Έκτακτες δρομολογήσεις των Blue Star Ferries και SeaJets για την αυξημένη ζήτηση και επισκεψιμότητα της Σύρου

Ακτοπλοϊκή ανταπόκριση για το Πάσχα στη Σύρο

Ξεκινά η σύνδεση Πειραιά - Σύρου με το ταχύπλοο Champion Jet 2 από αύριο

Με έξτρα δρομολογήσεις πλοίων ανταποκρίνονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Blue Star Ferries και SeaJets στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζει η Σύρος την τρέχουσα Πασχαλινή περίοδο, με τον αυξημένο αριθμό προσεγγίσεων να έχει ξεκινήσει και να “κορυφώνεται” σταδιακά τις επόμενες μέρες.

Η ελκυστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων το διάστημα του Πάσχα υποδέχεται θετικά και την πρωινή σύνδεσή της με το λιμάνι του Πειραιά με το ταχύπλοο Champion Jet 2, το οποίο ξεκινά από αύριο, προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία πολλών επισκεπτών να ταξιδέψουν σε διάστημα μικρότερο των δυόμιση ωρών στη Σύρο.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και προκειμένου να ανακοινωθούν συνολικά οι επιπλέον δρομολογήσεις πλοίων αυτήν την περίοδο των Πασχαλινών εορτών για το νησί της Σύρου, η εφημερίδα επικοινώνησε τόσο με τον κεντρικό πράκτορα της Blue Star Ferries, Νίκο Βασιλικό, όσο και με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, οι οποίοι κλήθηκαν - επιπλέον - να τοποθετηθούν αναφορικά και με το γεγονός της έκφρασης παραπόνων σχετικά με τις καθυστερήσεις του πλοίου NISSOS MYKONOS.

Οι έξτρα ακτοπλοϊκές προσεγγίσεις τη Μ. Εβδομάδα και την Εβδομάδα του Πάσχα

Δεδομένου του αυξημένου όγκου επιβατών, αλλά και προϊόντων που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και να μεταφερθούν, αντιστοίχως, στη Σύρο, έχουν προστεθεί δρομολόγια σε καθημερινή βάση για το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και της επόμενης Εβδομάδας του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον πράκτορα Νίκο Βασιλικό, ήδη χθες, Μ. Τρίτη, πραγματοποίησε ένα μοναδικό δρομολόγιο το πλοίο Santorini Palace των Μινωικών Γραμμών (11.50 αναχώρηση από Σύρο για Μύκονο και τελικό προορισμό Ηράκλειο Κρήτης), ενώ ακόμη το Blue Star Paros το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας έκανε ένα έκτακτο δρομολόγιο από Πειραιά (23.30) για Σύρο και Νάξο.

Καθώς οι αφίξεις κορυφώνονται τη Μ. Πέμπτη και τη Μ Παρασκευή, αρκετές επιπλέον δρομολογήσεις υπάρχουν και γι αυτές τις ημέρες.

Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη έχει δρομολογηθεί από τον Πειραιά για Σύρο το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ της Blue Star Ferries στις 17.15, με επόμενο προορισμό Ικαρία και Σάμο. Τη Μεγάλη Πέμπτη έχει συμπεριληφθεί και το δρομολόγιο του Blue Star 1 (10.00) από Πειραιά για Σύρο ενώ υπογραμμίζεται πως και το Champion Jet 2 ξεκινά τα έκτακτα δρομολόγιά του από αύριο, με αναχώρηση από Πειραιά στις 07.00 για το λιμάνι της Σύρου, όπως παρομοίως και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Επιπλέον, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 10.00 αναχωρεί από Πειραιά για Σύρο το Blue Star 1, το οποίο “πιάνει” μετά τα λιμάνι της Πάρου και της Νάξου, όπως και το NISSOS CHIOS στις 17.00 και στις 23.30 το Blue Star I.

Σχετικά με το Μεγάλο Σάββατο, από Πειραιά για Σύρο θα έχει τρία πλοία και συγκεκριμένα στις 07.00 το Champion Jet 2, στις 07.30 το NISSOS MYKONOS και στις 17.30 το Blue Star Paros.

Όσον αφορά στα επιπλέον δρομολόγια για τη Δευτέρα του Πάσχα (29/4) από Σύρο για Πειραιά εκτός από το προγραμματισμένο δρομολόγιο του NISSOS MYKONOS, έχει συμπεριληφθεί και το Blue Star 1 στις 17.30 με προορισμό τον Πειραιά (προερχόμενο από Δωδεκάνησα).

Τέλος, να σημειωθεί πως το ίδιο πλοίο έχει δρομολογηθεί και για τη Δευτέρα του Πάσχα και για την Τρίτη του Πάσχα, στις 14.40 το μεσημέρι για Πειραιά (προερχόμενο από Σαντορίνη).

Εκτός των ανωτέρω, όσον αφορά την Τρίτη του Πάσχα έχει ένα έκτακτο δρομολόγιο το NISSOS CHIOS από Πειραιά και πηγαίνει πρώτα Νάξο ενώ μετά περνά από Σύρο (09.30).

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, οι επισκέπτες και όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα πρακτορεία, ενώ σχετικά με την Πρωτομαγιά και δεδομένης της εξαγγελίας της ΠΝΟ για απεργιακή κινητοποίηση, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους πράκτορες, αφού σε περίπτωση που κάποιο πλοίο παραμείνει σε λιμάνι νησιού, δεν αποκλείεται να εκτελέσει δρομολόγιο.

Ν. Βασιλικός: Εξυπηρετούνται έκτακτες συγκοινωνιακές ανάγκες. Καθυστερήσεις και σε επόμενα λιμάνια για τις μαθητικές εκδρομές της Σύρου

Με φόντο τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν – διαδικτυακά και σε παραταξιακές ανακοινώσεις - για τις καθυστερήσεις στις αφίξεις της Σύρου του πλοίου NISSOS MYKONOS, το οποίο εξυπηρετεί επιπλέον δρομολόγια και σε άλλα νησιά αυτή την περίοδο και τα πρωινά για το λιμάνι της Ερμούπολης ξεκινά μετά τις 09.30 από τον Πειραιά, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο κεντρικός πράκτορας της Blue Star Ferries, Νίκος Βασιλικός.

Αυτά που βγαίνουν προς τα έξω και λέγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα” παρατήρησε αρχικά, διευκρινίζοντας παρακάτω πως, “Χωρίς να εκπροσωπώ την εταιρεία, προσωπικά θεωρώ ότι η εταιρεία πραγματοποιεί τα δρομολόγια με συνέπεια”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Όταν υπάρχει ανάγκη έκτακτης δρομολόγησης για να καλυφθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες, πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, ο αυξημένος αριθμός φορτηγών, απαιτεί και έξτρα δρομολογήσεις για τις εταιρείες.

Μιλώντας με στοιχεία, ο κ. Βασιλικός, τόνισε πως, “Τα φορτηγά από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, σήμερα, έχουν αυξηθεί κατά 54%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να γίνουν κάποια έκτακτα δρομολόγια για να μεταφερθούν αυτά. Μιλάμε για την τροφοδοσία των νησιών και όλοι οι επαγγελματίες την περίοδο του Πάσχα θέλουν περισσότερο εμπόρευμα και στοκ”. Ως εκ τούτου, παρατήρησε πως, “Έχει δημιουργηθεί αυτή η ανάγκη και γι αυτήν την “αναστάτωση” θα περίμενα να υπάρχει λίγη κατανόηση”, αφού όπως συμπλήρωσε “η εταιρεία εξυπηρετεί τις συγκοινωνιακές ανάγκες όπως έχει υποχρέωση θεωρώ για όλα τα νησιά και της Σύρου συμπεριλαμβανομένης”.

Εστιάζοντας ειδικότερα και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με φόντο τη δρομολόγηση από μέρους της Blue Star Ferries ενός ακόμη πλοίου, ο κ. Βασιλικός, εξήγησε πως θα προκύψουν αντίστοιχες καθυστερήσεις σε άλλα λιμάνια για να εξυπηρετηθεί η αυξημένη Πασχαλινή ζήτηση της Σύρου.

“Και για τη Σύρο έχουμε κάποια έκτακτα δρομολόγια που κι αυτά θα δημιουργήσουν κάποια καθυστέρηση των δρομολογίων στους επόμενους προορισμούς. Για παράδειγμα το “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” της Blue Star Ferries” παρατήρησε, διευκρινίζοντας πως, “Η εταιρεία ανταποκρίθηκε στον κόσμο που ήθελε να έρθει στη Σύρο. Τι θα πρέπει να γίνει; Επειδή θα δημιουργήσει μία κάποια καθυστέρηση στο επόμενο λιμάνι, να μην εξυπηρετηθεί η Σύρος που έχει ζήτηση; Αυτές οι ημέρες έχουν κάποια τέτοια θέματα”.

Θέλοντας να σχολιάσει καυστικά την κριτική που ασκήθηκε, ο κ. Βασιλικός υποστήριξε τα εξής: “Κατανοώ ότι είναι προεκλογική περίοδος και θέλουν διάφοροι να είναι κοντά στον κόσμο και να ακούγονται λόγια που είναι εύπεπτα και που χαϊδεύουν αυτιά, αλλά όλα τα πράγματα έχουν κι ένα όριο”.

Προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του, έθεσε επί τάπητος κι ένα ακόμη παράδειγμα ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης της τρέχουσας περιόδου, το οποίο αφορά τη Σύρο.

Φέτος ήταν πολλαπλάσιες οι αφίξεις των σχολείων συγκριτικά με αυτές των προηγούμενων ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στις καθυστερήσεις. Δηλαδή ένα πλοίο έχει 20 λεπτά παραμονή στη Σύρο. Αλλά για να αποβιβαστούν τα 8 – 9 λεωφορεία από το πλοίο και να γίνει και η αποβίβαση των μαθητών, ε αυτά τα 20 λεπτά δεν φθάνουν”.

Σχολιαστικά πρόσθεσε μάλιστα, “Τι να κάνει το πλοίο; Να τσουβαλιάζει τα παιδιά ανάμεσα στις νταλίκες; Όλα αυτά έχουν αποτελέσματα που δημιουργούν παράπονα”. Πρόσθεσε δε, πως άρα “είναι μάλλον άδικη η κριτική που γίνεται. Όσοι απευθύνονται σε εμάς τους εξηγούμε και κατανοούν.”.

Γ. Ρούσσος: Καθημερινή επικοινωνία με ακτοπλοϊκές και άσκηση πίεσης για λύσεις και βελτίωση της σύνδεσης

Δεδομένης της γνωστής προσπάθειας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του προέδρου της, Γιάννη Ρούσσου να προωθούνται λύσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών κι εν προκειμένω της Σύρου, αλλά και με φόντο τα σταθερά και τεκμηριωμένα αιτήματα βελτίωσης κι ανάπτυξης της ακτοπλοϊκής επαφής της Σύρου, ο ίδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί πρωτίστως για την υπόθεση με το NISSOS MYKONOS.

“Καταρχήν το Επιμελητήριο όλες αυτές τις ημέρες που έχει προκύψει το θέμα με τις αναχωρήσεις του καθημερινού πλοίου που μας συνδέει, επικοινωνεί με την Blue Star προκειμένου να δει πώς μπορεί να συμβάλει. Έχοντας σαν θέση του το Επιμελητήριο Κυκλάδων, την καλύτερη δυνατή λύση που μπορεί να δοθεί και για να εξυπηρετηθούν τα νησιά της Πάρου και της Νάξου που υπήρχε το έκτακτο αυτό θέμα (μεταφορές φορτηγών), αλλά και η Σύρος να μπορέσει να μπει σε μία νορμάλ λειτουργία γιατί ήταν το νησί που υπέστη την περισσότερη ταλαιπωρία και σε επίπεδο επιβατών που υπήρχε καθυστέρηση στις αφιξοαναχωρήσεις, αλλά και σε επίπεδο φορτηγών, να πω ότι μετά από πολλές μέρες προσπαθειών από όλες τις πλευρές - και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλλαν -, υπάρχει μία εξομάλυνση της κατάστασης”. Αυτή δε η κατάσταση, τόνισε πως, “θα λήξει την εβδομάδα που ξεκινά η Λαμπροδευτέρα”.

Θετικές εξελίξεις οι συνδέσεις της Σύρου με ταχύπλοα

Εκτός των ανωτέρω, ο Γιάννης Ρούσσος ρωτήθηκε και για τις επιπλέον αφίξεις που υποδέχεται η Σύρος την Πασχαλινή περίοδο.

“Η Σύρος παραδοσιακά έχει έναν αυξημένο αριθμό επισκεπτών το Πάσχα, ο οποίος και φέτος θα είναι αυξημένος και μεγάλος” ανέφερε, λέγοντας πως, ως εκ τούτου, “Έγινε ένα έκτακτο δρομολόγιο την Μεγάλη Δευτέρα αποκλειστικά για τη μεταφορά των φορτηγών γιατί η ανάγκη αυτή δεν ήταν μόνον στην Παροναξία, αλλά και στη Σύρο φέτος” ενώ πρόσθεσε πως, “Δεδομένων και των αυξημένων μαθητικών εκδρομών, δημιουργήθηκε μεγαλύτερη κατανάλωση και άρα, μεγαλύτερη ανάγκη για μεταφορά εμπορευμάτων”. Άρα, κατέστησε σαφές πως “έγινε ένα επιπλέον δρομολόγιο της Blue Star Ferries”, ενώ ακολουθεί μία επιπλέον δρομολόγηση πλοίου από πλευράς της, αλλά και από την μεριά της SeaJets.

“Το πλοίο “ΔΙΑΓΟΡΑΣ” μπήκε για την ανάγκη της κάλυψης των επιβατών και με μία σειρά άλλων εταιρειών, όπως και δύο ταχύπλοα της εταιρείας SEAJETS, με καθημερινά δρομολόγια, δηλαδή πρωινές και απογευματινές αναχωρήσεις” η σύνδεση της Σύρου δείχνει αρκετά ευνοημένη.

Ο ίδιος, σχολίασε μάλιστα πως, “Άρα, για πρώτη φορά έρχονται τα ταχύπλοα της SEAJETS το Πάσχα στην περιοχή μας και παρότι έχει δρομολογηθεί κι έχει μπει στα συστήματα καθημερινών πλοίων η γραμμή Πειραιά – Σύρου – Μυκόνου – Νάξου – Σαντορίνης με επιστροφή, ωστόσο κρατάμε μία επιφύλαξη σχετικά με το αν τελικά αυτή θα οριστικοποιηθεί”. Για τη συγκεκριμένη δρομολόγηση, εξήγησε πως, “Θα ξέρουμε μετά το Πάσχα αφού μέχρι αυτή τη στιγμή ως Επιμελητήριο, δεν μπορούμε να το πούμε ξεκάθαρα”.

Επιπλέον, ο ίδιος ρωτήθηκε και για το δρομολόγιο που είχε ανακοινωθεί προ καιρού για καθημερινή διασύνδεση της Σύρου με Ραφήνα, Μύκονο και Παροναξία. “Όσον αφορά το ταχύπλοο (σσ. Golden Express) που θα μας συνδέει καθημερινά με τη Ραφήνα και με τα νησιά Μύκονο – Πάρο – Αμοργό – Σχοινούσα – Κουφονήσι κλπ είναι ανακοινωμένη γραμμή και κόβονται κανονικά εισιτήρια και προχωρά κανονικά η εξέλιξή της”.

Τέλος, ανέφερε πως η Σύρος έχει νέα δεδομένα, σχολιάζοντας πως η σύνδεση του νησιού “με ταχύπλοο καθημερινά στις 7 το πρωί από Πειραιά για Σύρο και πριν από το απογευματινό πλοίο επιστροφή στον Πειραιά, δεν είναι μόνο ότι θα μας συνδέσει με Πειραιά σε χρόνο κάτω των δυόμιση ωρών, αλλά και ότι θα έχουμε σύνδεση καθημερινά με Σαντορίνη. Κρατάμε μία επιφύλαξη και γι αυτό και δεν κάναμε ανακοινώσεις” συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Είμαστε σε καθημερινή επαφή τόσο με τα μέλη του Επιμελητηρίου μας που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσο και με τις εταιρείες για να εξυπηρετηθούν όλοι και να λήξει ομαλά αυτή η έκτακτη περίοδος που ξεκίνησε την περίοδο του Πάσχα και συνεχίζεται ως σήμερα”.

Σημειώνεται πως οι φωτογραφίες των πλοίων λήφθηκαν από τις ιστοσελίδες των ακτοπλοϊκών εταιρειών.