσε, προέτρεψε τους συναδέλφους του να κινητοποιηθούν με όποιο τρόπο ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα για την ασφάλεια των μαθητών.