Προς κατάθεση της δεύτερης δόσης βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Κλείνει” η υπόθεση του επιδόματος των 176 ευρώ

Ποσό άνω των 90 χιλ. ευρώ προς 58 πρώην και νυν εργαζομένους του Δήμου

“Αναίμακτα” για τα οικονομικά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κλείνει η υπόθεση της καταβολής του επιδόματος των 176 ευρώ προς πρώην και νυν δημοτικούς υπαλλήλους, με τη Δημοτική Αρχή να προχωρά στις δεσμεύσεις των ποσών για τη δεύτερη δόση, η οποία και θα κατατεθεί τέλος Μαρτίου.

Η “οδός” του διακανονισμού που ακολουθήθηκε μετά από τις δικαστικές αποφάσεις και την απόφαση “μπούσουλα” του Αρείου Πάγου, πως δηλαδή θα καταβληθούν χρήματα σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δήμου, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ, βοήθησε σημαντικά τη Δημοτική Αρχή να δρομολογήσει την καταβολή συνολικών οφειλών ύψους 170 χιλ. ευρώ.

Το θέμα είχε αναφερθεί δημοσίως για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2018, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου να διευκρινίζει τα βήματα που θα ακολουθούσε η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τα 58 άτομα στα οποία αφορούσε η εν λόγω υπόθεση, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στα οικονομικά του Δήμου και τον προϋπολογισμό του.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για την από κοινού απόφαση των δύο πλευρών (Δήμου και δικαιούχων επιδόματος), η καταβολή θα γινόταν αποκλειστικά σε δύο δόσεις και μάλιστα χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Το θέμα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς χθες ξεκίνησε η ανάρτηση στη “Διαύγεια” μίας σειράς αποφάσεων που αφορούν στις δεσμεύσεις των σχετικών πιστώσεων, προκειμένου εντός του τρέχοντος μήνα, να ικανοποιηθεί απρόσκοπτα η υποχρέωση του Δήμου για καταβολή της 2ης δόσης.

Στις 27 Μαρτίου η 2η δόση για 58 άτομα

Κληθείς να προβεί σε δηλώσεις προς την εφημερίδα ώστε να ενημερώσει για το θέμα, ο κ. Αθανασίου υπήρξε συγκεκριμένος αναφορικά με το τελευταίο βήμα της πολυσυζητημένης υπόθεσης, η οποία ξεκινά από τις χρονολογίες του 2002 και 2003, οπότε και ξεκίνησε να δίδεται το συγκεκριμένο επίδομα, έως και το 2011, όταν αποφασίστηκε πλέον η μη καταβολή του.

“Αυτό είναι το κομμάτι των 176 ευρώ, για το οποίο είχε πάρει απόφαση η Οικονομική Επιτροπή ότι τέλος Μάρτη του 2019 θα πληρωθούν τη δεύτερη δόση” ανέφερε ο Αλέξης Αθανασίου σχετικά με τις αναρτήσεις των αποφάσεων στη Διαύγεια, εξηγώντας παρακάτω πως, “Είναι η υπόλοιπη δόση βάσει της συμφωνίας που είχαμε κάνει με τους 58 εργαζομένους, μέσω Οικονομικής Επιτροπής”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Οι συνταξιούχοι πληρώνονται μέσω του ταμείου γιατί δεν θεωρούνται ενεργοί εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι θα πληρωθούν με τη μισθοδοσία που θα μπει στις 27 Μαρτίου”.

Ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει μάλιστα πως, “Αυτές οι αποφάσεις αντιστοιχούν σε 58 ανθρώπους συνολικά και είναι σύμφωνα με τον διακανονισμό”, λέγοντας επιπλέον, πως, με αυτή τη συμφωνία δεν είχε ταχθεί υπέρ ένας μόνον πρώην εργαζόμενος.

“Μόνο ένας δεν είχε συμφωνήσει τότε με τον διακανονισμό, λόγω διαφορετικής θεώρησης του θέματος. Τον πληρώσαμε πέρυσι, ενώ οι υπόλοιποι 58 είχαν δεχτεί αυτόν τον διακανονισμό” σχολίασε σχετικά, ενώ επεσήμανε πως, η πρώτη δόση δόθηκε στις 27 Ιουνίου του 2018 και η δεύτερη δόση θα ακολουθήσει φέτος, σε μερικές μέρες και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου.

Ο κ. Αθανασίου μάλιστα, υπενθύμισε σε ποιους θα καταβληθούν τα χρήματα που αφορούν στο επίδομα των 176 ευρώ, επαναλαμβάνοντας την κατεύθυνση της απόφασης του Αρείου Πάγου, αφού δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε πανελλαδικά όλους τους Δήμους.

“Αυτή τη δόση την παίρνουν και συνταξιούχοι και νυν δημοτικοί υπάλληλοι με ποσά κάτω των 3.000 ευρώ που δεν μπορούσε να δικάσει τις υποθέσεις τους το Εφετείο. Αυτός που είχε από 3.001 ευρώ και πάνω, δεν πήρε τίποτα” ανέφερε, απαντώντας και για το συνολικό ποσό της δεύτερης δόσης, το οποίο αθροίζεται στα 93.998,61 ευρώ.

Μικρή εκκρεμότητα που ρυθμίζεται

Αφού υπενθύμισε πως η πρώτη και η δεύτερη δόση ανέρχονται συνολικά σε 170 χιλ. ευρώ, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα που να παραμένει για την πλευρά του Δήμου και να αφορά στο επίδομα των 176 ευρώ.

“Υπάρχει μία απόφαση που ήρθε 27 Δεκεμβρίου 2018 Εφετείου πάλι, για δύο εργαζομένους του ΑΚΔΕ, οι οποίοι κι αυτοί αν δεχθούν χωρίς τόκους και χωρίς προσαυξήσεις, θα τους πληρώσουμε κι αυτούς άμεσα” γνωστοποίησε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Αν δεν δεχθούν και πάμε έντοκα, πιθανότατα να τους κάνουμε δύο δόσεις”.

Ερωτηθείς πότε θα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόνισε πως, “Ακόμη δεν το (σσ. θέμα) έχουμε φέρει στην Οικονομική Επιτροπή”. Πάντως, όπως εκτίμησε αυτό θα γίνει προσεχώς, αφού σύμφωνα με όσα δήλωσε, “Το ποσό και για τους δύο δεν ξεπερνά τις 10 χιλ. ευρώ το πολύ”.

Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας”

Ο κ. Αθανασίου εμφανώς ικανοποιημένος για τη δρομολόγηση του οικονομικού θέματος που ήρθε από το παρελθόν στα χέρια του, τόνισε πως, “Στη δεύτερη δόση καλύπτεται όλο το ποσό και κλείνουμε την υπόθεση”.

Ερωτηθείς αν επηρεάστηκε τελικά ή όχι, ο προϋπολογισμός του Δήμου, υπήρξε σαφής: “Όχι δεν επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου. Είχε μπει σε κωδικό ΠΟΕ για το 2018 αλλά επειδή υπάρχει αυτή η συμφωνία των 58 με την Οικονομική Επιτροπή, δίδεται η δόση.

Προχωρήσαμε σε αυτή τη συμφωνία γιατί ήξερα ότι μέχρι αρχές Μαρτίου δεν θα είχαμε προϋπολογισμό”. Υποστήριξε μάλιστα πως η Δημοτική Αρχή δεν θα ήθελε να φανεί αναντίστοιχη με τη συμφωνία που είχε επιτύχει. “Δεν μπορείς να πεις Ιανουάριο θα σας πληρώσω και να μην τους πληρώσεις. Συμφώνησαν δίχως τόκους και δίχως προσαυξήσεις οι άνθρωποι” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση τελικά διαχειρίσιμη.

“Είναι διαχειρίσιμη η υπόθεση και τηρούμε και την υπόσχεσή μας προς τους εργαζομένους. Την έχουμε αυτή την ευαισθησία” δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως, “Νομίζω πως κινούμαστε καλά ως προς αυτά και τηρούμε τα συμφωνημένα. Κλείνουμε την υπόθεση με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό εργαζομένων σχεδόν περί τους 60”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, σχολίασε τέλος πως, “Αν τα έπαιρναν και οι υπόλοιποι δεν ξέρω τι θα κάναμε. Τώρα πλέον δεν μπορούν γιατί τους έβγαλε το Εφετείο ότι πάνω από 3.000 ευρώ δεν τα παίρνουν με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου”.