Αλίκη Λεονταρίτη-Υποψήφια του συνδυασμού "Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο"

«Μια επιτυχία αναδύεται μέσα από συλλογική προσπάθεια»

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 06:17

Έχοντας διατελέσει επί 12 συναπτά έτη ως Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη μέχρι σήμερα σχέση σας με τα κοινά ως «συγγένεια εξ’ αγχιστείας». Ποιοι λόγοι συνέβαλαν στην απόφαση να επισημοποιήσετε αυτή τη σχέση, διεκδικώντας μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου–Ερμούπολης;

Είχα την τιμή να με εμπιστευθεί ως Ειδική Συνεργάτιδα του ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας ο οποίος άφησε το δικό του στίγμα στον πρώην Δήμο Ερμούπολης και μετέπειτα Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Οι επιρροές από το επαγγελματικό μου περιβάλλον, παράλληλα με αυτές του οικογενειακού, συμβιώνοντας με μια έντονη πολυσχιδή προσωπικότητα αυτή του συζύγου μου Διονύση με τις ιδιότητες του, ως επιστήμονος ιατρού και αιρετού, επέδρασαν σε σημαντικό βαθμό στον χαρακτήρα, το συναίσθημα και την αντίληψη μου, στα σκέλη που αφορούν τη θεώρηση των πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων με μέτρο πολιτισμού. Θα δεχτώ τον όρο λοιπόν "εξ αγχιστείας" αν και η "λύση γάμου "ισχύει από το 2014 με τη λήξη της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Είναι προφανείς οι λόγοι που συνέβαλαν στην απόφαση μου να ασχοληθώ με τα κοινά. Η δεδομένη αγάπη μου για το νησί μας την Σύρο. Η εκτίμηση (και απογοήτευση συνάμα) από το γεγονός πως δυστυχώς η τρέχουσα πενταετία θα σφραγιστεί με σημαντικές ελλείψεις και ανεπάρκεια σε σχεδιασμό, δράσεις και επίτευξη στόχων από την νυν δημοτική αρχή ως και η μεγάλη αγωνία για το μέλλον του τόπου μας.

Ποια είναι η «προίκα» που κουβαλάτε από τα χρόνια υπηρεσίας σας στον Δήμο και πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας σας σε θέματα τα οποία γνωρίζετε εκ των έσω;  

Έχω την πεποίθηση πως διαθέτω ένα μεγάλο "σεντούκι" που περιέχει μια «προίκα» έργων και εμπειρίας, πληθώρα αναμνήσεων, συναισθημάτων βαθιάς επικοινωνίας και ουσιαστικών ανθρώπινων σχέσεων με τους συναδέλφους εργαζόμενους στον δήμο, τους δημότες και τους επισκέπτες. Ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας η καθημερινή προσπάθεια δεν ήταν μόνο η ευρέως προβολή της θετικής εικόνας του δήμου αλλά και η εξυπηρέτηση του δημότη και η ύπαρξη «ευήκοων ώτων» στις ανάγκες και τα προβλήματα του. Ενδεικτικά ας μου επιτραπεί για την ιστορία, να αναφέρω ότι ο μαθητικός -εκπαιδευτικός τουρισμός (κυρίως παιδιά του γυμνασίου μέχρι και τη β´λυκείου) ξεκίνησε το 2005 με 14 μαθητές. Με τη στήριξη του τότε δημάρχου από τον πρώτο χρόνο και με προσωπική πρωτοβουλία σε στενή συνεργασία με το γραφείο περιβαλλοντικής αγωγής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπήρξε μια συνεχόμενη αυξητική τάση, μέσα από  άοκνες προσπάθειες  ενημέρωσης  των Σχολικών Διευθύνσεων. Μεθοδευμένα και αποτελεσματικά, επιτυγχάναμε την επιθυμητή αυξητική πρόοδο δίχως να αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Με οργάνωση, ενημέρωση και την άψογη συνεργασία  που είχαμε με τους φορείς και τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, μέσα σε 9 περίπου χρόνια, είχε υπερβεί τις 7.000 ο ετήσιος αριθμός των μαθητών που είχαν κατακλύσει το νησί σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα  χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Η επιτυχία υπερέβη τις προσδοκίες μας, με καταγεγραμμένα τα απολογιστικά αποτελέσματα. Σ΄ αυτόν τον τομέα λοιπόν προκύπτει η ανάγκη χάραξης ενός νέου σχεδιασμού για την επίτευξη ενός μαθητικού -εκπαιδευτικού τουρισμού με στόχο όχι τα αυξητικά και αριθμητικά επίπεδα επισκεψιμότητας προ του 2014 αλλά τον διπλάσιο αριθμό. Όσο για τους μικρούς ξεναγούς επιτρέψτε μου να δηλώσω για άλλη μια φορά δημόσια ότι είναι "πολύτιμο πετράδι" στην καρδιά μου. Έχω την άποψη πως "Γνωρίζω σημαίνει Εκτιμώ"  γι΄ αυτό και θεωρώ ως επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση και οργανωμένη επαναλειτουργία του Μουσείου αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τους Μικρούς Ξεναγούς με τη μεγάλη φήμη! Αυτή η "κυψέλη" πολιτισμού (μετά από πρόταση της αρχαιολόγου κ. Μαρίας Ρώτα) από το 1993-2014 λειτούργησε στα πρότυπα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας. Υπήρξε σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτιστικής συνείδησης και του χαρακτήρα των μικρών παιδιών. Από τα καλύτερα "εργαλεία" πολιτιστικής και  τουριστικής προβολής της Σύρου που σήμερα έχει σημαντικά "εξασθενήσει" έξω από την "ομπρέλα" της υπάρχουσας δημοτικής αρχής.

Εκτός από τη συμμετοχή σας σε διοικητικά συμβούλια αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, προσφέρετε τις γνώσεις και τη βοήθειά σας και σε φορείς ή δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Εθελοντισμός για μένα δεν είναι όρος ….είναι η δύναμη της προσφοράς είναι στάση ζωής. Είναι αυτή η ανείπωτη χαρά της προσφοράς, της χρησιμότητας, του νοιαξίματος.

Είναι  η συγκίνηση, ο σεβασμός, η συνεργασία, η επικοινωνία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που απαιτεί κάθε ανιδιοτελής επιτυχημένη δράση.

Συναισθήματα που μου δόθηκε η ευκαιρία, η δυνατότης να γευτώ μέσα από την ενεργό συμμετοχή μου και την οργάνωση αυτού του είδους των δράσεων. 

Ενδεικτικά αναφέρω δράσεις όπως είναι αυτή του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, μιας δράσης ζωής ...για τη ζωή.

Μιας δράσης  που ενημέρωσε, αφύπνισε και ενεργοποίησε σε απρόσμενο βαθμό τις δυνατότητες προσφοράς του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο του ή εκείνης, της διεξαγωγής του από τον Όμιλο ΙΝΝΕR WHEEL ΣΥΡΟΥ του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου WOMEN FOR EUROPE 9, στη Σύρο μας στις αρχές αυτού του μήνα.

Μιας επιτυχημένης δράσης που είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την προβολή του νησιού μας σ΄ όλη την Ευρώπη αλλά της αναμφισβήτητης διαπίστωσης του τι μπορεί να επιτευχθεί από μια συλλογική προσπάθεια, από την ενεργό συμμετοχή και προσφορά πλήθους εθελοντών ομάδων, συλλόγων, φορέων, πολιτών.

Εν κατακλείδι , ο εθελοντισμός  είναι ένα ελιξίριο βελτίωσης των ανθρωπίνων σχέσεων , είναι Αγάπη. Γι΄ αυτό και το μοτο μου για τον Εθελοντισμό είναι «Κάνε την Αγάπη σου...Δράση. Όσο για την συλλογικότητα, αν αυτό που μπορεί να καταφέρει ο καθένας μόνος του ασφαλώς και είναι σημαντικό, όμως θεωρώ πως μια επιτυχία ή ένα καλλίτερο αποτέλεσμα αναδύεται μέσα από μια συλλογική προσπάθεια.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας έπεισαν να επιλέξετε την παράταξη του Νίκου Λειβαδάρα και πόσο πρόσφορο είναι το έδαφος για να διευρύνετε κι εσείς η ίδια τους δικούς σας «ορίζοντες» μέσω των υπηρεσιών που επιθυμείτε να προσφέρετε;

Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του φίλου Νίκου Λειβαδάρα, να είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό "ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο", γνωρίζοντας και εκτιμώντας για 29 συναπτά έτη, ένα σύνολο θετικών χαρακτηριστικών μεταξύ των οποίων είναι η ακεραιότητα, η αντίληψη, η πίστη στο συλλογικό πνεύμα, η ακατάβλητη ενεργητικότητα, η αποφασιστικότητα και ασφαλώς το ΟΡΑΜΑ. Αυτά  και άλλα συνθέτουν μια προσωπικότητα ικανή να διοικήσει με έμπνευση ΗΡΕΜΑ και με ΔΥΝΑΜΗ. Αποφάσισα  λοιπόν σ´ αυτόν τον αυτοδιοικητικό αγώνα  να στοιχηθώ πίσω από τη δυναμική ενός ηγέτη που τον εμπιστεύομαι, τον στηρίζω και τον ακολουθώ στο όραμα του μέχρι τη νίκη του συνδυασμού, για τη δημιουργία της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ. Στην περίπτωση που ο λαός του νησιού μας της Σύρου, με εκλέξει να τον εκπροσωπήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζω πως οφείλω, έχω την υποχρέωση και  πρέπει, με αφοσίωση και ευθύνη να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου, να δουλέψω με Πάθος, Πόθο και Πείσμα από οποιοδήποτε  μετερίζι κληθώ να υπηρετήσω,  με όποιες και όσο δύσκολες συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στηρίζει και ενθαρρύνει αυτή μου την απόφαση ενασχόλησης με τα κοινά, καθώς όλες και όλους που θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το ύψιστο αυτό δημοκρατικό δικαίωμα τους, ανεξαρτήτως όποιας επιλογής τους.