Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε όλη την Ελλάδα

Χρηματοδότηση για το Open Mall της Σύρου

Ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης που θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο

Άκρως θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ερμούπολη της Σύρου, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, να γνωστοποιήσει τον πίνακα με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για τα open mall πανελλαδικά, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να κατοχυρώνει ποσό ύψους 1.340.940,19 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο του.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου, στο πλαίσιο της συνέχισης της συμπόρευσης των δύο πλευρών, οι οποίες κατάφεραν και διεκδίκησαν τελικά εγκαίρως, ένα μεγάλο ποσό, που θα προωθηθεί στη βελτίωση των εμπορικών οδών της πόλης και κυρίως σε πεζόδρομους.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα προκαλέσει επί της ουσίας παρεμβάσεις ανάπλασης σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης και σημαντική βελτίωση των όψεων των εμπορικών καταστημάτων, ώστε ο επισκέπτης και ο πεζός κατά τη διάρκεια του περιπάτου του, να εισπράττει την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα ανοικτό mall.

Όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, μετά από την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, ο Δήμος, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του και η πλευρά των εμπόρων θα συνυπάρξουν σε ένα “τραπέζι” διαλόγου, ώστε να οριστικοποιήσουν και να συμφωνήσουν τον “χαρακτήρα” των επεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο, με σκοπό την οικονομική τόνωση της αγοράς, αφού “τρέξουν” για τις εγκρίσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί μάλιστα, πως, εξαιρετικά αντανακλαστικά είχε επιδείξει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, προκειμένου να διεκδικήσει την εν λόγω χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το πρόγραμμα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ , αφού πέραν της προετοιμασίας του ΔΣ, είχε πραγματοποιήσει και συνάντηση ενημέρωσης όλων των επιχειρηματιών του κέντρου.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εισπράττει ένα ακόμη μεγάλο ποσό για το κέντρο της Ερμούπολης, στο οποίο θα υπάρξει συνολική αναβάθμιση.

Πρέπει να γνωστοποιηθεί πως, από το Νότιο Αιγαίο έχει λάβει χρηματοδότηση για open mall τόσο η Κως, όσο και η Ρόδος, ενώ το Υπουργείο χρηματοδοτεί συνολικά τη δημιουργία 56 Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου πανελλαδικά με περισσότερα από 90 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα κύρια τμήματα των παρεμβάσεων στην Ερμούπολη, θα είναι οι πεζόδρομοι της Θυμ. Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, η πλατεία Άννης Κουτσοδόντη, οι οδοί Χίου, Πελοποννήσου και Κλώνου και Στεφ. Κυπαρίσσου, όπως και η Κωτσοβίλη.

Πράσινο φως” από το Υπ. Οικονομίας

Αναφορικά με τις εξελίξεις που “πυροδοτούν” θετικά γεγονότα για την Ερμούπολη, εξέδωσε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομίας, στο περιεχόμενο της οποίας ενημερώνει για τη χρηματοδότηση των 56 προτάσεων σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 96 εκ. ευρώ.

Αυτούσια η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως: “Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ ανακοινώνουν τον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης ήταν 50 εκατ. € και αυξήθηκε στα 96.3 εκατ. € προκειμένου να καλύψει το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Δήμους και Επιμελητήρια – Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Με βάση τον αυξημένο προϋπολογισμό συνολικά πενήντα έξι (56) προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ποσοστό ενίσχυσης 100%. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν από Σχήματα συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων. Κάθε Σχήμα θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική”.

Προϋποθέσεις ανάκαμψης της αγοράς

Σε θετικό τόνο κινήθηκε και η ΕΣΕΕ, η οποία με τη σειρά της ανακοίνωσε πως η δημιουργία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, θα προκαλέσει και θα διαμορφώσει “προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης της αγοράς”.

“Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την έγκριση χρηματοδότησης σε ποσοστό 100%, 56 προτάσεων δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου με προϋπολογισμό 96.3 εκ. ευρώ, αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, την οποία η ΕΣΕΕ με συστηματικές ενέργειες και τεκμηριωμένα στοιχεία προετοίμασε και προώθησε τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου σε όλη τη χώρα για τη δράση είναι μεγάλο, γεγονός που καταδεικνύεται από το διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού” αναφέρει προλογικά η ΕΣΕΕ, τονίζοντας μάλιστα πως, “Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου αναμένεται να συντελέσουν σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ποιοτική εξυπηρέτηση αυτών, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, στην τόνωση της αγοράς στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και την επανεδραίωσή τους ως ελκυστικούς προορισμούς για αγορές, διασκέδαση και κέρδος, με τελικούς ωφελούμενους τόσο τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών της οικονομικής κρίσης όσο και τους ίδιους τους καταναλωτές”.

Σύμφωνα με όσα επαναλαμβάνει το ΔΣ της μάλιστα για το προσεχές διάστημα και την κινητοποίηση όλων των σχημάτων που θα “τρέξουν” της προσπάθειες, “Αυτό που πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι να μην χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των προτάσεων, κάτι που θα επιτευχθεί με τη σωστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας”.

Η ΕΣΕΕ θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων

Με φόντο τις ανωτέρω εξελίξεις, προχώρησε και σε δημόσια δήλωση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο οποίος εξήγησε πως, “Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι στη χώρα μας, τόσο η κουλτούρα του καταναλωτή όσο και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν απόλυτα τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν, οργανωθούν και λειτουργήσουν με όρους σύγχρονης διοίκησης και μάρκετινγκ, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ανάκαμψης της αγοράς. Η ΕΣΕΕ εργάστηκε εδώ και πολύ καιρό για να φθάσουμε στην σημερινή εξέλιξη, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων και θα συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις προς την Πολιτεία, τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους επιχειρηματικούς φορείς.”.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: