Από σήμερα η εφαρμογή της απόφασης περί εκ περιτροπής στάσης και στάθμευσης σε όλο το μήκος της οδού Σταματίου Πρωίου

Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Ερμούπολη

Έγκριση του τεχνικού μέρους του κυκλοφοριακού κανονισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Στην πράξη μένει να αποδειχθεί το όφελος από την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής στάσης και στάθμευσης σε όλο το μήκος της οδού Σταματίου Πρωίου στο κέντρο της Ερμούπολης, μετά από την έναρξη της εφαρμογής του, σήμερα, οπότε και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να προβεί και στην τοποθέτηση των κατάλληλων σημάνσεων για τη διευκόλυνση των οδηγών.

Συγκεκριμένα, μόλις χθες ανακοινώθηκε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο αποτελεί μία κυκλοφοριακή αλλαγή στην “καρδιά” της πόλης, που συγκεντρώνει καθημερινά και μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων που έλαβε συνολικά ο νέος κυκλοφοριακός κανονισμός του Δήμου από τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Σε διευκρινίσεις και ενημέρωση αναφορικά με το θέμα, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η εν λόγω κυκλοφοριακή αλλαγή είναι αίτημα από την πλευρά επιχειρηματιών, αλλά επ΄ ουδενί δεν εφαρμόζεται για ικανοποίησή τους προεκλογικά.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος κανονισμός για τα κυκλοφοριακά μέτρα στην Ερμούπολη απαιτήθηκε μετά από την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τους πεζοδρόμους της πόλης.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης

Ειδικότερα, το νέο μέτρο για το σύνολο της οδού Σταματίου Πρωίου γνωστοποίησε με χθεσινή ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή. Αυτούσιο το περιεχόμενό της έχει ως εξής: “Ενημερώνουμε τους κατοίκους και τους δημότες του νησιού μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο ότι, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1414/24-4-2019, από αύριο Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, θα ισχύει η εκ περιτροπής στάση των οχημάτων εκατέρωθεν της οδού Στ. Πρωίου (μεταξύ οδών Βενιζέλου και Κέας και μεταξύ οδών Κιμώλου και Αλ. Παναγούλη) ανάλογα με τους ζυγούς και μονούς μήνες του έτους. Παρακαλούμε για την τήρηση των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.”.

Σε συνέχεια του νέου κυκλοφοριακού κανονισμού

Κληθείς ο κ. Βακόνδιος να τοποθετηθεί για την εφαρμογή της συγκεκριμένης αλλαγής, υπενθύμισε πως προκύπτει σε συνέχεια της απόφασης για σύνταξη και έγκριση του νέου κυκλοφοριακού κανονισμού της Ερμούπολης.

“Πέρυσι ψηφίσαμε τον κανονισμό των κυκλοφοριακών, μετά από την απόφαση του ΣτΕ που είχε ακυρώσει την κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία δεν είχε βγει σε ΦΕΚ. Φέραμε ξανά στο δημοτικό συμβούλιο όλες τις μελέτες που είχαμε μαζί με τον κυκλοφοριακό κανονισμό για την Ερμούπολη και ειδικά για το κέντρο με σκοπό να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και μετά να βγει σε ΦΕΚ (σσ. για να ισχύει)” διευκρίνισε για τη διαδικασία ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Υπάρχει απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για τον κυκλοφοριακό κανονισμό της πόλης και σύμφωνα με αυτόν πάρθηκε η απόφαση. Αυτή εγκρίθηκε τώρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το τεχνικό κομμάτι της, που αφορούσε και το τμήμα αυτό της οδού Σταματίου Πρωίου για την εκ περιτροπής στάση (στη αρχή της) και στάθμευση (στο μέσον της) και από αύριο (σσ. σήμερα) θα αρχίσει η τοποθέτηση της σήμανσης”.

Κατάλληλη σήμανση κατόπιν συνεννόησης με την Αστυνομία

Στην ερώτηση αν την ανωτέρω αλλαγή τη ζήτησε η πλευρά μερίδας επιχειρηματιών του ιστορικού κέντρου, ο κ. Βακόνδιος απάντησε καταφατικά. “ Ναι. Ήταν αίτημα και πολιτών κι επιχειρηματιών. Όπως εφαρμόζεται δηλαδή το μέτρο της στάθμευσης, ακριβώς το ίδιο να ισχύει και για την στάση. Το αφουγκραστήκαμε και αποφασίσαμε να το υλοποιήσουμε” δήλωσε, ενώ κλήθηκε να τοποθετηθεί και για την υπερπήδηση εμποδίων που και ο ίδιος είχε παρατηρήσει πως θα προέκυπταν σε επίπεδο τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης για έγκαιρη πληροφόρηση και προειδοποίηση των οδηγών και δη των επισκεπτών.

“Υπήρχε κάποια δυσκολία στον τρόπο που αυτό θα εφαρμοστεί ως προς το θέμα των πινακίδων γιατί η σήμανση ήταν κάπως ιδιαίτερη. Αλλά παρόλα αυτά, αυτό το θέμα ξεπεράστηκε σε συνεννόηση με την Αστυνομία και με άλλους φορείς και με την Αποκεντρωμένη” σχολίασε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Για τον τρόπο που προτάθηκε να γίνει η σήμανση για να είναι ευκολονόητος και από τον κάθε επισκέπτη, πέραν από τον κάθε δημότη, έγινε η απαραίτητη συνεννόηση και από την Τεχνική Υπηρεσία με την Αστυνομία, η οποία τον ενέκρινε όπως και η Αποκεντρωμένη και ο Δήμος προχωρά στην υλοποίηση του συνόλου του κυκλοφοριακού κανονισμού της πόλης”.

Στην ερώτηση αν η εφαρμογή του στον παρόντα χρόνο, αποτελεί προεκλογική ικανοποίηση αιτήματος προς το “θέλω” επιχειρηματιών της πόλης, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. “Όχι. Δεν είναι θέμα προεκλογικό ή μη. Την περασμένη Παρασκευή ήρθε η απόφαση – απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και όσο το δυνατόν συντομότερα θα τοποθετηθούν και οι πινακίδες για να εφαρμοστεί κι αυτό”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Η σήμανση θα μπει από αύριο”, ώστε να διέρχονται με προσοχή και ορθά οι οδηγοί από την οδό Σταματίου Πρωίου.

Όφελος στην πράξη και προμήθεια πινακίδων του ΚΟΚ για το κέντρο

Αφού ο κ. Βακόνδιος επανέλαβε πως, “Αυτός ο κανονισμός βασίζεται στις μελέτες που έχει παραλάβει ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια” κάτι που δεν θα σημάνει άλλες αλλαγές στο κέντρο, κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το όφελος που αξιολογεί πως θα προκύψει από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

“Αυτό κρίθηκε ότι χρειάστηκε να γίνει. Υπήρξαν ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρχαν αιτήματα από πολίτες και επιχειρηματίες. Σαν Τεχνική Υπηρεσία το προτείναμε στο συμβούλιο, το συμβούλιο το ενέκρινε και προχωρήσαμε” απάντησε μόνον, ενώ σχετικά με την ανάγκη αντικατάστασης μεγάλου μέρους φθαρμένων πινακίδων του ΚΟΚ, στην πόλη, ο ίδιος γνωστοποίησε πως αυτό θα γίνει άμεσα για την οδό Σταματίου Πρωίου και προσεχώς για άλλες οδούς

“Έχει γίνει η προμήθεια. Έχει μεριμνήσει η Τεχνική Υπηρεσία και με το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, από το Τμήμα των Μικρών Έργων θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των πινακίδων. Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία ημέρα για την τοποθέτησή τους” σχολίασε, ενώ σημείωσε τέλος πως, “Υπάρχουν και διάφορα αιτήματα, αλλά αυτό το βάλαμε σε προτεραιότητα”.